söndag 30 oktober 2011

Förvaring

I vårt nya hem så har vi ont om förvaring, speciellt köket är mycket mindre än vad vi har haft tidigare. Så dagens syssla har varit att sätta upp lite hyllor i köket och här är en bildserie över det hela.








/Jenny & Magnus

lördag 29 oktober 2011

Fröknäcke

I kväll blir det mys med goda ostar och rött vin. Eftersom vi inte äter spannmål kan man ju glömma affärernas utbud av kex. Har till min glädje hittat receptet på detta fröknäcke som är jättegott och lätt att göra själv.

Detta behöver du till ett stort knäcke:

2 ägg
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
½ dl vallmofrön
Ev. lite flingsalt




Vispa upp äggen lätt
Tillsätt frön och kärnor
Blanda
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Strö ev. över lite flingsalt och grädda ca. 10 minuter i 175 grader.
Ta ut och bryt i bitar. Stäng av ugnen och lägg bitarna på gallret.
Låt dom torka på eftervärmen med luckan på glänt.
Ät och njut!
Förvara det knäcke som ev. blir över torrt.

/ Jenny

torsdag 27 oktober 2011

Julstämning

Titta vad som kom med posten idag...

En av våra favorittidningar!
Man kan inte annat än att känna en viss längtan till julen!

/Jenny & Magnus

tisdag 25 oktober 2011

Klassisk äggröra

Den gamla hedliga klassiska äggröran glömmer man ofta bort men oj vad gott det är! Ikväll blev det en tallrik med äggröra, gräddstuvade champinjoner (odlade i Sätila) med vitlök och persilja och härligt knaperstekt bacon. Mycket gott!

/Jenny & Magnus

söndag 23 oktober 2011

Med spring i benen

Söndagsmorgon med stråland sol från en alldeles klarblå himmel och jag står med mina Five fingers, redo för att springa för första gången på riktigt i Sätila. Planen är att springa ner till stranden och göra några rusher i sanden för att sedan, längst med vattnet, springa ett par kilometer. Vi har tidigare varit ute och promenerat dessa stigarna och bland annat hittat bra platser för att kunna lyfta tunga saker, klättra i träd och göra lite andra roliga övningar.

Stilla Söndagsmorgon

Stranden ligger än så länge i skugga, mycket löv och kvistar som blåst upp

Redo för en "strandrush"
Det är en alldeles lagom kall höstdag och solen lyser på alla gula och röda blad, vattnet gnistrar och det är nästan helt vindstilla. Jag har inte varit ute och sprungit på två månader! Sedan vi köpt huset har all tid gått till målning, flytt och allt möjligt som har med "flytta-till-äldre-hus-på-landet-saker" att göra. Men nu är det dags och benen riktigt spritter av springlängtan, jag har saknat det oerhört och redan vid de första stegen så får kroppen en helt annan hållning och springsteget kommer direkt. Korta, snabba och lite trippande. Ner för backen, vidare längst vattnet mot stranden. Väl på stranden bara 400 - 500 meter bort så gör jag en rush från ena ändan till andra och visst känns det att det var länge sedan man var ute och sprang. Flåsar tungt en stund och gör sedan en lätt rush tillbaka. Nu ut på stigen och upp på det lilla berget och ut på udden. Följer stigen längst med vattenkanten så långt det går och vänder sedan tillbaka mot udden. Gör avstickare ut på en bergshäll där det ligger några stockar som passar utmärkt att lyfta, blir en del repetitioner både med knäböj och armböj. Väl ute på udden finns flera vindpinade och alldeles underbart fina tallar - fina att se på och fina att leka, klättra, hoppa och hänga i. Fantastisk lekträning som avslutades med att sitta på huk på en liten klippa alldeles vid vattnet med solen som, trots att det är slutet av Oktober och bara en vecka från vintertid, forfarande värmer gott.

Sätilas kyrka och långt där borta båten Isa

På väg upp från vattnet, har dock inte badat idag...

Drygt halva rundan avklarad

Vackert med stenmurar
Det är svårt att slita sig från den vackra utsikten, men lika vacker som det är att se ut över vattnet lika skönt är det att springa på en slingrande stig en solig höstmorgon. Stenar, rötter och solen som letar sig fram mellan träden och skapar ett jättefint ljus, barfotaskornas snabba och lätta steg mot underlaget ger hela kroppen en magisk känsla. Springer än en gång längst vattenkanten men viker denna gång av på en grusväg in i skogen och gör en liten runda hemåt. Backen upp till vårt hus är en fin avslutning på en fin springtur. Eller som en av våra grannar sa när vi berättade att vi skulle bo här året runt - "med den dj#vla backen!", tja, utmärkt backträning kan iallafall göras här...

Längtar redan till nästa gång, vill du följa med?

onsdag 19 oktober 2011

Mandelmjölsbröd

Kvällsmaten hemma hos oss bestod ofta av te och smörgås fram till cirka ett år sedan. Men efter att vi började leva paleo har vi ändrat våra kvällsmål drastiskt. Det blir mycket grönsaker, ägg, frukt, fisk och nötter.

Men efter att ha ätit smörgåsar i stort sett hela sitt liv blir man ibland sugen på en god smörgås! Vanans makt är stor!! Jag har letat runt och tillsist hittat ett recept som jag omarbetat lite och som vi tycker är jättegott, det påminner lite om scones.

Mandelmjölsbröd!


Detta behöver du till ett litet "bröd" :

3 ägg
 ½ dl smält kokosolja
(du kan utesluta fettet helt och ersätta det med ½ dl kokosmjölk)
2 dl mandelmjöl
2 msk krossade linfrön
4 msk solroskärnor
1 dl lätt krossade valnötter


Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mandelmjöl, linfrön, solroskärnor och valnötterna i en liten ugnsäkerform.


Vispa äggen lätt i en bunke. Tillsätt kokosmjölken (eller fettet om du valt detta) och vispa ner det med äggen. Häll över de torra ingredienserna och rör samman till en smet.


Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter eller till "brödet" fått en lätt gyllene färg. Dela i bitar och njut med ägg, avokado, grönsaker, parmaskinka eller varför inte fikonsmör eller ljuvlig auberginröra och en god kopp te!


Variera brödet med andra frön, nötter eller varför inte lite brödkryddor. Bara fantasin sätter gränser!



Tips från köket! I dag blev det köttfärsröra med rårivna morötter till middag och då tänkte jag passa på att tipsa om jättegoda ekologiska och kravmärkta Italienska finkrossade tomater från Itigo utan tillsatser, enbart 100% tomater!
Finns bl.a. att köpa på Coop.



/Jenny

tisdag 18 oktober 2011

Kajak

Vi har en rättvis uppdelning på sysslorna här hemma i Flohult. I fredags morse så åkte Jenny till jobbet och jag tog min kajak på axeln och gick ner till sjön för en tidig morgontur! Det skulle aldrig vara annorlunda om ni frågar mig - Jenny har, om jag förstått saken rätt, en helt annan uppfattning!

Det är svårt att med ord beskriva hur vackert det var. Vattnet ligger helt spegelblankt, det är tre minus i luften, solen håller på att gå upp och dimman släpper från vattnet. Och mitt i allt detta sitter jag i min kajak och bara njuter. Glider sakta fram genom vattnet och paddeltagen tillsammans med enstaka fågelkvitter är allt som hörs!

Precis gått ner till bryggan

Morgonsolen lyser på udden

Kallt men underbart

Dimman släpper från Lygnern

Naturen är vacker

Morgonsol

Kommer precis ut från ett litet inlopp till Lygnern

Njutfullt
Tillbaka på bryggan

Gissa vad jag har på fötterna?


Hemma igen efter en underbar tur, dax för lite värmande the!
/Magnus

måndag 17 oktober 2011

Leva Paleo, del 2

Jag ska försöka beskriva vad en livsstil i enlighet med Paleo innebär för mig, detta är min tolkning av Paleo och mitt sätt att leva. Det är på inget sätt en komplett bild men en lätt inledning och grund att bygga på, både för denna blogg och dig som läsare. Med andra ord begreppet kommer att utvecklas, förklaras och beskrivas mer i kommande inlägg.

Söker man på nätet får man en bred bild av Paleo, men något som är genomgående är att man själv är ansvarig för sitt liv. Läs, tänk, undersök, var kritisk och frågande och bilda dig en egen uppfattning - detta behöver i och för sig inte enbart handla om Paleo utan även om livet i stort - hur allt fungerar och hänger ihop. Sjukvård, kost, motion, samhället, familjen, boendet, sömnen och leken (man måste leka!). Allt påverkar din hälsa, det är Ditt liv och Ditt ansvar!

Vatten är livskvalitet för mig
När jag för drygt ett år sedan började intressera mig för Paleo var det mycket som kändes konstigt. Som att springa barfota, inte äta spannmål, göra något "nytt", leka, lyfta tunga saker, ge sig tid att sova och njuta av tystnaden (unplugged). Nu är det mer och mer av det "konstiga" som blivit en naturlig del av livet, en livsförändring - en varaktig sådan. Inget tillfälligt som att sluta äta godis under en månad, eller följa en av alla dessa bantningskurer för att försöka nå en specifik vikt. Med en riktig förändring kommer också ett riktigt resultat.

Det konstiga blir efter hand uppenbart och självklart, man springer barfota för att det är naturligt för människan, hållningen blir bättre, känslan i kroppen blir bättre, foten registrerar underlaget på ett helt annat sätt än med skor på, skadeproblemen minimeras. Spannmål har många negativa sidor för kroppen, det fungerar ungefär på samma sätt som socker alltså inte bra! Utmana hjärnan den behöver träning likväl som övriga kroppen, läs en bok, lös ett korsord eller plita på ett sudoku. Leka är aldrig fel. Lek knyter ihop mycket, det ger träning och utmanar hjärnan, gör dig glad, man kan vara själv eller med vänner. Kroppen är gjord för att ta i och röra sig, lyft tunga saker en stund ett par gånger i veckan. Sömn en en viktig del i livet men tyvärr så får den ofta lida för andra prioriteringar. Stäng av TV´n, dator´n (men läs denna blogg först :-)) och telefonen och njut av tystnaden, helt underbart och kroppen får ny energi!

Barfotaskor
Några punkter (utan inbördes ordning) för att tydliggöra Paleo:

  • Ät riktig mat, baserad på råvaror som helst ska vara ekologiska. Laga maten själv, då får man en större förståelse för råvarorna och allt smakar så mycket bättre.
  • Undvik spannmål.
  • Undvik ris, potatis och majs (som är ett spannmål).
  • Undvik socker, finns inget bra att säga om denna produkten. Dina smaklökar kommer att förändras efter bara ett tag och råvarornas naturliga smaker kommer fram.
  • Undvik transfetter,soja och oljor baserade på spannmål eller majs.
  • Ät högkvalitativt kött.
  • Ät ägg från frigående höns.
  • Ät fisk och skaldjur, prioritera vildfångat (ej odlat).
  • Ät grönsaker, frukt och nötter. Om man inte är allergisk så ät/drick naturliga mejeriprodukter utan tillsatser och med hög fetthalt.
  • Försök att få till kortare högintensiva träningstillfällen. Lyft tunga saker, spring barfota, hoppa, kasta, kryp/kräla. Håll en lugn "konstant" rörelse, t.ex. stå vid din arbetsplats, tag några extra steg, använd trappor.
  • Vitamin D är viktig - njut av solen.
  • Sömnen har stor betydelse, kroppen får återhämtar sig.
  • Fasta kortare perioder, en 24 timmars fasta på enbart vatten gör att kroppen producerar hormoner som gör kroppen gott.
  • Lyssna på kroppen, Paleo får dig att må bättre, prestera bättre och se bättre ut.
Du är helt ansvarig för din hälsa, läs, tänk, undersök och gör dina egna bedömningar.

Ta tillvara på stillheten
Framför allt, tag dig tid, njut och lek!

/Magnus

söndag 16 oktober 2011

Bland flyttlådor och tavelramar

I dag har vi haft en fixardag här hemma. Flyttlådor har packats upp, lampor har monterats, förvaringsutrymmen har stuvats om och bytt plats, flyttats tillbaka igen, fått ännu en ny plats, inte helt bra, flyttats tillbacka, Phu!! Sen slutligen hittat den rätta platsen (tror vi) och en del tavlor har hittat upp på väggen.
Det känns skönt att få upp och ordning på sina saker! Det stora problemet är bristen på förvaring, så nu funderas det så att det knakar på hur vi ska hitta lösningar så att allt får plats. Vi får hoppas att vi lyckas, för flyttlådorna som är kvar ute i lillstugan tycks på något underligt sätt bara bli fler! Märkligt?!

/Jenny & Magnus

torsdag 13 oktober 2011

Räckmackans dag!

Vi firar räkmackans dag på vårt sätt - utan själva mackan! Man skulle kunna kalla det en helt vanlig sallad. För att göra förvirringen ännu större så var det bara en räkmacka utan macka och en räkmacka med lax utan räkor och utan macka... avancerat! :-)

/Magnus & Jenny

onsdag 12 oktober 2011

Leva Paleo

Efter att jag haft stora besvär med min mage under flera år, där värk, illamående, matthet och ett akut "toalettbehov" varit en del av mitt liv har både jag och Jenny gått över till en livsstil som heter Paleo.

Under alla dessa "sjuka" år var jag en flitig gäst hos vårdcentralen, sjukhus, psykologen, dietisten, provtagningsenheter och toaletter...

Då ingen sjukdom, som kan beskriva/kopplas till de symptomen jag har, hittades hamnade jag i slaskfacket IBS - känns som om alla diffusa symptom som rör magen hamnar här(!). Har under årens lopp testat ett antal olika mediciner som under ett tag mildrat mina besvär men det har enbart varit kortare perioder för att sedan gå tillbaka till "eländet". Sedan har jag aldrig varit riktigt förtjust i att äta mediciner, tycker inte ens om huvudverkstabletter - om man då får till sig att de ska ätas livet ut blir inget bättre.

Jag tycker det bör finnas en anledning till att man t.ex. har ont i magen och eftersom det handlar om magen så borde kosten vara en stor del. Så dietisterna på Borås lasarett har gjort en djupgående intervju och analys med mig och sedan lagt upp ett matschema, alla alltid med samma svar - ät mer fibrer, undvik allt med fett, ät regelbundet, ät ofta i små portioner och lär dig leva med smärtan. Rekommendationer var grovt bröd, pasta med fibrer, light produkter och att i varje måltid försöka få med lite spannmål så att fiberintaget blev konstant och högt. De är ju trots allt utbildade kostexperter så råden ovan har jag levt efter under många år och ju mer ont jag haft desto hårdare har jag följt råden och desto mer fibrer har jag tryckt i mig. När det varit som värst så har det inte funnits något annat att skylla på än mig själv, jag har ju fått diagnos och mediciner av läkarna, kostråd av dietisterna och alla prover visar att jag är fullt frisk... Detta har gjort allt otroligt psykiskt jobbigt, inbillningssjuk och att man framkallar symptomen är något jag ofta fått höra på många av de otaliga sjukbesöken. Men jag höll fast vid mathållningen - det var ju smart!

Paleo upptäcktes av en slump, eller kanske inte. Jag var troligen väldigt mottaglig och redo för att göra en livsförändring, för just livsförändring är ordet och kärnan i allt. Tänk om, tänk nytt, tänk rätt. När jag ser tillbaka nu kanske jag behövde må dåligt en längre tid just för att kunna ta till mig Paleo på det sätt jag gjort. Inte bara maten utan också tankarna runt livsstilen. Kosten har ändrats helt, HELT. Allt som stavas spannmål har försvunnit och då menar jag allt, om jag ens kan läsa mig till att det finns spår av spannmål så köper vi det inte (än mindre äter jag det). Vi handlar också helt annorlunda, i princip aldrig helfabrikat och halvfabrikat, det är naturliga råvaror som gäller och matlagning från grunden. Mat ska vara naturlig, lightprodukter används aldrig och jag är inte längre rädd för fett.

Paleo har varit helt livsförändrande för mig, redan efter några veckor efter att jag börjat med det så märktes en drastisk skillnad. Magsmärtan försvann, illamåendet försvann, jag blev pigg och magen blev "regelbunden". Inga mediciner, inga kostråd från dietister och inga sjukhusbesök. Kändes som om jag fick livet tillbaka, träningen blev ännu roligare och jag kan inte nog beskriva hur mycket bra Paleo gjort för mig.

Ursprungskost är en enkel översättning av Paleo. Det är en beskrivning av vad som åts av människan innan vi började bruka jorden (jordbruk startade för c:a 5000 - 10000 år sedan), då vi var jägare och samlare. Paleo handlar inte enbart om kost utan också om hur man ser på livet - träning, prioriteringar och värderingar, detta tål att återkommas till.

Vi kommer att lägga ut Paleobaserd matinspiration på bloggen tillsammans med recept, tips och tankar - missa inte det!

Vi har nu firat ett år med Paleo!

Leva Paleo del 2.
/Magnus

tisdag 11 oktober 2011

Ugnsgrillad paprika med fänkål och rödlök

Vi har precis njutit av ugnsgrillad paprika med fänkål och rödlök. Ett mycket gott tillbehör både till kött, fisk eller som i vårt fall ikväll, baconlindad kyckling!!

Detta behövs till 4 portioner:

3  röda paprikor
3  gula paprikor
1  fänkål
1  rödlök
Olivolja
Flingsalt
Pepparmix

Att  försöka använda råvaror som är aktuella för årstiden tycker jag är viktigt och det gör den ofta godare!


Sätt ugnen på 225 grader. Skölj, kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Skölj och strimla fänkålen. Skala och strimla rödlöken. Häll lite olivolja i en stor ugnssäker form och lägg i grönsakerna. Salta, peppra och rör om.


Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
Rör gärna om bland grönsakerna efter halva tiden.


Ät och njut!!

Ett litet tips från köket! Jag använder gärna Renée Voltarires produkter och har sedan en tid tillbaka hittat en favorit, hennes Eldiga örtsalt. Mycket användbart både till köttbiten du lägger på grillen, steken eller kycklingen, mycket gott!!


Renée Voltaire

/Jenny