onsdag 19 september 2012

Bakade betor!

I det senaste numret av Lantliv Mat & Vin hittade jag detta goda recept på Bakade betor och jag lät mig inspireras! Det finns så många fina färger på betor, röda, gula och polkarandiga och när man lagar mat är det ögat ser minst lika viktigt som hur det smakar!

När vi för några helger sedan hade vårt årliga kräftkalas, då vi bland annat bjöd på Västerbottenpaj med gyllene kantareller och Varm brietårta med tomat, basilika och persilja, fanns även dessa Bakade betor på buffébordet. Betorna smakade mycket bra tillsammans med de nygrillade karréskivorna som skaldjursallergikern fick njuta av denna afton.

Då de Bakade betorna äts kalla så kan man likna den vid en enkel potatissallad eller som Magnus med glädje i rösten uttryckte - Det påminner om julen! Då smaken påminner lite om den klassiska rödbetssalladen som finns på de allra flesta julborden runt om i vårt land.

Betorna blev en ny och spännande smakupplevelse denna kräftkväll och kommer garanterat finnas med vid fler tillfällen här Under vårt tak, både när det ska dukas upp till buffé eller till söndagssteken!

Detta är vår variant på bakade betor!

Bakade betor!
 
 
Detta behöver du till 4 portioner
 
1 schalottenlök
6 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
2 tsk fransk senap
500g gulbetor
500g polkabetor
Flingsalt
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Så här gör du
 
Finhacka schalottenlöken och blanda med olja,
vinäger och senap till en dressing.
Smaka av med salt och peppar.

 

Sätt ugnen på 200 grader.
 
Tvätta av och borsta betorna och lägg dom i en ugnssäker form med flingsalt på botten.
 
 
Baka betorna i ca 40 minuter (beroende på storlek)
tills de känns mjuka med en provsticka.
 
Låt betorna svalna något och skala dem med fingrarna eller med en kniv.
Skär dem i bitar eller i skivor.
 
 
Häll över dressingen och strö över den finhackade persiljan.
 
Salta och peppra efter smak.
 
Låt betorna stå i rumstemperatur i ca 1 timme
 så att smakerna får mogna innan servering.

 
Ät och Njut tillsammans med en god köttbit
eller som tillbehör på buffébordet!
 
/Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar