Sidor

måndag 22 oktober 2012

Valnötsbröd!

Tidigare  har vi här Under vårt tak delat med oss av receptet på ett Härligt valnötsbröd. Ett väldigt gott och saftigt bröd och mycket uppskattat av de som smakat. Vi har inte bakat det särskilt ofta eftersom det innehåller mejeriprodukter som vi försöker undvika enligt Paleo.

Nu ska det bli ändring på det för vi har fått ett jättefint tips från Veronica, som driver bloggen Meningen med livet?, om att istället för kessela använda kokosmjölk! :) Resultatet blev minst lika bra och helt Paleo!

Vi vill på detta sätt skicka ett STORT tack till Veronica med hälsningen om att det i framtiden kommer bli fler bak av Härligt Valnötsbröd här Under vårt tak!

Härligt valnötsbröd

Detta behöver du till en limpa:

4 dl krossat linfrö
2 msk psyllium (fiber husk)

2 tsk bakpulver
1½ tsk salt
1 msk brödkryddor
4 dl valnötter
2 dl kokosmjölk
6 ägg
2 dl vatten

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Klä en brödform på cirka 2 liter med bakplåtspapper.
  3. Kör linfrö i en kraftig mixer eller matberedare, till ett fint mjöl.
  4. Blanda linfrömjölet med psyllium, salt, bakpulver, brödkryddor och valnötter i en bunke.
  5. Vispa ihop ägg, kokosmjölk och vatten i en annan bunke, och rör sedan ner blandningen i de torra ingredienserna tills det blir en slät smet.
  6. Häll smeten i formen. Skaka gärna formen lite så att det inte blir några luftfickor i botten.
  7. Baka i nedre delen av ugnen i 80 minuter.
  8. Stjälp sedan upp brödet ur formen och låt det svalna invirat i en handduk så blir ytan torr och fin.

Ät och Njut av gott Paleobröd!

/Jenny & Magnus

29 kommentarer:

  1. Vilket gott bröd! Jag har också bakat olika bröd med kokosmjölk och kokosmjöl! :)
    Gå gärna in på min blogg, jag har flera recept som är mejerifria och passar in i paleo-tänk!
    Ha en fin kväll!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lana!

      Visst är det fantastisk vad mycket gott man kan baka utan spannmål och mejeriprodukter! :)

      Roligt att du också uppskattar Paleo!

      Ha det fint!

      Jenny & Magnus

      Radera
  2. Åååh va roligt! :) Tack! Visst är det super! Kram på er!

    SvaraRadera
  3. Tack för en väldigt bra och inspirerande blogg! Har ett valnötsbröd i ugnen just nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linnéa!

      Välkommen in Under vårt tak! :)

      Vad roligt att du känner dig inspirerad av vår blogg!
      Hoppas att du blev nöjd med valnötsbrödet vilket hade en självklar plats på vårt julbord.

      Ät och njut av god paleomat!

      Jenny & Magnus

      Radera
  4. Det här valnötsbrödet var nog det godaste bröd jag ätit! En klar favorit hos hela familjen! Vilken jättebra blogg ni har! Jag är ofta in och hämtar inspiration och lagar och bakar efter era recept!

    / Josefine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Josefine!

      Visst är valnötsbrödet härligt! :) Roligt att hela familjen tyckte om det!
      Det är en stor favorit här hemma hos oss också! En annan ny favorit ät Veronicas Paleoformfranska :) den är jättegod och går dessutom att rosta :)

      Roligt att du tycker om vår blogg och tack för att vi får inspirera dig med god och naturlig Paleomat!

      Ha en fortsatt mysig kväll!

      Jenny & Magnus

      Radera
  5. Hej! Har just hittat er blogg och började med Paleo igår. Många frågor har jag, men en fråga här och nu. Bakade man på stenåldern? Fanns bakpulver då?

    Med vänlig hälsning,
    Lotti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotti

      Härligt att du börjat med Paleo!

      Nej, man bakade (troligen) inte på stenåldern! Nej, bakpulver fanns absolut inte på stenåldern! Troligen så malde man inte mjöl av mandlar eller kokosnötter heller...

      Men vi lever nu och möjligheterna är oändligt mycket sörre för oss - vi kan t.ex. gå in i en butik och fylla vår kundvagn med mångder av olika grönsaker, nötter och nötfilé! Detta kunde man inte på stenåldern heller.

      Man måste bestämma sig för hur strikt Paleo man vill vara Vi använde bakpulver i vissa bröd och bakar kanske 1 - 2 gånger i månaden, den procenthalten ICKE Paleo godkända varan bakpulver per månad som vi får i oss tycker vi är helt ok. Men om man bestämmer sig för att vara 100% strikt Paleo är det inte OK. Så när vi gör en "Paleo 30 dagars utmaning" blir det inget bakpulver och inget vin (vilket vi ibland dricker) o.s.v.

      Så helt enkelt, nej bakpulver ingår inte i Paleo och troligen så bakades det inte under stenåldern.

      Bra fråga och jag förstår att det är förvirrande med recept som innehåller bakpulver i vårt Paleoskafferi. Det finns minst två bröd utan bakpulver - Mandelmjölsbröd och Morotsbröd.

      Hoppas att detta är ett bra svar.

      Fortsätt fråga skriv gärna till oss när du har funderingar på olika saker - hjälper självklart till om vi kan!

      /Magnus & Jenny

      Radera
  6. Äntligen ett stort paleobröd! Jättegott. Tack för en fin blogg, har länkat till er från min egna nu och tipsar ofta pt-kunder och vänner att kika in.
    /Moa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Moa

      Stort tack för dina fina ord och vad roligt att du tipsar om vår sida! Säg till om du behöver visitkort för "Under vårt tak"! ;)

      Vilken bra sida du har och jag är oerhört imponerad av din träning och alla tävlingar!!! Gjorde själv klassikern 2009 och planerar gör om den 2015.

      /Magnus

      Radera
  7. Tack för receptet! Gjorde en limpa igår kväll, och det blev verkligen supergott!
    / Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Therese

      Vad roligt att höra, tack! Ja det är verkligen ett gott bröd.

      Magnus & Jenny

      Radera
  8. Bakade detta bröd,det godaste och bästa bröd jag har bakat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så glada vi blir! Tack snälla, snälla för din kommentar!

      Magnus & Jenny

      Radera
  9. Går det att ersätta en del av linnfrön med något annat, vad?

    SvaraRadera
  10. Hej

    Du kan absolut prova med att byta ut hälften (eller mer) av linfröna till solroskärnor - men du måste köra dessa i mixen också.

    Meddela gärna hur det gick :)

    Magnus & Jenny

    SvaraRadera
  11. Tack för all inspiration. Jag ska försöka undvika mjölkprodukter från och med idag. Minskat mer och mer och provat alternativ. Spannmål inga bekymmer att utesluta. Har blivit en vana nu.

    Bröden här är ju inga problem att baka men vad har ni för tips på pålägg när man ska undvika mejeriprodukter? vill helst inte att det ska bli för torrt.
    Tacksam för förslag på alternativ.

    SvaraRadera
  12. Hej Ina

    Vad bra att du ska prova utan mejeriprodukter! Att du uteslutit spannmål tror jag är riktigt bra och som du säger så blir det en vana.

    Som pålägg kan man självklart ha grönsaker, sallad, tomat o.s.v. Vi brukar göra Avokadosmör, bara mixa en avokado och lite färskpressad citron - bred på "mackan" och njut! Fikonsmöret som finns i Paleoskafferiet är också riktigt gott! Man kan skiva banan och lägga på, eller kombinera med flera pålägg - avokadosmör, parmaskinka och någon grönsak, oj så gott!

    Lycka till!

    Magnus & Jenny

    SvaraRadera
  13. En liten extra fråga som jag inte fått till här. Valnötter är ju hela, hackas det eller mixas som linfrön? Ska nu testa baka brödet för första gången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vad roligt att du ska baka detta goda bröd :)
      Du ska använda dig av hela valnötter i brödet. Bara att röra ner i smeten.

      Lycka till med ditt bakande!
      Jenny & Magnus

      Radera
  14. Jättegott bröd! Måste dock fråga ang att det kan vara giftigt med linfrö i för stora mängder....hur mycket av det kan man äta per dag och kan små barn äta det? Tack för en bra blogg! AnnaCarin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej AnnaCarin

      Ja visst är det gott!

      Vi vet tyvärr inte rekommendationerna för barn men man brukar säga max 2 matskedar per dag för vuxna.

      Magnus & Jenny

      Radera
  15. Kan man mala linfrön direkt efter blötläggning av dem (för att få bort fytinerna) eller behöver de torkas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Man ska kunna använda dem direkt, men det kanske blir lite "kletigt" att mala dem blöta...

      Magnus & Jenny

      Radera
  16. Hej jag har bakat ert bröd två ggr, men det blir geggigt inuti. Har haft inne det minst 20 min extra och är ändå på gränsen. Vad tror ni? ska jag öka graderna eller minska vätska?
    Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Veronica

      Vad tråkigt att det inte gått bra. Ugnar är ju olika och kan behöva olika lång tid, det kan självklart vara så att det är mycket vätska (ägg är olika stora t.ex.) vi tänker också på vilken typ av form du använder - stor liten.

      Magnus & Jenny

      Radera
  17. Byter ut valnötterna till de nötter eller frön jag har hemma o det funkar kanon. Har även i russin för att det blir så gott. Jättebra rostbröd. Tack för en jätteinspirerande sida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria

      Låter jättegott! Det är bra med recept som kan anpassas efter vad man har hemma och vad man tycker om, härligt.

      Tack för dina fina ord om oss.

      Magnus & Jenny

      Radera