måndag 30 april 2012

Kajak, löpning och ett ofrivilligt dopp...

För första gången någonsin så har jag ofrivilligt kantrat med kajaken! Det gjordes dessutom på ett oerhört pinsamt sätt, hade precis satt mig tillrätta och höll ännu ett stadigt tag med ena handen i bryggan då kajaken plötsligt gled under bryggan och kantrade (det är lågvatten och avståndet mellan bryggan och vattnet är nästan en meter). Jag, fortfarande med en hand på bryggan, blev mest förvånad och kanske också lätt överraskad över att finna mig själv halvligga och småhänga i vattnet till stor del under bryggan... Gissar att grannarna nu har något att både skratta åt och prata om! Det tog faktiskt en liten stund innan jag förstod vad som hänt och för att kunna ställde mig upp. Detta ofrivilliga dopp var, som tur var, inte så kallt som man kan tro. Visst det är bara 6 grader i vattnet (termometern lades i vattnet så sent som igår då vi i området hade en "bryggdag") men utrustad med våtdräkt så blev det bara en kort kallvatten chock för att sedan kännas helt ok. Dock med en mycket sårad stolthet!




Vackra Sätila med kyrkan i mitten av fotot och båten ISA till vänster.

Nybadad och nöjd!


Efter denna något annorlunda start så fick jag mig iallafall en helt underbar paddeltur på en stilla och vacker Lygnern. Solen sken och det var helt underbart att glida fram längs med strandkanten. Är av förstårliga skäl oerhört glad över våtdräkten idag men det är skönt nu när man inte behöver ta på sig underställ, mössa och vantar - snart kan man skippa våtdräkten också!

Passade på att inviga mina nya Five fingers också, de fick helt klart också en överraskande och blöt start! Är mycket nöjd med dem, de sitter oerhört bra och man har ett fint "grepp" på underlaget. Vilken dag som helst så ska jag testa dem i torrt tillstånd också...

ISA håller på att sjösättas!

Mental träning inför Göteborgsvarvet - asfalt!

Efter kajakturen så passade jag på att ta en löprunda på 9 kilometer, sprang på blandat underlag - stigar, klippor, sand, grusväg och asfalt. "Greppet" är klart mycket bättre än mina tidigare Five fingers och man känner absolut att sulan är något grövre och annpassat för traillöpning, dock så är foten fortfarande helt fri att känna av underlaget och den får röra sig och anpassa sig efter hur naturen ser ut. Sprang i blöta Five fingers, utan strumpor och det fungerade alldeles utmärkt - bra köp!

/Magnus

söndag 29 april 2012

Charmigt litet bordsbowlingspel!

På en av våra loppisturer sprang vi på ett otroligt charmigt, gamalt och litet bordsbowlingspel! Härligt slitet, vackra färger och fina former. Vi var bara tvugna att köpa det.




Välkommen hem till oss och spela!

/Magnus & Jenny

lördag 28 april 2012

Tapas med vitlökschampinjoner!

Visst är det härligt med Tapas! Många små goda rätter som man kan plocka och blanda som man vill. Helt underbart och ofta helt enligt Paleo.

Igår njöt vi av tapas i miniformat här under vårt tak. Tre underbara rätter som avnjöts tillsammans med ett gott rött vin.

Vi köpte färska kycklingben som vi smaksatte med härliga kryddor och grillade i ugnen. Baconlindad sparris är alltid underbart och så lagade vi härliga vitlökschampinjoner. Det blev en välsmakande liten Tapas!

Vitlökschampinjoner är något vi gärna lagar och njuter av. Man kan variera fyllningen på många sätt det är egentligen bara fantasin som sätter stopp på vad man kan smaksätta med, förutom massa vitlök och persilja (som jag tycker är ett måste). Blanda t ex i lite färsk chili, pressa kanske i lite härlig citron eller varför inte blanda i lite knaperstekt bacon! Så här blandade vi igår.


Vitlökschampinjoner

Detta behöver du till 10 st.

100 g rumstempererat smör
10 storhattade champinjoner
1 kruka färsk persilja
4 vitlöksklyftor
1 tsk pepparmix


 Så här gör du

Sätt ugnen på 175 grader.
Bryt av fötterna av svampen.


Mixa svampfötterna, persiljan, vitlöksklyftorna, pepparmixen och smöret till ett slätt och fint kryddsmör.


Smöra en ugnssäker form.
Fyll svamphattarna med kryddsmöret och placera i formen.


Grädda i 15-20 minuter.


Ät och Njut!


Som den Paleoobservante säkert redan upptäckt så är detta ett recept för dom som tillåter mejeriprodukter i sin kost.

Vilka är dina Tapasfavoriter?

/Jenny & Magnus

fredag 27 april 2012

Nya Five fingers och Merrell skor med barfotakänsla!

Idag har vi gjort något riktigt roligt, efter jobbet åkte vi in till Friluftsfabriken i Borås och köpte skor. Det blev Five fingers Spyridon till Magnus och Merrell lithe glove till Jenny, båda med barfotakänsla! Lätta, fina och roliga skor.

Utöver att Friluftsfabriken har ett fantastiskt fint utbud på varor så har de också mycket trevlig och hjälpsam personal, dessutom fick vi ett par strumpor var till våra skor - man tackar!







Vi ser fram emot många och långa rundor i våra nya skor!

/Magnus & Jenny

tisdag 24 april 2012

Kalla det vad du vill bollar!


Någon som tycker om chokladbollar? Härligt krämiga bollar med fyllig smak av choklad, rullade i kokos! Helt underbara! Men är det Paleo? Nej, inte en gnutta! De goda små bollarna är proppade med socker, havregryn och massor utav smör.

Vad ska man då göra när suget sätter in efter en härlig chokladboll? Vi tycker du ska testa - Kalla det vad du vill bollar!!! Helt underbart goda och helt enligt Paleo!

Vi hittade receptet i Jonas Coltings kokbok - Jag vill ju bara se bra ut naken, och vi föll direkt för dessa små goda delikatesser. I kokboken skriver Jonas att det inte är någon hjärnkirurgi att baka dom utan att man fördelar ingrediensernas proportioner efter behag och smak. Vilket gör att bollarna kan bli väldigt individuella från gång till gång. Men ack så goda!

Idag har vi mätt och fördelat ingredienserna på följande sätt vilket resulterade i härligt chokladiga bollar.

Kalla det vad du vill bollar

Detta behöver du till 30-35 bollar:

200g kärnfria färska dadlar
1 dl valnötter
1 dl mandel
1 dl pakannötter
1 dl pumpakärnor
1 dl kokos (+ kokos att rulla i)
4 msk god ekologisk kakao
1 msk kanel
1 dl kokosolja

Om du är en kaffeälskare kan du också smaksätta med lite kaffe!

Så här gör du:

Mixa nötterna och pumpakärnorna för sig.


Mixa dadlarna och kokosen för sig.


Mixa ihop de två satserna tillsammans med kakao och kanelen.


Tillsätt kokosoljan och mixa till slätt smet.


Forma smeten till bollar och rulla i kokos.

Klart! Kalla det vad du vill bollar.

Perfekt att ha en burk i frysen och bara ta fram när suget sätter in.

Så vad väntar du på? Ut i köket och baka din variant av dessa delikatesser!


/ Jenny & Magnus

måndag 23 april 2012

Ny Grill!

Så har vi då äntligen skaffat en ny fin grill! Har letar länge efter en modell som vi tycker om, "halvtunnan". Denna grill har en hel massa lull lull som lock, stor grillyta, justerbar grillnivå, varmhållningsgaller, avställningsyta och termometer, listan kan göras lång. Den är även förberedd med plats för ett stort grillspett. Bra, nu kan vi verkligen grilla.


Ja då ska den bara monteras ihop, känns som om det är 400 delar (minst) och beskrivningen är kanske inte den bästa... Hela golvet är fyllt av olika rör-, plåtbitar och skruv! Men till slut så blev det en grill, inga delar ligger kvar på golvet och den är riktigt stabil och fin.





Vi tycker verkligen om att grilla och hela känsla runt själva grillningen. Förberedelsen, lukten, tillagningssättet och smaken. Det är något alldeles speciellt att sitta vid grillen, kanske ännu mer nu på våren då den värmer gott och påminner om de kommande långa sköna sommarkvällarna. Grillning är lite tillbaka till ursprunget och kanske är det just detta som väcker känslor inom oss.





Eftersom vi eftersträvar ett så naturligt tillvägagångssätt i det mesta vi gör så har vi skaffat ett tändrör istället för att använda tändvätska när grillen ska startas. Man fyller bara tändröret med en lagom mängd kol och skrynklar sedan ihop ett par sidor av tidningspapper som placeras under kolet. Tändröret med innehåll ställer man på grillgallret och sedan är det bara att tända pappret och vänta tills kolen börjar bli grå då det är dags att hälla över den i grillen. Miljövänligt och väldigt enkelt, man slipper dessutom smaken  av tändväska och inte minst gifterna från tändvätskan som sätter sig i maten och släpps ut i naturen!




/Magnus & Jenny

söndag 22 april 2012

Spring utan krav

Det finns många krav i vardagen, det ska presteras på jobbet, städas i hemmet, tvättas kläder och lagas mat. Det är många måsten och det kan ofta kännas jobbigt, då är det så skönt att kunna komma ut och springa.

När jag springer har jag inga krav och tankarna rensas, jag springer precis som jag vill - snabbt, långsamt, hårt, mjukt, långt, kort och inte allt för sällan så blir det en stund enbart för att njuta!

Morgon trött, solen har precis gått upp!

Skogen har fyllts med vitsippor

I mitten av bilden ligger ISA (den lilla vita pricken)
och väntar på sjösättning

En underbar plats att vila lite

"Mina" stigar, härligt slingrande!

Vackert och stilla, två änder glider ut på vattnet

Naturlig hinderbana...

...som ger en fin och varierad träning

Stranden ändrar sig hela tiden, idag har
vi fått en strandremsa utanför stranden
/Magnus