tisdag 31 juli 2012

Whole30

I vanliga fall äter jag "relativt" strikt Paleo men om något speciellt kommer emellan kan det hända att jag äter mat innehållande socker eller kanske mejerivaror och någon gång ibland lite vin. Speciellt under semestern, som jag just nu njuter av i fulla drag, så kan det hända att det fuskas. Men som sagt, oftast strikt och det beror främst på att jag mår så bra av att följa Paleo konceptet fullt ut! Efter många och långa år med magproblem och sjukhusbesök utan någon lösning utan snarare svårare problem och en tyngre skuld har allt vänt tack vare Paleo! Numera lever jag i samklang med Paleolivsstilen och mår fantastiskt.


Har ett tag sneglat på utmaningen Whole30, att äta strikt Paleo under 30 dagar! Är därför väldigt glad av att få läsa Primalisten´s utmärkta sida där han skriver om att genomföra Whole30 och dessutom bjuder in alla som vill att göra sällskap. Ett fint initiativ som inte krävde någon betänketid alls - klart man vill vara med, äntligen och tillsammans med flera andra! Det kommer bli en riktigt rolig utmaning och att under tiden också få tankar, resultat och idéer från andra som också genomför utmaningen. Kan det bli roligare...

Tanken är att man ska ta bort all den mat som kan ge upphov till problem i kroppen, så som värk i muskler och leder, huvudvärk, mag och tarmproblem, allergier, m.m. Det som ska undvikas är spannmål, mejeriprodukter, baljväxter, allt med socker och alkohol. Det fina med Whole30 är allt det goda som du får äta!!! Grönsaker, kött (nöt, fläsk, fågel), fisk, skaldjur, ägg, frukt, nötter, fröer och de nyttiga fetterna från oliver, avokader och kokosnötter! Det finns fantastiskt mycket man kan göra med dessa råvaror och kroppen kommer att vakna på nytt! Besök gärna Under vårt tak´s Paleoskafferiet för många goda recept.

Själva utmaningen började igår, måndag den 30/8 men om det finns någon som är sugen på att hoppa på så gör det gärna - vi (alla som är med på Primalisten´s utmaning) kommer lämna kommentarer och uppdateringar på Primalisten´s Facebooksida. Ge dig själv något värdefullt genom att gå med i utmaningen Whole30, du kommer att få en fantastisk upplevelse!

/Magnus


Tillägg!
Detta inlägg skrevs innan jag läst boken ”It starts with food” vilket gör att vissa delar av den mat jag ätit under utmaningen tyvärr inte är godkänd enligt Whole30! Alla ni som funderar på att genomföra en Whole30 ber jag först läsa boken ”It starts with food” vilken är skriven av skaparna bakom programmet! Det är mycket viktigt så att inga missförstånd uppstår – det jag har genomför är en Paleo 30 dagars utmaning!

måndag 30 juli 2012

Paleo müsli


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Paleo musli”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

Starta dagen med en vitaminkick

Denna enkla och mycket goda vitamindrink blev vi bjudna på av våra fina vänner, Jenny´s bror Robert och hans Kristina, nu kommer den hamna i vårt Paleoskafferi!

En enkel, god och mycket vitamin- och mineralrik drink som passar utmärkt som komplement till frukost eller ett lätt mellanmål. Bara att "kasta" i ingredienserna i en mixer och köra tills det blir en fin drickbar vitamindrink.

Kristina och Robert´s Vitamindrink
2 glas

1 näve bladspenat
1 näve maché
1 näve ruccola
1 näve grönkål (eller 1 dl frusen)
4 cm riven ingefära
2 kvistar mynta
Saften från 1/2 citron
5 - 6 dl kallt vatten (beroende på hur stora "nävar" man tar)

Skölj alla bladväxter noga. Lägg allt i en mixer och kör tills det blir en fin drickbar vitamindrink, häll upp i glas. Drick och njut av alla färska och nyttiga vitaminer och mineraler!


Bladgrönsaker är oerhört nyttiga och väl värda att ätas (drickas) mycket av! Vitaminer, mineraler och antioxidanter - allt i en och samma välgörande drink!

Spenat brukar kallas för superlivsmedel och det kryllar av C-, A-, E- och K-vitamin dessutom finns höga halter av mineralerna (som krävs för kroppens uppbyggnad) magnesium, kalcium, kalium och järn. Som om inte detta är nog är bladspenat en bra källa till antioxidanter som anses ha en central roll för livslång hälsa (grönt te är stjärnan bland källor till antioxidanter)!

Maché innehåller bland annat C-vitamin och karotin (som omvandlas till A-vitamin i kroppen).

Ruccola kommer med en rad mineraler, som fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium och zink som finns i nästan alla kroppens celler och är en förutsättning för bildandet av blod.

Grönkål är rik på C- och D-vitamin, mineraler som järn, zink och kalcium.

Ingefära har i urminnes tider används som en medicinalväxt och den ska lindra allt från förkylningar och illamående till smärta i muskler. Den innehåller C-, B3- och B6-vitamin samt mineralerna kalium samt magnesium.

Mynta motverkar infektioner och ökar upptagningen av kalcium.

Citron innehåller C-vitaminer (självklart) men även en rad av B-vitaminer så som B1, B2, B3, B6 och B9 (folsyra) och mineralerna kalium, magnesium och järn!

Vatten är en livsviktig byggsten för allt liv, det rensar kroppen och "optimerar" den för ny näringstillförsel! Inom Paleo rekommenderas alltid vatten. Prova gärna en 24-timmars fasta på enbart vatten!

En drink på bladgrönsaker är alltså väldigt bra och nyttig på alla sätt, lätt att göra och god att dricka. Gör din egen redan idag!

/Magnus & Jenny

fredag 27 juli 2012

Tankräm fritt från kemikalier

Vi kämpar hårt med att handla mat utan tillsatser, att laga den från grunden och leva nära naturen. Mycket tid går åt till att läsa innehållsförteckningar och jämföra produkter. Därför blir man extra ledsen när man tittar på innehållsförteckningen till tandkräm, något som man gladeligen använder i munnen två gånger per dag! Det är mängder med kemikalier, fluor och andra konstigheter i tandkrämen och vi som hela tiden arbetar för att undvika just detta! Finns det då tandkräm fritt från kemikalier? Ja! Hittade ett tips i den fina och mycket läsvärda bloggen Pulstagning där skriver han om tandkräm från Weleda som bara innehåller naturliga ämnen, läsa gärna "Pulstagning´s" inlägg. Den varianten som vi köpt är smaksatt med fänkål men det finns även med neutral smak samt med mynta. Tandkrämen innehåller bland annat ringblomma och myrra som båda är munvårdande ämnen.


Ända sedan man var liten har tandläkare, fluortant och föräldrar sagt hur viktigt det är att borsta tänderna med fluortandkräm och skölja med fluor - numera går också reklamen om munskölj varm på TV. Kan man då verkligen gå över till en tandkräm som inte innehåller någon fluor över huvud taget? Fluors goda verkan på tänderna är inte så väl underbyggd som det framställs och den har dessutom, i vissa studier, koppling till sjukdomar som t.ex. cancer. Då vi undviker tillsatser i mat är steget inte långt för att utesluta tillsatser som finns i tandkrämen.

Vi har inhandlat Weleda tandkräm hos en hälsokostaffär och nu använt den i en vecka. Själva krämen känns mer som en pasta och den luddrar inte alls på samma sätt som "vanlig" tandkräm. Känns som om den tar slut (... ) efter ett tags borstande och att man bara vispar runt med en tom tandborste men så är det inte. Munnen känns både ren och fräsch, tänderna blir blanka och fina. En bra börja helt enkelt, finns säkert anledning att komma tillbaka om detta i senare inlägg. Har tidigare skrivit om just tänderna och då med anledning av att vi äter enligt Paleo.

Tandkräm utan tillsatser är alltså den naturliga vägen i ett liv med Paleo!

/Magnus

onsdag 25 juli 2012

Matig omelett av "left overs"

Har du lite mat över sedan middagen och inte vet vad du ska göra med den? Varför inte göra en omelett till dagen därpå!

I dag har vi haft en underbar dag på Visingsö tillsammans med min bror Robert, hans Kristina och hennes barn Alicia och Ludvig. Vi åkte tidigt på morgonen upp mot Gränna där vi tog färjan över till Visingsö. Väl där Njöt vi av allt det fina som ön hade att erbjuda och framför allt solen och värmen!. Vi åkte remmalag och hade en härlig picknick i det gröna. Till picknicken hade vi gjort en fräsch kycklingsallad vilket är perfekt att ta med sig och äta ute och givetvis helt Paleo! All kyckling gick inte åt när vi gjorde salladen så lite fanns kvar i kylskåpet här hemma.

När vi trötta men glada och nöjda med vår resa sent kom hem kände vi att magen behövde sitt och vi slängde ihop en omelett med kycklingen som var över, rödlök och örterkryddor.

Matig omelett av "left overs"
2 portioner

Detta behöver du

  • "Left overs" - I detta fall var det kyckling men "man tager vad man haver". Kanske lite bacon, grillad paprika eller varför inte lite lax
  • 1 rödlök - Tyckte jag passade bra till kycklingen
  • 4 ägg
  • kokosmjölk
  • örtkryddor
  • salt
  • pepparmix

Så här gör du

  1. Bryn löken och kycklingen i en stekpanna
  2. Vispa ihop ägg, en skvätt kokosmjölk, salt, pepparmix och örtkryddorna i en bunke
  3. Häll äggsmeten över den brynta kycklingen och löken
  4. Låt omeletten sakta stelna på svag värme och rör lite försiktigt så att lös smet kan rinna ner till botten och stelna
  5. När omeletten är krämig på ytan och släppt från kanterna är den klar
  6. Vänd upp den på en tallrik

Klar att avnjutas tillsammans med en god sallad!

Nu sitter vi här i vårt inglasade uterum mätta efter den goda omeletten, nöjda och glada efter den fina dagen och Njuter av den sena sommarkvällen.



/Jenny


tisdag 24 juli 2012

Vill kroppen röra på sig?

Ja, kroppen vill röra på sig! Kroppen längtar efter att få röra på sig, det är helt naturligt!

Gå, cykla, hoppa, lyft tungt, spring, kräla, spela boll, skutta, vandra, simma, kasta frisbee, klättra, kort sagt - lek och njut av allt som du kan göra. En konstant rörelse, ibland långsam och lätt, ibland snabbt och tung.

Att ta ut sig ordentligt är fantastiskt skönt och efteråt får man ny, och mer, energi!


Använd er av den underbara sommaren och ge er ut i naturen, rör på er och upplev den fantastiska känslan som det ger!

/Magnus

lördag 21 juli 2012

Stockholm i vårt hjärta!


Efter fyra dagar i Stockholm med ett underbart sällskap, god Paleomat, härliga promenad- och springturer, är vi nu tillbaka i vårt lugna och vackra Flohult. "Kända från TV" och med många fina minnen.

Dag 1

Bilturen upp till Stockholm gick väldigt bra, med fint väder, lite trafik och packad fikakorg blev den 6 timmar långa resan både fin och god! Kaffe, te, frukt och en härlig nötblandning (bestående av mandel, valnötter och lite russin) är ett lätt och gott mellanmål att ta med sig i bilen.




Paleomiddag

När vi kommer upp till Stockholm blir vi väl omhändertagna av Thomas och Mikael. Det dukas upp en underbar Paleomiddag med olika sorters lax (en med pesto och en med citron och dill), broccolimos (broccoli med vitlök och kokosmjölk), hemmagjord aioli och en fin sommarsallad!


Vi uppskattar verkligen våra fina vänner som anstränger sig så för att laga mat enligt Paleo när vi är på besök! Tack till er alla!


Allsång på Skansen

Sommar, Stockholm och tisdagkväll. Självklart så är det allsång på Skansen! Lika självklart så tar vi och promenerar dit, genom ett Stockholm som visar sig från den bästa sidan med klarblå himmel och en helt vindstilla ljummen sommarkväll! Just när Måns Zelmerlöw och Andreas Weise börjar sjunga "Sånt är livet" så får vi våra "Fifteen minutes in fame"! Numera är vi "Jenny och Magnus kända från TV"! Det visar sig att platsen som vi har är ett utmärkt ställe att bli filmad på, rakt ut i svenska folkhemmet. Jenny gör sig fantastiskt på TV, både sjungande och dansande. Våra mobiler surrade, ringde och gick allmänt varma. Roligt!








Sakta vi går genom stan...






Dag 2

Stockholm visade upp en något mörk himmel. På fastande mage, började Jenny och Mikael dagen med att ta en snabb promenad på Kungsholmen samtidigt som Magnus och Thomas springer Kungsholmen runt. Thomas springrunda går så nära vattnet som möjligt - på gator, trottoarer, stigar, stränder, bryggor, trappor och broar! Otrolig skillnad mot att springa i Sätila och riktigt roligt. Rundan var väldigt varierande med mycket upp och ned, zick zackande mellan människor, naturliga och onaturliga hinder samt en otroligt massa nya synintryck! Just denna dag är vi fyllda av energi och tävlar i alla uppförslut samt de sista två kilometrarna. Hemma på innergården blir det bokstavligen bara en blöt fläck kvar av Magnus...






Utflykt till Uppsala

Nu är det dags för Uppsala, studentstaden - där även Thomas har studerat!

Vi vandrade runt i centrala Uppsala, domkyrkan, slottet och de gamla delarna är alla väldigt vackra. Domkyrkan är enormt stor och nästan överdådig, mycket historia!


  




Efter mycket vandrande längs med Uppsalas gator slog vi oss ner på Cafe Linnés uteservering och försåg oss med god lättlunch, kaffe och te.



PriMaten

Vi visste redan innan vår resa att restaurang Primaten, en lunchrestaurang i Uppsala som serverar Paleo/ Lchf inspirerad mat, tyvärr hade sommarstängt... Men ett besök utanför Primaten är inte att förakta, bilder blev det också.




Tapas

Kvällen avslutades i en Tapas restaurang på Kungsholmen, finns oftast väldigt mycket Paleovänlig mat på Tapasställen. Vi fick en fantastisk trevlig kväll med många olika små tapasrätter och härliga samtal. 




Dag 3



Vår vana trogen, började vi dagen med promenad och springtur. Sedan var det dax för shoppingtur i Stockholm. Utbudet är enormt! Efter ett tag mötte Thomas och Mikael upp och vi tog följe till Kungsträdgården för en fika på Thehuset, med slottet som bakgrund.




Picknick i det gröna

På kvällen gjorde vi en favorit i repris, picknick i Vasaparken, med grill och allt! En verkligt bra avslutning på vårt Stockholmsbesök. Samtidigt som vi satt och njöt av nygrillat och ett glas rött så var det en tjej som körde lite Crossfit strax brevid oss! Roligt och modigt av tjejen att mitt i en park helt obesvärat hårdträna Crossfit!



Dag 4

Vi tackar Thomas, Mikael och vår vackra huvudstad för denna gången och beger oss hemåt. Men vi kommer garanterat snart tillbaka igen.


Bergs slussar

Vi gjorde en avstickare på vägen hem för att titta på Bergs slussar, en alldeles enorm slusstrappa i Göta kanal. Man blir fylld av beundran när man tänker på det arbetet som ligger bakom bygget av slussarna. Makalöst!

  



Upplev vårt vackra land och Njut!

 /Jenny & Magnus