söndag 30 september 2012

Kanelbullens dag - Paleo?

Kanelbullens dag har blivit en dag som vi mer än gärna firar runt om i Sverige. Och vem har inte lockats av detta goda bakverk?
 
Men när man läser om bakgrunden och anledningen till varför dagen kom till så blir man riktigt skakad och rädd! Följande står att läsa i Wikipedia om Kanelbullens dag.

"Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Han var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar.
Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en "tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag."

Anledningen var alltså att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin! Något som är helt ofattbart för oss som lever och äter enligt Paleo. Och ännu ett tråkigt bevis på hur livsmedelsindustrin manipulerar med oss människor!
 
Men hur ska man då göra om man ändå vill äta en kanelbulle på kanelbullens dag den 4 oktober utan att få i sig massor utav socker, mjöl, jäst och margarin utan att främja livsmedelsindustrins önskan om ökad konsumtion av dessa livsmedel?

Gör det på Paleovis!

 
  
 

 /Jenny & Magnus

tisdag 25 september 2012

Du missar väll inte vår utlottning!

Under vårt tak firar 1 år den 3 oktober och detta firar vi med en fin utlottning. Du har väll inte missat att vara med?

Det du behöver göra för att vara med i utlottningen är att gå in och Gilla vår sida på facebook samt skriva en kommentar i det märkta inlägget om utlottningen som du hittar överst på sidan. Du kan fram till den 2 oktober gå in och delta. Den 3 oktober drar vi en vinnare!


Lycka till!

/Jenny & Magnus

Koka perfekta ägg!

Något så naturligt som att koka ägg kan man väl bara göra på ett sätt? Lägg dem i en kastrull, fyll på med vatten och låt koka rejält i 5-6 minuter så har man fina kokta ägg med lite krämig gula. Trodde det var så man gjorde - men det finns tydligen många sätt att koka ägg på. En hel vetenskap visar det sig.

Har provat mig fram lite, eftersom det är jag som står för frukosten här Under vårt tak (vet inte exakt hur jag drog den nitlotten men så är det iallafall), och har fastnat för ett, om möjligt, ännu enklare och klart mer energisparande sätt.

Man lägger ner äggen, i ett lager, i en kastrull och fyller på med kallt vatten så att äggen täckts (inget salt!). Koka upp vattnet och låt det koka lugnt/mjukt i 1 minut, dra sedan undan kastrullen från plattan. Låt äggen ligga kvar i vattnet, äggen och vattnet ska nu svalna i rumstemperatur under ungefär 20 minuter tills det är fingervarmt - klart! Nu har du perfekt kokta ägg med en härligt krämig och riktigt gul gula!


På detta sätt så spricker inte äggen heller. Att de spricker beror på att det alltid finns en liten luftficka inuti ägget. Om man kokar upp ägget för snabbt eller hårt så expanderar luften och ägget spricker.

Det blir heller ingen grönaktig hinna mellan gulan och vitan, den bildas vid "överkokning". Om man kokar ägget för länge, eller för hårt (stormkokar) bildas denna gröna hinna då föreningen mellan järn som finns i gulan och sulfur som finns i vitan "möts/blandas". Det kan också bilds en unken obehaglig lukt när dessa ämnen blandas. Dessutom blir gulan blek vid överkokning, inte alls så vackert gul som man vill ha den!

Sulfurén i vitan har den lustiga egenskapen att den gör vitan fluffigare och fastare när den vispas i en kopparbunke... kanske hör hemma på avdelningen onödigt vetande! Har aldrig testat själv men här kommer den mer vetenskapliga förklaringen.

"It turn out that along with a very few other metals, copper has the useful tendency to form extremely tight bonds with reactive sulfur groups: so tight that the sulfur is essentially prevented from reacting with anything else. So the presence of copper in foaming egg whites essentially eliminates the strongest kind of bond that can form, and makes it harder for the proteins to embrace each other too tightly. Sure enough, if you whip egg whites in a copper bowl—or in a glass bowl to which you've added a pinch of powdered copper supplement from a health food store—the foam stays glossy and never develops grains. A silver-plated bowl will do the same thing." On Food and Cooking, av Harold McGee

Nu njuter vi ofta perfekt kokta ägg till frukost här Under vårt tak!

/Magnus

söndag 23 september 2012

Nostalgitripp!

Nu när vår blogg snart firar ett år så är det helt naturligt att man börjar reflektera och utvärdera det man har skrivit om och all fin respons som vi fått utav er läsare.

Något som jag började fundera och undra över var vilket det allra första receptet var som vi la ut här på bloggen. Jag minns hur inspirerade vi blev efter alla positiva kommentarer och suget efter att vilja veta mer om god och naturlig Paleomat. Detta bidrog till många fler recept som senare resulterade i att vi startade Paleoskafferiet.

Så låt mig bli lite nostalgisk och återigen blicka tillbaka 1 år i tiden och publicera vårt första recept här Under vårt tak!

Ugnsgrillad paprika med fänkål och rödlök!

Vi har precis njutit av ugnsgrillad paprika med fänkål och rödlök. Ett mycket gott tillbehör både till kött, fisk eller som i vårt fall ikväll, baconlindad kyckling!!

Detta behövs till 4 portioner:
 
3 röda paprikor
3 gula paprikor
1 fänkål
1 rödlök
Olivolja
Flingsalt
Pepparmix

 
Så här gör du:
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Skölj, kärna ur och dela paprikorna i stora bitar.
 
Skölj och strimla fänkålen.
 
Skala och strimla rödlöken.
 
Häll lite olivolja i en stor ugnssäker form och lägg i grönsakerna.
 
Salta, peppra och rör om.
 

Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Rör gärna om bland grönsakerna efter halva tiden.


Ät och njut!! 

Att försöka använda råvaror som är aktuella för årstiden tycker jag är viktigt och det gör maten  så mycket godare!
 
Tack för nostalgitrippen och för att ni finns!
 
/Jenny

fredag 21 september 2012

Bloggen firar 1 år den 3 oktober!

När vi startade bloggen Under vårt tak tänkte vi att kanske några vänner och släktingar skulle läsa, en liten skara som förhoppningsvis skulle uppskatta och tycka om något av vad vi skriver. Vi hade dock förhoppningar, önskemål och drömmar om att kunna nå ut till fler och inspirera och påverka valet av mat och tankarna om kroppen. Men vi vågade aldrig tro att så många skulle läsa vår blogg, några hundra besök i månaden kanske - men nu är vi uppe i otroliga 20 000 besök totalt! En smått fantastisk siffra!

Vi började med ingenting och visste knappt vad bloggande innebar, tänkte att om vi lägger ut ett inlägg i veckan eller iallafall två i månaden så skulle det vara bra... Nu har det blivit över 200 inlägg! Vi har lärt oss lite mer om bloggandet och Under vårt tak har till och med "knoppat" av sig en liten facebook sida med en snabbare och lättare kommunikation, mängder med bilder och ett flertal kommentarer från alla er som följer oss! Just kommentarerna från er läsare är oerhört roligt att få, vi blir lika glada varje gång - så fortsätt med det!

Facebook sidan startade just för att få en enklare kommunikation men även för de många frågorna vi fick om hur vi äter dagligen. Försöker därför lägga ut bilder på vår mat som tydligt visar hur enkel, god och väldigt vacker Paleomat verkligen är! Vi njuter av varje måltid!

Bloggen fyller alltså 1 år den 3 oktober och då tycker vi att det passar utmärkt med en gåva, en gåva som lottas ut till er läsare! Vi har lagt ihop en väldigt fin samling av nyttiga och vackra saker för utlottning till er. En vacker pajform med en elegant och matchande kökshandduk tillsammans med mandelmjöl, kokosmjöl och slutligen en burk kokosolja! Allt mycket användbart i ett Paleokök. Pajformen kommer från Le Creuset som har tillverkat högklassiga köksredskap i snart 100 år, det är en stor och vacker form. Kökshandduken är tillverkad av anrika Ekelund´s väveri som startade redan 1692 och har varit familjeägt under hela 17 generationer! Kökshandduken heter Lingonberry och är designad av Ann Wessblad. Mandelmjölet, kokosmjölet och kokosoljan är alla av fin kvalitet och kommer att bli fantastiskt goda maträtter i ert hem!

En otroligt fin gåva och det enda ni behöver göra för att vinna den är att gå in och gilla (tryck på gillaknappen) vår facebook sida samt göra en kommentar i inlägget "Under vårt tak fyller 1 år!" om att ni gillat sidan (har ni redan gillat sidan sedan tidigare så behöver ni enbart skriva en kommentar).

Utlottning av fantastiskt vackra och fina saker till just dig!

Gå bums in på vår facebook sida och gilla den samt skriv en liten kommentar i inlägget "Under vårt tak fyller 1 år" så är ni med i utlottningen! Vinnaren kommer att meddelas via ett privat meddelande på facebook.

Vi vill på detta sätt tacka alla er som läst vår blogg, kommenterat inlägg och uppmuntrat oss genom gillamarkeringar på facebook! Vi inspireras ständigt till att utvecklas och dela med oss av god Paleomat, våra tankar kring kroppen och livet vi lever!

/Jenny & Magnus

onsdag 19 september 2012

Bakade betor!

I det senaste numret av Lantliv Mat & Vin hittade jag detta goda recept på Bakade betor och jag lät mig inspireras! Det finns så många fina färger på betor, röda, gula och polkarandiga och när man lagar mat är det ögat ser minst lika viktigt som hur det smakar!

När vi för några helger sedan hade vårt årliga kräftkalas, då vi bland annat bjöd på Västerbottenpaj med gyllene kantareller och Varm brietårta med tomat, basilika och persilja, fanns även dessa Bakade betor på buffébordet. Betorna smakade mycket bra tillsammans med de nygrillade karréskivorna som skaldjursallergikern fick njuta av denna afton.

Då de Bakade betorna äts kalla så kan man likna den vid en enkel potatissallad eller som Magnus med glädje i rösten uttryckte - Det påminner om julen! Då smaken påminner lite om den klassiska rödbetssalladen som finns på de allra flesta julborden runt om i vårt land.

Betorna blev en ny och spännande smakupplevelse denna kräftkväll och kommer garanterat finnas med vid fler tillfällen här Under vårt tak, både när det ska dukas upp till buffé eller till söndagssteken!

Detta är vår variant på bakade betor!

Bakade betor!
 
 
Detta behöver du till 4 portioner
 
1 schalottenlök
6 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
2 tsk fransk senap
500g gulbetor
500g polkabetor
Flingsalt
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Så här gör du
 
Finhacka schalottenlöken och blanda med olja,
vinäger och senap till en dressing.
Smaka av med salt och peppar.

 

Sätt ugnen på 200 grader.
 
Tvätta av och borsta betorna och lägg dom i en ugnssäker form med flingsalt på botten.
 
 
Baka betorna i ca 40 minuter (beroende på storlek)
tills de känns mjuka med en provsticka.
 
Låt betorna svalna något och skala dem med fingrarna eller med en kniv.
Skär dem i bitar eller i skivor.
 
 
Häll över dressingen och strö över den finhackade persiljan.
 
Salta och peppra efter smak.
 
Låt betorna stå i rumstemperatur i ca 1 timme
 så att smakerna får mogna innan servering.

 
Ät och Njut tillsammans med en god köttbit
eller som tillbehör på buffébordet!
 
/Jenny

måndag 17 september 2012

Under vårt tak på Facebook

Missa inte att "Gilla" Under vårt tak på Facebook, det händer mycket där som du inte vill vara utan!

Ännu mer god Paleomat, härliga bilder och fina tips - dessutom så firar vi alldeles snart ett år med bloggen! Detta kommer att uppmärksammas med en jättefin utlottning!

http://www.facebook.com/Undervarttak

/Magnus & Jenny

söndag 16 september 2012

Bisfenol A i livsmedel

Läste ett reportage om Bisfenol A som är en plastkemikalie, finns bland annat i matbehållare (matlådor), husgeråd, kvitton, bilens olika plastdetaljer och lacken (coating) som sitter på insidan av konservburkar. Med andra ord i allt som vi dagligen kommer i kontakt med! Från början togs ämnet fram av läkemedelsindustrin som ett syntetiskt kvinnligt könshormon (östrogen), men numera används det mest som en av alla komponenter i plaster. Plast har den otäcka egenskapen att de läcker ut kemikalier, det som är i kontakt med plasten blir alltså "smittat" av de kemikalierna som plasten består av - varav en är Bisfenol A.

Bisfenol A har hormonstörande egenskaper på människor och djur, framförallt så skadar det barns naturliga utveckling, det är därför förbjudet i t.ex. nappflaskor och barnmatsburkar - dock ej leksaker vilket är otroligt konstigt då barn upptäcker och bearbetar information genom att "känna av" saker med munnen. Dessa förbud kom så sent som 2011 (nappflaskor) och 2012 (barnmatsburkar), det finns även ett förslag om förbud mot ämnet i kvitton...

National Institute of Environmental Health Sciences i USA uppger att hormon relaterade sjukdomar ökat oroveckande under de senast 20 - 40 åren och det som ökat mest är astma, autism, fetma, leukemi, diabetes och dessutom ökar svårigheterna med att få barn. Under graviditeten (ofödda barn) och vid puberteten är människan extra känslig för exponering av kemikalier. Över 800 kända hormonstörande ämnen finns idag i vår vardag och över 50 kända hormonstörande ämnen finns lagligt i matförpackningar, Triklosan och Bisfenol A är två av de mer kända!

Källa okänd
I reportaget så finns bland annat kokosmjölk i konservburk med som en av de livsmedel vilket innehöll högst halt av Bisfenol A. Konservburken med kokosmjölk är alltså lackad med plast som läcker ut i livsmedel och att just kokosmjölk har så hög halt förklaras bland annat av att den har en hög fetthalt och detta gör att Bisfenol A lättar tas upp av livsmedlet. Vidare kan även "förlagring" vara en förklaring till den höga halten, om kokosmjölken förlagrats på plastfat under framställningsprocessen så har även detta smittat livsmedlet.

Hur som helst så vill vi undvika kemikalier i möjligast mån och väljer därför alltid en annan förpackning än konservburkar som är lackade på insidan. Fråga i din butik innan ni köper livsmedel förpackade i konserver om de är lackade på insidan eller ej! Om de inte vet så kan de självklart gå vidare till leverantören och sedan återkomma med ett svar - man får vara besvärlig och man ska bry sig om sin hälsa och ta tillvara på sin rätt som konsument.

Under vårt tak lever efter devisen "det är det som du gör varje dag som påverkar dig mest", vi försöker därför undvika ämnet Bisfenol A och det genom att ha med matlådor till jobbet (och förvara rester) i stål-, glas- eller keramikbehållare, undvika konservburka med coating och använda husgeråd i stål, glas, keramik eller trä. Det finns massor att göra på förpackningssidan, livsmedel och hygienartiklar som vi bär hem från butiken har ett stark varierande utseende och det är vi som bestämmer om det kommer hem eller ej. Som konsument har vi alla en stor makt och vi ska välja livsmedel förpackade enligt vår egen övertygelse - på detta sätt påverkar vi i första hand vår butik som i andra hand påverkar leverantören/tillverkaren.

Vi vill leva ett liv med så lite kemikalier som möjligt i våra kroppar och att välja rätt matförpackningingar tillsammans med ekologiska livsmedel är en bra början.

/Magnus

fredag 14 september 2012

En bricka med en mening!

Fick en vacker bricka för ett tag sedan, motivet är av ett skynke från en afrikansk kvinna. Brickan är gjord av formad plywood med ett skynke inlamminerat, det är buret och använt innan det samlats in och slutligen hamnat i brickan. När man köper brickan går pengar till ett sjukhus i Tanzania där kvinnor får en trygg miljö att föda sina barn - en bricka med en mening!


En fantastisk ide med ett underbart syfte, en trygg start för ett nytt liv!

/Magnus

torsdag 13 september 2012

Kaffelängd med äpple och kanel!

Här om dagen bakade jag en kaffelängd med rivna äpplen och kanel. Längden smakade fantastiskt gott, den var saftig och dessutom vacker att titta på!

Jag använde mig av samma recept som till våra kanelbullar á la Paleo men fyllde med rivet äpple, kanel och lite kokossocker och rullade till en hel längd. Det var enkelt och gick fort.

När jag bakade kanelbullarna så tyckte jag det var svårt med själva rullandet av bullarna eftersom degen är lösare i konsistensen än "vanlig" bulldeg men nu har jag fått till tekniken riktigt bra, i alla fall när det gäller att göra längder!

Så låt mig få fresta med en härlig kaffelängd!!

Kaffelängd med äpple och kanel

Detta behöver du till en längd
 
  • 6 ägg
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 4 msk psyllium (fiberhusk)
  • 1 1/5 dl smält kokosolja
  • 3 msk honung
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk nystött kardemumma

  • 2 äpplen
  • Kanel
  • Kokossocker

  • 1 ägg
  • Mandelflan

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält kokosoljan.
  • Vispa ägg och honung vitt och pösigt i en bunke.
  • Rör ner den smälta kokosoljan.
  • Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, blanda väl.
  • Låt stå och svälla i 5 minuter.

  • Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och kavla försiktigt ut smeten genom att först lägga ett nytt bakplåtspapper över smeten.
  • Avlägsna försiktigt de översta bakplåtspappret.
  • Skala och riv äpplena och strö över degen.
  • Strö kanel och lite kokossocker över äpplena.
  • Vik med hjälp av bakplåtspappret en liten bit i taget till en längd.




  • Avsluta rullningen med att vända skarven ner mot bakplåtspappret och dra över till en plåt.
  • Klipp några snitt på längden.
  • Pensla längden med uppvispat ägg och strö över lite mandelflan.
  • Grädda i ca 20 minuter till längden blir gyllene brun.

Ät och Njut av härlig kaffelängd med äpple och kanel till helgens fika!


Längden går bra att frysa.

/Jenny

onsdag 12 september 2012

Paleo tog bort min IBS

Ibland tar man en omständig väg, lägger ner mycket arbete och sliter hårt för att hålla smärtan borta. Bara för att sedan prioritera om i livet och fokusera på vad som verkligen är viktigt och gör en avgörande skillnad! Paleo tog bort min IBS - bara sådär, det var inte svårt eller konstigt. Men vägen dit var lång, smärtsam och livsförändrande.

När jag för nästan exakt nio år sedan drabbades av ihållande magsmärtor, konstant illamående och en förlamande matthet i kroppen så gjorde jag det normala, jag gick helt enkelt till sjukhuset och bad om hjälp. Efter flera år av läkarbesök, mängder av tester och olika undersökningar samt runtskickanden mellan olika avdelningar så fick jag diagnosen IBS. En diagnos som ges om inga fel hittas men patienten "upplever" symptom som magsmärtor, illamående, matthet samt har ett starkt ökat antal panikartade toalettbesök i sin vardag. Jag passade perfekt in i mallen och fick därmed också flera olika läkemedel som testades under kortare och längre perioder för att lindra mina besvär. Det var också vad de gjorde "lindrade besvären under en kortare eller längre tid", de tog inte bort besvären och den lindrande känslan varade aldrig speciellt länge. För mig är inte det bra nog.

IBS är ett kroniskt tillstånd, dock ingen sjukdom. Tarmen har fått en störning vilket ger en orolig tarm och en kropp som inte fungerar som den bör och man mår helt enkelt väldigt dåligt - jämt! Jag gick i sju år med min "störning", det var exakt sju år för länge! Fick helt felaktiga kostråd och en onödig medicinering, efter sju år provade jag Paleolitisk kost och det tog ungefär två veckor så var alla besvär borta! Inte lindrade utan borta! Har ibland känt av min IBS under de två åren som jag nu ätit i enlighet med Paleo men det har inte ens varit i närheten av det jag tidigare upplevt.

Jag kämpade för att få hjälp, jag kämpade för att klara av arbetet och jag kämpade för att kunna hålla igång min kropp en omständig väg med alldeles för mycket slit och smärta - men det visar sig att den vägen ledde hit, just till den punkten som vi befinner oss nu. I en liten stuga med mycket sol och en fantastisk utsikt över en vacker sjö ätandes Paleo och skrivandes på en blogg! Vem kunde tro det? Det lustiga, nu i efterhand, är att utan alla problem så tror jag inte att mitt liv sett ut såhär nu.

Vad jag vill säga är att ibland tittar man bortanför det uppenbara, man slukas av tron på att läkarvetenskapen ska ha alla svar och att mediciner är det enda som botar. Maten vi äter dagligen har en avgörande betydelse för vår fysiska och psykiska hälsa. Naturlig och ren mat, fri från bekämpningsmedel, tillsatser och annan kemisk påverkan, mat som ätits under hundra tusentals år och som vår kropp är byggd av. Det är den maten som gör skillnad, den gör dig frisk, stark och uthållig.

Den Paleolitiska kosten tog helt bort min IBS, om du har några problem med IBS eller kanske andra magproblem så prova strikt Paleo kost under 30 dagar. Se vilken skillnad det kan göra för just dig i ditt liv. Under Paleoskafferiet i vår blogg så finns en massa olika recept som du kan använda dig av och på Under vårt tak´s facebook så lägger vi ständigt upp bilder på vad vi äter i vår vardag - självklart Paleo! Skriv gärna och ställ frågor eller be om hjälp, skriv hur just du har det och hur maten påverkar dig.

/Magnus

måndag 10 september 2012

Varm brietårta med tomat, basilika och persilja

Denna härligt krämiga brietårta med cocktailtomater, len olivolja, färsk basilika och persilja var det premiär för vid årets kräftskiva och den gjorde succé!

Ett fantastiskt tillbehör till kräftorna och den hade gott sällskap av t.ex. Västerbottenpaj med gyllene kantareller, Fröknäcke och Mandelsmör.

Den varma brietårtan kommer absolut finnas med på vårt buffébord vid kräftskivan många år framöver och även vid andra tillfällen!

Varm brietårta med tomat,
basilika och persilja


Detta behöver du till en liten tårta
4-6 portioner

  • 1 liten rund brieost 500g
  • 8 cocktailtomater
  • ½ dl olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kruka färsk persilja
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Lägg brieosten på ett ugnssäkert fat.
  • Häll olivoljan i en liten skål.
  • Dela tomaterna i mindre klyftor.
  • Grovhacka basilika och persilja.
  • Rör ner tomaterna, basilikan och persiljan i olivoljan.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Häll blandningen över brieosten och låt den stå i ca 15 minuter.
  • Värm tårtan i ugnen i 20 minuter.

Ät och Njut av härligt krämig brietårta!

/Jenny

söndag 9 september 2012

Västerbottenpaj med gyllene kantareller!

Varje år någon gång i slutet av augusti eller i början av september brukar vi ha kräftskiva. Och nu i helgen var det dax att bjuda till kräftkalas som blev en mycket trevlig och god tillställning i goda vänners sällskap!

Då får vi riktigt frossa i dessa havets delikatesser med en massa goda tillbehör. Ett måste till kräftorna har under åren blivit denna underbara västerbottenpaj fylld med gyllene kantareller från skogens skafferi!

Västerbottenpaj
med gyllene kantareller!
 

Detta behöver du till en paj
 
Pajdeg
 
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk psyllium (eller fiberhusk)
1 tsk havssalt
40g kokosolja
1 ägg
 
Fyllning
 
1 liter färska kantareller
2 gula lökar
4 ägg
1½ dl vispgrädde
1½ dl riven västerbottenost
1 dl hackad gräslök
Peppar

Så här gör du
 
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med pajdegen och mixa mandelmjöl och de skalade sesamfröna i en mixer.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.
  • Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg.
  • Börja med fyllningen.
  • Bryn de delade färska kantarellerna tillsammans med den hackade löken gyllenbrun.
  • Vispa äggen lätt i en stor bunke.
  • Blanda ner vispgrädde, den rivna västerbottenosten och den hackade gräslöken.
  • Smaka av med peppar.
  • Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 15-20 minuter.

Ät och Njut av pajen ljummen eller kall, som den är eller som tillbehör vid buffébordet!


/Jenny

fredag 7 september 2012

Pizza utan spannmål!

Om det är något jag är svag för när det kommer till "snabbmat" så är det pizza och det är nog det enda som jag efter 2 år med Paleo fortfarande kan känna sug efter, konstigt men sant!

Men när suget är som störst så  brukar jag tillfredställa det med detta enkla och goda alternativ! Inte strikt Paleo eftersom den innehåller mejeriprodukter men ändå något man kan njuta av då och då!

Pizza utan spannmål!
 
 

Detta behöver du till 1 liten pizza
 
1 ägg
2 msk olivolja
Lite grädde
1 tsk vitlökspulver
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1½ msk psyllium (eller fiberhusk)

 
Så här gör du
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Vispa ägg och lite grädde med lite salt och olivoljan.
 
Krydda med vitlökspulver, basilika och oregano.
 
Tillsätt psyllium och vispa.
 
Låt smeten svälla en stund.
 
Bred ut på bakplåtspapper.
 
 
Lägg på vad du önskar.
 
Denna gången valde vi hemmagjord tomatsås med smak av vitlök och chili,
champinjoner, rödlök, bladspenat och lufttorkad skinka!
 
Avsluta med att strö över lite ost och grädda i ca 15 minuter.
 
 
Ät och Njut av god Pizza!

/Jenny

torsdag 6 september 2012

Snart 1 år!

Tänk att Under vårt tak redan är på väg att fylla 1 år! Ett helt år av bloggande, Paleomat, njutbara tillfällen och många fina kommentarer från er läsare!

Bloggen har under året vuxit och vi har fått sprida vårt budskap, som vi brinner för, Paleo. Det är fantastiskt roligt att få skriva om livsstilen som hjälpt oss så mycket! Den 3 oktober 2012 har bloggen varit igång under precis 1 år. Detta kommer vi att uppmärksamma med ett litet jubileum i form av utlottning, specialinlägg och en fin Paleomiddag till oss själva!


Under detta år har vi (till och med dagens datum) gjort 191 inlägg, skapat en facebook sida till bloggen och lagt upp Paleoskafferiet med en massa Paleorecept. Gå gärna in på vår facebook sida, här eller via ikonen på fältet till höger, och gilla oss (tryck på knappen gilla). På denna sidan publiceras ännu fler bilder på goda Paleorätter men även andra fina bilder från vår vardag. Det är också lättare att kommunicera med oss, gilla och dela inlägg och bilder, många bra anledningar till att gå med och gilla Under vårt tak´s facebooksida!

Så håll utkik, snart firar vi 1 år!

/Magnus & Jenny

tisdag 4 september 2012

Enkla chokladmuffins!

Här om kvällen blev vi sugna på något gott till fikat. Jag är mycket svag för choklad så det blev till att baka chokladmuffins!

Vi försöker undvika så mycket socker som möjligt här Under vårt tak och om vi vill sötsätta något så gör vi det med helt naturlig närproducerad honung eller eventuellt kokossocker men aldrig något sött ersättningsmedel. Banan är också något som är helt naturligt söt och denna gången använde jag mig enbart av banan som sötma i mina muffins. Banansmaken gör sig gärna påmind när man använder den i bakning eller mat och om man har svårt för smaken så kanske man ska ta lite honung i stället, men vi älskar banan!

Vi har använt oss mycket av kokosmjöl och mandelmjöl i bakning och matlagning men inte så mycket av hasselnötsmjöl men nu har vi införskaffat oss denna produkt och givetvis fick den finnas med i våra chokladmuffins.

Som alltid när man provbakar så är det extra spännande när man inte har något recept att förlita sig till och spänningen var total! Hur skulle det gå?

Muffinsen blev härligt saftiga och goda med mycket smak av choklad! Vi njöt och tog gärna två...

Enkla chokladmuffins

Detta behöver du till
12 normalstora muffins

3 ägg
1 banan
1½ dl hasselnötsmjöl
½ dl kokosmjöl
4 msk raw kakao
1 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver
75 ml smält kokosolja


Så här gör du
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Kläck äggen i en stor bunke och tillsätt bananen.
  • Mixa med stavmixern till äggen och bananen blir en slät och något luftig smet.
  • Tillsätt den smälta kokosoljan.
  • Blanda alla torra ingredienser och häll ner i smeten. 
  • Mixa lite till tills du har en slät smet.
  • Fördela smeten i muffinsformar.
  • Grädda muffinsen i ugnen i ca. 15 minuter eller tills provstickan känns torr.

Ät och Njut av nybakta chokladmuffins!

Går med fördel att frysa och ta fram när man önskar.

/Jenny

måndag 3 september 2012

En tub med tandkräm

Vi strävar efter ett enklare och renare liv. Renare i bemärkelsen friare från kemikalier och skadliga ämnen. Det finns så mycket runt oss, som vi använder dagligen, vilket är fyllt av hälsovådliga ämnen! Dessa ämnen får vi i oss via maten, huden och luften. Här Under vårt tak gör vi vad vi kan i det dagliga livet för att undvika att få i oss, och förbruka minsta möjliga, av alla hälsovådliga ämnen.


Tandkräm är bara en produkt av allt som går att ändra på men det är en bra början då den används flera gånger varje dag i munnen, "det är det som du gör varje dag som påverkar dig mest". Gjorde ett inlägg för ett tag sedan om att vi nyligen köpt och testar Weleda tandkräm, den har nu använts i 47 dagar - precis så länge räckte en tub för mig med tandborstning två gånger om dagen. Weleda tandkräm innehåller enbart naturliga ämnen! Så dags för en utvärdering.

Vanliga tandkrämer innehåller fluor som innehåller natriumfluorid och detta ämne är inte bra för våra kroppar. Har aldrig ifrågasatt fluor tidigare men efter att ha läst om det är jag övertygad om att fluor inte har någon avgörande positiv effekt för våra tänder. Äter sedan snart två år Paleo kost och detta är en väldigt mycket större fördel för tänderna än fluor - socker och raffinerat spannmål är boven i dramat. Så en tandkräm utan fluor tillsammans med Paleo kost är ett vinnande koncept!

Mina tänder känns blanka och fina, känner ingen tandsten, jag har en fräsch känsla i munnen och jag upplever att tänderna är renare nu än tidigare (kanske är detta bara inbillning men oavsett så är det ju en bra känsla). Det negativa tycker jag är smaken, visst är det gott men tandkrämen (jag valde) är smaksatt med fänkål som ger en lakrissmak - typ godis. Detta är inte vad man i vanliga fall kopplar ihop med tandkräm och nu när det ska köpas nytt så kommer jag att prova mynta eller neutral (Weleda´s tandkräm finns alltså i tre smaker, fänkål, mynta och neutral).

Sedan har vi förpackningen, själva tuben är aluminium och locket är i plast, när man köper tandkrämen så ligger den förpackad i en pappersask. Mycket förpackningsmaterial... Skulle önska att pappersasken togs bort direkt och att tuben inte var aluminium - nu har jag tyvärr inget svar på vilken typ av material som är bättre men det var en önskan! Priset som jag köpte tandkrämen för var 58 kr, detta ger en kostnad av 0,62 kr per tandborstningstillfälle, har tyvärr ingen aning om det är dyrt eller inte men där är kostnaden för den som är nyfiken på det.

När jag skulle köpa ny tub så var Weleda tandkrämen tillfälligt slut och därför tog jag en annan sort, Kingfisher. Den kostade 4 kr mindre och är 25 ml större, den ska också vara gjord på enbart naturliga ämnen - känns dock inte lika bra som Weleda. Kommer alltså fortsätta med tandkrämen Weleda direkt efter att Kingfisher är tom, blir spännande att komma till tandläkaren nästa gång och se vad de säger om mina tänder som är borstade med tandkräm gjord på enbart naturliga ingredienser och dessutom utan fluor!

/Magnus

söndag 2 september 2012

Frukt och grönt i september

September månad bjuder på skördefest! Vi njuter av frukt och grönt i sprakande färger och smaker som kittlar både kropp och själ! Samtidigt som vi njuter av allt det härliga just nu så börjar vi även planera inför hösten och vintern och fyller på vårt skafferi och vår frys.

Grönt

Sallad
Spenat

Mickes Broccolimos
Trädgårdssyra
Mangold
Pak choi
Tomat
Gurka
Västeråsgurka
Zucchini
Pumpa
Aubergine
Själkselleri
Blomkål
Broccoli
Fänkål
Kronärtskocka
Hasselnöt
Majs (ej Paleo)
Paprika
Svamp, olika sorter

Majrova på hasselbacksvis
Tryffel
Ärter, olika sorter (ej Paleo)
Bönor, olika sorter (ej Paleo)
Rädisor
Chilifrukt
Krasse och andra skott, som solros
Basilika
Citronmeliss
Dill/krondill
Dragon
Gräslök
Koriander
Körvel
Mejram
Mynta
Oregano
Persilja
Rosmarin
Salvia
Sommarkyndel
Timjan
Potatis, olika sorter (ej Paleo)

Baconlindade svartrotsbuketter med timjan
Lök, olika sorter
Purjolök
Vitkål
Kålrabbi
Majrovor
Morötter, olika sorter
Rödbetor, olika sorter
Kålrot
Persiljerot
Palsternacka
Rotselleri
Svartrot
Pepparrot
Rödkål
Vitkål
Svartkål
Spetskål
Savojkål
Grönkål

Frukt & Bär


Äppelkräm på Paleovis
Fläderbär
Björnbär
Körsbär
Plommon
Nypon
Lingon
Tranbär
Rönnbär
Slånbär
Havtorn
Hjortron
Äpplen
Päron


Så låt dig inspireras och ät naturligt och gott!

/Jenny