fredag 30 november 2012

Mjuk Paleopepparkaka!

Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Mjuk Paleopepparkaka”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

söndag 25 november 2012

Meatzapizza!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Meatzapizza” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

fredag 23 november 2012

Paleopepparkakor!

Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Paleopepparkakor”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

Paleolussekatter!

Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Paleolussekatter”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

torsdag 22 november 2012

Lax och brysselkålslåda!

Brysselkål är något vi ofta äter här Under vårt tak. Dessa små läckra, näringsrika och dekorativa små kålhuvuden är proppade med vitamin C som stimulerar kroppens upptag av järn. Brysselkål är också mycket rikt på bla fibrer och folsyra. Nu under hösten är det säsong för brysselkål och vi Njuter!

Oftast kokar vi dem lätt i ca 8 minuter och har som tillbehör till måltiden eller som i går kväll då den fick bli basen i en god lax och brysselkålslåda! Givetvis helt Paleo :)

Lax och brysselkålslåda med vitlök, persilja och citron
 
Detta behöver du till en låda för 2-3 portioner
 
500 g laxfilé
1 påse färsk brysselkål
2 vitlöksklyftor
1 citron
Persilja
Havssalt
Peppar
1 dl kokosmjölk
Lite olivolja
 
Så här gör du
  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Rensa, halvera och förkoka brysselkålen i 4 minuter
  • Häll av vattnet och ringla lite olivolja över
  • Skala och pressa vitlöken över brysselkålen
  • Smaksätt med hackad persilja, lite havssalt och peppar och blanda
  • Dra bort skinnet från laxfilén och skär i kuber
  • Vänd försiktigt ner laxen i brysselkålsröran
  • Dela och pressa saften från citronen över laxen och brysselkålen
  • Häll allt i en ugnssäker form och ringla över kokosmjölken
  • Grädda i ugnen i 20-25 minuter

Ät och Njut!

Om du inte är strikt Paleo kan man med fördel också smula ner lite fetaost med laxen och brysselkålen!

/Jenny & Magnus

onsdag 21 november 2012

Vatten en basvara i paleoskafferiet!

Behöver man någon annan dryck än vatten? Tror faktiskt inte det! Underbart gott, välgörande, svalkande och törst släckande som ingen annan vätska. Dessutom så kan man koka fin fint kaffe och te på rent vatten, perfekt!

Här Under vårt tak dricker vi vatten till alla måltider, det är helt enkelt vår dryck tillsammans med kaffe och te. Sen har vi ju vin som en ren njutningsdryck!


Vatten är livsviktigt, en basvara för alla och allt. Mat klarar vi oss utan under en längre tid men vatten har vi ett ständigt behov av för att kunna fungera normalt, det dröjer inte länge innan kroppen säger ifrån! Som vuxen så består kroppen av totalt 65% vatten och hos ett nyfött barn är vatten hela 75%. Nästan konstigt att man inte rinner ut i en stor pöl...

Ungefär hälften av vårt "dagliga vattenintag" kommer från maten, resterande får vi helt enkelt dricka.

Vatten behövs till alla delar och funktioner i kroppen, här är några exempel:
  • Rensar kroppen från toxiner (miljögifter, kemikalier, tillsatser m.m.)
  • Reglera kroppstemperaturen
  • Hjälper till att konvertera mat till energi
  • En aktiv del av de kemiska processerna i kroppen
  • Hjälper till att "bära" näringsämnen och syre till alla celler
  • Fuktar andningsluften
  • Skyddar och bäddar in vitala organ
  • Fungerar som stötdämpare t.ex. inuti ögonen och för fostret vid graviditet
  • Fuktar leder mellan skelett delar
  • Svalka och släcka törst
  • Förhindrar sjukdomar (genom transporten av näringsämnen samt utrensningen av toxiner)
Lite siffror:
  • 75% av hjärnan är vatten
  • 75% av musklerna är vatten
  • 22% av skelettet är vatten
  • 83% av blodet är vatten
Att vatten är livsnödvändigt är utom tvivel och allmänt känt men att det har så många goda egenskaper och påverkar alla funktioner i kroppen är mindre känt.

Korttidsfasta på enbart vatten är en oerhört nyttig process för kroppen, en så kallad 24-timmars fasta kan man med fördel göra var 14:e dag och den ger många positiva effekter! Blodsockret stimuleras inte, hGH-hormoner skapas (även kallade föryngringshormoner) och fettförbränningen ökar!

Njut av vatten och dess välgörande effekter!

/Magnus

lördag 17 november 2012

Våra Paleovåfflor med avokadoröra och löjrom

Våfflor är härligt att äta både till kaffet med lite färska bär och vispad kokosmjölk eller lite grädde, med en god röra som gör våfflan lite matigare och då passar bra som mellanmål, lunch eller som igår, för oss här Under vårt tak, ett lyxigt fredagsmys!

Våra Paleovåfflor med avokadoröra och löjrom!


Detta behöver du till 3 våfflor

Våffelsmet

3 ägg
1½ dl kokosmjölk
1½ dl mandelmjöl
1 msk psyllium el. fiberhusk
2 msk smält kokosolja
1½ tsk bakpulver
1½ krm salt

Så här gör du
  • Vispa ägg och kokosmjölk luftigt
  • Smält kokosoljan och häll ner i äggsmeten
  • Blanda de torra ingredienserna och vispa ner även dessa i äggsmeten
  • Pensla det varma våffeljärnet med smält kokosolja och grädda våfflorna gyllenbruna
  • Smeten är något tjockare än "vanlig" våffelsmet så du får hjälpa till och breda ut den lite i järnet eftersom den inte rinner ut själv

Avokadoröra

½ rödlök
4 kokta ägg
2 avokado

Löjrom till toppning

Så här gör du
  • Finhacka löken och lägg i en skål
  • Dela de kokta äggen i mindre delar och lägg i skålen
  • Dela, kärna ur och dela avokadon i mindre delar och tillsätt även denna
  • Vänd försiktigt till en fin röra

Fördela avokadoröran över våfflorna och toppa med lite löjrom!


Ät och Njut av naturlig och god Paleomat!

/Jenny

fredag 16 november 2012

Spring ut i mörkret och lys upp!

Mörkt, kallt och blött! Typiskt novemberväder, man känner sig inte jättesugen på att ge sig ut och promenera, springa eller träna över huvud taget. Jobbigt att komma iväg och både soffan och TV´n drar kanske mer än vad mörkret och kylan där ute gör.

Men oj vad skönt det är att komma ut. Få springa och njuta av den friska luften! Njuta av att man har friheten att få, och faktiskt kunna, röra på sig. Jag springer för att jag kan, för att jag älskar det och för att det är en lek för mig. Nu när november är som blötast och mörkast, innan snön har kommit och innan alla tänder sina juldekorationer i trädgårdarna så tassar jag runt i mörkret och bara njuter. Av ensamheten, den härliga luften, att mina ben låter mig sväva fram längs med skogsstigarna och för att jag kan spring - jag har den stora förmånen att få springa ut i naturen och se, känna, lukta och njuta!




Har precis skaffat mig en jättefin pannlampa så att jag ska kunna ge mig ut och leka efter arbetet. Vi har ju kommit in i den tiden då det är mörkt när man går till arbetet och när man kommer hem. Så en pannlampa kommer väl till pass, nu kan jag lysa upp mina vägar, sigar och lerhål!


Har självklart provat och det var riktigt roligt att kunna ge sig ut och springa i totalt mörker, tog en avstickar rakt ut i skogen också och det var inga problem att se var fötterna hamnade men min orienteringsförmågan är kanske inte den bästa... irrade runt mer än vanligt innan jag hittade en bekant stenmur som ledde mig till rätt stig!

Så spring ut i mörkret och lys upp, lys upp din omgivning och din själ! Njut av att du kan springa och leka!

/Magnus

onsdag 14 november 2012

En enkel frukost

Det kan vara svårt att hitta tid och inspiration till att göra en fin frukost på morgonen. Mycket ska göras och hinnas med, tider ska passas och dessutom så är man trött! Det mesta behöver gå fort och lätt, "minsta motståndets lag". Vad tar man då till frukost? Man har ont om tid, är trött och oinspirerad, tja inte blir det något lagat och exklusivt! Troligen den gamla vanliga smörgåsen eller flingorna som bara är att hälla rakt ner i en skål, precis så såg också vår frukost ut innan vi startade med Paleo - god morgon...

Något som fungerar väldigt bra är att förbereda och göra iordning kvällen innan så att det bara är att plocka fram på morgonen. Koka äggen, skär upp grönsakerna eller frukten och duka bordet. Det mesta går att förbereda och underlätta så att frukosten blir en god, näringsrik och, inte minst, trevlig upplevelse!


Skär ner grönsaker och frukt och sortera ner i olika kärl, det håller ett par dagar i kylskåp och det är då bara att "ösa" upp på tallriken när det är dags för frukost. Färdigkokta ägg är suveränt att ha i kylen, inte bara till frukosten utan även till mellanmål när man känner sig sugen på något. Både lätt och gott. Ladda kaffebryggaren, ställ fram te´t och förbered för att få det så enkelt som möjligt. Att mötas av ett fint dukat bord på morgonen gör att man blir på extra gott humör hela dagen!

Undvik alla genvägar i form av smörgåsar och sockrade flingor som bara kommer att ge en tillfällig sockerkick för att sedan dra ner dig i en djup trötthet. Unna dig istället en fin frukost som ger energi och en bra start på just din dag. Sallad, ägg, bananpannkaka, Paleo müsli, rester från en lunch eller middag allt är gott och lätt att förbereda för att kunna plockas fram enkelt och snabbt till frukosten! I Paleoskafferiet finns recept på många goda och nyttiga frukostar, tita gärna in och låt dig inspireras till en god morgon!

/Magnus

lördag 10 november 2012

Rosa äppelmos med ingefära

Äpplen hör hösten till och det finns många sätt att ta tillvara dem så att man kan njuta av dem även när de inte är i säsong. Ett utav dem är att göra egen hemmagjord äppelmos som du förvarar i frysen tills du blir sugen på lite mos till pannkakan, plättarna, müslin eller steken. Anledningen till att den bör frysas är att det inte håller så länge i kylskåpet eftersom det inte är tillsatt något socker.

Jag hittade inspirationen i tidningen Lantliv mat & vin till denna rosa äppelmos med ingefära. Den blev väldigt god och dessutom så är den ju helt sockerfri!

Den rosa och fina färgen får du genom att du behåller skalet på.

Rosa äppelmos med ingefära!


Detta ger ca 6 dl äppelmos

1 kg svenska äpplen med rött skal
3-5 cm färsk ingefära

Så här gör du

  • Sätt på en stor kastrull, rikligt med vatten, och låt det koka upp.
  • Medans du väntar på att vattnet ska koka så förbereder du äpplena och ingefäran.
  • Skölj äpplena.
  • Dela dem och skär bort kärnhuset.
  • Dela dem i mindre bitar.
  • Skala ingefäran och riv den på rivjärn.
  • Lägg äppelbitarna och ingefäran i det kokande vattnet och låt de koka i 1-2 minuter.
  • Häll av vattnet och mixa äppelmassan till mos.
  • Häll upp moset på burkar, fyll inte burken helt med mos eftersom moset ska frysas, utan lämna ca 2 cm så riskerar du inte att burken eventuellt spricker i frysen.

Ät och Njut av gott äppelmos hela året!

/Jenny

fredag 9 november 2012

Lökpaj med ansjovis och chili

Janssonsfrestelse är något jag älskar och det är en självklarhet att den finns med på bordet både vid jul och påsk. I julas så gjorde vi en paleovariant med jordärtskocka i stället för potatis och den blev riktigt god. Men även månaderna mellan dessa högtider kan längtan efter en god Jansson göra sig påminnd och så var fallet här om kvällen.

Vi har fått härlig gullök från min fina morfar som han odlat i sitt grönsaksland och det känns extra gott och lyxigt att få  använda dessa i sin matlagning. En jättegod lökpaj med ansjovis och chili blev resultatet av min längtan efter jansson, min morfar och hans härliga egenodlade gullök.

Lökpaj med ansjovis och chili 


Detta behöver du till en paj

Pajdeg
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk psyllium (eller fiberhusk)
1 tsk havssalt
40 g kokosolja
1 ägg


Fyllning
4 stora gullökar
125 g ansjovisfiléer
1 röd chili
1 dl riven ost (kan uteslutas)

Äggstanning

3 ägg
2 dl kokosmjölk
Anjovisspad

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med pajdegen och mixa mandelmjöl och de skalade sesamfröna i en mixer.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfastform och nagga med en gaffel.
  • Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg.


  • Skala och strimla löken i ca 1 cm breda skivor.


  • Bryn löken lätt i lite olja eller smör tills de blir mjuka och glansiga.
  • Rensa chilin och finhacka.
  • Dra löken från spisen och blanda ner chilin i löken.
  • Fördela större mängden av lök och chiliblandningen i pajskalet
  • Fördela ansjovisfileérna över blandningen (OBS! Spara spadet som fileérna ligger i till äggstanningen!)
  • Fördela resterande lök och chiliblandning över ansjovisen.
  • Vispa samman ägg, kokosmjölk och ca hälften av spadet i en bunke. (Jag tog hela mängden spad och fick en lite väl smakrik paj men ändå god)
  • Häll äggstanningen över pajen.
  • Avsluta med att strö över osten.
  • Grädda pajen i ca 35 minuter tills äggstanningen stelnat och den fått fin färg.

Ät och Njut av god lökpaj tillsammans med härliga kokta grönsaker eller en fin sallad!


/Jenny

måndag 5 november 2012

Frukt och grönt i november

November kan kännas kall och mörk. Vi dröjer oss gärna kvar inomhus och tänder levande ljus, samlas till trevliga och goda stunder med nära och kära. Frosten har på många håll redan gjort sitt intåg och lite beroende på det så kan det variera vad som fortfarande går att ta tillvara av årets skörd. För när frosten kommer då försvinner mycket. Vi får njuta av allt det goda vi redan skördat och samlat på oss i vårt skafferi inför vintern.


Grönt

Bakade betor
 
Sallad
Salladskål
Endivesallad
Pumpa
Stjälkselleri
Fänkål
Svamp, olika sorter
Tryffel
Krasse och andra skott, som solros
Färska örtkryddor, om inte frosten tagit dem
Potatis, olika sorter (ej Paleo)
Lök, olika sorter
Purjolök
Vtlök
Majrovor
Morötter, olika sorter
Rödbetor, olika sorter
Jordärtskocka
Kålrot
Kaffelängd med äpple och kanel

Persiljerot
Palsternacka
Rotselleri
Svartrot
Rättika
Pepparrot
Rödkål
Vitkål
Savojkål
Grönkål
Brysselkål
 
Frukt och Bär

Äpple
Päron


Ät och Njut av råvarorna som är i säsong för november!

/Jenny & Magnus


torsdag 1 november 2012

Muffins med blåbär och kardemumma!

I helgen väntar trevliga stunder tillsammans med familjen! Numera, efter drygt två år med paleo, så har människor i vår närhet blivit mer och mer nyfikna och inspirerade av vad vi äter och ofta lockar det till att de bakar och lagar mat enligt Paleo när vi kommer på besök, vilket vi tycker är jättekul och gott! :)

Ibland är det ändå enkelt att ta med något eget när det bjuds till kalas eller andra tillställningar för att underlätta.

I kväll bakade vi dessa goda muffins som får följa med på helgens besök till nära och kära!

Blåbär och kardemummamuffins

Detta behöver du till
12 normalstora
muffins

3 ägg
1 banan
1½ dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl smält kokosolja

 
100g färska blåbär


Så här gör du


  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Kläck äggen i en stor bunke och tillsätt bananen.
  • Mixa med stavmixern till äggen och bananen blir en slät och något luftig smet.
  • Tillsätt den smälta kokosoljan.
  • Blanda alla torra ingredienser och häll ner i smeten.
  • Mixa lite till tills du har en slät smet.
  • Fördela smeten i muffinsformar.  
  • Tryck ner blåbären i muffinsen.


  • Grädda muffinsen i ugnen i ca. 12-15 minuter eller tills provstickan känns torr.

Paleo så gott och så enkelt! :)

/Jenny