söndag 2 februari 2014

En Råvaruguide för Paleo kost


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”En Råvaruguide för Paleo kost”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

32 kommentarer:

  1. Tack! Jag undrar vilka nötter som är mindre bra ur omega6/3 balansen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Magdalena

      På sidan http://matkalkyl.se/ så kan man få fram denna informationen och mycket mer. Klicka bara på "Sök livsmedel" och skriv sedan in det livsmedel du önskar.

      Svaret finns sedan relativt högt upp på sidan och man får kvoten Omega 6 i förhållande till Omega 3.

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Jag försöker läsa ut vilka nötter som är "bäst". Jag hittar inga bra kvoter. Inga som är i närheten av den kvot ni anger. Valnöt verkar lägst 4,7:1. Vad rekommenderar ni?

      Radera
    3. Hej Lena

      Det är en djungel och väldigt svårt att veta, men denna sidan har lättillgänglig information http://matkalkyl.se/livsmedel.php (bara att skriva in livsmedlet man önska veta mer om). Kvoten anges exakt.

      Vi rekommenderar att man äter max en näve nötter om dagen, det är en enkel regel. Sedan är inte nötterna helt avgörande utan allt man äter under en dag, vecka o.s.v.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  2. Hej! Tack för en kanonblogg. Har kört strikt paleo i tre veckor nu utan mejeri, gluten, baljväxter, socker, sötningsmedel etc och med minskad mängd frukt och nötter. Som ni skriver svårt i början att veta vad som e paleo och inte när det är nytt. Gillar att maten ska vara ren och förstår att det inte är bra om ett livsmedel innehåller tusen olika tillsatser. Men är någon tillsats godkänd eller kan man aldrig köpa en glasburk med något i igen :)? Tänker på tex dijonsenap / sambal oelek / tomatpure. Har inte hittat en utan konserveringsmedel/citronsyra. Hur gör man då? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Vad roligt att du har ätit Paleo under tre veckor nu. Härligt att höra!

      Det är väldigt tråkigt med tillsatser och att det finns i så många "produkter". Men visst finns det vissa "halvfabrikat" som är fria från tillsatser och helt OK. T.ex. så har Kung Markatta en Dijonsenap som är bra, Urtekram har en äppelmos som enbart är äpple - denna finns bl.a. att köpa hos www.paleobutiken.se (en svensk näthandel med Paleovaror, väl värd ett besök!).

      Vet att det finns appar där man kan se vad de olika E-numren betyder, för visst är vissa helt naturliga - t.ex. används rödbeta för färgning. Men det är mer ett undantag än en regel...

      Lycka till

      Magnus & Jenny

      Radera
  3. Man kan ju undra vad folk menar att man inte kan äta varierat och att det blir enformigt när man äter paleo (eller för den delen lchf då jag pendlar mellan dessa) när man ser denna enorma lista på fantastiska ingredienser. Vilket mästerkock som helst skulle vara fullt nöjd med "bara" detta i skafferiet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Caspar

      Håller helt med, det är lustigt för just frågan om det inte blir väldigt enformigt får man ofta! Konstigt, en kost på rena och naturliga råvaror är underbart!

      Magnus & Jenny

      Radera
  4. Hejsan!
    Tack för en fin blogg med mycket information och härliga recept. Har funderat över det har med kalcium och om man utan mejerier nog får tillräckligt i sig. Vet att även andra livsmedel innehåller kalcium. Har försökt räkna lite på mitt dagliga intag som innehåller bl.a olika kött, 2-4 ägg, rikligt med grönsaker så som broccoli, blomkål, spenat m.m. Äter också en del nötter och frön. Kom fram till att jag får i mig knappt 400 mg, vilket ju är knappt hälften av RDI. Borde man i alla fall ta tillskott? Man kan ju inte äta hur mycket nötter och frön som helst bara för att få i sig kalcium ;)

    Sedan undrar jag vad man ska tänka på när man köper olivolja, det finns ju så många att välja på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Jag skulle säga att det inte är några problem med kalcium, snarare med vitamin-D vilket krävs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium i kroppen! Detta har nästan alla som bor i norden ett underskott av (vilket gör att även om du äter mejerivaror så kan kroppen inte tillgodogöra sig intaget...).

      Vårt bästa tips och rekommendatin är att du tar vitamin-D tillskott vilket är oerhört svår att få i sig via kost och den stora vitamin-D källan solen hjälper inte under stora delar av året.

      Läs gärna inlägget om kalcium som vi har skrivt tidigare: http://undervarttak.blogspot.se/2013/04/paleo-kalcium-kallor-utan-mejerivaror.html

      När vi köper olivolja så tittar vi efter hur det är producerat, ska vara "enbart på mekaniskt vis" - detta står på oljan och den ska dessutom inte vara raffinerad.

      Magnus & Jenny

      Radera
  5. Om man ska förenkla totalt så blir det i stil med att alla former av "hela" produkter är ok. Helt kött och hela växter (grönsaker, frukter och nötter), när det kommer till finfördelade saker (jag är även skeptisk till köttfärs, mandelsmör osv) så undviker jag att handla. För då kan det smyga med mindre roliga saker (sen händer det- jag har en familj som skulle lyncha mig om det inte serverades stuvade makaroner och falukorv åtminstone en gång varannan månad, haha)

    Det jag däremot bli lite ledsen för är att den fina "vanliga" potatisen får så mycket skuld! Ja, den har ett högt gi och innehåller mycket stärkelse men den är inte fel att äta ibland! Dessutom är den närproducerad och går att få ekologisk till skilnad mot sötpotatis som är hårt besprutad och fraktas långa vägar!

    Man ska ta tillvara på vad som finns och leva efter säsong! Det är paleo!

    (Vill för övrigt göra ett slag för fågelns muskelmage! Om man har egna fåglar att slakta! Fin-fint i gryta- smakar som en blandning mellan tunga och hjärta)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nadja

      Du har så rätt, ren och naturlig mat är det som gäller.

      Att just potatis inte är med på vår lista är för att det är en relativt ny råvara, den är framodlad. Håller med om att det inte är fel att äta ibland - precis som falukorv och makaroner. Men det viktiga är att se sambandet mellan sin hälsa och vad man äter dagligen. Just potatis är lite omtvistad inom Paleo huruvida den är ok eller inte... Vi resonerar som så att det är en (relativt) ny råvara och därmed hamnar den utanför vår lista.

      Man ska helt klart ta tillvara på vad som finns efter säsong, det är godast, billigast och mest miljövänligt!

      Tack för dina tips!

      Magnus & Jenny

      Radera
  6. En tanke som slår mig när jag ser framför allt delen om fisk är att där finns en aspekt till som inte bör ignoreras, nämligen att många av de arter ni nämner faktiskt är rödlistade och akut hotade. Jag är den första att instämma i lovordandet av rena och naturliga råvaror, men det är lätt att glömma bort att där under ytan pågår en skövling som saknar motstycke trots att vi inte ser den. Bara en liten tanke...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Du har helt rätt, absolut att man ska ta rödlistade och hotade arter i beaktning när man införskaffar sina råvaror! Tack för din kommentar!

      I inlägget så har jag inte tagit hänsyn till detta och heller inte miljöaspekterna vad gäller transporter m.m. Man kan gå väldigt långt och djupt men vi har valt att avgränsa oss. Men det är absolut en viktig aspekt!

      Än en gång tack för din kommentar.

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Hej!
    Jag har också hitta hit, och det är jag jätteglad för. Det är första gången jag hittar en blogg som är mycket enkel att läsa sig i genom, många beskrivande och trevliga bilder, och många enkla recept på god mat.
    Tack för all engagemang och tid ni lägger på bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Välkommen in Under vårt tak!

      Vad roligt att läsa din kommentar och dina fina ord om oss! Tack!

      Om du har några funderingar eller frågor så är det bara att skriva till oss.

      Magnus & Jenny

      Radera
  8. Hej! Jag är inne på min 5:e dag på min 30 dagars challenge och undrar lite om det är ok att göra tex frökex, mandelsmör, banankaka mm under dessa 30 dagar eller om man ska undervika sånt. Underbar och inspirerande blogg, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nathalie

      Vad härligt att du gör en Paleoutmaning! Roligt!

      Följer du någon annans eller gör du en "egen"? Om du följer någon annans så kan de ha ställt upp förutsättningar för vad man får och inte får beroende på vilket resultat de vill att man ska uppnå med deras utmaning. Detsamma gäller dig själv - vilka mål har du med din utmaning?

      Vi skulle säga att om man enbart använder rena och naturliga råvaror så är det ok, men det får inte vara något bakpulver eller liknande, absolut inget konstgjort/kemiskt.

      Men om du i din utmaning har satt mål som att ta bort koppling till "skräppmat" och mat som "triggar" hjärnans belöningssytem så tycker vi inte att du ska göra dessa saker.

      Det avgörande är alltså vilka mål du satt upp och var du själv tycker gränsen går. Att äta 100 % strikt Paleo och gör t.ex. mandelsmör är helt ok MEN inte om man vill ta bort kopplingar för hjärnans belöningssytem som vissa typer av mat ger...

      Hoppas att ovanstående är begripligt och till hjälp.

      Stort lycka till i din utmaning.

      Magnus & Jenny

      Radera
  9. Jättefin källa till informationen om denna fantastiska kosthållning som är så enkel att tillaga och fantastisk god och nyttig :) Har dock undran, Druvor är tillåtet? Hur vad varför? När jag föreläste om kosten för många år sedan så var Druvor inte tillåtet på grund av besprutning och dess otroliga sötma som många reagerar lika som av vanligt socker av. Kanske det finns ekologiska druvor numer men jag personligen skulle nog lägga dessa på gråzoner

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Iselind

      Tack för dina fina ord om vår blogg och Paleo!

      Det är jättetråkigt att så många varor besprutas om manipuleras med på olika sätt, detta enbart i syftet att i slutändan kunna tjäna mer pengar... Man blir ledsen och bedrövad.

      Druvor är ok inom Paleo men, precis som vi skriver i texten ovan, kravmärkt och ekologiskt är alltid att föredra. Många frukter och bär är "manipulerade" med för att få en sötare smak, längre hållbarhet och kunna ätas lättare - allt för att konsumenten (vi) ska få det så bekvämt och gott som möjligt... Hm. All utveckling är inte av godo.

      Sedan har du helt rätt, man måste göra en personlig bedömning utifrån egna åsikter och tankar. Man väljer det som passar bäst för Paleo och den personliga preferensen.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  10. Hej!

    Till frukost äter jag oftast lättfil (laktosfri) med granola eller musli. Ska nu testa att göra paleo musli men min fråga är - kan jag fortsätta att äta lättfil eller ingår det inte i Paleo?

    Mycket bra blogg förresten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ida

      Tack för dina fina ord om vår blogg!

      Mejerivaror ingår ej i Paleokosten så det innebär att lättfilen inte heller är Paleo. Man kan använda kokosmjölk och blanda i muslin eller toppa Paleokokosgröt med musli, finns mycket gott att använda den till!

      Lycka till och skriv gärna igen om du har fler funderingar.

      Magnus & Jenny

      Radera
  11. Tack för en jättebra blogg. Jag är glutenintolerant sedan 25 år tillbaka och har därför inte ätit gluten på lika många år. Sedan jul här jag även tagit bort allt mejeri och mår mycket bättre. När jag började söka recept hamnade jag på er fantastiska blogg. Jag undrar nu om några livsmedel jag sedan tidigare använder, tex fermenterade sojaprodukter så som tamari, miso (då försvinner de farliga lektinerna) och olika alger, ekologisk buljong?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna

      Vad roligt att du har hittat hit, välkommen in Under vårt tak!

      Paleokosten passar utmärkt om man är glutenintolerant, bra att du även tagit bort mejeriprodukter och mår bättre av detta. Inom Paleo så äter man inte baljväxter och då går även soja bort. Alger är ok, vad använder du detta till? Vi har inte hittat någon buljong utan tillsatser i butiken men egen buljung är jättebra!

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Eftersom alger innehåller så mycket bra spårämnen så brukar jag klippa ned ett blad torkad Wakame i grytor, soppor mm.

      Radera
    3. Vad bra och gott Anna, var hittar du dessa torkade algerna?

      Magnus & Jenny

      Radera
  12. Hej! Tänkte fråga om vad som gäller mjölkpulver? /som ersättning av mjölken/ Kan det räknas som paleo då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Olessia

      Nej mjölkpulver är inte OK inom Paleo. Använder du det till något speciellt?

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Blir ingen problem o säga nej till mjölkpulver. Då har jag en annan fråga: hur e med feta/mozzarella ost, pesto och solrosöljan då? Vilka av de är ej paleo? Och jag vill tacka er så mycket att ni lägger verkligen tid på att svara alla frågor. Ni inspererar så många!!

      Radera
    3. Hej igen

      Tack för dina fina ord om oss!

      Inga mejeriprodukter är tillåtna inom Paleo, men vet att vissa använder sig av får- och getost då denna mer liknar människans bröstmjölk. Man kallar det för Primal och en väldigt stor och känd förespråkare för detta är Mark Sisson i USA.

      Angående Pesto så beror det helt och hållet på innehållet... gör man egen från "Paleogodkända" råvaror är det alltså ok men vi har inte hittat någon bra färdig i butik. Solrosolja använder vi inte p.g.a. två anledningar, dels så är framställningen lite vansklig (så vitt vi kunnat se så används kemikalier för att extrahera oljan ur solrosfröet) och dessutom så är balansen omega3 - omega6 väldigt ofördelaktig.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  13. Skulle vilja ha hjälp med frukosten, är rädd att man kommer att bli less på aapa agg i alla dess former. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      I Paleoskafferiet (http://undervarttak.blogspot.se/p/paleoskafferiet.html) så finns flera förslag på olika frukostar, men man behöver inte vara så traditionell. Rester från gårdagens middag fungerar utmärkt, kött, fisk, sallad o.s.v.

      Lycka till!

      Magnus & Jenny

      Radera