Sidor

fredag 9 november 2012

Lökpaj med ansjovis och chili

Janssonsfrestelse är något jag älskar och det är en självklarhet att den finns med på bordet både vid jul och påsk. I julas så gjorde vi en paleovariant med jordärtskocka i stället för potatis och den blev riktigt god. Men även månaderna mellan dessa högtider kan längtan efter en god Jansson göra sig påminnd och så var fallet här om kvällen.

Vi har fått härlig gullök från min fina morfar som han odlat i sitt grönsaksland och det känns extra gott och lyxigt att få  använda dessa i sin matlagning. En jättegod lökpaj med ansjovis och chili blev resultatet av min längtan efter jansson, min morfar och hans härliga egenodlade gullök.

Lökpaj med ansjovis och chili 


Detta behöver du till en paj

Pajdeg
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk psyllium (eller fiberhusk)
1 tsk havssalt
40 g kokosolja
1 ägg


Fyllning
4 stora gullökar
125 g ansjovisfiléer
1 röd chili
1 dl riven ost (kan uteslutas)

Äggstanning

3 ägg
2 dl kokosmjölk
Anjovisspad

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med pajdegen och mixa mandelmjöl och de skalade sesamfröna i en mixer.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfastform och nagga med en gaffel.
  • Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg.


  • Skala och strimla löken i ca 1 cm breda skivor.


  • Bryn löken lätt i lite olja eller smör tills de blir mjuka och glansiga.
  • Rensa chilin och finhacka.
  • Dra löken från spisen och blanda ner chilin i löken.
  • Fördela större mängden av lök och chiliblandningen i pajskalet
  • Fördela ansjovisfileérna över blandningen (OBS! Spara spadet som fileérna ligger i till äggstanningen!)
  • Fördela resterande lök och chiliblandning över ansjovisen.
  • Vispa samman ägg, kokosmjölk och ca hälften av spadet i en bunke. (Jag tog hela mängden spad och fick en lite väl smakrik paj men ändå god)
  • Häll äggstanningen över pajen.
  • Avsluta med att strö över osten.
  • Grädda pajen i ca 35 minuter tills äggstanningen stelnat och den fått fin färg.

Ät och Njut av god lökpaj tillsammans med härliga kokta grönsaker eller en fin sallad!


/Jenny

7 kommentarer:

  1. Fantastiskt! Har inte provat än, men jag som har varit rädd att jag skulle få klara mig utan Janssons frestelse. Julen är räddad! Tack för receptet :)

    SvaraRadera
  2. Tror det är första gången vi räddat julen för någon - Tack för de fina orden!

    /Magnus & Jenny

    SvaraRadera
  3. Hur stor är pajformen? Tacksam för svar./ Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny!

      Pajformen som vi använder är 25 cm i diameter.

      Ha en härlig dag!
      Jenny & Magnus

      Radera
  4. Måste man mixa mandelmjölet och sesamfröna?
    Gör man det för att få ett mer finpulviriserat mjöl?
    Borde det inte gå bra ändå? (har ingen mixer)
    Den här ser jag fram emot att prova i påsk!
    Tak för en suuperbra blogg, har provat massor med recept redan och de har funkat kanon!
    Kram Anna

    SvaraRadera