Sidor

lördag 2 februari 2013

Veronicas Paleoformfranska


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Veronicas Paleoformfranska” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

50 kommentarer:

  1. Mmm...gott, gott! Roligt med ännu mera goda och smaskiga recept på lågkolhydratbröd! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Lana och detta brödet var hur gott som helst!! Det måste du prova :)

      /Magnus & Jenny

      Radera
  2. Kul ni gillade det och va fin er formfranska blev! :D Trevlig helg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack, tack Veronica! Det var ett jättegott bröd - gissa vad vi åt till frukost idag. Rostat bröd och det vara första gången på ungeför 2,5 år sedan :)!!! Gott!

      /Magnus & Jenny

      Radera
    2. Jaaa så härligt med rostat! :D

      Radera
  3. Precis hemkommen efter en hundrunda i spöregn...
    sitter och mumsar på nybakat och fortfarande ljummen formfranska och en kopp te! Fantastiskt gott, och helt plötsligt gör det inget att regnet smattrar mot rutan :-) Vardagslyx med hembakat bröd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken underbar beskrivning på en underbar känsla! Tack Ulrika för de fina orden.

      Ja brödet var verkligen gott och väl värd att njutas länge. Vi rostade brödet igår kväll och det var väldigt länge sedan detta hände senast Under vårt tak :) som sagt, vardagslyx!

      /Magnus

      Radera
  4. Åh, DET måste prövas nån gång. =o)

    Har recept på goda frallor (eller liknande) som är goda till frukosten eller som hamburgebröd! Super duper gott.

    6 st frallor:
    2 ägg
    50 g kokosfett
    2 dl yoghurt
    0,75 tsk salt
    2 tsk bakpulver
    2 dl mandelmjöl (har även prövat med kokosmjöl och det blev bra)
    1 dl bovete (ellr byt ut mot mer mandel mjöl och lite koksmjöl)
    2 msk fiberhusk

    Sen kan du pynta bröden med sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön, chili flingor, ost eller annat.

    Vispa samman ägg, smält eller halvsmält koksfett, yoghurt, salt och bakpulver. Blanda detta så det blir så klumpfritt som möjligt. Ha sen i resten av ingredienserna och blanda runt. Låt stå i minst 5 min så det får svälla lite.
    Rulla sen små bollar (ha på frön eller annat om du vill) och in i ugnen, 175 grader i 20-25 min.

    Super gott! =o)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tine

      Vad roligt med ett nytt brödrecept! Detta ska vi prova, kommer troligen göra om det till helt Paleo (byta yoghurten mot kokosmjölk bara)!

      Spännande, tack igen.

      /Magnus & Jenny

      Radera
    2. Detta receptet har jag gjort jättegoooott, mmmm
      men vet ni om man kan göra dubbelsats och använda 2dl kokosmjölk/kokosgrädde istället för yoghurt och gör en limpa/formfranska?

      Radera
  5. Hej,tack for receptet ser jattegott ut,men jag fundrar vad skalat sesamfro ar? vad ar skillnad pa vanliga sesamfron och skalade? ;-) Ni har en kanonblogg! :) Halsningar Linda i Holland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda

      Vad roligt att du tycker om vår blogg - skoj att ha läsare från Holland :)

      Skalade sesamfrön kan tas upp av kroppen, oskalade går oftast rakt igenom utan att kroppen får i sig näringsämnena (olika mineralet och vitaminer). Det går att använda vilket som men vi föredrar skalade då näringsvärdena tas upp av kroppen och så ser det fint ut på brödet också ;)

      Fröna är oftast vita och finns i mängder av olika fabrikat/märken.

      Hoppas att detta är svar på din fråga.

      /Magnus & Jenny

      Radera
  6. Det finns svarta sesamfrö oxå, kul att blanda för omväxlings skull :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst finns det svarta också Mija, skoj att mixa och matcha!

      /Magnus

      Radera
  7. Detta ska jag testa!! Undrar bara när det gäller "psyllium" är det fröskalen ni menar eller är det den pulveriserade husken??
    Brödet ser jättefint ut!!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria!

      Brödet är fantastiskt!
      Det är den pulveriserade psyllium eller husken som du skriver.
      Du hittar den på hyllan med glutenfria produkter i affären, en grön påse.

      Lycka till med ditt bakande!

      Jenny & Magnus

      Radera
  8. Ja, hur hittar jag "psyllium" o kan jag ev erstta det med ngt annat??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Heléne!

      Psyllium hittar du på hyllan med glutenfria produkter i affären, en grön påse.
      Du kan byta ut psyllium mot vanligt fiberhusk då de har samma egenskaper.

      Lycka till!

      Jenny & Magnus

      Radera
  9. Är den 1 dl sesamfrön tänkt att gå i smeten så jag inte missuppfattar nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer bra Anna! :)

      1 dl ska gå ner i degen och sedan ska du ha lite extra att "bröa" formen med samt att strö lite över brödet :)

      Ha det gott!

      Jenny & Magnus

      Radera
  10. Hej! Smarrigt det ser ut! Ska testa att göra det imorgon =) Kan jag byta ut kokosoljan mot olivolja? Tror ni resultatet blir lika bra? Har inte kokosolja hemma just nu.

    Tack för en riktigt uppmuntrande och inspirerande blogg - det var ni som fick mig att börja äta paleo!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johanna

      Vad roligt att du börjat med Paleo - och att vi fått inspirera dig till detta är vi oerhört glada för!

      Ja det ska gå bra att byta rakt av (från kokosolja till olivolja), smaken kommer dock att förändras något. Vi har inte provat detta så kan tyvärr inte säga hur mycket, men som sagt det fungerar fint.

      Lycka till

      /Magnus & Jenny

      Radera
  11. Har detta bröd i ugnen nu :) Det är min första vecka med paleo. Tack för all inspiration och en fin blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Karin!

      Vad roligt att du börjat med Paleo och extra roligt att du har hittat hit och använder våra recept :)

      Har du frågor eller funderingar så tveka inte på att skriva till oss!

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Hej igen!

      Brödet blev jättegott men jag lämnade det framme, som man gör med vanligt bröd, och efter tre dagar började det lukta illa. Är det bättre att ha det i kylen?

      Radera
    3. Hej Karin

      Ja det är en färskvara - finns ju inga konserveringsmedel i som i "vanliga" bröd :)

      De flesta går att frysa, om man inte äter upp det omgående.

      /Magnus & Jenny

      Radera
  12. Hejsan,

    Om man byter ut psyllium mot fiberhusk, ska man ta 1dl fiberhusk då eller?

    Tack.

    /Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Camilla

      Ja man byter psyllium mot fiberhusk "rakt av" (1:1).

      Lycka till

      Magnus & Jenny

      Radera
  13. Åh, jag gjorde detta bröd idag och det blev ju underbart gott! De andra bröden jag testat har inte blivit riktigt så lyckade... men nu så! Tack för ett kanonrecept! Perfekt till en kopp te så här på måndagskvällen. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att det blev så bra och lyckat Ida!

      Håller med om att det ibland är gott med en bit bröd till kvällstet :) Detta bröd är dessutom perfekt att rosta!

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  14. Kan man göra degen ca 9-10 timmar innan man stoppar in den i ugnen?
    Med vänlig hälsning,
    Richard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Richard

      Vi har aldrig provat själva men tror absolut att det ska fungera! Om du provar så meddela gärna hur det gick för dig!

      Lycka till.

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Har följt receptet till punkt och pricka, men när jag blandar äggmixen med de torra blir det ingeb deg, det är en sås. Vad har gått snett? Sväller det till en deg?
      /Richard

      Radera
  15. Åhhhh här är ju en mejefritt och paleo formfranska!!!!!!! :D Ska absolut testas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Vad roligt, prova gärna - den är riktigt god!

      Magnus & Jenny

      Radera
  16. Hej,brödet smakade fantastiskt..fast det satt kvar ganska mycket i formen,vad kan jag gjort för fel..jag gjorde som det stod,mvh.ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika

      Svårt att svara på vad som kan ha gått fel. Om samma sak händer nästa gång så meddela oss så får vi försöka gå igenom steg för steg och lista ut vad som är konstigt.

      Roligt att det smakade gott iallafall :)

      Magnus & Jenny

      Radera
  17. Har presis börjat intresera mig för paleo. Detta måste jag bara pröva. Tack =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Beatrice

      Välkommen in Under vårt tak! Vad glada vi blir av att höra att du är intresserad av Paleo - är det något du undrar så bara skriv till oss.

      Jättegott bröd, fungerar dessutom utmärkt att rosta!

      Magnus & Jenny

      Radera
  18. Åååh så gott! Mums mums, hade olivolja istället för kokosolja och tog i lite blandat med frö istället för sesam! Underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fia

      Vad härligt att höra, tack för din kommentar!

      Magnus & Jenny

      Radera
  19. Hej

    jag baka precis detta bröd, och det är jättegott, men det smakar lite mycket psyllium. men är inte fiberhusk och psyllium det samma? har för mig det..... kan ha fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. FiberHusk innehåller 100 % pulveriserat psylliumfröskal och inga kolhydrater. Tack vare sitt rika innehåll av kostfiber (85%) har fiberHusk förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen. Degen får en mer “normal” konsistens vilket gör den mer lättarbetad. Den kladdar mindre och blir, framför allt, kavlingsbar. FiberHusk är helt smak- och luktfri. Det syns inte heller i det färdigbakade receptet. På så vis fungerar fiberHusk även utmärkt till bakpulverdegar, mjuka kakor och småkakor.

      Radera
    2. Hej Jennifer

      Jo fiberhusk och krossat/malet psyllium motsvarar varandra.

      Bra och utförlig beskrivning av Fiberhusk :)

      Magnus & Jenny

      Radera
  20. Hej, provade att baka detta bröd igår och upplevde att brödet blev lite "gummiaktigt" i konsistensen? Vet ej om det beror på att man har i så många ägg?
    Smaken var fantastisk, men har ni något tips på hur jag får brödet mindre segt / gummiaktigt? :) Tack för en toppenblogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Många upplever att det blir gummiaktigt när man bakar med mandelmjöl. Det går inte att jämföra "vanliga" bakverk med något bakat enligt Paleo, resultatet kommer att bli annorlunda.

      Tack för dina fina ord om vår blogg!

      Magnus & Jenny

      Radera
  21. Åh vad gott d ser ut, jag är dock allergisk mot mandel, kan jag byta ut det mot mer kokosmjöl eller fiberhusk tex?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Alltid trist med allergier.

      Mandelmjöl och kokosmjöl har olika egenskaper, om du provar att byta ut mandelmjölet så ersätt det med c:a 1/2 av kokosmjölet. Kokosmjöl har mycket större uppsugningsförmåga och det krävs inte så mycket av detta mjöl som av andra mjöl, skulle också rekommendera att du tillsätter ett extra ägg (kanske också en msk psyllium...).

      Lycka till

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Jag bytte ut mandelmjölet mot 6msk kokosmjöl och en msk fiberhusk, det blev lite kompakt första omgången men nu andra så blev det perfekt! Såååå gott och mättande :) tack för ett toppen recept!

      Radera
    3. Toppen, härligt att höra!

      Magnus & Jenny

      Radera