Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under
vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till
det ”Paleoskafferiet” så klicka här.
Välkommen till vår nya och fina blogg!
Magnus & Jenny
Välkommen till vår nya och fina blogg!
Magnus & Jenny
Har gått över till att äta Paleo efter fyra år av LCHF. Övergången var inte svår, det var i princip bara att ta bort mejerier. Mycket utav grunderna är ju detsamma. MEN jag sökte ju ändå mejerifria recept. Råkade komma till eran sida, och här har jag verkligen hittat mycket recept. Har en speciell pärm som jag samlar mejerifritt i. Tack för underbara recept och fina bilder.
SvaraRaderaHej och välkommen in Under vårt tak!
RaderaVad roligt att du hittar flera recept som du tycket om.
Hälsningar
/Magnus & Jenny
Jag har en undring, varför funkar inte bönor/baljväxter i paleo? :-)
SvaraRaderaTusen tack för all info och alla recept, idag blir het köttfärssoppa hos oss!!
Hej Ulrika
RaderaBra fråga, baljväxter är en jordbruksprodukt och dessa ingår inte i Paleo kosten. Dessutom innehåller baljväxter lektion vilka är skadliga för tarmsystemet och orsakar bl.a. Läckande tarm. De har dessutom kopplingar till MS, cancer och autism samt att de är inflammationsskapande!
Det är mycket som talar emot baljväxter.
Het köttfärssoppa är riktigt god!
Hälsningar
/Magnus
Men jösses!! Det låter ju inte klokt!! Nog för att jag visste att magen kan hamna 'i olag' av för mycket bönor, men det är ju rent av farligt! Tack för infon!
RaderaÄr det samma tänk med rapsolja, att det odlas och inte är paleo?
/Ulrika
Hej igen Ulrika
RaderaJa rapsolja är också en jordbruksprodukt och den utvinns nästan uteslutande via en kemisk process... Inte bra alls!
Så undvik rapsolja.
/Magnus
Herregud vad hemskt om baljväxter kan orsaka sådana konsekvenser! Det kände jag inte alls till. Var kan man läsa information om detta? när jag söker på nätet om baljväxter så står det bara hur näringsrika och bra för hälsan de är. Därför undrar jag var er källa är som talar emot detta. Tacksam om ni delar med er!
RaderaJag tror för övrigt att min mage inte uppskattar baljväxter så jag blir ju inte ledsen över att få ytterligare starka skäl att undvika dessa.
Hej Ina
RaderaDet finns många delade uppfattningar om baljväxter men alla är nog överens om att de måste behandlas på ett speciellt sätt innan de kan ätas. Människan har också (vilket tyvärr även gäller för en mängd andra matgrupper...) genom selektiv odling manipulerat/ändrat ursprungsprodukterna för att "bättre" passa oss.
Om man googlar på "baljväxter lektiner" så får man en massa information. Om du är nyfiken på Paleo och kosten så är Robb Wolf´s bok Stenålderskost verkligen att rekomendera. Han är väldigt bra på att förklara och ger dessutom utmärkta referenser/källhänvisningar på allt.
Magnus
En liten fråga, kan ni tipsa om bra Palelo-kokböcker? Helst med bilder på maträtterna. Några svenska finns ju inte så det får nog bli amerikanska.
SvaraRaderaHej
RaderaDen absolut bästa Paleokokboken tycker vi är "Make it Paleo", sök på Google bara. Mycket omfattande och bra illustrerad, måttenheterna kan vara lite krångliga ibland annars - toppenbok!
Lycka till
/Magnus & Jenny
Och så har jag hamnat under ert tak :-). Jättespännande! Jag har länge sökt bra recept utan mejeriprodukter .Jag äter nu Lchf utan mjölkprodukter förutom smör pga att jag har Chrohns. Så nu ska jag läsa era recept och pröva en del. Funderar på att köra en 30-dagars. Jag har ju använt en del både kokosmjölk och kokosolja innan, så steget är egentligen inte så stort. Jag ska äta lite smör, men jag ska minska det jag äter och kanske det går ner lite bakpulver i lågkolhydratbröd, men mängden blir ju så liten. Tack för er roliga blogg! Hälsn Maj-Britt
SvaraRaderaHej Maj-Britt och välkommen in Under vårt tak!
SvaraRaderaChrohns låter riktigt jobbigt, tråkigt att höra! Jag tror dock att Paleo kost kan underlätta för dig. En 30 dagars Paleoutmaning låter som en bra idé.
Tack för din kommentar.
Hälsningar
/Magnus & Jenny
Kan man byta ut bakpulver mot bikarbonat?
SvaraRaderaHej
RaderaJa det kan man, MEN tänk på att man då måste halvera mängden. Om det står 2 tsk bakpulver så ska man använda 1tsk bikarbonat. Bikarbonat kan också "missfärga", det kan bli lite brunt. Man behöver dessutom tillsätta någon syra för att bikarbonatet ska kunna jäsa riktigt.
Lycka till!
Magnus & Jenny