Sidor

tisdag 9 juli 2013

Morotsbröd i långpanna!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Morotsbröd i långpanna”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

49 kommentarer:

 1. Ååå så fint o smaskigt det ser ut!
  Vad är skillnaden på bakpulver o bikarbonat? Finns det några för - o nackdelar?
  Tack för er underbara blogg, ni är så inspirerande :)
  /Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Tack för dina fina ord om vår blogg!

   Ja morotsbrödet är riktigt gott. Skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat är, enkelt beskrivet, att: bakpulver är en mix av olika "komponenter" (bikarbonat, syra och stärkelse - oftast potatisstärkelse eller majsstärkelse) medan bikarbonat är en mineral - alltså en naturlig ingrediens. Mer Paleo :)

   Bikarbonat kan göra bakverket lite mörkt... (om man byter ut bakpulver mot bikarbonat i ett recept så motsvarar 2 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat).

   Hoppas att detta är till hjälp!

   /Magnus & Jenny

   Radera
 2. Låter otroligt gott! Ska nog också baka bröd med morötter! :)
  Ha en fin dag!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lana

   Ja det är så gott med morot i bakverk!

   Hoppas att du har en fin sommar!

   /Magnus & Jenny

   Radera
 3. åå så härligt, länge leve paelo och alla smarriga resept, man mår ju så bra av den kosten...
  MVH

  Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt Therese! Det är fantastiskt vad ren och naturlig mat gör med kroppen - så många hälsofördelar!

   Hälsningar

   /Magnus & Jenny

   Radera
 4. Hej
  Jag har varit inne o tittat på er blogg så många ggr, är gammal lchf:are vilket jag mådde bra av men gick tyvärr inte ner i vikt av det. Nu har jag gått ned 8-9 kilo med kaloritänket men jag vill egentligen inte hålla på att räkna allt jag äter...har jojobantat i hela mitt liv och därför var det bra med lchf, sockersuget försvann o magen var lugn. Funderar på om paleoitisk kost fungerar som viktminskning eller mer som hälsokost. Vad har ni för erfarenhet av det? Jag motionerar ca 1 timme var dag...gympa, lättjogg, långa promenader...skulle vilja gå ner ca 10 kilo till på ett naturligt vis..blir så sugen på allt ni lagar, det är en jättefin blogg ni har. kram Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena

   Vad roligt att du är nyfiken på Paleo och bra gjort med din viktnedgång! Vad härligt att du motionerar varje dag, det är en väldigt fin "egenskap", imponerande!

   Paleo innebär just ren och naturlig mat och det har väldigt många fördelar - bland annat så försvinner överskottskilon och man håller sedan sin vikt. Men det "kräver" att man är relativt strikt.

   Jag, Magnus, äter strikt Paleo och tränar ibland mycket och ibland lite. Äter när jag är hungrig och dessutom mycket men håller min vikt stadigt (har ätit Paleo under tre år)! Jenny äter enligt 80/20 och när hon började med Paleo gick hon ner flera kilon och ligger nu sedan flera år stadigt på sin vikt!

   Vår erfarenhet är helt klart att man (bland annat) går ned i vikt med Paleo. Du får gärna fråga mer om du har funderingar och skriv då till vår mail, flohult19@hotmail.se där det är enklare med utförliga svar :)

   Hoppas att vi hörs snart igen!

   /Magnus

   Radera
 5. Hej, har precis fått upp ögonen för detta med Paleo. Skulle gärna vilja baka detta brödet men min dotter har nötallergi så jag undrar om man kan använda något annat istället?
  /Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese

   Vad roligt att du är nyfiken på Paleo! Vi har flera bröd i Paleoskafferiet som bakas på kokosmjöl, men just detta morotsbrödet har vi inte provat att baka på kokosmjöl.

   Det finns en bra sida som tar upp detta med att byta ut "annat" mjöl mot kokosmjöl, se länk här nedan:

   http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fnourishedkitchen.com%2Fbaking-with-coconut-flour%2F&h=bAQHlgc05&s=1

   Hoppas att du får några bra tips där.

   Lycka till.

   Magnus & Jenny

   Radera
 6. Det här brödet låter gott! Vet ni hur länge det håller sig och går det bra att frysa in det? Jag hinner sällan sätta i mig en hel sats innan bröd innan det blir för gammalt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja, vi kan verkligen rekommendera detta bröd :) Så gott!

   Det går jättebra att frysa och ta upp så mycket man önskar allt efter som. Hållbarheten i rumstemperatur är inte så lång, upp till 2 dagar.

   Lycka till med ditt bakande!
   Jenny & Magnus

   Radera
 7. Hej! Vilken matsida!! Jag har blivit rådd av företagsläkare sedan tre år att äta stenålderskost för att klara höstdepressionen bättre. Jag har provat lite längre varje år men fallit ur... Det ju det där med moment 22 att när man mår dåligt vill man ha "tröstmat" och egentligen är det sådant man mår bäst utan. Då behövs motivation och den motarbetas av själva depressionen...
  Det jag saknat tidigare höstar då jag försökt är bröd och yoghurt. Här finns ju lösningen för brödsug. Haha :-) Att veta BRA alternativ till det man får sug efter verkar ju vettigt! Tack för alla fina recept ni lagt ut. /Jessica i Nyköping

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jessica

   Välkommen in Under vårt tak!

   Vilken klok företagsläkare du har! Härligt att "höra"!

   Jobbigt med höstdepression, förstår känslan av moment 22, inte roligt alls!

   Ja visst är det gott att kunna njuta av ett fint bröd ibland utan att få i sig vitt mjöl och socker. Vi har även en yoghurt, länk här: http://undervarttak.blogspot.se/2013/04/banan-avokado-yoghurt-paleo-recept.html

   Skulle också vilja råda dig till att ta D-vitaminer och speciellt nu under höst och vintern! D-vitamin är kopplade till en rad olika sjukdomar och även depressioner, uppmanar absolut till att prova detta.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 8. Brist på D-vitamin är kopplat till både trötthet, depressioner och autismspektrumstörningar. Allt det har jag. Jag har låg nivå av D-vitamin och kroppen verkar ha supersvårt att ta upp det. Jag har under 1,5år tagit olika tillskott av D-vitaminer men värdet ökar inte utan ligger kvar på ca 73nmol/L alltså insufficiens dvs på gränsen till brist... Jag tar 5000E varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jessica

   "Kostdoktorn" har väldigt bra, informativ och väl underbyggd text om D-vitamin. Följ länken här: http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin

   Magnus & Jenny

   Radera
 9. Hej, ser mumsigt ut...nått jag kanske skall testa men prova byta ut ägg mot chiafrön om det går, det jag undrar över är hur man ser på "smör - ghee" inom denna form av kost?

  Sen vill jag tipsa om immun.se som har SOLPULVER - d-vitamin med b12 om det nu går att använda då man äter denna kost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Låter spännande att byta ut ägg mot chiafrön - har du probakat? Meddela gärna hur det går!

   Ghee är helt ok inom Paleo!

   Osäker på Solpulver... innehåller en del tvivelaktiga saker men å andra sidan så äter vi tillskott (så som Omega3 och D-vitamin) nu under vinterhalvåret... hm. Får nog vara lite upp till var och en.

   Magnus

   Magnus

   Radera
 10. Mums! Vilka goda frallor. Bakade dessa igår och kommer absolut göra de fler gånger! :)

  SvaraRadera
 11. Ser supergoda ut. Det ska jag baka till helgen.
  En fundering, finns det något man kan ersätta psyllium husk med ? eller vad är det för något? går det använda psyllium frö skal ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ronja!

   Vi har skrivit Psyllium husk i receptet och det är är krossat Psyllium fröskal :)

   Lycka till med ditt bakande!

   Jenny & Magnus

   Radera
 12. Ser sååå gott ut. Måste bara fråga dock. Kan man hoppa över mandelmjölet och bara ta kokosmjöl? Jag kan inte äta mandel i ngn form och har lite svårt att hitta bra brödrecept....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Mandelmjöl och kokosmjöl har lite olika egenskaper så det går inte att ersätta rakt av! Vi har aldrig provat utan mandelmjöl, men har en länk till en sida där de tar upp egenskaperna för just kokosmjöl - http://nourishedkitchen.com/baking-with-coconut-flour/

   Vårt tips är alltså att läsa lite på den medskickade länken och testa lite själv.

   Lycka till!

   Magnus & Jenny

   Radera
 13. Vilket mumsigt och nyttigt bröd! Har ni några uträknade näringsvärden på detta? Med vänlig hälsning Annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annette

   Det är verkligen gott men nej vi räknar inte ut näringsvärden på våra recept. Om du vill göra det så finns en sida på nätet som fungerar bra för detta - http://matkalkyl.se - här är det bara att skriva in råvaran och sedan börja räkna.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 14. Gjorde det här brödet idag och det var riktigt bra. Jag undrar precis som Anonym ovan om det finns några näringsvärden uträknade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nina

   Vad roligt att det blev bra!

   Se svaret ovan.

   Magnus & Jenny

   Radera
 15. Supergott bröd som även maken äter. Han är sämre i sin astma o jag försöker få honom att äta paleo, svårt. Men han har i alla fall slutat med vete som ett första steg. Tips om bra länkar Paleo v/s astma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria

   Tack, ja det är ett riktigt gott bröd.

   Jättebra första steg att ta bort vete, detta är något som kommer ge hälsovinster på flera plan. Vet tyvärr ingen bra sida med Paleo och just astma men tipset är att googla detta på lite olika sätt.

   Tror dock att en Paleokost kan ha en betydande positiv invärkan för någon som lider av astma!

   Lycka till!

   Magnus & Jenny

   Radera
 16. Hej! En underbar sida som jag börjat följa - tack för all inspiration ! Jag går under behandling för läckande tarm och candida och har därmed fått se över kosten ordentligt. Jag går ff på en strikt diet men ju mer jag får lägga till desto mer känner jag att paleo passar in. Väntar just nu på en leverans av Lindroos Husk (det är ju psylliumfröskal) - tidigare har jag haft deras FiberHusk och bakat lite med, men jag har alltså inte haft denna sorten. Huvudsyftet med denna är ju at ta hand om tarmen. Men jag är samtidigt lite nyfiken på om jag även kan använda den som man gör med själva fiberhusken....eftersom ni hade skrivit psyllium husk eller Fiber Husk i ert recept här ovan, blev jag lite nyfiken, är det den ni menar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad roligt att du känner att Paleo är något för dig och att det får dig att må bra :)

   Du kan absolut använda det på samma sätt som fiberhusk då fiberhusk är pulvriserat psylliumskal precis som psyllium husk som vi nämner i vårt recept.

   Lycka till!

   Jenny & Magnus

   Radera
  2. Toppen! Tack för ert svar, nu ser jag ännu mer fram emot att komma framåt i min behandling så jag kan testa detta receptet (och många andra ) :-)
   Varma hälsningar, AnnaMaria

   Radera
  3. Härligt att höra AnnaMaria!

   Magnus & jenny

   Radera
 17. Det här var ett toppenbröd! Har just tagit ut min andra omgång ur ugnen. Den förra frös jag in och tog fram en bit i taget. Gott att rosta också! Tack för all inspiration och fina recept!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Stella, jätteroligt att höra!

   Magnus & Jenny

   Radera
 18. Hej
  Jag skulle vilja testa detta bröd men min långpanna har innermåttet 36 X 39 cm. Hur mycket extra tror ni man måste ta av de olika inredienserna då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu står det i ugnen, jag kunde inte vänta. Jag höftade till lite med mängden. 9 ägg osv. Det blir spännande att smaka sen.
   Jag hittade den här bloggen för 4 dagar sen och det här är tredje receptet jag provar. Mycket trevliga recept. Tack för att ni delar med er.
   Hälsningar Anna

   Radera
  2. Hej Anna

   Välskommen in Under vårt tka! Vad roligt att du provat flera av våra recept!

   Hoppas att brödet blev bra.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 19. Gott!!! Gjorde detta till en "halv 8 hos mig" och blev lyckat, även de andra som vanligtvis inte äter paleo tyckte om det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fia

   Vad roligt att det var omtyckt! Härligt att höra!

   Magnus & Jenny

   Radera
 20. hej! just nu står detta paleo-bröd i ugnen. ska bli så spännande att smaka. I bet I like it! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ellen!

   Så roligt att du bakar Paleo :)
   Morotsbrödet är fantastiskt gott!

   Ha en fin dag!
   Jenny & Magnus

   Radera
 21. Hej Jenny och Magnus!
  Jag är helt ny inom Paleo och är glad att jag har hittat till Er blogg som jag uppskattar mycket. Har mycket att lära och idag har jag testat morotsbröd och strikta brödfrallor.
  Allt blev riktigt gott! Jag undrar om det är inga problem att frysa in det jag bakat idag eller om brödet och frallorna förlorar på kvaliten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vad roligt att du hittat hit, välkommen in Under vårt tak!

   Båda bröden går utan problem att frysa in, men de smakar självklart bäst färska.

   Magnus & Jenny

   Radera
 22. Hittade hit efter tips i en facebook-grupp. Har ätit LCHF i tre år men har varit nyfiken på att utesluta mejeriprodukter. Kanske inte till hundra procent, men dra ner på det rejält. Eftersom jag älskar rotfrukter så blev jag nyfiken på Paleo. Jag har nästan enbart lagat mat efter era recept de två sista veckorna och allt har varit underbart gott. Nu har jag detta brödet i ugnen och är spänd på hur det kommer att smaka.

  När jag började med LCHF märkte jag klar skillnad. Nu när jag har dragit ner på mejerier mår jag ytterligare lite bättre. Det här kan jag leva med.

  Tack för en härlig och inspirerande blogg. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pamsan

   Så roligt att du blivit rekommenderad vår blogg, välkommen in Under vårt tak! Så härligt att du mår bättre med en Paleokost - härligt att höra.

   Tack för dina fina ord.

   Magnus & Jenny

   Radera
 23. Hej!:) underbara recept! kan man baka detta bröd med rismjöl , quinoa mjöl lr liknande förutom kokosmjöl? tål ej mandel:(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Det går säkert. Dock blir det inte Paleo då ;)

   Magnus & Jenny

   Radera
 24. tack för snabbt svar!:)

  SvaraRadera