fredag 7 oktober 2011

Edinburgh

I förra veckan så var jag med jobbet i Edinburgh, Skottland. Vilken vacker stad!

Det fanns mängder av butiker likt denna!
Vi bodde på Princes Street i "New town", som byggdes under 1700 talet. Nya... tja, allt beror på vad man jämför med. "Old town", som vi hade utsikt över från vårt hotell, grundades under 1200 talet. Både "Old town" och "New town" finns med på UNESCOs lista över världsarv. Nya och gamla staden skiljs åt av järnvägen och en mycket långsmal park.
"Old town" med järnvägsstationen i förgrunden
Slottet uppe till höger och "Old town" till vänster, i förgrunden är parken som dela gamla och nya staden

Staden ligger på ett bergsområde så det är mycket upp och ner när man tar sig runt. På toppen av berget (som för övrigt är en gammal slocknad vulkan) ligger ett fantastiskt slott, Edinburgh Castle. Det är på slutningen ner från detta berg som "Old town" ligger. Kändes nästan lite magiskt att promenera runt i dessa omgivningar. Stora gamla stenhus, gränder, kyrkor, torg och allt i en underbar blandning.
Slottet på toppen av berget
Vädrets makter var verkligen med oss då ett mäktigt högtryck låg över Storbritannien, dryga 25 grader och strålande sol under hela vår vistelse! Detta gjorde absolut upplevelsen av staden ännu bättre.

Det blev en del besök på mysiga pubar, precis så traditionella och Skottska som man skulle kunna tänka sig, och jag lovar - det fanns flera på varje gata! Men så har de också omkring 13 miljoner turister per år! Hoppsan...

Turist buss - check, whiskyprovning - check (lite udda för mig då jag inte dricker whisky, mer om det någon annan gång), promenerat gata upp och gata ner - check.
Världens störst whiskysamling (på "The Scotch Whisky Experience")
Vi var några som gick upp i "The Scott monument" också. Ett torn som byggts till minne/ära av Sir Walter Scott (författare). Tornet är 61 meter högt och man tog sig upp via små trånga spiraltrappor, hela 287 trappsteg för att vara exakt (jag räknade inte utan litar i detta fall helt på turistinformationen). Detta var klar värt sina 3 pund. Vilken upplevelse. Utsikt, motion och lite skrämande - jag är både höjdrädd och klaustrofobisk, ja trångt var det. Sista biten fick man gå på snedden då det inte var axelbrett ens, man fick även huka lite för att inte slå i huvudet... och det var helt svart under vissa delar i trappen. Belöningen var en bländande utsikt över den vackra staden, plus att det ibland kan vara befriande att göra något man upplever skrämande.
The Scott Monument
Nummer 3737 uppe i tornet - det är jag det!

Jag högst upp
Middagen den första kvällen intogs på en traditionell Skotts pub, Haggis - say no more! En av Skottlands mest kända maträtter, Skottarna pratade mycket gott om sin Haggis. Varför vill man vara känd för en maträtt som består av inälvor? Fast den ska enligt Skottarna också tas med en whisky vilket de nog är ännu mer kända för, whiskyn alltså.

Andra, och sista, kvällen var vi på något så udda och otippat som en Indisk tapas restaurang... oväntat gott. Det var en bra ide med flera små Indiska rätter, tror att det till slut stod 16 olika sorters rätter på bordet. Bara att plocka till sig och äta av de ofta mycket kryddstarka rätterna.
Gatan "Royal Mile" går genom hela "Old town"
Det som jag tyckte bäst om var faktiskt att gå runt i "Old town" och bara njuta av allt vackert. Edinburgh är absolut en stad att längta tillbaka till, och så nära! Flyget tog ungefär en och enhalv timme, från flygplatsen tog det knappt en halvtimme med taxi in till hotellet i centrala Edinburgh och väl där kan man gå till allt turistigt och vackert!

/Magnus

2 kommentarer:

  1. Hejsan!! Det ser helt fantastiskt ut. Du får vara våran guide om vi åker dit någon gång!!:) Jätte kul att läsa, alltid kul får info om resor!!!

    SvaraRadera
  2. Roligt att läsa om dina upplevel ser i E-g!
    Anna, Lennart o jag gjorde en rundresa i Scottland juni-10 o gillade skarpt allt vi såg o upplevde. Jag smakade dock inte på nationalrätten men väl whiskyprovningen....
    Kram f Orust

    SvaraRadera