onsdag 19 oktober 2011

Mandelmjölsbröd

Kvällsmaten hemma hos oss bestod ofta av te och smörgås fram till cirka ett år sedan. Men efter att vi började leva paleo har vi ändrat våra kvällsmål drastiskt. Det blir mycket grönsaker, ägg, frukt, fisk och nötter.

Men efter att ha ätit smörgåsar i stort sett hela sitt liv blir man ibland sugen på en god smörgås! Vanans makt är stor!! Jag har letat runt och tillsist hittat ett recept som jag omarbetat lite och som vi tycker är jättegott, det påminner lite om scones.

Mandelmjölsbröd!


Detta behöver du till ett litet "bröd" :

3 ägg
 ½ dl smält kokosolja
(du kan utesluta fettet helt och ersätta det med ½ dl kokosmjölk)
2 dl mandelmjöl
2 msk krossade linfrön
4 msk solroskärnor
1 dl lätt krossade valnötter


Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mandelmjöl, linfrön, solroskärnor och valnötterna i en liten ugnsäkerform.


Vispa äggen lätt i en bunke. Tillsätt kokosmjölken (eller fettet om du valt detta) och vispa ner det med äggen. Häll över de torra ingredienserna och rör samman till en smet.


Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter eller till "brödet" fått en lätt gyllene färg. Dela i bitar och njut med ägg, avokado, grönsaker, parmaskinka eller varför inte fikonsmör eller ljuvlig auberginröra och en god kopp te!


Variera brödet med andra frön, nötter eller varför inte lite brödkryddor. Bara fantasin sätter gränser!



Tips från köket! I dag blev det köttfärsröra med rårivna morötter till middag och då tänkte jag passa på att tipsa om jättegoda ekologiska och kravmärkta Italienska finkrossade tomater från Itigo utan tillsatser, enbart 100% tomater!
Finns bl.a. att köpa på Coop.



/Jenny

34 kommentarer:

  1. Härlig du är!!! Underbart recept måste prova!!! Fina kort!! <3<3

    SvaraRadera
  2. Tack! Ja, ni ska absolut prova! Ska bli spännande att höra vad ni tycker. Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt bröd!! Jag hade "kokossmör" och kokt ägg på, mums! Jag har länge letat efter ett gott bröd utan spannmål etc. Detta var helt klart det godaste jag ätit av ALLA bröd. Tack!//Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad roligt att du tycker om Mandelmjölsbrödet! Det är både gott och går snabbt att göra vilket kan vara bra ibland.

      Har den senaste tiden testat att göra brödet helt utan fett med mycket gott resultat. För ett något grövre bröd kan man byta ut mandelmjölet mot hasselnötsmjöl vilket också blir väldigt gott!

      Man kan variera det lite som man vill, med eller utan valnötter, smaksätta med bröskryddor eller kanske strö pumpakärnor över!

      I dag testade jag att baka minifrallor med smak av nystött kummin, dom blev supergoda! :)

      Titta gärna in i vårt Paleoskafferi och låt dig inspireras av fler härliga Paleorecept!

      Ha det gott!

      /Jenny & Magnus

      Radera
  4. Hejsan! Tack för en inspirerande blogg. Går dessa bröd att frysa in? MVH //Linn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linn!

      Vilket lustigt sammanträffande! Gissa vad som står i vår ugn? Jo, en härlig omgång med mandelmjölsbröd :)

      Har faktiskt aldrig testat att frysa detta bröd eftersom de brukar vara försvinnande goda :)
      Men testa gärna! Jag tycker att det borde gå.

      De sista gångerna jag bakat mandelmjölsbrödet har jag uteslutit fettet helt med väldigt bra resultat! :)

      Ha en fortsatt fin kväll!

      Jenny

      Radera
  5. fastnar det inte lätt i ugnsformen? kan det tänkas sig att det fungerar att göra dubbel sats i en vanlig brödform med bakplåtspapper i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda!

      Mandelmjölsbrödet fastnar något precis som du skriver men med hjälp av en bordskniv och en stekspade brukar det gå bra att få upp brödet.

      Att göra dubbel sats med ett bakplåtspapper i botten i en brödform går säkert bra men då skulle jag välja att sänka temperaturen till 225 grader och förlänga gräddtiden till ungefär den dubbla.

      Lycka till med ditt bakande!

      /Jenny

      Radera
  6. Vilket underbart recept. Och vilken fantastisk blogg ni har. Jag är här mer och mer och bara insuper inspiration. Testade det här receptet igår och bjöd en vän på det som inte är paleo, och hon gillade det jättemycket! Jag lånade receptet i min egen blogg, och länkade hit, hoppas det är ok. :)

    http://i-ur-och-skur.blogspot.se/2013/03/testade-mandelmjolsbrod.html

    Mvh Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna!

      Välkommen in Under vårt tak :)

      Vad glada vi blir över att du tycker om vår blogg och våra recept! Det är roligt att kunna inspirera till ett liv med Paleo. Givetvis får du mer än gärna länka till oss :)

      Ha en fortsatt fin dag!

      Jenny & Magnus

      Radera
  7. Detta tror jag allt jag ska testa ikväll, har en mindre silikonform som borde vara perfekt i storlek.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du blev nöjd med ditt mandelmjölsbröd Fröken Nilsson :)
      Härligt med ett bröd som är så enkelt och går så fort att baka!

      Ha en fortsatt fin vecka!

      Jenny

      Radera
  8. Tack för det här kanonreceptet! Jag tog brödet ur ugnen för en timme sedan och är helnöjd, och mätt. Åts med hemmagjord tomatsalsa (körsbärstomater, scharlottenlök, havssalt, chili, massa basilika och lime) och det funkade riktigt bra. "Så gott och så enkelt" visade sig stämma över förväntan ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! :)

      Vad roligt att du tyckte om receptet!
      Din tomatsalsa lät ju jättegod! :)

      Ha det gott och njut av god Paleomat!

      Paleo så gott och så enkelt! ;)

      Jenny & Magnus

      Radera
  9. Låter spännande! Har gjort liknande, men på stekjärn. Det ser ju faktiskt ut som om brödet är några cm högt, så nu får jag testa detta. Undrar bara hur stor formen är som ni använder?

    SvaraRadera
  10. Hej Loh!

    Brödet är fantastiskt gott, enkelt och något du absolut borde testa! :)
    Vi använder en form som är 20 cm i diameter.

    Lycka till med ditt bakande!

    Jenny & Magnus

    SvaraRadera
  11. Älskar eran blogg, har testat massor av era recept. Är väldigt ny på Paleo och det är perfekt att
    läsa er blogg och få inspiration :)
    tack så mycket!
    /Maja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maja

      Tack snälla för din kommentar - vad glada vi blir! Det värmer värkligen att få så fina ord!

      Vad roligt att du provat flera recpt, härligt. Att få inspirera och sprida alla fördelar som Paleo kosten innebär är en enorm förmån och vi är mycket stolta över att få göra just detta!

      Magnus & Jenny

      Radera
  12. Har äntligen hittat ett bröd som är super gott!!
    Har bytt ut solroskärnorna mot torkade tranbär o nötterna (som jag inte tål) mot 1/2 dl russin...blev så saftigt o gott!
    Underbar blogg ni har :)
    Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda

      Vad bra att du kunde justera receptet så att du fick ett bröd som passar dig - bra tipps också, tack!

      Magnus & Jenny

      Radera
  13. Hej!

    Har under sommaren äta paleo och hittade er blogg. för ett par veckor sedan. Är inne här allt som oftast och samlar recept och har redan testat flera olika. Blev helt fantastiskt glad när jag hittade er sida då den verkligen har förenklat vår vardag! Jag har redan lyckats gå ner 4,7 kg och min mans mage (IBS) har blivit mycket lugnare och mindre smärtsam.
    Det här är en livsstil jag känner nig otroligt bekväm,glad och tillfreds med! Tack för all den hjälp och det pepp ni via er blogg ger!!

    Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sofia

      Välkomna in Under vårt tak! Vad roligt att ni hittat till oss och börjat med Paleo kost!

      Grattis till din viktnedgång och makens förbättringar av IBS! Riktigt roligt att höra. Vi hittade Paleo just på grund av IBS och har nu inga problem alls med detta - helt underbart!

      Ja Paleolivsstilen är verkligen bra på så många sätt. Om ni har några frågor eller funderingar så tveka inta på att skriva till oss, om ni hellre vill använda mail (kanske är lättare) så är adressen: flohult19@hotmail.se

      Magnus & Jenny

      Radera
  14. Varför är jag så allergisk, skulle gärna vilja äta så här men det faller ju bort pga. ägg =(

    SvaraRadera
  15. +++++ alltså fem plus av fem möjliga ! Tog bort fettet och valnötterna ,tog i en "nypa"havssalt...Tack !
    P.S paleokorvbrödet höll sig färskt och fluffigt i 5 dagar i skafferiet ! Det blev väldigt gott att steka i olivolja också ,med ett stekt ägg i ! Snabbt och gott och mättande , när du är hungrig ,bara som ett tips !

    // Marinella

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marinella

      Tack snälla, så roligt att höra! Ja visst är "Korvbrödet" bra, tack för det fina tipset om att steka brödet :) Låter riktigt gott!

      Magnus & Jenny

      Radera
  16. Det bÄÄÄsta jag ätit ! Det kommer definitivt att hjälpa mig klara mig igenom min 56 Dagars Whole life Challenge som startade igår ! TACK !

    // Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Birgitta! Härligt att höra!

      Vad innebär Whole life Challange?

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Hej. Jo Whole life challenge är en 56 dagar - typ Paleo challenge, med livsstils träning ,som att lära sig dricka tillräckligt med vatten, sova tillräckligt antal timmar , träna och strecka minst 10 min om dagen, meditera så ofta man kan plus massa andra övningar. se Wholelifechallenge.com // Ert bröd gör denna andra Challenge ,lätt som en plätt, då mitt problem förra gången var just att jag saknade bröd på morgonen ! Tack igen ! // Birgitta

      Radera
    3. Vad roligt Birgitta

      Stort lycka till!

      Magnus & Jenny

      Radera
  17. TACK för alla recept som ni delar med er, har gjort bananplättar (goda) och "sylten" som jag älskar och aldrig kommit på iden att göra själv. I dag brödet och WOW vad gott det blev, hade inga valnötter hemma utan rev lite morötter i. Tog en form för muffins och gjorde små i den. Helt perfekt blev det. Så glad över era recep, har glutenintolerans och vill inte få i mig något vitt så än en gång tack :)

    Ps: Delar era länkar på Fb så andra får se med :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mia

      Vad roligt att du gör och tycker om flera av våra recept! Härligt att höra!

      Tack för dina tips och stort tack för att du sprider oss på Fb!

      Magnus & Jenny

      Radera
  18. Kan man byta ut valnötterna mot något? Eller bara utesluta dem? Tål inte nötter tyvärr.. Är detta recept okej i Whole 30?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Ja man kan utesluta valnötterna MEN du har två deceliter mandelmjöl också och detta kan man inte ta bort... Vi har andra recept på bröd utan nötter i Paleoskafferiet, titta gärna på dessa.

      Vi är inte så bra på Whole30 men tror inte man ska baka något till en sådan utmaning, så svaret bör vara nej.

      Magnus & Jenny

      Radera