I dag har jag testat att baka ett ljust formbröd på kokosmjöl som jag hittade på Birgitta Höglunds blogg. Det blev riktigt gott!
Detta behöver du till ett bröd
5 ägg
50 g smält smör
1 dl kokosmjöl
1 msk psylliumfröskal (fiberhusk)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Valfria frön ( jag tog sesamfrön och krossade linfrön)
Vispa äggen tjockt och pösigt. Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Pensla en form med lite av det smälta smöret, strö i frön. Blanda ner mjölet i äggsmeten och rör sen i smöret.
Blanda väl och fördela smeten i formen, strö över lite mer frön.
Grädda på 175° i 25 minuter. Låt svalna lite i formen, lossa med en stekspade i kanterna och stjälp upp på galler.
Låt kallna innan brödet skärs i skivor.
Det ska gå bra att rosta detta brödet också det måste jag testa nästa gång (måste bara packa upp brödrosten!).
/Jenny
Hej! Jag gillar er blogg och era recept! Har provat att baka det brödet på mandelmjöl och det är väldigt gott! Har nu även provat att göra detta med kokosmjöl, men jag fick inte brödet att resa sig, det bblev bara som enplatt kaka..vad jag gör jag för fel? det ser så gott ut så jag vill gärna lyckas baka detta bröd?/Linn
SvaraRaderaHej Linn! Vad roligt att du tycker om vår blogg och mandelmjölsbrödet. När det gäller brödet på kokosmjöl vet jag inte vad som kan ha gått fel men brödet blir inte särskilt högt, kanske omkring 4 cm. Du kan också prova att baka det i en mindre brödform för högre resultat. Ett tips är att också testa valnötsbrödet, det är supergott!
SvaraRaderaLycka till med bakandet!
/Jenny
Det här var riktigt saftigt och mumsigt! Och så lätt att tillaga. Kommer jag göra många gånger :)
SvaraRaderaHej Sussie!
RaderaFörlåt för denna otroligt sena respons på din kommentar! Vet inte hur vi kunnat missa den!
Roligt att du tycker om brödet på kokosmjöl :)
Det är härligt med recept som man känner på en ända gång att man kommer göra många gånger :)
Hoppas du hittat fler favoriter i vårt Paleoskafferi och här Under vårt tak!
Förlåt igen och ha det så gott.
Jenny & Magnus
Intressant konsistens, känns som att äta en bit sockerkaka med smör :). Vet inte om det bara var jag men för min del måste jag dra ned på saltet rejält och då är jag inte den som brukar vara känslig...
SvaraRaderaHej!
RaderaKokosmjölsbrödet är som du säger mycket sött och gott!
Bra att du dra ner på saltet :)
Du hittar fler brödrecept och andra spännande recept i vårt Paleoskafferi.
Ha det gott och välkommen in Under vårt tak!
Jenny & Magnus
hej hej!
SvaraRaderaVet ni om det fungerar att använda kokosolja ist för smör?
jag äter inte mejeriprodukter alls och skulle gärna prova baka detta bröd.
tack för en jättebra inspirationsblogg :)
Hej Åsa
RaderaRoligt att du tycker om vår blogg, tack!
Absolut! Det går fint att byta ut smöret mot kokosolja!
Lycka till
/Magnua & Jenny
Hej! Går det att baka detta bröd på 1 dl mandelmjöl istället för 1 dl kokosmjöl? Har tyvärr slut på kokosmjöl och vill gärna baka ett gott och enkelt bröd:)
SvaraRadera/Johanna
Hej Johanna
RaderaNej det går inte att byta kokosmjöl rakt av mot mandelmjöl - de har helt olika egenskaper! Kokosmjöl har väldigt mycket större absorbationsegenskaper än mandelmjöl, en enkel regel är att c:a 1/3 av kokosmjölet i förhållande till mandelmjöl. Ofta har man ett ägg extra (och eller mer vätska) också när man bakar med kokosmjöl.
Hoppas att detta är till lite hjälp.
Magnus & Jenny
Hej!
SvaraRaderaOm man inte har psylliumfröskal kan man ersätta det med något annat eller bara hoppa över det?
Amina