tisdag 27 december 2011

Härligt Valnötsbröd!

Har försökt att hitta ett bra recept på ett bröd utan spannmål. Jag har testat många varianter, både bra och mindre bra. Detta valnötsbrödet har jag bakat två gånger och nu den sista gången fick den en plats på julbordet och blev mycket uppskattat av de som vågade testa. Det kom även förfrågningar om receptet så här kommer det.

Detta behöver du till en limpa:

4 dl krossat linfrö
2 msk psyllium (fiber husk)
2 tsk bakpulver
1½ tsk salt
1 msk brödkryddor
4 dl valnötter
250g kessela
6 ägg
2 dl vatten

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Klä en brödform på cirka 2 liter med bakplåtspapper.
  3. Kör linfrö i en kraftig mixer eller matberedare, till ett fint mjöl.
  4. Blanda linfrömjölet med psyllium, salt, bakpulver, brödkryddor och valnötter i en bunke.
  5. Vispa ihop ägg, kesella och vatten i en annan bunke, och rör sedan ner blandningen i de torra ingredienserna tills det blir en slät smet.
  6. Häll/klicka i smeten i formen. Skaka gärna formen lite så att det inte blir några luftfickor i botten, och släta till ytan.
  7. Baka i nedre delen av ugnen i 80 minuter.
  8. Stjälp sedan upp brödet ur formen och låt det svalna invirat i en handduk så blir ytan torr och fin.
  9. Ät och njut!
 /Jenny

2 kommentarer:

  1. Gjorde liknande detta igår men med 2 dl kokosmjölk istället för kesella! Funka fint! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Vera!

      Vad roligt att du bytt ut kesellan mot kokosmjölk och att det fungerade! Vi har inte gjort brödet så ofta eftersom det innehåller mejeriprodukter som vi försöker undvika. Detta kommer vi absolut testa! Tack för tipset!! :)

      Ät och Njut av god och naturlig Paleomat!

      /Jenny

      Radera