onsdag 8 augusti 2012

Paleo - vad betyder det?

Vad står egentligen ordet Paleo för och var kommer det ifrån?


Paleo används som ett samlingsnam och en förkortning för en kost och en tidsepok. Paleolitiska epoken (Paleolithic era) kallas tiden från ungefär 2 miljoner år sedan fram till ungeför 10 000 år sedan. Den börjar med de tidigaste fynden av verktyg, som är tillverkade av människan, och avslutas i och med att jordbruket (Neolitikum) gör sitt intåg. Paleolitisk kost (Paleolithic diet), eller ursprungsmat, gällde under denna tidsepok. Människan var jägare och samlare och åt, med andra ord, allt som kunde jagas och samlas.

Grunden för den nuvarande Paleomaten är att människan inte har ändrats och alltså rent genetiskt fortfarande ser ut som för hundra tusen år sedan, vi är biologiskt gjorda av Paleomaten och våra kroppar är anpassad efter den.

Numera är Paleo också namnet för en livsstil (Paleolithic lifestyle), tanken bakom livsstilen är att man ska leva närmare naturen:
 • Äta i enlighet med den Paleolitiska kosten, alltså mycket grönsaker, kött, fisk, skaldjur, ägg och sedan fylla på med frukt, bär, nötter och fröer. Man ska (om man är strikt) undvika spannmål, mejerivaror, baljväxter och självklart socker! Allt som är hel- och halvfabrikat bör undvikas då det i princip alltid innehåller kemiska tillsatser och socker!
 • Röra på sig, ibland snabbt och hårt och ibland långsamt och mjukt. Försöka variera sig genom att gå, hoppa, klättra, springa, cykla, simma, krypa eller lyfta tunga saker.
 • Prova nya saker och utsätta sig för något man kanske inte vill, som att gå barfota, lösa ett korsord, tala inför folk, klättra berg eller skriva en dikt.
 • Regelbunden och lång (8 obrutna timmar) sömn per dygn och allra bäst om det är med den naturliga dag-natt rytmen.
 • Minska stressen och lev ett "långsammare" liv.
 • Lek och ta tillvara på dagen.


Ordet Paleo kommer alltså från en tidsepoken som också har fått ge namn åt kosten och sedan till livsstilen.

/Magnus

2 kommentarer:

 1. Bra och lättförståelig beskrivning! :)Hoppas "whole 30" går bra för er. Ska nog själv göra en sån nån gång här framöver.

  /Anton

  SvaraRadera
 2. Tack Anton, roligt att du tycker om inlägget. Vårt mål är att sprida Paleo och göra det just lättförståligt!

  Whole30 går riktigt bra och roligt är det, betydligt lättare än jag trodde från början. Lite mer planering och jobb med maten nu när man jobbar men annars - bara positivt!

  Och Anton, jag tycker absolut du ska prova på Whole30 om möjligheten finns!

  /Magnus

  SvaraRadera