söndag 9 september 2012

Västerbottenpaj med gyllene kantareller!

Varje år någon gång i slutet av augusti eller i början av september brukar vi ha kräftskiva. Och nu i helgen var det dax att bjuda till kräftkalas som blev en mycket trevlig och god tillställning i goda vänners sällskap!

Då får vi riktigt frossa i dessa havets delikatesser med en massa goda tillbehör. Ett måste till kräftorna har under åren blivit denna underbara västerbottenpaj fylld med gyllene kantareller från skogens skafferi!

Västerbottenpaj
med gyllene kantareller!
 

Detta behöver du till en paj
 
Pajdeg
 
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk psyllium (eller fiberhusk)
1 tsk havssalt
40g kokosolja
1 ägg
 
Fyllning
 
1 liter färska kantareller
2 gula lökar
4 ägg
1½ dl vispgrädde
1½ dl riven västerbottenost
1 dl hackad gräslök
Peppar

Så här gör du
 
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med pajdegen och mixa mandelmjöl och de skalade sesamfröna i en mixer.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.
  • Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg.
  • Börja med fyllningen.
  • Bryn de delade färska kantarellerna tillsammans med den hackade löken gyllenbrun.
  • Vispa äggen lätt i en stor bunke.
  • Blanda ner vispgrädde, den rivna västerbottenosten och den hackade gräslöken.
  • Smaka av med peppar.
  • Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 15-20 minuter.

Ät och Njut av pajen ljummen eller kall, som den är eller som tillbehör vid buffébordet!


/Jenny

5 kommentarer:

  1. Så gott det ser ut! Vad är det för "smågott" som finns på b ordet? Kräftor, räkor o paj ser jag...men det finns mera.
    Gillar dina recept Jenny! En del har jag prövat, en del blir inspiration!
    Kram till e båda/Britta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Britta!

      Vad roligt att du tycker om recepten! :)
      Förutom den härliga västerbottenpajen så njöt vi av en härligt krämig och varm brietårta med tomat, basilika och persilja. Som blev en succé!

      http://undervarttak.blogspot.se/2012/09/varm-brietarta-med-tomat-basilika-och.html

      Fröknäcke och mandelsmör fanns på bordet!

      http://undervarttak.blogspot.se/2011/10/froknacke.html

      http://undervarttak.blogspot.se/2012/02/eget-mandelsmor.html

      Magnus tål inte skaldjur och åt därför grillade karréskivor tillsammans med bakade betor, ett nytt recept som jag kommer återkomma till här på bloggen.

      Hoppas vi kan fortsätta att inspirera dig!
      Kram från mig och Magnus
      Hälsa Lennart

      Radera
  2. Hej hej!
    Gjorde denna idag fast med kokosmjölk istället för grädde och med spenat istället för kantareller! SUPERGOD! Thanks! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Veronica

      Låter jättegott!

      Ha en fortsatt fin kväll!

      Magnus & Jenny

      Radera