söndag 21 oktober 2012

Kokosmjöl en basvara i Paleoskafferiet

Kokosnöten är fantastisk! Vilken otroligt fin frukt (jo den klassas som stenfrukt), med sin vita mjuka kokos och sitt härligt friska kokosvatten. Så mångsidig och användbar till så mycket! Kokosmjölet är en av de fina varorna som kommer direkt från kokosnöten och som passar mer än utmärkt in i Paleoskafferiet. Naturlig och näringsrik, helt fritt från gluten och med ett högt fiber och protein innehåll

Om kokosnöten skördas grön används den främst för att dricka kokosvattnet, om den däremot får hänga kvar och mogna ombildas det mesta av vattnet till vitt fruktkött. Den blir då brun och det är så vi är vana att se dem i butiken.


Kokosmjöl är helt enkelt malt fruktkött från kokosnöten, det går att använda till mycket och är väldigt drygt. Baka bröd, kakor och bullar, häll 1 msk i ett vattenglas och få en fiberdrink eller strö det över Paleomuslin så får man i sig lite extra fibrer. Hållbarheten är vanligen 18 månader från förpackningsdag och det håller c:a 2 månader när förpackningen öppnats.

Kokosnötens fruktkött kallpressas först, för att få ut kokosoljan, sedan torkas den och slutligen males fruktköttet till mjöl! I och med att mjölet är pressat på oljan så är det relativt smak och luktfritt, vilket gör att den är neutral i bakverken. Det passar därför bra både till desserter och matbröd.

Kokosmjölet är alltså avfettat till skillnad från t.ex. kokosflingor (riven kokos), detta är också anledningen till att det inte går att köra kokosflingor i mixen för att sedan försöka använda till samma sak som kokosmjöl! Kokosmjöl och kokosflingor är två helt skilda produkter, som exempel så innehåller kokosflingor omkring 60% fett medans kokosmjöl innehåller omkring 10% fett. Riktigt kokosmjöl har en naturligt låg halt av kolhydrater.

Kokosmjöl drar åt sig betydligt mer vätska än "vanligt mjöl" på grund av att det är avfettat och dessutom har ett högt fiberinnehåll (omkring 40%!), detta innebär att man inte kan ersätta mängden "vanligt mjöl" rakt av med kokosmjöl. Det krävs alltså mycket mindre kokosmjöl än "vanligt mjöl" vid bakning.

Då kokosmjöl saknar gluten uppför det sig lite annorlunda. Gluten får jästen att jäsa (gör ett nätverk som håller luft och vattenånga inne i bakverket) och det är också ett bindemedel, det gör att bakverken med kokosmjöl blir betydligt plattare och håller inte ihop lika väl som ett bakverk på "vanligt mjöl". På grund av detta så krävs det ägg (eller fiberhusk) för att binda ihop bakverket.

Det finns mycket man kan göra med kokosmjöl, som t.ex. Hallonkaka, Kanelbullar, Kaffelängd och Bröd. Gå in på Paleoskafferiet för ännu fler recept!

/Magnus & Jenny

7 kommentarer:

 1. Vart hittar jag kokosmjöl ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vi hittar kokosmjöl i vanliga butiker, Coop, City Gross, ICA och Hemköp - bara att fråga någon i personalen.

   Magnus & Jenny

   Radera
 2. Är det stor skillnad på olika varumärken? Vad använder ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna

   Vi har inte provat så många märken så att vi kan uttala oss om det är "stor" skillnad, vissa kan ha en tydligare kokossmak och andra en inte lika framträdand smak. Detta är nog något du får prova dig fram till.

   Vi föredrar märken som är kravmärkta.

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Reneevoltaire.se har det bästa kokosmjölet!

   Radera
 3. Hej!

  Är det ok att använda kokosmjöl i matlagning till små barn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Det beror på hur litet barnet är. Vi tycker att det är ok efter 1 år - men vi är inga experter på Paleo och barn. Vad är det du vill använda mjölet till?

   Magnus & Jenny

   Radera