fredag 1 februari 2013

Kokossocker en basvara i Paleoskafferiet!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Kokossocker en basvara i Paleoskafferiet” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

25 kommentarer:

 1. Jag använder också kokossocker ibland när jag bakar. Tycker det är bättre alternativ än att använda t ex sukrin eller stevia...
  Ha en fin kväll!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokossocker och honung är de enda sötningar som vi använder och de är naturliga och goda! Det tycker vi om.

   Magnus

   Radera
 2. Tack för inlägget! Satt häromdan och jämförde olika sötningsmedel och blev väl inte så mycket klokare av vad som egentligen är bäst angående både blodsocker och naturlighet i råvaran. Brukar byta lite mellan honung, kokossocker och agavesirap som sötning. Men blev nyfiken på det här med Stevia, varför det inte är paleo? Jag tänkte om man odlar det själv t ex? #nyfiken #villläramig :D Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vera, vad bra taiming på inlägget! Roligt att du sökt runt på olika sötningsmedel.

   Vi vill bara använda sådant som är helt naturligt och då tycker vi bara att det är honung och kokossocker som finns att välja på. Sedan är det ju så att när man äter Paleo så behövs inte sötning i samma grad! Smaksinnet förändras och förstärks när man äter ren och naturlig mat.

   Den Stevia som man köper i butik framställs kemiskt, vet inte hur det är med att odla själv - skulle vara roligt att höra någon som provat. Kan man ens äta bladen "råa"? Dålig kunskap här känner jag - intressant fråga.

   Fin fortsatt helg till dig också.

   /Magnus & Jenny

   Radera
  2. Tack för ett bra svar! Håller absolut med! :) Lite dålig kunskap här oxå angående odling av Stevia själv, bara sett att det säljs frö och plantor! Ska kolla upp det lite grann! :D // Veronica

   Radera
  3. Puffar för er lilla tråd här! Stevian har ju fått så mycket ovett eftersom den säljs processad i butik (tex ICA:s egna osv). Dessa alternativ ska man såklart hålla sig långt borta ifrån. Däremot kan man om man är ambitiös odla Stevia själv, torka bladen och mala ner; sött,gott och helt naturligt!

   Radera
  4. Hej

   Tack för tipset, och precis som du säger om man odlar själv är det bra men man får passa sig för det som säljs i butik - de lovar ofta lite för mycket...

   Magnus

   Radera
  5. Jag köpte två steviaplantor i somras och de är väldigt svårskötta, missa en lite vattning och de torkar direkt.

   Radera
  6. Aj då, vad trist!

   Magnus & Jenny

   Radera
  7. Fast SweetLeaf stevia är kallvattenpressad och utan kemikalier, så dra inte alla över en kant.

   Radera
 3. Förslag på var man kan handla kokossocker?
  Måste passa på att säga att jag blev jätteglad när jag trillade över er blogg, den är precis det jag har letat efter! Tack för all inspiration ni skänker mig. Mvh /Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingrid!

   Välkommen in Under vårt tak! :)
   Roligt att du tycker om vår blogg och att vi får inspirera dig!

   Kokossocker hittar du i de flesta välsorterade matbutiker. Kung Markatta har ett bra och prisvärt kokossocker som vi köpt både på Coop och Ica. Du hittar även kokossocker i hälsokostbutikerna.

   Om du undrar något mer är det bara att fråga så ska vi försöka hjälpa.

   Ät och Njut av god och Naturlig Paleomat!
   Ha det gott!

   Jenny & Magnus

   Radera
 4. Hej! Jag blir lite förvånad hur ni ratar stevia, när ni äter ost, bacon och dricker vin. Det lösningsmedel som behövs för att framställa stevia kan väl inte vara sämre än de kemiska ämnen som används för att framställa det icke paleo som ni faktiskt äter. Jag kritiserar inte, jag vill bara försöka lära mig mer om paleovärlden och hur ni ser på mat som ni "fuskar" med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "familjen Persson"

   Tack för ert mail.

   Ingen fara, klart man ska fråga när något verkar konstigt!

   Jag vill dock börja med att skriva, i denna blogg uttrycker vi våra åsikter och tankar. Det är inte vetenskapligt underbyggd fakta utan allt är baserat på våra kunskaper, erfarenheter och den information som vi kan hittar vid efterforskningar. Då har vi det avklarat :)

   Vi äter Paleo för att det är gott, naturligt och gör att vi mår oerhört bra! Ibland längtar vi efter en krämig ost, ett underbart vin eller en fin bit bacon. Vi väljer att äta Paleo och vi väljer att ta ost, vin och/eller bacon ibland (bacon finns helt rena att köpa på gårdsbutiker = 100% Paleo).

   Tyvärr är det i stort sätt omöjligt att äta 100% Paleo i vår tid då miljögifter finns överallt och mat inte växer vilt (kött och grönt) för oss att hämta... Men vi gör så gott vi kan efter de förutsättningar och kunskaper vi har, både rent praktiskt och ekonomiskt.

   Vi undviker mat (produkter) som kräver en kemisk process, det vi äter vill vi ha så "rent" som möjligt. Detta till trots så äter vi ibland mat med tillsatser, är vi bortbjudna och våra vänner har ansträngt sig för att laga Paleomat så äter vi med tacksamhet! Känner vi för att äta något köper vi hem det - konstigare är det inte.

   Det är en svår balans och man får alltid gå tillbaka till sig själv och fatta beslut för beslut, ibland för situationen och ibland för produkten.

   Hoppas att detta är svar på era funderingar. Det är bara att skriva igen om ni har fler frågor eller tankar kring Paleo eller vår blogg!

   Ni vet väl att vi finns på Facebook och där är bilder på i princip allt vi äter :)

   Hälsningar

   /Magnus & Jenny

   Radera
 5. Jag vill inflika lite om Stevia, det är inte så godartat som man kanske tror. Efter att jag läste artikeln nedan, så kommer jag aldrig äta det igen. Jag gillade det inte innan heller så mycket, men artikeln är helt klart värd att läsa. Hoppas ni kan läsa engelska, ni som är intresserade. :)

  http://www.thepaleomom.com/2013/03/teaser-excerpt-from-the-paleo-approach-the-trouble-with-stevia.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna

   Tack för din kommentar!

   Vi är inne och tittar på "Paleo Mom" lite då och då, en riktigt fin sida! Som du säger, artikeln är läsvärd och hon har ofta mycket bra och välgrundade inlägg.

   Än en gång, tack för din kommentar!

   /Magnus

   Radera
 6. skulle du säga att kokossocker är nyttigare än annat socker?//Maud viktcoachning.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maud

   Tack för din kommentar.

   Låt mig börja med att säga att jag tror inte att något socker är nyttigt! Men om man jämför vanligt vitt strösocker med kokossocker så är svaret: Ja.

   Men precis som jag skriver i inlägget så triggar kokossocker samma funktioner i kroppen som "vanligt" socker gör. Det ligger i absoluta toppen (spetsen) av pyramiden och skall därmed behandlas enligt detta.

   Är det något speciellt som du tänker på Maud?

   Hoppas att detta är svar på din fråga, om du har fler funderingar eller frågor så bara skriv.

   /Magnus

   Radera
 7. Vad jag hört är det mer fruktos i kokossocker än i vanligt socker och det ska vara värre än vanligt socker eftersom det måste brytas ner i levern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vanligt socker är processat och ingår inte i en Paleo kost men frukt (som innehåller fruktos) ingår och de är ett så kallat komplement. Kokossocker är också ett komplement och får till och med klassas som en krydda och ligger alltså i absoluta toppen (spetsen) av Paleos kostpyramid!

   Man ska alltså vara restriktiv med detta. Vi använder det ibland när vi bakar och njuter av dess smak. Man bör med andra ord använda det sparsamt med det är ok!

   Magnus

   Radera
 8. Jag köpte en liten burk coconut sugar på Thailaan, en asiatisk butik. Sen har jag även hittat palmsocker i asiatiska butiker som säljs som typ biskvistora sockertoppar i en påse. Jag har undrat om det är lika bra för jag kan tänka mig att det blir billigare än att köpa en kokossockerburk på hälsokosten. Så frågan är vad skillnaden är mellan kokossocker, kokosblomssocker och palmsocker. Och är båda lika bra.
  Vad jag lyckats lista ut är att palmsocker ibland kallas kokossocker eller iaf coconut sugar. Så man får läsa på förpackningen. Kokossocker/kokosblomssocker är från kokosnötspalmens blomma. Palmsocker är från annan palms sav. Men båda ska vara naturliga och hanteras på liknande sätt. Så det verkar som att man likaväl som kokosblomssocker kan använda palmsocker som man hittar i asiatiska affärer. Man får då mer socker för pengarna. Tror jag. Men å andra sidan ska man ju, som ni skriver, vara sparsam med även detta socker. Så då är det kanske bara bra om man betalar dyrt för det. Som förr i tiden :-)
  Socker är ju ändå socker.

  Här hittade jag lite info:
  http://thaifood.about.com/od/recommendedreading/a/coconutsugar.htm

  SvaraRadera
 9. intressant med kokossocker, jag använder alltid annars äkta lönnsirap(maple sirup) som också borde anses paleo det är saven från lönnar som kokas för att bli mer koncentrerad

  vad anser ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan

   Riktig Lönnsirap är Paleo, inga problem.

   Magnus & Jenny

   Radera
 10. Va kul att läsa alla kommentarer om kokossocker..jag har i dagarna kommit hem från Thailand med en påse kokossocker som jag köpt i en liten Thailändsk butik ska bli väldigt intressant att använda det här hemma...nu vet jag att det är "bra" oxå... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vad roligt! Alltid skoj att testa nytt :)

   Magnus & Jenny

   Radera