fredag 24 maj 2013

Robb Wolf skriver om IBS


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Robb Wolf skriver om IBS” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

26 kommentarer:

  1. Robb wolfs bok kommer ut på svenska nu i maj. Sök på Robb Wolf på ex Adlibris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kiona

      Vi har full koll på detta :) Kommer bli riktigt roligt - den hamnar i vårt Paleobibliotek ;)

      Magnus

      Radera
  2. Riktigt bra, intressant, välskrivet och berörande inlägg. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Louise

      Det är för oss en förmån att få berätta om vad Paleo kosten verkligen kan göra, ren och naturlig mat gör sådan stor skillnad för kroppen!

      Hoppas att du har det bra.

      Magnus & Jenny

      Radera
  3. Robb Wolfs bok "The paleo Solution" har jag. Jag äger även Loren Cordains "The Paleo Diet" och Mark Sisson "Primal Blueprint". Dessa kan man ju kalla de största paleo-förespråkarna i USA. Loren Cordains Paleo är den striktaste och Mark Sissons Primal den liberalaste, eftersom han tillåter lite mejerier. Alla tre är klart läsvärda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig helt Cavewomen! Alla är mycket bra!

      Magnus

      Radera
  4. Tack för all information!
    Jag har IBS, är laktosintolerant eller tom. allergisk mot mjölkprotein, verkar även reagera på gluten, kan inte äta ägg och absolut inte avokado eller nötter förutom jordnötter men de räknas ju inte! Nu ska jag börja med Paleo, tänkte höra om ni vet något om att folk på paleo återigen kan börja äta sådan man blivit sjuk av tidigare, jag tänker då på ägg, avokado och nötter? Hört något om det?
    /Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny

      Tack för ditt meddelande.

      JA! Är svaret, många blir av med sina allergier när de äter Paleo. Har själv ätit Paleo nu under tre år och blivit av med min allergi för skaldjur - äter nu detta utan problem. Hade även pollenallergi men känner nu inget av detta! Och bäst av allt, min IBS är helt borta - efter sju mycket jobbiga år av IBS har jag nu inte ens minsta lilla symptom :) underbart! Så ja verkligen, ren och naturlig mat gör stor skillnad för kroppen. Har kontakt med många som blivit av med sina allergier (bl.a. för nötter) och IBS!

      Inom Paleo så utesluter man ju spannmål och mejerivaror (och baljväxter) så gluten och laktosintolerans blir inga problem.

      Har du fler frågor eller funderingar så bara skriv igen - eller skicka mail på flohult19@hotmail.se

      Magnus

      Radera
  5. Har en fråga om fasta. Jag funderar på att testa i veckan i 24 timmar (kör paleo nu (gjort det i 3-4 månader, nu, minns inte riktigt). Förutom att dricka massor med vatten, kan jag äta en soppa på t.ex. grönsaker och sötpotatis? Känns som att jag skulle behöva lite bra kolhydrater innan mina träningspass. Eller är det bäst att vara utan mat överhuvudtaget när man fastar? Har aldrig fastat innan. Är ny på det området :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johanna

      Vad roligt att du börjat med Paleo! Härligt!

      När du fastar i 24 timmar så är det vatten (du kan också ta kaffe eller te) som gäller. Tycker inte att du ska ta någon soppa. Kroppen klarar absolut av 24 timmar utan föda även om du tränar. Börja fasta dag ett precis efer lunch och sluta fasta dag två precis innan lunch - detta tycker vi är klart lättaste sättet.

      Första gången man fastar är oftast jobbig men det är nyttigt och bra, mycket positivt händer i kroppen och man lär sig skillnad på "sug" och riktig hunger!

      Stort lycka till! Skriv gärna och meddela hur det gick för dig :)

      Magnus & Jenny

      Radera
  6. Hej!
    Jag har lidit av i perioder väldigt svår Ibs i över tjugo år nu och i höstas blev det värre än någonsin, jag fick en kraftig inflammation i tjocktarmen, blev jättesjuk, fick starka mediciner som i sin tur gjorde att bakteriefloran i tarmen blev helt fel och det har tagit många månder innan jag börjat må bättre, äter nu medicin som ska lugna tnervsystemet i tarmen (saroten) och började i slutet av mars att äta glutenfritt och sockerfritt, inte paleo, har kvar mejeriprodukter som kvarg, keso och ost och smör ännu, men mår så otroligt mycket bättre. Magen fungerar i princip normalt, tror inte den läkt fullt ut ännu men så gott som, kommer aldrig mer äta gluten i mitt liv, känns som ett gift för kroppen och framförallt tarmarna.

    /anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna

      Vad härligt att du håller på att repa dig efter en sådan pers! Kan tänka mig att det tar en lång tid för kroppen att återhämta sig. Ren och naturlig mat är något som underlättar och till och med läker tarmen.

      Låter väldigt bra att du äter gluten- och sockerfritt, jag skulle uppmana dig till att ta bort alla spannmål och inte äta ersättningsprodukter som marknadsförs som glutenfria. Ta också bort alla baljväxter, dessa innehåller Lektiner som är mycket störande för tarmkanalen. Mejeriprodukter kan framkalla, så kallad, ballongmage och det är väldigt jobbigt och ofta förknippat med smärta om man har IBS, men har du inte problem med detta så är det helt ok.

      Visst är det märkligt att man inte får råd om att ta bort spannmål (gluten) och liknande när man drabbas av IBS! Så mycket lidande som är helt i onödan! Jag försöker sprida kunskap om att man faktiskt kan äta sig frisk med hjälp av ren och naturlig mat så mycket jag bara kan - hjälp gärna till och sprid detta blogginlägget om du har möjlighet! :)

      Lycka till och hoppas att du blir helt återställd.

      Magnus

      Radera
    2. Tack, jag känner att jag är på rätt väg, så jag hoppas på att bli helt bra. Har tagit bort alla spannmål, äter inga ersättningsprodukter utan vill jag nån gång äta bröd så bakar jag med mandelmjöl, kokosnötsmjöl osv. Äter ingen pasta osv. Baljväxter har jag aldrig varken tyckt om eller mått bra av så att de är borta,jag försöker tänka på att äta så naturligt jag bara kan, så lite tillsatser som möjligt, så mycket näring som möjligt :) Mycket grönsaker, fisk, kyckling, ägg, avokado, kokosolja, nötter är min "grundkost" det som jag äter allra mest.

      Tack för svaret!!
      mvh Anna

      Radera
  7. Tack för svaret! Tror också att man klarar med träningen ändå! Men för att musklerna ska återhämta sig snabbare, behövs det inget mer än vatten då? =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen Johanna

      Det är endast en 24 timmars fast, du kommer äta helt vanligt fram tills den börjar och helt vanligt när den slutar så svaret är nej. Kroppen är fantastisk, den klarar mycket mer än man kan tro och är dessutom anpassad för kortare fasteperioder :)

      Magnus

      Radera
  8. Ett tips om man har problem med ägg är att prova att bara äta äggulor. En anledning att vissa reagerar på ägg om man är gluten intolerant etc är cross-reactivity, dvs man kan reagerar på proteinet i äggvitorna. Värt ett försök kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sagajo

      Tack för ditt tips! Vi har även hört det omvända - att utesluta äggulan... Kan vara värt att prova båda "teorierna".

      Hälsningar

      Magnus

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  9. Åh!!! Hoppfull tjej med svår ibs! Beställt hem massa paleo-basvaror och ska hämta ut dem idag så jag kan köra strikt paleo i 30 dagar. Blir magen bra kommer jag att commita for life!!! Går jag in för något gör jag det 110 procent!
    Alltid varit väldigt överviktig men för 3 år sedan bestämde jag mig o körde lågkolhydratskost och började träna. -30 kg senare är träning och nyttig kost vardag. Vågen har stått stilla i ett halvår och jag letade efter något som kan mota bort mina sista 5 kg. Hittade paleo och blev supermotiverad!!!! Hjälper detta min ibs och jag slipper krämpor och springa på toa 1000 ggr om dagen kommer jag bli frälst!!!!!!!! Tack för denna blogg och alla superfina recept!! Mvh Emilia 24 år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emilia

      Tack för din fina kommentar! Så underbart att du med lågkolhydratskost har lyckats gå ner så mycket i vikt, grattis och mycket bra jobbat!!

      Det är många som använder Paleo som ett "verktyg" för att just gå ner de där sista kilona, så där finns gott hopp :)

      Fantastiskt roligt att du ska prova Paleo och jag hoppas verkligen att det tar bort dina IBS problem - jag hade precis samma som du tidigare, ständiga toalettbesök, en mage som gjorde ont och ett illamående som aldrig ville släppa. Nu har jag inget av detta kvar! Har levt med Paleo under tre år och det är fantastiskt - som du säger "for life"

      Jag är ju lite nyfiken, vad är det för varor som du har beställt hem? Eftersom ett av dina mål är att gå ner i vikt så behöver du tänka på att äta relativt lite frukt och nötter, det är alltid lätt att ta för mycket av dessa när man går över till Paleo. Frukt och nötter är ett tillbehör till basen inom Paleo - grönsaker, rotfrukter, kött (vilt, nöt, fläsk och fågel), fisk och skaldjur samt ägg! Kokosolja, olivolja och avokadoolja är jättebra fetter som du ska försöka få in i många måltider.

      Om du har frågor och funderingar så maila gärna till oss på: flohult19@hotmail.se

      Stort lycka till! /Magnus

      Radera
    2. Hej Magnus!
      Tack för ditt svar :-)
      Jag har beställt hem kallpressad kokosolja (hittade först inte det i butiken, men såg sen att det visst fanns) och hampaprotein. Gör ibland en protein-smoothie efter styrketräning men det är med vassleprotein så behövde ett substitut.
      Jag älskar att laga mat så lunch o middag är inga problem. Frukost behöver jag trixa lite med för att hitta något som passar mig, och när magen kurrar klockan 15 på kontoret behöver jag något bra mellanmål som är lätt att ta med sig och går lätt att trycka i sig. Det är väl där risken för överätande av frukt och nötter finns. Några bra tips?
      Den tredje saken jag beställt hem är "making it paleo". Ska lusläsa den ;-)

      Fler frågor kommer nog efterhand och det känns bra att veta att ni finns då ;-) skaffade ett instagramkonto idag, så jag följer er nu. Där kommer jag troligtvis visa upp mina egna framtida paleo-expriment. Emiliahlk

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    4. Glömde skriva att jag även fått hem kokosmjöl, mandelmjöl och fiberhusk. Baka baka baka

      Radera
    5. Härligt! Låter som om du är beredd :)

      /Magnus

      Radera
  10. Har precis börjat äta paleo och gissa om jag blev glad då jag hittade detta inlägg! Fick diagnosen IBS för ett antal år sedan, tänk om denna kosthållning dessutom kan få min mage att fungera som den ska - vilket fantastiskt plus det vore! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sabine

      Välkommen in Under vårt tak och vad roligt att du börjat med Paleo!

      Ren och naturlig mat gör underverk med våra kroppar! Tror att det kan göra stor skillnad för dig med din IBS om du håller en Paleo kost, skulle vara skoj om du meddelar hur det går för dig :)

      Hälsningar

      /Magnus

      Radera