torsdag 27 mars 2014

Varför Paleokost?


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Varför Paleokost?”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

12 kommentarer:

 1. Hej! Ni skriver detta "Kosten vi åt tidigare här hemma bestod till stor del av spannmål, socker, fiber- och fullkornsrika samt fettsnåla produkter - precis som i de flesta hem..." kan ni vara mera specifika om vad ni INTE äter? vilken sort av spannmål? vilket socker? osv...? Gillar skarpt era blogg och lagar så lik era maträtter som det går här hemma. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Natalia

   Tack för din kommentar.

   Vi har skrivit om detta tidigare, följ denna länken för mer utförlig information om vad som ingår och inte ingår i Paleokosten (du kan även i det inlägget klicka dig vidare till en stor råvaruguide): http://undervarttak.blogspot.se/2014/02/ata-enligt-paleo.html

   Hoppas att detta är till hjälp!

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Hej! jag hittar inte så bra i eran blogg ibland så jag hade inte läst detta. Väldigt bra skrivet och jag förstår bättre nu.

   Hälsningar
   NL

   Radera
 2. Tja! Paleo handlar i grova drag om att utesluta precis de saker dom räknade upp: spannmål i alla former (vete, råg, korn, majs, ris), tillsatt socker och väldigt lite/inget "naturligt" socker (honung, stevia, lönnsirap) samt, som de inte nämnde så mycket nu, mejeriprodukter (mjölk, ost osv) med visst undantag för riktigt smör eller klarifierat smör (ghee), och till sist baljväxter (bönor i alla slag, linser och liknande). Det viktiga att förstå är att Paleo är i praktiken mer en "mall" än ett regelverk. Då man till största del är överens om de stora blocken för optimal hälsa så är alla människor olika. En del tolererar feta mejeriprodukter helt ok (fullfet grädde, smör, vissa lagrade hårdostar) och för dom som inte försöker gå ner i vikt kan lite sötning vara mer ofta förekommande (honung och dylikt). Allt beror på vad ens mål är och vad ens förutsättningar är.

  Mvh
  Tomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tomas

   Bra skrivet, tack!

   Precis som du påpekar så är det bra att se Paleo som en mall - Bra.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 3. Tack Tomas nu förstår jag mera! en till fråga varför skulle man utesluta baljväxter? har hört att det är bra och nyttiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Natalia

   Inom Paleo så utesluter man baljväxter primärt av två anledningar. Baljväxter introducerades för människan genom jordbruket och det är en sellektiv framodlad produkt, alltså inget som människan ätit i alla tider. Baljväxter innehåller dessutom toxiskt lektin, vilket är rent skadligt för mag tarmkanalen och hindrar upptag av andra proteiner.

   Hoppas att detta är ett bra svar.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. okej tack jag förstår nu. :)

   Radera
 4. Älskar eran blogg och försöker gå över mer och mer till en stenålderslivsstil MEN vi är en småbarnsfamilj som lever på en lön och vi har inte råd med ekologiskt/naturbetat/vilt kött. Och även om det känns fel att köpa de kemikaliespäckade baconpaketen som brukar säljas i flerpack billigt, och Icas egna köttfärs så har vi inget val...äter ni enbart de bättre alternativen på kött?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Tack snälla för dina fina ord om vår blogg! Vad roligt att ni går mer och mer mot en kost med Paleo, det har väldigt många hälsofördelar!

   Förstår helt och hållet, det är dyrt med bra mat - tyvärr! Vi har precis som ni en ekonomisk verklighet som vi måste anpassa oss efter, men strävar efter att få så mycket som möjligt efter den kvalitén som vi önskar.

   Det är svårt och man får hela tiden göra val och prioritera bland olika delar i livet. Har inget bra svar på hur ni ska lösa detta just nu, men det är väldigt bra att ni har "tänket" och vet vad ni vill. Mat är oerhört viktigt och för oss ligger det högt på prioriteringslistan.

   All lycka till er!

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 5. Riktigt bra inlägg. =o)
  Som ni redan vet har jag ju oxå ätit mer enligt paleo en tid nu.
  Mår definitivt bättre i kroppen och själen. Men den där envisa vikten alltså....
  Går tur nästan varje dag och tränar mage, armar, ben, rumpa hemifrån runt 5-7 dagar i veckan (har inte råd med gym). Otroligt stillasittande jobb...
  Men jag trodde väl ändå att med så mkt övervikt att ta av, att jag skulle rasa i vikt när jag åt bättre mat.
  Endel säger att jag äter för lite, men kan ju inte tvinga i mig mat när jag inte är hungrig. Försökt att äta mer enligt lchf oxå, men mjölk produkter i för stor utsträckning ökar på mina hudproblem.
  Får röra på mig ännu mer helt enkelt. =o)
  Har ni några andra råd?
  I 2 veckor (för några veckor sen) var jag aldrig hungrig och det blev väldigt lite mat och mkt träning de veckorna. Då gick jag ner 4 kg. Men man kan ju inte äta 2 kokta ägg om dagen i all evighet...=oD

  Jaja, bara att fortsätta kämpa.
  kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Är du snäll och skriver ett mail till oss på: flohult19@hotmail.se

   Magnus & Jenny

   Radera