onsdag 23 april 2014

Blötlägga nötter och fröer


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Blötlägga nötter och fröer”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

22 kommentarer:

  1. Åhh...tänk att jag o vännen pratade om just detta häromdagen! TACK :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Cina! Hoppas inlägget var till hjälp.

      Magnus & Jenny

      Radera
  2. Tänkte på det här när jag bakade nötbrödet. Bör man alltså blötlägga nötterna och fröerna innan man bakar brödet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Evacecilia

      Ja man bör alltid blötlägga nötter och fröer.

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Ska man torka dem innan man bakar eller går det bra att baka nötbrödet med blöta nötter?

      Radera
    3. Hej Emelie

      Om man ska använda nötter och fröer direkt efter blötläggningen så behöver de inte torkas - men de har dragit åt sig mycket vätska och det behöver man tänka på när man bakar.

      Magnus & Jenny

      Radera
  3. Går det bra att utesluta havssalt, eller har den en viktig funktion under blötläggningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Vi använder det för att mer efterlikna något som nöten finner som sin naturliga omgivning för att aktiveras (vatten och mineralerna från saltet) och sedan ger det en liten "smakton" också!

      Men visst kan man utesluta saltet om man vill.

      Magnus & Jenny

      Radera
  4. Jag brukar blötlägga över natten men oftast äter jag nötterna direkt till frukosten istället för att torka. Det går bra det också. Jag har dock ibland haft de blötlagda nötterna ett par tre dagar i kylskåpet och de har inte blivit dåliga. Men det gäller väl att smaka och se att de hållit sig fräscha. Har ingen torkugn och i den vanliga ugnen har jag svårt att få de riktigt torra eftersom det samlas så mycket fukt i ugnen. Skulle det eventuellt funka bättre med varmluftsugn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sofie

      Ja det fungerar fint att äta dem utan att torka, speciellt om man inte ska förvara nötterna någon längre tid. Precis som du skriver så får man smaka och se hur de är. Om man lägger t.ex. en smörkniv i mellan ugnsluckan så det blir en lite glipa så slipper fukten ut.

      Magnus & Jenny

      Radera
  5. Vilken bra information och tips, det är något jag ska tänka på! Tack för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marja, roligt att det passa!

      Magnus & Jenny

      Radera
  6. Har stött på diskussion i USA om att mandel normalt sätt är värmebehandlad. Görs väl för att förbättra hållbarheten antar jag. Gäller det mandel som säljs i Sverige? Då är de ju inte "raw" enligt definitionen och kan inte gro. Frågan är om det påverkar nedbrytningen av antinutrienterna? Vet ni något mer om detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Vi har inte hört att nötter värmebehandlas, man får hoppas att detta skrivs ut på förpackningen om så är fallet. Vet inte hur det påverkar men man kan tänka sig att det är negativt ur näringssynpunkt.

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Så färdig mandelmjöl är inget att ha egentligen?
    Blev nyfiken på att blötlägga fröer från pumpa och solros, sådana som jag odlar själv.
    Det är hopplöst att skala dom för hand, men det kanske fungerar smidigt med handuken efter blötläggning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna

      Om man ska vara riktigt strik är det absolut bättre att göra sitt eget mandemjöl från blötlaggda mandlar.

      Vad roligt och spännande att du odlar själv, meddela gärna hur det gick om du provar med blötläggning!

      Hälsningar

      Magnus & jenny

      Radera
  8. Hej!

    Varför ska man inte äta baljväxter då (dessa äter man ju efter att de varit blötlagda oftast)? Jag trodde det var just p g a fytinsyran, men de kanske har mycket mer fytinsyra än nötter och frön?

    Jag undrar också om ni vet om det finns någon forskning som visar att fytinsyra skulle vara dåligt för oss?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej "Pussel"

      Baljväxter är inget som ingår inom Paleo, det är en jordbruksvara som genom selektiv odling gjorts ätbar. Men du har rätt i att man blötlägger även baljväxter, och oftast kokar dem - men de har även andra problem som hormonstörande.

      Tror att det finns en hel del men det är tyvärr ingen rapport vi kan peka på, dock vet jag att Robb Wolf skrivit en hel del om detta och han är forskare i grunden och brukar alltid ange källor.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  9. Hej!
    Efter att sonen insjuknat och vi fått alternativ hjälp(han hade bla parasiter),fick vi veta att man borde ha alla nötter ett varv i ugnen ca 10 min i 70grader för att ev döda alla parasiter,som ett ltet tips.Tack för alla fina recept ni delar med er! Mvh Katrin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Tack för din kommentar.

      Magnus & Jenny

      Radera
  10. Linus Sandell10 juni 2014 16:14

    Hej!
    Hur ska man göra om man ska baka med nötterna eller göra en paleomüsli? Ska man blötlägga först och sedan torka på svag värme innan man använder dom eller ska man blötlägga och sedan använda dom utan att torka dom?.. hoppas ni förstår hur jag menar! Jag använder ganska mycket müsli och en liten del bröd så jag tycker att det kan vara bra att blötlägga innan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linus

      Ska du använda de blötlagda nötterna omgående så behöver du inte torka dem först - men om du gör muslin så får du tänka på att de är "fyllda" med vatten och det kommer att ta längre tid att rosta...

      Precis som du skriver så är blötläggningen väldigt viktig om man använder sig mycket av nötter.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera