tisdag 29 april 2014

Vi lever en Paleolivsstil


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Vi lever en Paleolivsstil”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

6 kommentarer:

 1. Nyfiken på hur ni ser på detta med makronutrientfördelning. Efter att ha läst på lite så verkar det som det finns ganska olika synsätt på vad som är paleo och olika motivering bakom. Vissa verkar mer gissa att "det väl var logiskt att man åt si och så, tog vara på allt på djuret o.s.v." medan andra faktiskt tittat på olika ursprungsbefolkningar världen över idag och hur de äter. Läste bl.a. ett blogginlägg häromdagen där man hävdade att den paleovariant som syns mest på nätet idag och ofta i samband med crossfit är en variant med hög fetthalt och närmast att betrakta som en lågkolhydratskost, medan den forskning som bedrivits med lyckade resultat kring paleo istället handlar om en kost med lågt till måttligt fettintag och lite högre kolhydratmängd. Kan tyvärr inte lämna hänvisning till inlägget eftersom det var ett tag sedan jag läste det och jag sparde ingen länk. Men där betonades t.ex. att en fördelning som den som gäller inom t.ex. strikt lchf inte har setts hos någon ursprungsbefolkning. Har själv läst en del om Staffan Lindebergs forskning kring paleo och upplägget i den forskargruppen verkar ju rätt annorlunda mot lågkolhydrathögfettpaleovarianten. Där begränsas ju fettmängden medan frukt t.ex. får ätas obegränsat. I hans receptbok om stenålderskost nämns också att man gärna får äta 10 frukter eller mer per dag vilket ganska tydligt går emot vad man oftast hittar på nätet kring kostpyramider för paleo.

  Själv tror jag att vad man äter är mer viktigt än fördelningen men samtidigt tror jag inte på för extrema varianter åt något håll. Men det är bara min egen känsla. Nyfiken på vad ni fått lära er på er utbildning och vad motiveringen bakom det ni fått lära er varit. Utifrån era matbilder och vad ni sagt på bloggen om frukt o.s.v. så gissar jag ju vartåt ni lutar men motiveringen och lite mer detaljer vore intressant. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika

   Tack för din kommentar och ditt engagemang.

   Vi är ganska försiktiga när det gäller diskussionen kring fördelningen av fett, protein och kolhydrater i en Paleokost, tror lätt att man missar målet då - anser att Paleo handlar primärt om ren och naturlig mat. Vi känner att det är viktigare att vi satsar på råvaror som hanterats på ett rätt sätt (ekologiskt, krav och gräsbetat).

   Har dock inget emot en Paleokost med hög andel fettandel och förespråkar hellre det än en Paleokost med hög kolhydratandel, anser t.ex. inte att det är speciellt ok med 10 frukter per dag. Frukt för oss är ett tillbehör till basfödan, man får ta i beaktning att den frukten vi äter idag inte är samma som för x år sedan. "Vi" har odlat fram frukt som ska passa oss i vår moderna livsstil, sött och ofta utan frön/kärnor.

   När vi pratar om Paleo och forskning så sker framsteg och ny rön kommer kontinuerligt, det som skrevs i slutet av 1990-talet och precis i början av 2000-talet revideras en hel del. Speciellt synen på mättat fett.

   De som skriver bloggar med en Crossfit baserad utgångspunkt är betydligt fler än de som skriver med en Paleo baserad utgångspunkt, så om deras tolkning syns mer är det inte konstigt, Vill dock gärna peka på att Paleo och strikt LCHF inte är jämförbara, strikt LCHF är framtaget ur en sjukdomsbild och hjälper många människor men det är ingen kost man rekommenderar friska personer att ha som en långsiktig kosthållning. Dock blir Paleo naturligt en lågkolhydratkost om den jämförs med "vanlig" västerländs kost!

   Du har helt rätt i att en extrem variant oavsett riktning inte är bra, dock kan det vara nödvändigt för vissa människor att läka skador och sjukdomar.

   Känns som att ett nytt blogginlägg med lite fördjupning kring ämnet är aktuellt :)

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 2. Härligt inlägg och bra kommentar och ja gärna en förjdupning :)
  Ville bara ramla in och önska ett Trevligt Valborg till er båda och önska er välkommen till min nya sida - jag har gått från blogger till wordpress www.paleohososs.com och om ni tittar in så lovar jag att jag både bjuder på kaffe och te :) kram! /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria

   Tack snälla.

   Vi är i samma process - kommer väldigt snart att byta till wordpress också samt få eget domännamn! Spännande.

   Det är inte omöjligt att vi "tittar" in under sommaren ;)

   Magnus & Jenny

   Radera
 3. Hej!
  Ser att ni använder PurePharmas kosttillskott.
  Det gör jag med, men har irriterat mej på att de använder färgämnen i både Omega 3 och D-vitaminen. Är det någonting ni reflekterat över?
  Kollade helhetshälsas produkter och dom har inga färgämnen.
  Har ni använt deras produkter någon gång?
  Hälsningar Ia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ia

   Håller med helt, väldigt tråkigt med alla typer av tillsatser.

   Nej vi har inte provat Helhetshälsans produkter, ska ta och titta på deras sortiment.

   Magnus & Jenny

   Radera