Basvaror


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Basvaror”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny38 kommentarer:

 1. Hur är det med linfrö, solrosfrö och pumpakärnor när man äter paleo? Och hur tänker ni angående torkad frukt typ russin, aprikoser, gojibär etc?
  Finns det några bättre/sämre alternativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Frön är helt ok i en Paleo kost! Torkad frukt är också ok, MEN var noga och kontrollera så ett det bara är torkad frukt! Många tillverkare gör tillägg som rismjöl, E-ämnen o.s.v., det vill vi inte ha! Ekologiskt är självklart att föredra!

   Hälsningar

   /Magnus & Jenny

   Radera
 2. vad händer om man får i sig lite rismjöl då?

  Jag äter svensk husmanskost och åker vasaloppet på 4:39 och springer milen på 30:24

  Tycker Pasta och köttfärssås funkar klockrent, tror inte nån stenåldersmänniska skulle ha sprungit ifrån mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Fantastiskt vilka tider du har! Riktigt bra. Åkte själv Vasaloppet 2009 (innan jag började med Paleo) men då på din dubbla tid!! 9:09... Känns ju sådär nu :)

   "inte nån" kanske är och överdriva men jag håller med dig, du har otroligt fina tider. Tror inte heller det är så farligt att få i sig "lite rismjöl" men jag vill kunna bestämma själv vad jag får i mig och jag vill inte ha alla de olika varianterna av kemiska och syntetiska tillsatser som finns i mat numera. Fullt medveten om att man inte kommer undan med helt ren mat då det inte finns en enda plats på jorden som är fri från föroreningar men jag vill göra så gott det går. Dessutom är min övertygelse att Paleo kosten är den bästa för människan. Ren och naturlig mat har en avgörande skillnad på kroppen!

   Läs gärna länken här om varför jag började med Paleo kosten: http://undervarttak.blogspot.se/2011/10/leva-paleo.html

   Hälsningar

   /Magnus

   Radera
 3. Vilka frukter är okay att äta med paelo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Skulle säga att alla frukter är ok, det är snarare överätande av frukt som inte är ok... Frukt är en del i Paleo men endast som "tillbehör", man ska alltså äta grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg och oljor (som t.ex. olivolja, kokosolja, avokadoolja) som bas och sedan kompletterar man med frukt, nötter och fröer.

   Det är väldigt lätt att äta för mycket frukt. Det är både gott och enkelt. En enkel regel är att äta en frukt om dagen och en liten näve med nötter och/eller fröer.

   Hoppas att detta är ett svar du känner dig nöjd med - annars är det bara att skriva igen!

   Magnus

   Radera
 4. Är det ok att fråga här eller vill ni att man frågar via fb? Nu kommer i alla fall en fråga: Vi äter enligt LCHF men jag vill försöka gå över till Paleo. Jag brukar göra cole slow med vitkål, lök och som "sås" hälften c f och hälften majonnäs som hälls över vitkålen. Har ni något tips på hur jag kan göra?
  Jag läser och läser er blogg.
  Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Laila

   Såg din fråga på FB också :) Du får skriva frågor var du vill (vi finns på Instagram också!), men om det är längre så får du gärna använda mail: flohult19@hotmail.se

   Vi har inte gjort cole slow själva men kan tänka oss att vår Vitlöks- och chilimajonnäs, länk här: http://undervarttak.blogspot.se/2013/09/majonnas-vitlok-chili-paleo-recept.html och blandar i (iställer för C F och köpt majonnäs) så skulle det nog bli riktigt bra! Denna majonnäsen är lite "rinnigare" än köpt och passar säkert utmärkt till cole slow.

   Lycka till och meddela gärna hur det går om du gör ett försök!

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Det passar utmärkt! Har ätit det idag :-)

   Radera
  3. Härligt att höra Therese!

   Magnus & Jenny

   Radera
  4. Riven vitkål blandad med krossad ananas i eget spad utan socker, skulle jag vilja råda dig till

   Radera
 5. Hej! Tack för en bra blogg :). Hittar jag alla basvaror i en välsorterad matbutik eller är det hälsokostbutiker som gäller?

  Mvh Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin

   Vi hittar alla varor i butik, men vissa kan vara svårare. Större kedjor som Coop Forum, Maxi och City Gross brukar ha hemma eller ta in på förfrågan.

   Annars har Life butiker (fast de är dyrare) en del mjölsorter och kokosolja!

   Lycka till

   Magnus & Jenny

   Radera
 6. Hej! Är mandelmjölk okej inom Paleo? Jag vill köra strikt men har sett mandelmjölk på en del sidor när jag googlat runt lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja absolut, mandelmjölk är helt rätt! Men när du köper i butik så var noga med att läsa innehållsförteckningen - det finns många sorter som innehåller en hel del tillsatser, det vill du inte ha... Annars så är det alltså helt OK.

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Jag var och handlade idag, i största butiken i min stad, som har största utbudet. Hittade ingen vettig mandelmjölk, 2 olika sorter med socker som andra ingrediens, 2% mandel och flera E-ämnen. Har ni något tips på någon bra sort/märke på mandelmjölk?

   Radera
  3. Hej

   Ja det är allt för vanligt att mandelmjölk innehåller tillsatser, riktigt tråkigt! Vi har dock inget märke vi känner till utan tillsatser - här hemma använder vi kokosmjölk.

   Man kan göra egen mandelmjölk, googla på detta så får du en hel massa träffar.

   Magnus & Jenny

   Radera
 7. Hej och tack för en fantastisk blogg! Verkligen fin och välgjord. Skulle vilja tipsa om att mandelmjöl inte är ett så väldigt bra alternativ när det gäller upphettning (t ex pepparkakor) pga gigantisk mängd fleromättade fetter som oxiderar och förstör kroppens celler om de hettas upp. Kokosmjöl=bättre alternativ! vänliga hälsningar Connie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Constancia

   Tack för ditt inlägg.

   Magnus & Jenny

   Radera
 8. hej

  jag undrar om man skulle vilja göra sin egna mandelmjöl. vilket anser ni vara det bästa och enklaste sättet att göra? och tror ni att det skulle bli dyrare eller billigare att göra själv:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja det går att göra själv, om det blir dyrare eller billigare är svårt att svar på - beror helt på vad du köper mjölet respektive nötterna för. Men det är lite mysigt att göra eget mjöl.

   Skålla mandel och låt dem sedan torka, kör i en mandelkvarn (eventuellt behöver man sila mjölet beroende på hur "grov" kvarnen är). Förvara torrt i tätslutande förpackning, håller någon vecka.

   Lycka till!

   Magnus & Jenny

   Radera
 9. Hej och tack för Under Vårt Tak! Jag och min fru lagar mat från era recept mycket ofta och det blir jämnt väldigt gott.
  Men jag undrar lite om vin. Rödvin. Såg på tvn om hur mycket skräp det finns i vanlig vin. Har läst lite om naturvin som är det bästa valet. Vad väljer ni? Måste man beställa på systembolaget, eller finns det något annat sätt?

  Varma Hälsningar Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christer

   Tack snälla för dina fina ord, vad glada vi blir och vad härligt att ni lagar recept från vår blogg!

   Väldigt tråkigt med alla tillsatser i vinet... Om vi dricker vin så försöker vi alltid välja ekologiskt men detta är ju ingen garanti för att slippa tillsatser. Har inte smakat på Naturvin ännu men vi tänker beställa och se vad det är. Detta vinet går enbart att beställa på Systembolaget, kanske att det finns restauranger som har också men vet ingen just nu.

   Inte så mycket hjälp i vårt svar men om man vill ha vin så får man helt enkelt försöka välja det "minst" onda.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 10. Hej! Undrar hur ni ser på majonäs? Jag brukar köpa Hellmans eller göra egen på rapsolja, men det kanske inte är det optimala? Har ni ngt bra recept?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vi brukar göra vår egen, har ett recept - bara att följa denna länken: http://undervarttak.blogspot.se/2012/10/enkel-majonnas-paleo-recept-majonnas.html OBS använd mild olivolja annars kommer det bli beskt (smaka illa).

   Magnus & Jenny

   Radera
 11. Hej, måste bara få berömma er otroligt fina blogg, nu när jag bestämt mig för att gå över från LCHF till Paleo så har jag bara behövt er blogg för att komma igång, det finns verkligen allt man behöver här! Tack för det :)
  Hälsningar Erica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Erika!

   Stort lycka till med din övergång!

   Magnus & Jenny

   Radera
 12. Hej! Går det ej att äta paleo genom de vanliga köttbitarna i affären, tex fläskytterfilé fläskkotlett osv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alexander

   Självklart går det, man får dock titta så att det är "rent" kött. Många sprutar in konserveringsmedel, netritsalt, eller druvsocker... Läs innehållsförteckningen på allt som köps och håll dig till råvaror utan tillsatser.

   Gräsbetat kött är bättre än "vanligt" men också mycket dyrare och svårare att få tag på. Detta köttet är dock bättre kvalitet på då djuren fått äta det som deras kroppar är avsedda för att äta - köttet får bland annat en bättre balans på Omega3 och omega6.

   Hälsningar
   Magnus & Jenny

   Radera
 13. Hej! Jag skulle vilja prova paleo men är vegetarian ( äter dock ägg) Kan ni tipsa om bra proteinkällor eftersom baljväxter inte är ok.
  Tack o hej/ cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cecilia

   Vad roligt att du är nyfiken på Paleo. Äter du fisk och skaldjur också? Detta är en fin källa till bra protein. Protein finns rikligt i animalier, nötter och precis som du säger även i baljväxter (dock ej lika bra och dessutom innehåller baljväxter andra negativa ämnen för din kropp vilka bl.a. hindrar upptaget av just proteiner...).

   Ägg och nötter innehåller proteiner och om du äter fisk och/eller skaldjur också så är det jättebra!

   Magnus & Jenny

   Radera
 14. Fisk ibland men inte skaldjur..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra Cecilia

   Finns mycket bra och fin fisk, utmärkta proteinkällor.

   Magnus & Jenny

   Radera
 15. Hej
  om man inte tål ägg vad gör man då ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Om man inte tål ägg så utesluter man det helt enkelt. Precis som du gör nu misstänker vi.

   Har skrivit en Råvaruguide på allt som ingår i Paleokosten, här är en länk till det inlägget: http://www.undervarttak.se/en-ravaruguide-paleo-kost/

   Titta gärna på den sidan och se allt du kan njuta av!

   Magnus & Jenny

   Radera
 16. Hej
  Ser att ni har ost i en del recept, men inte i råvarulistan.
  Ingår alltså ost i Paleokosten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Nej mejerivaror ingår inte i en Paleokost. Vi har som alla andra haft vår resa och utveckling inom Paleo, i början använde vi vissa mejerivaror - men det ingår alltså inte i kosten.

   Magnus & Jenny

   Radera
 17. Hej, här är en person jag vet att du faktiskt kan ha en privat session och få din civilstånd löst inom ett ögonblick, den personen är den ständigt medkännande doktorn Egwali, en trollformell som har använt sin magiska trollformel för att hjälpa till att förändra livet för så många jag känner idag. Du bara heter det, är det en kärleksformulering, yrkesverksamhet, sjukdomar av olika slag, vad som än är fallet, han har rätt i tid för att ta hand om dig och ge dig sinnesro precis som han gjorde för mitt. Du kan kontakta honom via WhatsApp / Viber + 2348122948392
  Mail: dregwalispellbinder@gmail.com Ha en privat session med honom och var glad. Lycka till!!

  SvaraRadera