lördag 29 oktober 2011

Fröknäcke

I kväll blir det mys med goda ostar och rött vin. Eftersom vi inte äter spannmål kan man ju glömma affärernas utbud av kex. Har till min glädje hittat receptet på detta fröknäcke som är jättegott och lätt att göra själv.

Detta behöver du till ett stort knäcke:

2 ägg
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
½ dl vallmofrön
Ev. lite flingsalt




Vispa upp äggen lätt
Tillsätt frön och kärnor
Blanda
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Strö ev. över lite flingsalt och grädda ca. 10 minuter i 175 grader.
Ta ut och bryt i bitar. Stäng av ugnen och lägg bitarna på gallret.
Låt dom torka på eftervärmen med luckan på glänt.
Ät och njut!
Förvara det knäcke som ev. blir över torrt.

/ Jenny

17 kommentarer:

  1. Ser super gott ut!! Vad duktig du är!!! Kram kram

    SvaraRadera
  2. ...Hur pedagogiskt/estetiskt/proffsigt som helst..:)..!!..vilket man kan säga/skriva om er Blogg rent generellt..:)..!Fortsätt för Guds skull..!! och vi andra dödligas att Blogga!!!..roligt och intressant och en fröjd för öga och själ..!!Morbror Tompus!! samt Farbror Micke!!

    SvaraRadera
  3. Håller med föregående talare till hundra... Dags att börja författa ihop en kokbok med era favorit recept kanske :)
    // Karin

    SvaraRadera
  4. Tack för alla fina ord!! Att blogga är kul, ni måste testa! Receptbok?! Tål att tänkas på, kanske en ny karriär! ;):)
    /Jenny

    SvaraRadera
  5. Jäklar! Ursäkta franskan, men jag måste bara kommentera att det här knäcket är så in i norden gott med skivad (riktigt mogen) banan på! Jag hade i några valnötter och mandlar i mitt knäcke förutom de andra ingredienserna. Smakar som en bra powerbar, fast utan kladdigt socker och andra konstigheter! Nya favoriten bland efter-tränings-mellanmål :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack Emberwood!

      Vad roligt att du tycker om fröknäcket! Vi ska absolut prova med valnötter och mandlar nästa gång vi bakar :)

      /Magnus & Jenny

      Radera
  6. Åh, tack för det! Jag har bara gjort sorter som har tagit flera timmar innan, men det här är precis i min smak! Jag har testat flera varianter med olika fröblandningar redan och kommer fortsätta. Så himla trevligt att ha nåt att lägga pålägg på :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra Tojis!

      Ja visst är det trevligt att göra fröknäcke ilan - och dessutom så är det både gott och vackert!

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Hur kommer det sig att ni inte blötlägger frön och säd innan ni använder de? Skalet innehåller ju fytinsyra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Det är helt klart att rekommendera blötläggning av nötter och fröer (säd äter vi inte då det inte ingår i Paleo), vi har inte skrivit något om detta på vår sida ännu - men absolut ett ämne att ta upp!

      Magnus & Jenny

      Radera
  8. Jättegott och enkelt! Jag hade inte vallmofrön hemma men tog lite linfrön istället.

    SvaraRadera
  9. Kan man äta ostar på paleo??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Nej mejerivaror ingår inte inom Paleo.

      Som du ser på datumen så är detta ett äldre blogginlägg, på den tiden tillät vi vissa mejerivaror - åt helt enkelt mer Primal.

      Hur "sträng/strikt" man vill vara i sin kost är ett personligt val och många äter enligt principen 80/20. Alltså Paleo till 80% och övrigt 20%, det fungerar för vissa.

      Hoppas att detta är svar på din fråga.

      Magnus & Jenny

      Radera
  10. Supergott! Detoxar och utesluter gluten bland annat, hittade detta perfekta knäcke! Fin sida förövrigt! Tack! :) // Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin

      Tack snälla för dina fina ord om vår sida! Härligt att du gillar Fröknäcket!

      Magnus & Jenny

      Radera
  11. Hej!

    Hur länge klarar sig sedan dessa? (om man har dom torrt, o i rumstemp)

    Tack på förhand!!

    mvh
    Elisabeth

    SvaraRadera