onsdag 12 oktober 2011

Leva Paleo

Efter att jag haft stora besvär med min mage under flera år, där värk, illamående, matthet och ett akut "toalettbehov" varit en del av mitt liv har både jag och Jenny gått över till en livsstil som heter Paleo.

Under alla dessa "sjuka" år var jag en flitig gäst hos vårdcentralen, sjukhus, psykologen, dietisten, provtagningsenheter och toaletter...

Då ingen sjukdom, som kan beskriva/kopplas till de symptomen jag har, hittades hamnade jag i slaskfacket IBS - känns som om alla diffusa symptom som rör magen hamnar här(!). Har under årens lopp testat ett antal olika mediciner som under ett tag mildrat mina besvär men det har enbart varit kortare perioder för att sedan gå tillbaka till "eländet". Sedan har jag aldrig varit riktigt förtjust i att äta mediciner, tycker inte ens om huvudverkstabletter - om man då får till sig att de ska ätas livet ut blir inget bättre.

Jag tycker det bör finnas en anledning till att man t.ex. har ont i magen och eftersom det handlar om magen så borde kosten vara en stor del. Så dietisterna på Borås lasarett har gjort en djupgående intervju och analys med mig och sedan lagt upp ett matschema, alla alltid med samma svar - ät mer fibrer, undvik allt med fett, ät regelbundet, ät ofta i små portioner och lär dig leva med smärtan. Rekommendationer var grovt bröd, pasta med fibrer, light produkter och att i varje måltid försöka få med lite spannmål så att fiberintaget blev konstant och högt. De är ju trots allt utbildade kostexperter så råden ovan har jag levt efter under många år och ju mer ont jag haft desto hårdare har jag följt råden och desto mer fibrer har jag tryckt i mig. När det varit som värst så har det inte funnits något annat att skylla på än mig själv, jag har ju fått diagnos och mediciner av läkarna, kostråd av dietisterna och alla prover visar att jag är fullt frisk... Detta har gjort allt otroligt psykiskt jobbigt, inbillningssjuk och att man framkallar symptomen är något jag ofta fått höra på många av de otaliga sjukbesöken. Men jag höll fast vid mathållningen - det var ju smart!

Paleo upptäcktes av en slump, eller kanske inte. Jag var troligen väldigt mottaglig och redo för att göra en livsförändring, för just livsförändring är ordet och kärnan i allt. Tänk om, tänk nytt, tänk rätt. När jag ser tillbaka nu kanske jag behövde må dåligt en längre tid just för att kunna ta till mig Paleo på det sätt jag gjort. Inte bara maten utan också tankarna runt livsstilen. Kosten har ändrats helt, HELT. Allt som stavas spannmål har försvunnit och då menar jag allt, om jag ens kan läsa mig till att det finns spår av spannmål så köper vi det inte (än mindre äter jag det). Vi handlar också helt annorlunda, i princip aldrig helfabrikat och halvfabrikat, det är naturliga råvaror som gäller och matlagning från grunden. Mat ska vara naturlig, lightprodukter används aldrig och jag är inte längre rädd för fett.

Paleo har varit helt livsförändrande för mig, redan efter några veckor efter att jag börjat med det så märktes en drastisk skillnad. Magsmärtan försvann, illamåendet försvann, jag blev pigg och magen blev "regelbunden". Inga mediciner, inga kostråd från dietister och inga sjukhusbesök. Kändes som om jag fick livet tillbaka, träningen blev ännu roligare och jag kan inte nog beskriva hur mycket bra Paleo gjort för mig.

Ursprungskost är en enkel översättning av Paleo. Det är en beskrivning av vad som åts av människan innan vi började bruka jorden (jordbruk startade för c:a 5000 - 10000 år sedan), då vi var jägare och samlare. Paleo handlar inte enbart om kost utan också om hur man ser på livet - träning, prioriteringar och värderingar, detta tål att återkommas till.

Vi kommer att lägga ut Paleobaserd matinspiration på bloggen tillsammans med recept, tips och tankar - missa inte det!

Vi har nu firat ett år med Paleo!

Leva Paleo del 2.
/Magnus

19 kommentarer:

 1. Fin läsning!!! Jag är sååå glad för att du hittat din väg till välmående. Det är du/ni värda!
  Fint kort från Gotland..:)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, det syns vem som tagit kortet....:) Gotland. Underbart vackert!

  SvaraRadera
 3. Tack för era fina kommentarer. Många fina minnen från Gotland, det underbara sällskapet, den vackra naturen och den roliga och fantastiska träningen! Det får vi göra om...

  SvaraRadera
 4. Hej kusin!
  Inte visste jag att du haft så långa, många besvär : (
  men så himla skönt det måste vara att hittat en "lösning" på smärtan...
  Kul att få läsa er sida, fortsätt att skriva : )
  Kram från Beijing

  SvaraRadera
 5. Hej Magnus,
  Inte jag heller visste om dina magproblem och dess konsekvenser, i så måååååånga år.
  Härligt att du har hittat en diet som passar dig, förstår känslan av att få tillbaka livet igen.

  Tusen kramar från kusin Kristina

  SvaraRadera
 6. Härligt när man hittar något som hjälper!!!Förstår att du/ni mår bra av denna diet. Lycka till m resten!
  Kram Britta o Lennart

  SvaraRadera
 7. Intressant läsning, grattis till din förbättrade hälsa! Jag känner väl igen mig i din berättelse, har också fått "slaskdiagnosen" IBS som i mitt fall helt enkelt berodde på i huvudsak spannmål och socker... lever idag gott med LCHF. Följer er blogg på FB och inspireras av era paleo-recept som jag gärna lagar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cecilia

   Tack för din kommentar och tack för att du är med och gillar oss på Facebook!

   Vad skönt att du också fått ordning på dina problem med hjälp av kosten!

   Det enda jag tycker är tråkigt nu i efterhand är att det tog så lång tid innan jag hittade Paleo, men kanske det gör mig ännu mer övertygad om att det är rätt sorts kost då det fungerar så fantastiskt bra!

   Och vi inspireras av er som följer oss och lämnar små kommentarer och gillamarkeringar - tack!

   /Magnus

   Radera
 8. Jag känner igen hela din historia. Haft problemmage hela livet. Jag vet inte hur många ärr jag har efter alla dessa operationer då jag kommit in akut för magsmärtor. Och samma sak varje gång - det är inget fel på dig. Diagnos IBS! Dömd att inta mediciner hela livet. Men jag fann LCHF ;-) och kastade mina magmediciner. Fick livet tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda, vad glad jag blir av att läsa att du hittat din väg - det naturliga botemedelet! Det är tråkigt att det självklara som maten är helt förbisedd när man söker hjälp för magproblem!

   Det är underbart att få må bra!

   Lev väl och njut av ren och naturlig mat - många fina recept finns i Paleoskafferiet!

   /Magnus

   Radera
 9. Hej,

  Ja, det här känner man igen sig i!
  Har haft samma problem i många år och för 3 veckor sen började jag ändra kosten. Känner mig som e ny människa, men har lååångt att gå fortfarande, särskilt som en väldigt fel kost och dåliga vanor bidragit till övervikt. Värst är socker suget som jag försöker bli av med, och att hitta mat utan socker i är en kamp. Men jag kämpar på!
  Er blogg är inspirerande, och det känns skönt att läsa att det blir bättre med tiden, att man kommer bort från sina magproblem och kan börja leva normalt. =o)

  Så tack förinspirationen och lycka till vidare!

  //Tine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tine

   Mycket tråkigt att höra om att du under många år haft problem, men väldigt roligt att du hittat till oss - välkommen in Under vårt tak!

   Mat är underbart, förförande och förgörande... den kan hela och förgöra. Precis som du så hade jag matvanor som helt förstörde min kropp, gick inte upp i vikt så mycket men fick andra fysiska problem. Men det positiva är att det går att ändra!!!

   Ren och naturlig mat har en fantastisk inverkan på kroppen! Riktigt roligt att du efter tre veckor har märkt en stor skillnad. Och som du förstå, med tiden kommer flera positiva effekter. Viktnedgång är en av dem.

   Jag vet inte hur mycket Paleo du äter men kan med säkerhet säga att om du äter 100% Paleo i 30 dagar så kommer sockersuget HELT att försvinna (det försvinner efter kanske halva tiden) och din kropp kommer formas om. Jag hjälper gärna till med frågor och funderingar du har.

   Visst är det underbart att återgå till ett normalt liv! Jag lever helt utan mediciner, behöver inte desperat titta efter närmsta toalett och har energi att göra precis det jag vill!

   Tack för din kommentar och, som sagt, om det är något så tveka inte på att fråga.

   Hälsninga

   Magnus

   Radera
 10. Tack för att ni delat med er av er syn på paleo och vad det gör för er! Tycker det är skönt att även om det bara är på nätet kunna hitta människor med samma syn på mat/kost/livsstil och som förstår vad det kan göra för skillnad.

  Jag har kört 32 dagar strikt paleokost nu och har aldrig mått bättre! Problem med magen sedan 10 år tillbaka gjorde att jag kände att något måste hända samt att jag haft ett beroende av socker vilket blev till en dålig cirkel. Har man väl fått till sig känslan av att något måste hända så är man ostoppbar! Allt är motiverande. Det enda som jag upplevt som jobbigt är min omgivning, mitt val av kosthållning gör så jag jämt tar med mig något ätbart när jag är bortbjuden, vissa accepterar det och lagar mat utan konstigheter medan vissa blir upprörda.

  Hur gör ni för att hantera de sociala bitarna? Tar ni med er mat? Accepterar er omgivning ert kosthållningsval?

  Keep up the good work! Ni behövs! :)

  /Jessica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jessica

   Vad glada vi blir att du skriver till oss! Otroligt bra gjort att köra strikt Paleo i 32 dagar!! Kör på och njut av all den goda maten!

   De sociala sammanhangen är jobbiga, det blir inga spontanfikan direkt... Vi har lite olika i vår omgivning, vissa tycker det är roligt och utmanande och lägger stor energi på att göra Paleomat när vi kommer. Andra tar för givet att vi tar med mat själva - ingen blir upprörd men tycker kanske att det är onödigt och överdrivet! Vi håller dock fast vid Paleo och åker vi iväg så blir det matpaket.

   Skriv gärna igen om du har fler frågor eller tankar som kommer upp - om du vill använda mail så har vi flohult19@hotmail.se

   Hälsningar

   Magnu & Jenny

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Hej igen!
  Tack för dom svar ni gett redan och för denna hjälpsamma blogg! Har redan testat flera av era goda recept! Eran tacosblandning senast i afton. Supergod!!
  Känner verkligen igen mig i det du skriver om att man kommer till en viss punkt där man nästan inte har något annat val än att hitta en ny livsstil för att kunna må bättre!
  Såhär 1,5 vecka in i Paleo-kostätande skulle jag vilja fråga om ni minns om ni va jättehungriga i början? Jag är mer hungrig nu än va jag var innan när jag åt vanlig kost. Då va jag sällan hungrig. Rasar dessutom i vikt nuförtiden, är smal sen innan och funderar på om det är något inom Paleo som jag kan äta lite extra av för att se till att jag inte går ner för mycket, speciellt om jag ska öka på min träning lite mer?
  Bor i Köpenhamn och sprang på en Paleorestaurang och Paleo café igår. Då blev jag glad! :)

  Allt gott till er!
  Felicia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Felicia

   Så roligt att du tycker om vår Tacoblandning - vi ska faktisk göra den ikväll :)

   Om det är så att man är hungrig och går ner i vikt äter man med högsta sannolikt för lite och troligen också för lite fett. Nu vet jag inte hur du äter Paleo men detta är sannolikt. Det är viktigt att få i sig fett och speciellt om du ska träna hårdare/mer, kokosolja, olivolja, avokado (även som olja) och animaliskt fett. Ät dig alltid mätt, om du blir hungrig igen så ta helt enkelt något mer att äta.

   När man byter från en kost till en annan så kommer kroppen att reagera och det tar tid att ställa om sig till den nya kosten. Inte konstigt alltså. Det tar ungeför en månad att vänja sig men vi alla är alla olika individer.

   Nu är vi lite avundsjuka på dig, skulle också gärna besöka Paleorestaurangen och cafét i Köpenhamn!!

   Magnus & Jenny

   Radera
 13. Har testat paleo nu i 2½ vecka, magen är kanonbra (ibs) men värken i kroppen är hemsk! Jag har fibromyalgi och hoppas att det ska bli bättre när jag tagit väck socker och mjöl.. än är det " bara" magen som blivit bättre. Hoppas jag står ut med värken och den försvinner , lättar i vart fall.. för så här ont var det länge sedan jag hade.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vad skönt att magen blivit bättre efter bara två och en halv vecka, skönt. Mindre skönt med värken.

   Det tar alltid tid för kroppen att anpassa sig till en ny kost, även om den är bättre så du behöver ge det tid. Hur lång tid det tar är väldigt individuellt och beror också på vad man åt tidigare men från någon månad och uppåt är inte ovanligt.

   Äter du strikt Paleo?

   Magnus & Jenny

   Radera