tisdag 3 januari 2012

24-timmars fasta

Ta ungefär 24 timmar t.ex. var 14:e dag till en kort fasta på enbart vatten (och ev. kaffe och/eller te). Vår kropp behöver inte mat ett fast antal gånger om dagen som vi så felaktigt blir påminda om av diverse olika dieter allt som oftast, kroppen som har utvecklats under hundra tusentals år är smartare än så. Vi klarar oss i flera dagar utan fast föda och under kortare fasteperioder händer det dessutom en hel del positivt i våra kroppar.
Vattnet är serverat!
När man dricker endast vatten, och kanske kaffe eller te om det känns som ett måste, så stimuleras inte blodsockret och insulinutsöndringen på det sätt som sker när man äter. Man får alltså ett jämnare blodsocker till skillnad från när man äter fast föda och i synnerhet fast föda innehållande socker (kolhydrater), vilket tyvärr finns i de flesta livsmedel. Senast idag, när vi handlade, blev jag besviken på bacon och "ren" kyckling som innehåller tillsatt socker, varför förstöra maten undrar man lite uppgivet. Svaret kanske är lättare än man anar, insulinet triggar aptiten och suget efter mer mat och då gärna (dåliga) sockerrika produkter. Fastan gör det fysiska suget efter socker mindre men det finns kvar mentalt och känslomässigt, vilket är minst lika svårt och jobbigt. Vanan att stoppa i sig en sockerrik produkt är oftas svår att bryta...

Det finns många fördelar med en kortare fasta, speciellt om man vill bryta sockerberoendet som kanske byggts upp lite extra nu efter Jul och Nyår (brukar ju bli lite mer godis vid den här tiden!). Det fina med en kortare fasta är (bl.a):
 • Jämnare energinivå under dygnet
 • Fettförbräningen ökar
 • Låga insulinvärden
 • hGH (tillväxthormon) utsöndras i kroppen, även kallat ungdomshormon, detta sker naturligt vid de första timmarna av sömn men också vid kortare fasta
Det finns alltså en hel del att kämpa för!

När vi fastar här "Under vårt tak" så brukar det bli från lunch till lunch, detta fungerar även jättebra när man jobbar. Man orkar utan problem träna på kvällen och jobba dagen efter och man känner sig undligt nog mer skärpt och produktiv. På kvällen kan det ibland vara jobbigt. Jobbigt just för att man är så van vid att sitta och äta något, annars brukar det inte vara några problem. Man känner sig faktisk lättare flera dagar efter själva fastan och detta gör att det blir ännu lättare nästa gång man känner för att fasta!

Den Nakna Hälsan
Källa: Okänd
Läs gärna Jonas Coltings bok "Den nakna hälsan" där han skriver mycket mer om detta och annat som är väl värt att läsa. Han har ofta starka och kontroversiella åsikter men som alltid - läs och skapa dig en egen uppfattning.

Titta också på denna länk http://www.marksdailyapple.com/health-benefits-of-intermittent-fasting/#axzz1iPoEBM3d vilket går till "Mark´s Daily Apple". Mark Sisson, som driver "Mark´s Daily Apple" skriver oerhört mycket bra, är en stark förespråkare för Paleo och har något han kallar för The Primal Blueprint, vilket lätt kan beskrivas som en plan för Paleolivsstilen.

Nu tar vi oss ett glas vatten här i Flohult, skål!

Magnus & Jenny

46 kommentarer:

 1. Hej på er!
  Har själv börjat fasta och tänker fortsätta med det vi 2 tillfällen/vecka. Det blev 36 timmars fasta med bara vatten, te och kaffe och jag mådde väldigt bra. Inga hungerskänslor och inga dippar utan pigg men lugn i kropp och själ. Känslan håller även i sig flera dagar efteråt och sötsuget är minimalt.
  Tycker väldigt mycket om er blogg som inspirerar mig att tänka annorlunda om mycket. Har en undran bara - bacon? För mig är bacon det sämsta livsmedel som finns, fritt från nyttigheter - hur ser ni och Paleo på bacon?
  Travlig helg
  Åsa Nilsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Åsa

   Tack för dina fina ord, roligt att du tycker om vår blogg och att den får dig att tänka efter - detta är precis vår önskan! :-)

   Vi brukar försöka fasta en gång var 14:e dag och mår väldigt bra av detta, härligt att du funnit ett sätt som passar dig! Visst är det fantastiskt med fasta!

   Bacon är svårt, det är sällan man får tag i bra bacon. I "vanliga" matbutiker finns det i princip inte men på gårdsbutiker och liknade kan man få tag i riktigt fina produkter. Vi köper ibland vanlig bacon och väljer då självklart den med minst tillsatser. Köper ofta vanligt sidfläsk och gör dem i ugnen, gott och lätt! Paleo i stort ser positivt på bacon men självklart "riktig" bacon utan tillsatser.

   Tack för frågan och hoppas att svaret är till hjälp.

   Hälsningar

   Magnus

   Radera
 2. Hej!

  Har en fråga om fastan. Ni skriver lunch till lunch. Innebär det att ni äter frukost eller kanske till och med lunch och börjar efter det, typ 12.00-12.00 fram till nästa dag. Hoppas ni förstår hur jag menar. Tänkte själv testa detta nån dag.

  //Anne :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne

   Ja vi äter lunch - fastar i 24 timmar - och avslutar fastan med lunch dagen efter! Det är väldigt bekvämt och passar lätt in i "vardagen", arbetslivet och så vidare :)

   Vad roligt att du funderar på att prova, tycker det fungerar väldigt bra och man får en bra känsla i kroppen!

   Lycka till

   /Magnus & Jenny

   Radera
 3. Hej igen!

  Tack för snabbt svar! :-)

  Ja det låter ju onekligen smidigt. Imorgon kör jag då, spännande!

  Ha en fin kväll!

  //Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Anne! Meddela gärna hur det har gått för dig, man är ju lite nyfiken ;)

   /Magnus & Jenny

   Radera
 4. Jag är på dag 27 av min W30, och dessutom på timme 13 av min första Intermittenta Fasta. Lite oplanerat blev det, men det går ändå. :) Kände helt enkelt inte för att äta lunch, och middagen skulle bli så sen, så vid 20-tiden bestämde jag mig för att köra! Jag åt tre ägg vid 9-tiden, och kommer äte frukost eller lunch imorn, vi får se. Spännande! :D

  Tack för bra information!
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna

   Dag 27! Det är imponerade - Bra gjort! Ja en 24-timmarsfasta behöver inte vara så planerad, fungerar oftast bra ändå. Jenny ringde mig på morgonen idag och sa att nu kör vi en fasta, så här sitter jag med ett glas vatten. Håller på tills imorgon vid lunch.

   Meddela gärna hur det har gått för dig på din Whole30, mycket roligt och spännande! Vi har mail flohult19@hotmail.se om du tycker det är enklare med mail...

   Lycka till de sista dagarna!

   /Magnus

   Radera
 5. Hej! Jag är en nittonårig tjej som tränar mycket. Jag är inne på min 15e timme av fastan men ligger här i sängen sömnlös på grund av mardrömmar och en enorm huvudvärk (vilket jag annars aldrig har). Borde jag avbryta fastan? Finns det folk som kanske inte är så bra lämpade för detta? Kan det vara så att eftersom jag fortfarande är relativt ung, så är min förbränning för hög för att jag ska kunna känna ett välbehag utan mat i 24 timmar? Mvh Malin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin

   Vad roligt att du provar på en 24-timmars fasta! Nja, ett välbehag första gången man provar att fasta är nog få som känner. Det är väldigt individuellt och det mest avgörande är vad man äter i vanliga fall. Kommer man från en kost med mycket socker och börjar fasta så får man garanterat rejäl huvudvärk.

   Nu vet jag ju inte alls vad du äter i vanliga fall men om det är "vanlig" kost med pasta och bröd så kommer kroppen att säga ifrån mycket mer än om man t.ex som vi äter enligt Paleo.

   Hur gick det för dig Malin, gjorde du 24 timmar eller avbröt du? Det är verkligen inte roligt med huvudvärk och mardrömmar låter obehagligt!

   Hälsningar

   Magnus

   Radera
  2. Jaha okej, vi har precis börjat äta enligt Paleo och innan åt jag även då väldigt lite spannmål. Jag tror jag reagerade så starkt på grund av att jag är en känslig person som reagerar starkt vid utebliven mat eller sömn.

   Jag avbröt inte fastan utan kämpade på. Konstigt nog mådde jag mycket bättre när jag vaknade och kunde till och med ta en långpromenad innan det var dags för lunch. Det var faktiskt enbart på natten mellan klockan 11 och 06 som jag mådde så extremt dåligt.

   Jag har i alla fall bestämt mig för att prova detta igen om 14 dagar, men då kanske fasta middag till middag för att slippa dessa obehagskänslor under natten.

   Tack för en otroligt inspirerande blogg med supergoda recept!

   Mvh
   Malin

   Radera
  3. Bra gjort Malin!

   Meddela gärna hur det går för dig nästa gång du provar fasta!

   Magnus

   Radera
 6. Hej!
  Jag har provat att fasta några gånger. Men efter ca 20 timmar tappar jag all energi och allt känns hopplöst. Blir tvungen att ta något att äta. Kör paleo ganska noga, med något undantag i veckan. Har ni några tipps till mig som underlättar fastan?

  /Mvh Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christer

   Vad bra att du provat flera gånger även om det varit tufft!

   Vi brukar oftast påbörja våra 24 timmars fasta direkt efter lunch dag 1, man har alltså fått i sig mat precis och eftermiddagen kvällen fungerar då rätt så bra. Sedan sover man bort kanske 8 timmar, efter det så har man bara förmiddagen kvar - förbered denna dagens lunch tidigara! - och här är det oftast vilja som gäller fram tills lunch dag 2.

   Ät gärna något som man håller sig länge på under dag 1, t.ex. sötpotatis och en bit kött.

   Om du provar igen så meddela gärna hur det gått.

   /Magnus & Jenny

   Radera
  2. Hej "Under vårt tak"!
   Nu funkar fastan mycket bättre. Börjar fastan vid 18:00. Har med något ägg till frukost och kan till och med springa milen på 54 minuter efter 23 timmars fasta. Man känner sig lätt och har mycket energi i kroppen.
   Och tack så jättemycket för alla recept som vi lagar mat från ofta.
   Många varma hälsningar från Christer

   Radera
  3. Hej Christer

   Så roligt att höra om dina framsteg - mycket bra!

   Stort tack också för dina fina ord om vår blogg!

   Magnus & Jenny

   Radera
 7. Vad roligt att paleo börjar få fäste i Sverige också! Vi bor i USA nu och började försöka leva enligt paleoprinciper omedvetet för tre år sedan efter ett besök hos en naturläkare (efter vilket jag blev av med min migrän) och medvetet i vintras då jag och sonen började läsa mer om det. Hela familjen mår verkligen bra av det! Lycka till med er trevliga blogg och tack för inspiration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Monnah

   Vad roligt att ni lever enligt Paleo och att ni hittat in Under vårt tak!

   Ja Paleo blir större och större i Sverige men än så länge är det tyvärr inte speciellt känt för gemene man...

   Visst är det fantastiskt vad ren och naturlig mat kan göra för kroppen, vi har också ätit och livet Paleo i drygt tre år nu, väldigt många hälsofördelar! Härligt!

   Tack för dina fina ord om oss och vad skoj att vi kan inspirera er, ni vet väll att vi har en Facebook sida också där vi lägger upp mycket av den goda mat vi äter! https://www.facebook.com/Undervarttak?ref=tn_tnmn

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 8. Hej! Tack för en bra blogg! Jag är student och nyligen upptäckt det här med paleo. Jag tycker det är helt fantastiskt, men lite klurigt ibland. Jag tänkte testa en 24-timmars fasta idag faktiskt! Hur funkar det med träning? Jag tänkte ut och springa idag vet inte hur långt passet blir ännu, men borde jag hellre avstå eller ska ge mig ut? Dessutom undrar jag om ni tar några tillskott? Jag har funderingar på att köpa omega 3 och d-vitaminer då det inte alltid är så lätt att få in fisk i matlagningen. /David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej David

   Vad roligt att du upptäckt Paleo och välkommen in Under vårt tak!

   Man kan absolut träna under en fasta, jag kanske inte skulle rekommendera jätteintensiva och hårda passet men själv springer jag utan problem över milen under ett fastedygn.

   Ja vi tar tillskott, precis som du säger så äter vi Omega3 och D-vitamin, speciellt nu under hösten och vintern. På sommaren så kör vi utan :) om du tränar mycket så skulle jag nog ocksåpusha för Mineraler. Det märket som vi tycker är bäst är Pure Pharma, du kan enkelt köpa dessa över nätet - vi har en länk i högerspalten högt upp på vår blogg. Bara att klicka sig in och titta runt på vad Pure Pharma erbjuder!

   Lycka till

   Magnus & Jenny

   Radera
 9. Hej! Tack för en fantastisk blogg!
  Har lite funderingar runt det här med fasta.. Jag äter inte strikt paleo och undrar om det försvårar fastan? Eller påverkar på annat sätt? Sen undrar jag om det ska vara rent kaffe/te utan kokosmjölk el kokosolja?
  Hälsn. Sofia, en nybörjare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofia

   Vad roligt att du är nyfiken på en 24-timmars fasta, det är riktigt bra och faktiskt spännande att genomföra. Du kan absolut göra denna fastan oavsett om du äter Paleo eller "vanlig" mat. Äter man en mat med mycket socker så kan det vara svårare då kroppen blir "beroende" av tillgången! Man lär sig skillnad på hunger och sug efter mat vilket är det största om man äter en sockerrik mat.

   Man ska dricka rent vatten, kaffe och/eller te utan något i - alltså ingen kokosmjölk eller kokosolja!

   Riktigt bra och roligt att du frågar!

   Lycka till

   Magnus & Jenny

   Radera
 10. Hej!
  Har en till fråga.. Jag tänkte köra en fasta tors-fre. Men jag har så olika arbetstider så lunchen kommer hamna olika tider de två dagarna. På torsdag blir det kl 13 och på fredag kommer jag äta 12. Gör det nåt??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofia

   Det är inga problem, ungefär ett dygns fasta är jättebra - bara att köra på :)

   Magnus

   Radera
  2. Toppen. Ska bli spännande! :)

   Radera
  3. Stort lycka till Sofia!

   Magnus

   Radera
  4. Tack! Nu har jag precis avslutat min 23 timmars fasta :) Det har gått över förväntan. Trodde att jag skulle må dåligt och ha huvudvärk. Men klarade mig bra. Jag tänker absolut göra om det :)

   Radera
  5. Hej Sofia

   Så roligt att det gick bättre än du förväntat dig, härligt!

   Klart du ska göra om det, kan bli en fin vana :)

   Magnus & Jenny

   Radera
 11. Hej!
  Tack vare en facebookvän så hamnade jag på er sida, ni har fångat mitt intresse. Jag har snart varit rökfri ett år och har gått upp 12 kilo, har dålig hy samt problem med fötter och knän. Självklart är det min kost som sätter spår i kombination med att jag inte kan löpträna. Jag har även blivit så trött och orkeslös. Jag ska köra en fasta och läsa på om maten och byta livsstil är tanken, jag vill inte vara sockerberoende längre. Försöker köpa så ekologiskt jag kan, inte lätt alla ggr.
  Jag undrar nu om jag gör rätt som imorgon äter frukost/lunch som vanligt och håller mig till vatten/kaffe tills lunchen dan därpå?
  Mvh Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna

   Vad roligt att du hamnat på vår sida, välkommen in Under vårt tak!

   Du har förstått helt rätt - från efter lunch dag ett fram till lunch dag två är det vatten och kaffe som gäller.

   Vad roligt att du är nyfiken på Paleo och provar på en korttidsfasta. Ska bli spännande att se hur ditt liv utvecklas, hoppas att vi kan hålla kontakten.

   Magnus & Jenny

   Radera
 12. Hej! Får man ha en skvätt lättmjölk i kaffet under denna fastan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin

   När man gör en korttidsfasta på vatten, kaffe och/eller te så ska man undvika allt annat - det sätter igång processer i kroppen som man inte vill just under fastan!

   Mejerivaror ingår inte i Paleo och just lättmjölk är inte en vidare bra produkt. Om du skulle vilja ha mejeriprodukter så rekommenderar vi fullfeta varianter som har processats så lite som möjligt.

   Lycka till

   Magnus & Jenny

   Radera
 13. Ok! Tack så mycket för det snabba svaret! har precis hittat er blogg och mycket ser väldigt intressant ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt, om du har fler frågor och funderingar så bara skriv till oss Malin.

   Magnus & Jenny

   Radera
 14. Hej! Jag brukar alltid starta dagen med ett stort glas vatten med äppelcidervinäger och lite nypressad citron i. Tänkte prova 24-timmars i morgon och antar att det inte är okej utan att de får bli ett rent glas vatten på morgon för mig då ;)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Då blir det bara vatten i morgon :) Kaffe och te går också bra.

   Lycka till med din 24-timmars fasta!
   Jenny & Magnus

   Radera
 15. Testade 24h-fasta tillsammans med er från lunch igår till lunch idag... Det gick väl hyffsat, ingen huvudvärk, inga speciella hungerskänslor (de kom och gick) och lyckades somna... Lite trött å seg timmarna innan lunch men inte speciellt hungrig... När jag väl åt tog det kanske en kvart sen blev det toabesök med diarré, är det något som bör ske eller har jag gjort nått tokigt? Nått speciellt man bör tänka på med första måltiden? Har hunnit inta ytterligare ett litet mål nu och samma sak hände...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Veronica

   Vad bra att själva fastan gick bra. Ja hungern kommer och går lite under denna perioden, men bra att det gick så fint i övrigt!

   Låter konstigt med magen och jag tror inte det har med själva fastan att göra. Följer du Paleo i vanliga fall?

   Att man blir "nödig" precis när man äter eller har ätit är inte konstigt, det är inte maten man precis åt för den tar betydligt längre tid på sig för att komma ut. Men olika hormoner styr mag- tarmsystemet och när man ser mat, känner lukten och vet att man ska börja äta och sedan får in mat i munnen så startar en hel massa processer i kroppen. Bland annat så vill den tömma tarmen för att ge plats för ny mat.

   Vi brukar inte börja med något speciell mat (typ lättare eller mindre) utan kör helt enkelt på som om inget hänt efter fastan.

   Gissar på tillfälligheter, du kanske drack väldigt mycket vatten, o.s.v. Om det håller i sig får du självklart kolla upp det men misstänker att det som sagt bara är något tillfälligt.

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Tack för svaret :) Magen är bättre nu, om än fortfarande inte riktigt som den brukar... Jag följer Paleo i vanliga fall och trivs bra med det :) Kommer säkert testa fasta igen och får väl se om samma sak händer då.

   Radera
  3. Vad bra Veronica

   Magnus & Jenny

   Radera
 16. Hej,

  Jag provade detta häromdagen och fick väldig huvudvärk. Har ätit strikt Paleo sedan nyår men inte provat fastan tidigare.

  Hur gör ni för att inte få huvudvärk under fastan?
  Jag drack stora mängder vatten, ngn kopp the och kaffe under de 24 timmarna så vätska fick jag i mig.

  Med vänlig hälsning Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna

   Vad tråkigt att du fick huvudvärk! Det kan bero på flera saker och också rena tillfälligheter. Man behöver absolut inte överdriva vätskeintaget under dessa 24 timmarna, drick ungefär som vanligt (man kommer inte få några "brister" på detta dygnet).

   Prova gärna att korttidsfasta en gång till, om du mår lika dåligt då så kanske det helt enkelt inte är för dig, alla är vi olika. Men vi tror nog på att det var en tillfällighet - hade du väldigt ont under hela tiden (24-timmar...) eller var det en kort stund?

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 17. Hej. Gör min första fasta nu, & är inne på min 22:a timme. Igår var det jobbigt, illamående & huvudvärk. Men de gick över. Sen kom suget efter nåt att äta. Inte hunger, utan bara ett sug efter nåt. Nu är de snart dax för frukost, & jag mår bra. Kommer göra detta igen. Tack för en inspirerande & härlig sida med god mat. Kram Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena

   Vad roligt att det gått bra och att du höll ut när det var svårt, en av de sakerna man lär sig är just skillnad på hunger och sug.

   Tack för dina fina ord om vår blogg!

   Magnus & Jenny

   Radera
 18. hej!
  jag har en fråga om fasta. :)
  måste det vara 24 timmar? är det först i slutet alla fördelar kommer eller fungerar det med kortare fasta såsom 18-20 timmar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Åsa

   Ja det fungerar bra, gör så långt du hinner/kan. Ett dygn är ett bra mått men någon timme hit eller dit spelar mindre roll.

   Många gör periodisk fasta och då fastar man c:a 16 timmar och har sedan ett "ätfönster" på 8 timmar - fungerar bra det med. Men då gör man gärna detta över en viss tid medans en korttidsfasta kanske görs en eller två gånger per månad (eller om man tycker det känns riktigt bra en gång per vecka...).

   Magnus & Jenny

   Radera