söndag 12 februari 2012

Städning - Paleo?

Fick för ett tag sedan frågan - vad säger Paleo om städning? Vi blev först överrumplade och tänkte, vilken konstig fråga. Men den fastnade och dröjde sig kvar, ju mer vi tänkte på det desto mer intressant och relevant blev frågan.


Vår dag var helt planerad från morgon till kväll, huset skulle städas och det ordentligt. Men allt blir inte alltid som man planerat och det behöver inte betyda sämre, ibland (som idag) så blir det fantastiskt mycket bättre! Snön som fallit under natten och solen, som nu strålade från en klarblå himmel, skänkte underbar värme och gjorde att dagen ändrades. Vi fick med en hel del städning men fick prioritera snöskottning och eftersom vi är under vårt tak så prioriterades också den värmande solen (just solen och nyttan av denna kommer vi skriva om längre fram).

Njuta!

Paleogott till kaffet, valnötter, fikon och russin!

Inom Paleo så pratas det mycket om att vara i rörelse, detta är en viktig del av livet. Kroppen ska användas och mår bra av att röra sig, när man städar använder man ofta hela kroppen. Man sträcker på sig, böjer sig ner till golvet, går upp på tå och ner på knä, lyfter saker (lätta som tunga) och man gör det under en längre tid. Bra och visst är det Paleo! Följden på frågan är om det är roligt att städa? Det kanske blir vad man gör det till, idag sprack vår stora städplan till förmån för solen. Det var roligt och härligt på alla vis! Man kanske får se på städningen med lite andra ögon ibland, det är inte alltid viktigast att ha helt rent, just idag fick vi andra möjligheter. Solen gav oss en fantastisk och värmande dag, vi fick vila lite under de härliga solstrålarna. Större delen av städningen blev gjord den också, fönster och golv är som nya! Som inte det är nog så hänger nu vårfina gardiner i köket.

Kraven som man sätter på sig själv är oftast de starkaste, det ska städas på ett speciellt sätt och det "duger" inte med vad som helst. Kanske är det just här man har mest jobb, att ändra sin inställning till vad som bra nog. Jenny och jag har ofta olika sätt att se på städning men vi gör det vi är bra på och försöker hjälpas åt med resten, det handlar om att inse detta och acceptera varandras olikheter och kanske släppa på kontrollen och kraven. Det innebär inte att städningen behöver bli sämre, bara annorlunda.

/Magnus & Jenny

2 kommentarer:

  1. sista stycken, ja det stämmer!! Det är ett tungt jobb som måste göras!! En fin kram till er och eran fina blogg med såååå många kloka ord. <3<3

    SvaraRadera
  2. Tack för inlägget, från den som frågade!
    Maria

    SvaraRadera