lördag 26 maj 2012

Allergier och Paleolitisk kost

När jag för snart två år sedan började intressera mig för, och läsa om, paleolitisk kost så var det väldigt svårt att ta in och tro på det som stod om allergier. Påståenden som att kosten fungerar inflammationshämmande och i princip tog bort bland annat allergier. Motsatsen är då att den vanliga spannmålsbaserade kosten är inflammationsskapande och alltså förebygger, grundar för allergier och andra besvär, som t.ex. min egen diagnos IBS.

Med andra ord, om man äter i enlighet med den paleolitiska kosten så blir man fri från allergier! Låter för bra för att vara sant! Men nu är det så att jag varit gräs- och pollenallergiker sedan tidiga tonåren och kortisonsprutor, spray och tabletter har fått mildra besvären under vår och sommartid. Trotts detta har jag ändå fått stå ut med ständiga nysningar, rinnande och kliande ögon och självklart ett oändligt snorande! Förra året hade jag väldigt lite allergi och i år är jag, hittills, nästan symptomfri - och detta helt utan mediciner! Skall dock säga att förra sommaren så hade jag ingen egen gräsmatta att klippa då vi bodde i lägenhet. Men i år har det både klippts och krattats gräs, lyfts, burits och slängts gräs i olika omgångar! Ändå inga stora utbrott som jag tidigare varit så van vid.

Kan det alltså vara så att en paleolitisk kost är inflammations-hämmande? Rent empiriskt så är svaret ja! Jag har inte upplevt några större symptom för min gräs- och pollenallergi och jag vet sedan tidigare att min IBS försvinner helt av en strikt paleolitisk kost. Jag har även en matallergi, skaldjur, och även denna utvecklades i mina tidiga tonår. Här är jag lite feg med att prova då den yttrar sig genom att bland annat halsen svullnar upp. Gjorde dock ett försiktigt test sent förra året och det gick då över förväntan! Kanske dags att prova igen...

När vi ändå är inne på empiriska erfarenheter och förbättringar i kroppen så har jag märkt stor skillnad på mina tänder! Tidigare så har halva tandläkartiden gått åt till att skrapa bort tandsten, på senaste besöket fanns ingen tandsten alls. Småhål som förut varit under "sträng" bevakning passerade nu helt utan problem och mina vanliga årliga tandläkarbesök ändrades till tvåårsintervall. Ska bli riktigt roligt att se utvecklingen av detta.

Det finns många vinster med att äta Paleolitisk kost, jag började med detta för att se om det bara kunde mildra mina IBS besvär. Nu upptäcker, och upplever, jag många andra fördelar. Det som från början var en liten test har förändrat stora delar av mitt liv och jag ser fortfarande fram emot nya upplevelser i mitt paleoliv. Mark Sisson skriver bland annat om att kosten programmerar om generna till det som de från början var gjorda att göra - hålla oss friska och starka! Jag är beredd att hålla med honom.

/Magnus

3 kommentarer:

 1. Jag hade också hoppats att paleo skulle hjälpa mot min allergi, men nu på midsommar så var allergin riktigt jävlig. I och för sig så har jag inte ätit strikt på en månad och äter nu dagligen mejeriprodukter.

  SvaraRadera
 2. Trodde att min kommentar skulle vara med mitt blogger konto. Gillar inte att kommentera anomnymt
  MVH
  Mattias
  www.functionalfitness.se

  SvaraRadera
 3. Hej Mattias, vad roligt att du har hittat hit!

  Jag har verkligen blivit hjälpt av kosten på många sätt, har dock just nu fått lite allergiska besvär - men inte i närheten av tidigare år (och dessutom helt utan läkemedel)! Hoppas att dina besvär ger med sig. Har du fått andra positiva effekter av kosten?

  Magnus

  SvaraRadera