fredag 6 juli 2012

Hur startar man med Paleo? Del 2


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak! För att komma till detta inlägget "Hur startar man med Paleo? Del 2" så klicka här.

Varmt välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

43 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack, tack! Paleo mat är underbart och vi vill förmedla både känslan och enkelheten!

   Ni gör ett fantastiskt jobb på PriMaten - mycket fina menyer!

   Jenny & Magnus

   Radera
 2. Hej,
  Jag är ny på paleo men försöker lära mig för att maximera min träning. Låter väldigt vettigt hela upplägget. Jag har dock en liten undran, vilken kanske är dum, men finns det någon gräns hur mkt protein/ kolhydrater från rotfrukter man äter till tex middag/lunch, antal gram beroende på kroppsvikt? Eller antal kalorier på en dag? Tack för en kanonblogg! Mvh, Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas

   Tack för din fråga och vad roligt att du börjat med Paleo!

   Paleo är väldigt logisk, ät det som människan är byggd på, ren och naturlig mat - inte konstigare än så!

   Vi räknar inte proteiner, kolhydrater eller kalorier, kroppen brukar säga ifrån om något saknas. Ät mycket grönsaker (inkl. rotfrukter), kött, fisk, skaldjur och ägg, komplettera med frukt och nötter, använd dig av olivolja, kokosolja och kokosmjölk i maten! Ät dig alltid mätt, tränar du mer en period så behöver du mer mat - logiskt.

   När man går över till Paleo från "vanlig" mat behöver kroppen tid på sig för att vänja sig med att drivas av fett istället för kolhydrater, man kan alltså känna sig trött och sliten under ett tag. I övrigt är det bara att köra hårt!

   Spännande med maximera träning och Paleo - skriv gärna igen och berätta hur det går :)

   /Magnus

   Radera
 3. Hej!
  Jag vill ändra mina matvanor och äta på ett mer naturligt sätt som jag anser att paleo är, men undrar varför potatis inte inkluderas bland rotfrukterna och varför kaffe är paleo?
  Tack för en bra blogg!
  /Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma

   Vad roligt att du vill börja med Paleo, ja vi anser precis som du att det är ett mer naturligt sätt att äta. Ren och naturlig mat.

   Potatis är lite kluvet, det ligger i en gråzon. Anledningarna till detta är att det är en relativt ny produkt (omkring 300 år), innan dess så var den helt enkelt giftig! Den har odlats fram för att vara en matprodukt. Dessutom innehåller den mycket stärkelse som omvandlas till socker i kroppen. Jag tycker inte att det är "farligt" om man äter lite färskpotatis emellanåt och det är många som äter enligt Paleo som tycker potatis är ok. Vi äter det dock inte.

   Kaffe är en böna (likt kakaobönan) som torkas och rostas, helt ok och helt Paleo. Men då menar jag "riktigt" kaffe, inte alla dessa "puckar" till kaffemaskiner som är olika tillsatser i! Helt enkelt vanligt kok och bryggkaffe.

   Hoppas att detta är svar på dina funderingar. Om du har fler frågor så är det bara att skriva!

   /Magnus & Jenny

   Radera
 4. Hej!

  Tack för en intressant blogg, har testat lite av era recept och finner dem mycket goda. Har dock inte lagt om ännu, men känner mig inspirerad. Jag undrar också lite om potatis, då tänker jag på jams och sötpotatis. De har ju en lite annan karaktär? Eller har de liknande stärkelse sammansättning?

  Sommar hälsningar Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annica

   Vad roligt att du har provat lite av våra recept och att du är nyfiken på Paleo! Jodå, sötpotatis är helt Paleo och det innehåller inte lika mycket stärkelse som "vanlig" potatis.

   /Magnus & Jenny

   Radera
 5. Hej! Nu har jag läst om paleo under en tid och nu när jag hittat till er blogg känner jag mig redo att gå från teori till praktik. Tack för all tid ni lagt ner för att skapa denna fantastiska blogg! Ska genast ut och köpa basvarorna ni rekommenderar. En liten fråga. Är det vaniljstång man ska köpa eller finns det nåt på burk som funkar? Önskar er en fin dag. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria!

   Välkommen in Under vårt tak! Vad roligt att du ska börja med Paleo! Det är vårt mål och stora intresse att inspirera till ett liv med Paleo och det är så roligt att vi blir fler och fler :)

   Du behöver inte köpa vaniljstång utan det finns äkta vaniljpulver i en liten glasburk som står i en brun och röd liten pappkartong. Den heter Bourbon vaniljpulver och är ekologiskt och kravmärkt.

   Lycka till med din nya och härliga liv med Paleo :) Om det är något mer du undrar över så är det bara att fråga!

   Ha en fortsatt fin dag!

   Jenny & Magnus

   Radera
 6. Hej!

  Jag har bestämt mig att börja med Paleo, känns som detta kommer bli en perfekt diet för hela min familj.

  Min fråga är, hur ser ni på tex krossade tomater i burk osv?
  Är detta Paleo?

  tack för en fin blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vad rligt att ni ska börja med Paleo, ja det är en livsstil som passar hela familjen och som man kommer att må fantastiskt av!

   Krossade tomater är Paleo, MEN de får inte finnas några tillsatser i (inte heller salt) och vi använder inte konserver då dessa nästan alltid innehåller BPA som är ett gift! Köp krossade tomater på glasflaska, finns ett par olika märken där de är fria från tillsatser och ekologiska.

   Om ni har fler frågor och funderingar så tveka inte på att skriva igen!

   Lycka till

   Magnus & Jenny

   Radera
 7. Hej!

  Jag har ätit enligt LCHF i två år nu, så för mig är inte paleo särskilt främmande egentligen. Jag är ju van vid att äta utesluta kolhydrater. Men jag har uteslutit ALL form av kolhydrater Rotfrukter, frukter och nötter har inte funnits med i bilden över huvud taget. Fettet jag ätit har också främst kommit från mejeriprodukter.

  Nu har jag dock börjat fundera över hur min konsumtion av just mejeriprodukter påverkar mig. Upplever bl.a att min hy säger ifrån genom ständiga acneutbrott. Vill gärna reda ut några frågetecken kring mejeriprodukter. Är det mjölkpriteinet, sockret eller fettet i t.ex mjölk som vi inte riktigt är anpassade till? Och hur är det då med ost och smör? Är det inte heller särskilt bra för våra kroppar?


  När det kommer till kolhydrater, är det inte så att frukt faktiskt innehåller en himla massa socker? Frukt ger ju ett högt insulinpåslag, är det verkligen hälsosamt? Är det inte bättre att då försöka tillgodose vitaminbehovet med grönsaker istället för frukt? Det finns väl inget i frukt som vi verkligen behöver som vi inte kan få i oss från annan kost?


  Till slist till kolhydrater generellt, vad behöver vi dem till? Tänker då i form av långsamma kolhydrater såsom rotfrukter?


  Tack på förhand!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vad skoj att du ska gå över till Paleo.

   Innan jag började med Paleo hade jag också problem med acne, inget av det nu!

   Inom Paleo så äter man inte mejeriprodukter på grund av att det inte varit en naturlig del av kosten under "stenåldern" (dåligt ord på att beskriva en ungeför 2 miljoner år lång utveckling... men, men), man höll inga boskap och kunde därmed inte heller mjölka. Mejerivaror fanns därmed inte i en Paleokost.

   Jo frukt innehåller "socker" men ingår trots detta i Paleo, detta för att vi var jägare och samlare - frukt gick rellativt lätt att samla. Man ska dock tänka på att frukt, och även nötter, är ett komplement till kosten. Allså inte ett huvudmål, brukar ofta svara på frågon om hur mycket frukt man kan äta med att en frukt om dagen, och en näve nötter, är ok. Man skall också tänka på att under stenåldern så var frukt betydligt surare än idag - vi har manipulerat för att få fram en smak som passar den moderna människan (även detta är en orsak till att hålla fruktkonsumtionen nere...). De åt med andra ord sparsamt av frukt av naturliga skäl. Om du inte vill äta frukt så är det inget hinder för att äta Paleo, grönsaker innehåller allt du behöver i form av vitaminer och mineraler som också finns i frukt.

   Inom Paleo så tänker man inte i form av kolhydrater, kalorier o.s.v. Man äter den kost som människa är anpassad till, dock så är Paleo naturligt en lågkolhydratkost och om man är "rädd" för kolhydrater så är det bara att undvika rotfrukter som innehåller "mycket".

   Hoppas att detta är ett bra svar, annars får du skriva igen.

   Hälsningar

   Magnus

   Radera
 8. Hej där!
  Jag har fattat tycke för Paleokost och skulle vilja testa på om detta är något för mig. Vilket jag tror. Min fråga är dock...hur är det med vegetarisk kost? Då jag inte äter kött blir det ju så att jag äter quorn, tofu bla. Dessa är ju inga "naturliga" råvaror. Så finns det lite tips och trick till vegeterianer/veganer? Tacksam för svar.

  Vänlig hälsning från Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sandra

   Vad roligt att du är nyfiken på Pale!

   Nej, quorn och tofu ingår inte i Paleo kosten. Äter du fisk? Skaldjur? Ägg? Fågel?

   Det går absolut att äta Paleo även om man inte äter kött, basen är grönsaker och rotfrukter!

   Magnus

   Radera
 9. Hej!

  Jag är nyfiken på varför mejeriprodukter och baljväxter inte ingår i paleo, Jag förstår att det har att göra med att det inte ingick i kosten på stenåldern, men går det säga något om vad av innehållet i dessa livsmedel som inte är bra?

  Jag undrar även om det är något särskilt man ska tänka på om om man vill gå ner i vikt med paleo? Jag har ingen övervikt och äter nu paleo mest för att må bra, men skulle gärna tappa ett par kilo. Ska jag vara extra strikt och i så fall på vilket sätt?

  Tack för en toppenblogg :)

  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna

   Mejeriprodukter och baljväxter (även spannmål) är de "nya" råvarorna som introducerades i och med jorbruktets tillkomst för omkring 10 000 år sedan (beroende på var i världen man utgår ifrån). Så per definition så utgår dessa råvaror då Paleokosten baseras på det som jägare och samlare åt under den Paleolitiska eran (från c:a 2,5 miljoner år sedan fram till för c:a 10 000 år sedan). Det var teorin :) och rent praktiskt så innehåller både mejerivaror och baljväxter (självklart även spannmål) ämnen som är svåra för kroppen att hantera och de ger dessutom, bland annat, upphov till problem i mag- och tarmkanalen. Mejerivaror innehåller laktos och mjölkproteiner vilket de flesta är mer eller mindre överkänsliga mot, baljväxter innehåller toxiskt lektin som hindrar protein från att brytas ned i matsmältningskanalen.

   Många som har problem med magen mår ofta utmärkt av att utesluta spannmål, mejeriprodukter och baljväxter (även om de i allergitest inte visar någon överkänslighet!).

   Om man vill gå ner i vikt med Pale så är det främst nötter och frukt som man ska vara försiktig med - en enkel regel, om man har som mål att gå ner i vikt, kan vara en frukt och en näve nötter om dagen.

   Jag tycker det är väldigt bra att du äter Paleo för att främja hälsan, det är en livsstil och kosten har så många hälsofördelar. Härligt!

   Om du har fler funderingar eller frågor så är det bara att skriva till oss!

   Lycka till!

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Tack snälla för utförligt svar! Jag har haft problem med magen sedan tonåren, vilket jag har blivit av med tack vare att jag uteslutit socker och spannmålsprodukter. Jag har där emot inte märkt någon skillnad på magen om jag ätit mejeriprodukter eller ej. Skulle ni säga att det är en fördel att utesluta mejeriprodukter helt oavsett om man känner av någon skillnad med hälsan eller ej, dvs kan laktos ha negativ inverkan på hälsan även om man inte märker det? Jag funderar även på om mejeriprodukter kan ha negativ inverkan på vikten? Vore intressant att höra hur ni resonerar
   Anna

   Radera
  3. Hej Anna

   Vad bra att du gillade svaret och att det var till hjälp!

   Ja mejeriprodukter kan ha negativ inverkan på kroppen även om man inte "märker" det. Det är först när man uteslutit dem under en period som man ser detta, jag skulle absolut rekommendera att du höll dig ifrån mejeriprodukter under iallafall 3 - 4 veckor. Du kommer då att få svar på båda dina frågor!

   Jag äter inga mejeriprodukter och märkte en stor skillnad på min mage när jag slutade helt med dem! Lugnare skulle jag beskriva känslan.

   Hoppas att det går bra.

   Magnus

   Radera
  4. Hej igen!
   Jag har en kompletterande fråga gällande detta. Du säger att man ska hålla nere på nötter och frukt om man vill gå ner i vikt. Räknas kokos som en nöt i det här sammmanhanget, dvs ska jag hålla nere konsumtionen av kokos? Vad jag har förstått är kokosnöten inte en "riktig" nöt som t.ex. hasselnöt, valnöt etc.

   Radera
  5. Hej Anna

   Du har helt rätt, kokosnöt tillhör inte "familjen" nötter.

   Det här med hur mycket frukt och nötter man ska äta är väldigt känsligt. Vi menar att om målet med kosten är att gå ner i vikt - då är det en god ide att hålla sig till en frukt om dagen samt en näve nötter. Det är väldigt lätt att äta mycket av just frukt och nötter när man börjar med Paleo och har man då som mål att gå ner i vikt kan detta ha en negativ inverkan.

   Frukt och nötter räknas som ett tillbehör inom Paleo och ska därför inte ätas som huvudmål - så går iallafall våra tankar.

   Hoppas att det blev lite tydligare för dig.

   Magnus & Jenny

   Radera
 10. Hej!

  Jag ska snart inleda en en månads testperiod med paleo. Har varit inne på den linjen förut men hela tiden brutit då jag har en förkärlek för att hela tiden gå tillbaka till socker och mejeriprodukter. Inte lika mycket som det har varit men ändå... Mejeriprodukter ofta pga att det är lättillgänglig mat som pålägg på fröknäcket och mjölk till kaffe och gröten, DET undrar jag hur jag ska klara mig utan. Jag har testat div ersättningsprodukter men står inte ut med smaken.... Kan det vara ok att ta laktosfri lättmjölk enbart till kaffe 1-2 ggr/dag och till morgongröten och ändå få resultat?

  Ska precis läsa igenom alla recept osv och börja förbereda. Är lite osäker på proportioner men jag antar att det kommer att klarna allt eftersom :o)

  Tack för en mycket informativ blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde en fråga som skulle med. Ni skriver att ni undviker konserver och jag har funderat mycket över det där. Något jag äter regelbundet är makrill på burk och även tonfisk på burk. Är detta skadligt på något sätt? Det är lättillgängligt (och prisvänligt) protein som jag märkt funkar utmärkt för mig då det mättar bra.

   Radera
  2. Hej Ann-Mari

   Så roligt att du ska ge dig i kast med en 30 dagars Paleoutmaning! Det tycker vi om :)

   Tycker inte du ska ta några Laktosfria produkter - dessa är garanterat processade och det är just vad man vill undvika under utmaningens 30 dagar. Grundtanken med utmaningen är att se vad som händer med kroppen om man äter så rent och naturligt som möjligt under 30 dagar, om det är så att du inte klarar dig utan mjölk så tycker jag att du ska använda den mest naturliga mjölken du kan finna med högsta fetthalt.

   Är du snäll och förklara vad du menar med "osäker på proportioner", är det måltidens storlek?

   Vi använder oss inte av konserver då de flesta är klädda med en coating (en plastfilm på insidan av konservburken) som släpper ifrån sig ett gift - BPA. När det gäller t.ex. kokosmjölk så köper vi enbart Santa Maria´s extra creamy coconutmilk på tetrapack (den är dessutom fri från tillsatser och är med en hög mängd kokos).

   Fråga i butiken om den konserven du köper är klädd med coating, vet att ICA har en makrill på burk utan coating men har glömt märket... typiskt. Var också noga med innehållet, läs innehållsförteckningen - inga tillsatser!

   Om du har fler frågor eller funderingar så är det bara att skriva till oss.

   Stort lycka till!

   Magnus & Jenny

   Radera
  3. Åh, tusen tack för svar!

   Med proportioner menar jag mängd av exv. nötter, kokosmjölk osv utifrån kalorier mm som är en lämplig mängd. Jag räknar inte kalorier men vill gärna veta vad som som exv. har hög energinivå osv för att veta när det är mest lämpligt att inta det.

   Jag tränar en del och när jag planerar vad jag ska äta och hur mycket så är det ofta utifrån vilken sorts träning jag ska utföra men är dålig på att veta exakt vad det innehåller när jag ska tänka själv... Jag borde nog sätta mig in i det mer men har inte riktigt haft tid... Märker direkt på min mage när jag ätit för mycket animaliskt protein tex då den protesterar, likaså för mycket nötter tycker den inte heller om. Vill lära mig mer om hur maten fungerar.

   Bor på landsbygd och har tillgång till "bondemjölk", ska nog testa det så länge de nu får sälja den.

   Återigen tack för svar :o)

   Radera
  4. Hej Ann-Mari

   Vi tror mycket på att lyssna på kroppen, om magen säger ifrån så är det något som behöver ändras. Räknar inte heller kalorier eller kolhydrater o.s.v.

   Kan tyvärr inte säga att vi är så duktiga på träningsbiten och har därför inget riktigt bra svara att ge. Att lyssna på sin kropp är dock grunden och tillsammans med ren och naturlig mat kommer man långt - sedan behöver man, precis som du skriver, lära mer om maten och kroppen.

   Vad spännande med "bondemjölk"!

   Magnus & Jenny

   Radera
  5. Jag läste inlägget och kände igen mig då jag också tycker det är svårt att klara mig utan mjölk i kaffet. Men igår testade jag kaffedrinken med ägg och kokosolja som finns med bland frukostförslagen i Paleoskafferiet och blev glatt överraskad. Det blev faktiskt liknande känsla som kaffe med mjölk. Jag smaksatte med vanilj och kanel, gott! Ett tips att testa :)

   Radera
  6. Hej Anna

   Visst är det märkligt hur likt det smakar kaffe med mjölk :) Ger dessutom mycket energi och är mättande!

   Ja helt klart ett tips värt att testa!

   Magnus & Jenny

   Radera
 11. Kan man äta Paleo fast man är vegetarian? Vad kan man ersätta köttet med då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja det kan man absolut! Du behöver inte ersätta köttet alls - lite frågor bara: äter du fisk, skaldjur, ägg, fågel?

   Magnus & Jenny

   Radera
 12. Kan man ha sojagrädde i maten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jennifer

   Nej soja är en böna och baljväxter ingår inte i Paleo. Men du kan ha kokosmjölk eller mandelmjölk!

   Magnus & Jenny

   Radera
 13. Hej!
  Jag fick barn för 8 månader sedan och vill nu komma i form. Maten är självklart viktig, men som ni nämnde handlar det också om ekonomin. Jag vill inte rusa iväg för mkt i pengar. Tål ej heller nötter, mandel el kärnfrukter. Tips på en bra start?
  Tack för en bra blogg!! /Erika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erika

   Grattis till ditt lilla barn, så härligt!

   Vi har några bra tips att börja med som gör en stor skillnad och som faktisk har en avgörande effekt på din hälsa! Undvik spannmål och socker, få i dig ungefär 3 msk kokosolja per dag. Ta alltså bort pasta, bröd och annat som är gjort på spannmål, undvik socker - läs på innehållsförteckningar - och tag kokosolja t.ex. i kaffe/te och i maten. Kokosolja har så många fina inverkningar på din kropp.

   Var inte rädd för fett, det är vad kroppen behöver och vill ha. Du bör också hålla dig till en frukt per dag, inte mer.

   Detta är några tips som har en stor inverkan på kroppen - självklar är det bra att röra på sig också. Promenera, springa, hoppa, lyfta, dra, cykla, simma, o.s.v. Varierat och enkelt, man behöver inte krångla till det.

   Stort lycka till och har du någon mer fundering eller fråga så bara skriv.

   Magnus & Jenny

   Radera
 14. Funderar på att prova paleo eftersom jag är känslig mot gluten. Är dock vegetarian och undrar hur jag ska få o mig tillräckligt med protein när jag inte ska äta baljväxter? Jag kan ju inte äta hur mycket ägg som helst..;)mvh cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cecilia

   Vad tråkigt att du är känslig mot gluten.

   Ja det är ett problem, vad äter du som är animaliskt förutom ägg? Vet att många vegetarianer äter fisk och det innehåller alla de 8 essentiella aminosyrorna. Äter du mejerivaror också?

   Magnus & Jenny

   Radera
 15. Tack för en fantastisk blogg! Jag har under flera år känt mig trött och att jag egentligen inte fått energi som jag förväntat mig av mat...ofta känsla av "förgiftad"...(är INTE parnoid)... Hittade av en slump er blogg i höstas och har lagt om min kost...och märker en fantastisk skillnad. Tyvärr har jag periodvis lätt att falla tillbaka i dåliga vanor pga bekvämlighet. Jag försöker då hitta tillbaka till känslan av välmående. Tuffast är i de sociala sammanhangen! Jag har en fråga om man inom Paleo kan äta quinoa (som ju är en ört)? Hur är det med bovete?
  Tacksam för svar! MVH Boel

  SvaraRadera
 16. Intressant blogg! Snälla kan ni svara på ovan, kring bovete och quinoa, som också är av stort intresse för mig.
  Vänligen Iréne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Iréne

   Vi har bl.a. skrivit om detta i ett blogginlägg tidigare, du får gärna besöka inlägget och läsa mer här: http://www.undervarttak.se/ata-enligt-paleo/

   Just bovete och quinoa är lite svårplacerade men vi anser de vara spannmålsliknande och använder dem inte hos oss. Tycker dock att man kan göra ett personligt ställningstagande för dessa varor och helt enkelt bestämma sig för om man vill eller inte vill använda dem.

   Sannolikt så användes de väldigt sparsamt under den Paleolitiska eran då det är svårt att samla in detta och tar troligen mer energi än det skulle ge. Men detta är gissningar och spekulationer från vår sida.

   Det är inget rakt svar men så är det ibland.

   Magnus & Jenny

   Radera
 17. Hej kan ni berätta lite mer om salt. Vilket salt använder ni tex? Tack för en superbra blogg! Hälsn maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria

   Tack för dina fina ord om vår blogg.

   Vi använder Havssalt eller Himalayasalt, dessa är inte processade som tyvärr vanligt "bordssalt" är.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera