torsdag 23 augusti 2012

Matlåda till jobbet


Jag har alltid haft med mig en matlåda i plast till jobbet och dessutom så äter jag direkt ur den, det är enkelt och bekvämt. Har aldrig funderat på att denna låda skulle kunna vara fel eller till och med farlig! Jag är ju noga med kosten och "packar" alltid ner både nyttiga och goda paleorätter.

Den sista tiden har jag dock fått upp ögonen för plast, vad den innehåller och hur den fungerar och framför allt vad den gör med min fina mat! Det är genom bloggen "Pulstagning Löpning och Kost på rätt sätt", som jag för övrigt fått mycket intressant läsning av, jag fick den där sista puschen vilken fick mig att ändra helt på mina matlådor. Numera har jag en matlåda i rostfritt stål som är köpt på loppisen Vinden i Alingsås! Försöker också alltid att förvara mat som blir över i burkar och fat av glas och porslin. Detta är ett lätt och bra sätt att göra en stor förändring mot ett bättre och renare liv.

När plast värms upp så läcker den ut giftiga ämnen, men även fettet i maten löser upp kemikalierna, som ftalater (utvinns från olja och är en mjukgörare) och Bisfenol A. Alla gifter som den läcker ut hamnar i min mat! Dessa gifter finns i en rad olika produkter som man använder dagligen, t.ex. livsmedelsförpackningar, matlådor, plastfilm, insidan av konservburkar, vattenflaskor, sportartiklar, solglasögon, bildelar och diverse elektronisk utrustning. Båda ämnena är kopplade till en rad olika hälsoproblem, så som, störd utveckling av hjärnan för barn, störd utveckling av reproduktionsorgan, cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Listan är lång och hemsk.

Redan på 1930 talet var det känt att Bisfenol kunde härma det kvinnliga könshormonet östrogen och därigenom påverka fertiliteten och reproduktionen... om man bara går min ålder bakåt i tiden så fanns tydligen inte 90 procent av alla de kemikalierna som vi numera exponeras för. Kemikalier tillsammans med stress, rökning, alkohol och dålig kosthållning ger ett förtidigt åldrande, "Eftersom tiden går åldras vi, men åldrandet är inte en funktion av tid utan är förenklat beroende av vår livsstil och omgivning" citat från Mark Schauss.

När man förvarar, värmer och äter ur en matlåda av plast så kommer oundvikligen farliga kemikalier in i maten och vidare in i kroppen, detta sker varje gång man använder en matlåda av plast. Fem dagar i veckan, tjugo dagar i månaden och tvåhundratjugo dagar om året! Med tesen "det är vad man gör regelbundet som påverkar dig mest" så är matlådan något som verkligen påverkar oss och som vi dessutom kan ändra på! Förvara mat i glasburkar och på porslinsfat, packa matlådan som vanligt men använd en glasburk eller en rostfri låda istället. Vi håller, här Under vårt tak, som bäst på att sortera ut plastförpackningar och köksredskap i plast samtidigt som vi ersätter med träredskap och glasburkar - vackert och lite mysigt!


/Magnus

4 kommentarer:

 1. Plast är en riktig fuling – jag håller med dig till fullo! Här hemma har vi inte kommit så långt som till att sortera bort all plast ännu, men vi värmer aldrig mat i plastlådor, använder inte teflonpannor etc. Små förändringar som jag ändå tror gör nytta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vi har inte heller hunnit sortera bort allt ännu men vi är på god väg. Man förvånas varje dag över hur många plastartiklar som man hunnit samla på sig i köket. Huvudsaken är att man är medveten om plastens risker och att man börjat reagera och agera.

   /Magnus

   Radera
 2. Att handla bra produkter på loppis är grymt! Om man inte hittar några matlådor där kan man kika här: http://www.medvetenmini.se/sv/ata-och-skota/

  Med vänlig hälsning
  Ebba Mattsson

  SvaraRadera