söndag 16 september 2012

Bisfenol A i livsmedel

Läste ett reportage om Bisfenol A som är en plastkemikalie, finns bland annat i matbehållare (matlådor), husgeråd, kvitton, bilens olika plastdetaljer och lacken (coating) som sitter på insidan av konservburkar. Med andra ord i allt som vi dagligen kommer i kontakt med! Från början togs ämnet fram av läkemedelsindustrin som ett syntetiskt kvinnligt könshormon (östrogen), men numera används det mest som en av alla komponenter i plaster. Plast har den otäcka egenskapen att de läcker ut kemikalier, det som är i kontakt med plasten blir alltså "smittat" av de kemikalierna som plasten består av - varav en är Bisfenol A.

Bisfenol A har hormonstörande egenskaper på människor och djur, framförallt så skadar det barns naturliga utveckling, det är därför förbjudet i t.ex. nappflaskor och barnmatsburkar - dock ej leksaker vilket är otroligt konstigt då barn upptäcker och bearbetar information genom att "känna av" saker med munnen. Dessa förbud kom så sent som 2011 (nappflaskor) och 2012 (barnmatsburkar), det finns även ett förslag om förbud mot ämnet i kvitton...

National Institute of Environmental Health Sciences i USA uppger att hormon relaterade sjukdomar ökat oroveckande under de senast 20 - 40 åren och det som ökat mest är astma, autism, fetma, leukemi, diabetes och dessutom ökar svårigheterna med att få barn. Under graviditeten (ofödda barn) och vid puberteten är människan extra känslig för exponering av kemikalier. Över 800 kända hormonstörande ämnen finns idag i vår vardag och över 50 kända hormonstörande ämnen finns lagligt i matförpackningar, Triklosan och Bisfenol A är två av de mer kända!

Källa okänd
I reportaget så finns bland annat kokosmjölk i konservburk med som en av de livsmedel vilket innehöll högst halt av Bisfenol A. Konservburken med kokosmjölk är alltså lackad med plast som läcker ut i livsmedel och att just kokosmjölk har så hög halt förklaras bland annat av att den har en hög fetthalt och detta gör att Bisfenol A lättar tas upp av livsmedlet. Vidare kan även "förlagring" vara en förklaring till den höga halten, om kokosmjölken förlagrats på plastfat under framställningsprocessen så har även detta smittat livsmedlet.

Hur som helst så vill vi undvika kemikalier i möjligast mån och väljer därför alltid en annan förpackning än konservburkar som är lackade på insidan. Fråga i din butik innan ni köper livsmedel förpackade i konserver om de är lackade på insidan eller ej! Om de inte vet så kan de självklart gå vidare till leverantören och sedan återkomma med ett svar - man får vara besvärlig och man ska bry sig om sin hälsa och ta tillvara på sin rätt som konsument.

Under vårt tak lever efter devisen "det är det som du gör varje dag som påverkar dig mest", vi försöker därför undvika ämnet Bisfenol A och det genom att ha med matlådor till jobbet (och förvara rester) i stål-, glas- eller keramikbehållare, undvika konservburka med coating och använda husgeråd i stål, glas, keramik eller trä. Det finns massor att göra på förpackningssidan, livsmedel och hygienartiklar som vi bär hem från butiken har ett stark varierande utseende och det är vi som bestämmer om det kommer hem eller ej. Som konsument har vi alla en stor makt och vi ska välja livsmedel förpackade enligt vår egen övertygelse - på detta sätt påverkar vi i första hand vår butik som i andra hand påverkar leverantören/tillverkaren.

Vi vill leva ett liv med så lite kemikalier som möjligt i våra kroppar och att välja rätt matförpackningingar tillsammans med ekologiska livsmedel är en bra början.

/Magnus

10 kommentarer:

 1. Tack för detta artikel! Jag har undrat i ganska länge hur plasten förhåller sig till vatten, i vattenflaskor, och plastfolie som ekologiska grönsaker är förpackade i, läcker det också? Finns det en universell stempel eller ogo som visa att förpackningsmaterialen är utan bisfenol a, eller är det generellt i alla sorter plast?
  Önskar er en fin dag!
  KL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katharina.

   Visst är det hemskt med plast som läcker ut kemikalier i vår mat och ja, vattenflaskor är inget undantag - de läcker ut kemikalier på samma sätt som andra plastartiklar! Samma med plastfolie som grönsaker är förpackade i!

   Bisfenol A förkortas BPA och plast innehållande BPA är "oftast" (finns inte krav på märkning inom EU) märkt med PC eller en 7:a i en triangel (återvinningssymbol). Men det finns alltså inga generella krav på märkning.

   Läsvärt från Kemikalieinspektionen - http://www.kemi.se/Innehall/Fragor-i-fokus/Bisfenol-A-BPA/

   Direkt från ordboken:
   "BPA Bisfenol A - Bis Phenol A, Bisfenol A, även kallat 4,4'-dihydroxi-2,2-difenylpropan och BPA, är en av världens vanligaste plastkemikalier. Bisfenol A är en organisk förening där två fenolmolekyler bundits till samma kol i en propankedja. Hormonstörande - Ämnen som påverkar de hormonella systemen och kan orsaka skada på organismer, populationer eller ekosystem."

   /Magnus

   Radera
 2. jag har jobbat som kassabiträde i 10 års tid och exponerats för bisfenolen genom kvitton, under hela tiden. När jag var gravid så kom detta ut och i min butik så slutade min butik att använda bpa belagt kvittopapper. Men jag kollade även upp var bpa fanns någonstans och det finns i alla coatingar i konserver, inklusive pappersförpackningar. De enda som kommer undan är glas. Krossade tomater som jag äter mycket av innehåller bpa pga att förpackningen upphettas, med innehållet i under tillverkningen.

  SvaraRadera
 3. Hej "beaboabilring"

  Ja det är hemskt att det finns gifter överallt, på oväntade och "oskyldiga" ställen som kassakvitton! Fruktansvärt att man knappt kan skydda sig mot det, det finns ju verkligen överallt och det är upp till tillverkaren hur produkten hanteras innan den hamnar i sin slutliga förpackning...

  Vi gör vårt bästa och rensar ut så mycket plast som möjligt i vårt hem samt att vi är noga med vad vi handlar.

  Tack för din kommentar.

  /Magnus

  SvaraRadera
 4. Tack för ett jätte bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carola!

   Vad roligt att du uppskattade inlägget. Det finns mycket att säga om gifter i vår vardag och det är viktigt att man är medveten om deras närvaro och agerar efter det. Vi jobbar kontinuerligt med att få bort så mycket plast som möjligt från vår vardag.

   Hälsningar

   Magnus

   Radera
 5. Vet ni om detta medel finns i kung markattas konserver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hilda

   BPA finns i alla konserver som är behandlade med coating, Kung Makatta har detta. De håller på med försök att få bort detta, vet inte hur det går...

   På denna länken, i kommentarerna, så skriver de om BPA i sina konservburkar: http://kungmarkatta.se/product.asp?pid=172

   Hälsningar

   /Magnus

   Radera
 6. Love to see this wonderful post. Great post!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Tack, ja det är viktigt att rensa bort så mycket gifter som möjligt från maten.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera