måndag 3 september 2012

En tub med tandkräm

Vi strävar efter ett enklare och renare liv. Renare i bemärkelsen friare från kemikalier och skadliga ämnen. Det finns så mycket runt oss, som vi använder dagligen, vilket är fyllt av hälsovådliga ämnen! Dessa ämnen får vi i oss via maten, huden och luften. Här Under vårt tak gör vi vad vi kan i det dagliga livet för att undvika att få i oss, och förbruka minsta möjliga, av alla hälsovådliga ämnen.


Tandkräm är bara en produkt av allt som går att ändra på men det är en bra början då den används flera gånger varje dag i munnen, "det är det som du gör varje dag som påverkar dig mest". Gjorde ett inlägg för ett tag sedan om att vi nyligen köpt och testar Weleda tandkräm, den har nu använts i 47 dagar - precis så länge räckte en tub för mig med tandborstning två gånger om dagen. Weleda tandkräm innehåller enbart naturliga ämnen! Så dags för en utvärdering.

Vanliga tandkrämer innehåller fluor som innehåller natriumfluorid och detta ämne är inte bra för våra kroppar. Har aldrig ifrågasatt fluor tidigare men efter att ha läst om det är jag övertygad om att fluor inte har någon avgörande positiv effekt för våra tänder. Äter sedan snart två år Paleo kost och detta är en väldigt mycket större fördel för tänderna än fluor - socker och raffinerat spannmål är boven i dramat. Så en tandkräm utan fluor tillsammans med Paleo kost är ett vinnande koncept!

Mina tänder känns blanka och fina, känner ingen tandsten, jag har en fräsch känsla i munnen och jag upplever att tänderna är renare nu än tidigare (kanske är detta bara inbillning men oavsett så är det ju en bra känsla). Det negativa tycker jag är smaken, visst är det gott men tandkrämen (jag valde) är smaksatt med fänkål som ger en lakrissmak - typ godis. Detta är inte vad man i vanliga fall kopplar ihop med tandkräm och nu när det ska köpas nytt så kommer jag att prova mynta eller neutral (Weleda´s tandkräm finns alltså i tre smaker, fänkål, mynta och neutral).

Sedan har vi förpackningen, själva tuben är aluminium och locket är i plast, när man köper tandkrämen så ligger den förpackad i en pappersask. Mycket förpackningsmaterial... Skulle önska att pappersasken togs bort direkt och att tuben inte var aluminium - nu har jag tyvärr inget svar på vilken typ av material som är bättre men det var en önskan! Priset som jag köpte tandkrämen för var 58 kr, detta ger en kostnad av 0,62 kr per tandborstningstillfälle, har tyvärr ingen aning om det är dyrt eller inte men där är kostnaden för den som är nyfiken på det.

När jag skulle köpa ny tub så var Weleda tandkrämen tillfälligt slut och därför tog jag en annan sort, Kingfisher. Den kostade 4 kr mindre och är 25 ml större, den ska också vara gjord på enbart naturliga ämnen - känns dock inte lika bra som Weleda. Kommer alltså fortsätta med tandkrämen Weleda direkt efter att Kingfisher är tom, blir spännande att komma till tandläkaren nästa gång och se vad de säger om mina tänder som är borstade med tandkräm gjord på enbart naturliga ingredienser och dessutom utan fluor!

/Magnus

4 kommentarer:

 1. Fint med en utvärdering :)
  Här i huset har vi nyligen köpt en annan variant, av märket Urtekram, med smak av mint samt en av mina favoritsmaker, eucalyptus. Tuberna är 75 ml och i plasttub. Beställda från Bodystore.

  SvaraRadera
 2. Hej Patriq! Vad roligt att du tyckte om inlägget. Känns väldigt bra att använda en tandkräm utan några kemiska tillsatser - borde vara en självklarhet för alla tandkrämer...

  Urtekram får vi ta och prova nästa gång det är dags att byta.

  /Magnus

  SvaraRadera
 3. Hej Magnus, väldigt kul att ni skriva blogg så här! Jag är en stort fan av Weledas röda tandkräm, men jag vet inte om den finns i Sverige. Den heter "Ratania" och smaka ganska stark och salt. Nu prova jag precis den Kingfisher Soda, som har också bara en salt smak. Bra att kommer bort från mint smaken, då jag gillar inte mynta alls... :-) K*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katharina.

   Får titta efter Weledas röda. Roligt att du tycker om vår blogg, välkommen att titta in när du vill och skoj att du kommenterar!

   /Magnus

   Radera