Vi försöker undvika så mycket socker som möjligt här Under vårt tak och om vi vill sötsätta något så gör vi det med helt naturlig närproducerad honung eller eventuellt kokossocker men aldrig något sött ersättningsmedel. Banan är också något som är helt naturligt söt och denna gången använde jag mig enbart av banan som sötma i mina muffins. Banansmaken gör sig gärna påmind när man använder den i bakning eller mat och om man har svårt för smaken så kanske man ska ta lite honung i stället, men vi älskar banan!
Vi har använt oss mycket av kokosmjöl och mandelmjöl i bakning och matlagning men inte så mycket av hasselnötsmjöl men nu har vi införskaffat oss denna produkt och givetvis fick den finnas med i våra chokladmuffins.
Som alltid när man provbakar så är det extra spännande när man inte har något recept att förlita sig till och spänningen var total! Hur skulle det gå?
Muffinsen blev härligt saftiga och goda med mycket smak av choklad! Vi njöt och tog gärna två...
Enkla chokladmuffins
Detta behöver du till
12 normalstora muffins
3 ägg
1 banan
1½ dl hasselnötsmjöl
½ dl kokosmjöl
4 msk raw kakao
1 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver
75 ml smält kokosolja
Så här gör du
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Kläck äggen i en stor bunke och tillsätt bananen.
- Mixa med stavmixern till äggen och bananen blir en slät och något luftig smet.
- Tillsätt den smälta kokosoljan.
- Blanda alla torra ingredienser och häll ner i smeten.
- Mixa lite till tills du har en slät smet.
- Fördela smeten i muffinsformar.
- Grädda muffinsen i ugnen i ca. 15 minuter eller tills provstickan känns torr.
Ät och Njut av nybakta chokladmuffins!
Går med fördel att frysa och ta fram när man önskar.
/Jenny
Använder du alltid kokosolja med smak eller är det den naturella du använt här?
SvaraRaderaHej!
RaderaJag använder mig alltid av ekologisk jungfrukokosolja. Den ger ju en viss smak av kokos, men om man vill så går det säkert att använda en smakfri kokosolja också.
I detta receptet drog jag ner på äggen om man jämför med den mjuka kanelkakan och resultatet blev inte lika kompakt. Har inte testat att baka kanelkakan med färre ägg ännu men får göra ett test där också. Hur gick det med din kanelkaka som du skulle baka sist vi skrevs? Spännande och höra om resultatet! :)
Lycka till med ditt bakande!
/ Jenny
Hej på er! Provade precis att baka dessa muffins, åhhh så gott det blev! Rätt så "nyttiga" måste de ju ändå vara när det enbart är banan i som ger lite sötma, så visst kan man äta två st på en kväll?!;) Tack för en härlig blogg :)
SvaraRaderaKram lina
Hej Lina!
RaderaJa man kan med "gott" samvete äta flera! :)
Tack för dina fina ord!
/Magnus & Jenny
Hej på er!
SvaraRaderaTack för en fantastiskt blogg och alla tips. Jag är rätt ny till Paleo och får lära mig en del. Jag och barnen älskar kladdkakor och chokladmuffins så jag ska definitivt prova dessa. Undrar om man skulle kunna bytta hasselnötsmjöl till mandelmjöl istället. Tror ni det skulle funka?
Kram
Izabella
Hej Izabella!
RaderaVälkommen in Under vårt tak!
Roligt att du tycker om vår blogg, vårt Paleoskafferi och ett nytt liv med Paleo :)
Du kan absolut byta ut hasselnötsmjölet mot mandelmjöl, det går jättebra! Om du älskar kladdkakor så måste du testa vår fylliga chokladtårta som du hittar i Paleoskafferiet, tillsätt några extra dadlar för extra kladdig tårta :)
Vi finns även på Facebook och Instagram, där kan du följa oss i vår vardag och få ännu mer tips.
Lycka till och njut av god och naturlig Paleomat!
Jenny & Magnus
går det att använda vanlig kakao (fazer) istället för raw kakao?
SvaraRaderaHej
RaderaJa det fungerar säkert. Vi vet dock inte hur Paleo just Fazer's kakao är, troligen behandlad och inte "ren"... Men fungerar gör det om du inte är strikt Paleo.
Magnus & Jenny
Fazers kakao innehåller dessutom tillsatsämnet "aromer". Så det kan ju anonym fundera på, varför månne de beslutat att det behövs aromer i deras kakao.
SvaraRaderaHej Tove
RaderaAldrig ett bra när det är tillsatta aromer, trist!
Magnus & Jenny
Har precis bakat dessa muffinsen och de blev ju så goda! Hade dem inne lite kortare tid så de blev lite kladdiga och liknade kladdkakemuffins, men utan allt socker :-) Mums! Blir eftermiddagsfika tillsammans med kokosgrädde :-)
SvaraRaderaHärligt Sara, ja de är underbart goda!
Radera