onsdag 3 oktober 2012

Trerätters Paleo meny!

När Under vårt tak nu firar 1 år som blogg vill vi bjuda på något extra!
Vi har därför komponerat ihop en trerätters jubileumsmeny som givetvis är Paleo.

Paleo Meny
 
Förrätt
 
Kallrökt lax med avokado och pepparrotsröra.
Serveras på en bädd av bladspenat.

 
 
Varmrätt
 
Höstrullader fyllda med trattkantareller, bacon, lök, persilja och lingon.
Serveras med Majrova på hasselbacksvis, timjandoftande rotfrukter,
kantarellsky, lingon, timjan, persilja och grovhackade hasselnötter.

 
 
Efterrätt
 
Ugnsbakade fikon med honung, kanel och rostad mandel.
Serveras med vispad grädde alt. vispad kokosmjölk.


 
 
Kallrökt lax med avokado och pepparrotsröra
 
Detta behöver du till 4 portioner
 
200g kallrökt lax
2 avokado
1 msk pressad citron
2 msk färskriven pepparrot
2 hårdkokta hackade ägg
Salt och Peppar
Färsk baby spenat
 
 Så här gör du
  • Börja med att göra avokado och pepparrotsröran
  • Mosa avokado tillsammans med den pressade citronen i en bunke med en gaffel.
  • Tillsätt pepparroten och äggen och blanda väl.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg upp den kallrökta laxen och baby spenaten tillsammans med avokado och pepparrotsröran snyggt på tallrikar och servera.
 
Höstrullader med trattkantareller, bacon,
lingon och persilja 
 
Detta behöver du till 4 portioner
 
Rullader
 
800g lövbiff
150g trattkantareller (förvällda)
200g bacon
1 gul lök, finhackad
½ dl lingon
1 kruka grovhackad persilja
 
Smör att steka i alt. neutral kokosolja
 
Så här gör du
  • Bryn trattkantareller, den finhakade löken och baconen i en stekpanna.
  • Rör ner persiljan och lingonen och smaka av med lite peppar
  • Fördela blandningen på lövbiffen och rulla ihop till rullader.
  • Lås/fäst rulladen med en tandpetare.
  • Bryn rulladerna i stekpannan tills de fått fin färg runt om.
  • När rulladerna är färdigbrynta späd med lite, lite vatten som de får "efterkoka" i.
  • "Efterkoka" i cirka 30 minuter under lock. Glöm inte att vända dem ofta och späd på med ytterligare lite vatten efterhand så att de inte steker torrt.
  • När rulladerna är klara lägg dem på ett fat medans du gör kantarellskyn av den goda skyn som du just "efterkokat" rulladerna i. Häll inte ut den!!!

Kantarellsky
 
Skyn som blir efter rulladerna
150g trattkantareller (förvällda)
Några kvistar färsk timjan
 
Så här gör du
  • Stek trattkantarellerna i en stekgryta.
  • Häll på ytterligare ca 1 dl vatten i stekpannan som du just lyft upp rulladerna ifrån och vispa med en visp för att få loss alla goda smaker från pannan.
  • Låt smakerna få koka ihop snabbt.
  • Sila skyn och häll över trattkantarellerna.
  • Lägg i några kvistar färsk timjan och låt små koka under lock någon minut.
  • Smaka av och späd med eventuellt lite mer vatten.
  • Lägg i Rulladerna och låt de koka ihop sig.
  • Avlägsna timjankvistarna  och tandpetarna före servering.

Majrova på hasselbacksvis
 
En favorit i repris!
Denna gång enbart smaksatt med vitlök.
 
Timjandoftande rotfrukter
 
4 morötter
4 palsternackor
1 liten kålrot
Olivolja
Havssalt
Timjan
 
Så här gör du
  • Skala rotfrukterna och skär dem i stavar.
  • Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form.
  • Ringla över olivolja
  • Krydda med havssalt och timjan.
  • Rör om så att oljan och kryddorna blandar sig med rotfrukterna.
  • Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.
 
Granering
 
1 dl grovhackade hasselnötter
Lingon
Timjan
Persilja
 
 
Ugnsbakade fikon med honung, kanel
och rostad mandel
 
Detta behöver du till 4 portioner
 
4 färska fikon
Honung
Kanel
1 dl mandelflan
 
Så här gör du
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Dela fikonen på mitten och lägg i en ugnssäker form.
  • Ringla honung över fikonen och pudra över lit kanel.
  • Baka i ugnen i cirka 15 minuter.
  • Tag ut och låt dem svalna.
  • Rosta mandelflanen i en torr stekpanna.

Servera fikonen med vispad grädde eller alt. vispad kokosmjöl och den rostade mandeln.

Ät och Njut av god och naturlig Paleomat!

/Jenny & Magnus


4 kommentarer:

  1. Svar
    1. HejJosefine!

      Det var väldigt gott!! Och roligt att få göra en trerätters paleomeny så här till vårt 1 års firande av bloggen. Gå gärna in i vårt Paleoskafferi för mer inspiration! Och förhoppningsvis blir det fler menyer framöver.

      Ät och njut av god Paleomat!

      Jenny & Magnus

      Radera
  2. Hej! Vad för bacon köper ni? När jag läser på förpackningarna i butiken så innehåller alla sorter diverse konserveringsmedel eller annat bös. Tack för en inspirerande blogg! :)

    //Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin

      Alla tillsatser är otroligt tråkigt och det finns inte många bacon som vi tycker är bra i butiken. Köper ofta på gårdsbutiker och då får man riktigt fin kvalitet! Om vi handlar i butik så tar vi en ekologisk variant - den minst dåliga...

      Hoppas att detta är till hjälp.

      Magnus & Jenny

      Radera