söndag 3 mars 2013

Strikta Paleofrallor!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Strikta Paleofrallor” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

46 kommentarer:

  1. Verkar goda!
    Jag vet inte hur paleo dessa frallor/muffins jag nu skall tipsa om, men goda som bara den är de!
    1 dl solsrosfrön
    1/2 dl mandel
    1/2 dl pumpafrön
    Mixas till mjöl
    Lägg i 1 msk cocosfett
    1 ägg
    (Jag har ibland i en tsk honung)
    1/2 msk bakpulver
    Liten nypa salt
    1/2 msk kanel
    1 msk linfrön
    1 banan
    Mixa ihop allt med mjölblandningen
    Grädda i ca 5 muffinsformar på 225 grader i mitten av ugnen i ca 10 min

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emmie

      Tack för ett fint recept, detta får vi prova någon gång.

      Hälsningar

      /Magnus & Jenny

      Radera
  2. Bullarna låter gott! :)
    Alltid roligt med nya brödrecept! :)
    Ha en fortsatt fin söndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt med nya recept Lana! Strikt Paleo dessutom :)

      Kramar

      /Magnus & Jenny

      Radera
  3. Kan man ha något annat än mandelmjöl då jag inte tål det? Mvh Jimmie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att det fungerar bra med kokosmjölet Jimmie!

      /Magnus & Jenny

      Radera
  4. Vad goda de ser ut. Smart att använda muffinsplåten, då flyter de inte ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är jättegoda Erika!

      Det är väldigt bekvämt med muffinsformsplåt!

      /Magnus & Jenny

      Radera
  5. Fina frallor
    Har inte ätit något bröd än överhuvudtaget under min test av paleo men dessa ser smarriga ut!
    Kanske en test till helgen.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Fröken Nilsson!

      Dessa är ju strikt Paleo och väldigt goda så om du känner för något bröd så är dessa ett riktigt bra alternativ.

      Jätteroligt att du provar på Paeo, du vet att det bara är att skriva om det kommer upp frågor!

      /Magnus & Jenny

      Radera
  6. Åhh jag är så glad över att jag blivit Tipsad om eran blogg!
    Jag har själv mycket krångel med min mage
    Och behöver hjälp och nu äntligen har jag fått det tack vare er! :)
    Tack tack tack för en super bra blogg!
    ❤Kärlek Paulina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj nu blev vi båda kära i dig :)

      Vilka fina ord, tack så jättemycket!

      Så underbart att höra att Paleo hjälpt din mage - ren och naturlig mat gör otroligt stor skillnad för kroppen!

      Än en gång tack för de fina orden, om du har frågor eller funderingar så är det bara att skriva!

      /Magnus & Jenny

      Radera
  7. Hur smakar dessa frallor jämfört med vanliga? De ser ju onekligen "normala" ut.

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan!

      Paleofrallorna är väldigt goda :)

      Man kan aldrig jämföra paleobröd med bröd som är bakat på spannmål och det ska man inte heller göra för det är två skilda saker men jag tycker absolut att du ska baka dem och testa! :)

      Jag lovar, de är väldigt goda Paleofrallor!

      Lycka till med ditt bakande :)

      Jenny

      Radera
  8. Tack för ert svar!

    Har ni experimenterat att använda spannmål till att göra bröd. Typ stenkvarnsmalet dinkelmjöl bakat med surdeg?

    Jag tror "paleo" handlar om att använda den nya maten. Om den nya maten betyder de senaste 40 årens hemska mat, eller de senaste 200 årens mat med vissa förädlingar låter jag vara osagt, men tror inte att man behöver gå tillbaka över 10.000 år för att äta traditionell mat.

    Skulle vara intressant att se vad som hände om ni åt sådant traditonellt bröd utan moderniteter.

    Jag tror att det är rätt väg att gå och har ännu inte sett nån forskning som motsäger detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan

      Innan vi gick över till Paleo använde vi oss ofta av dinkelmjöl. Det är väldigt gott och öppnar stora möjligheter vid bakning men då vi nu äter enligt Paleo håller vi oss ifrån spannmål helt och hållet här Under vårt tak. Vi äter ju den mat som finns idag men väljer bort sådant vi anser vara dåligt, eller till och med rent skadligt, för kroppen.

      Håller med om att sedan industrialismens intåg så har maten förändrats oerhört mycket och många skulle nog må väldigt bra av att få bort alla tillsatser och industriframställd mat som ofta tillhör vardagens intag. Man blir ledsen och förtvivlad när man läser innehållsförteckningar på olika matprodukter i butiken, mat som framställs som ekologisk och ren kan innehålla flera olika kemiska tillsatser...

      Vi tror väldigt mycket på Paleokosten och väljer därför att ta bort spannmål, mejerivaror, baljväxter och så mycket tillsatser och socker som möjligt. Jag, Magnus, har under många är varit sjuk och haft stora problem med min mage. Under den tiden var det mycket sjukhustid och dietistråd men trots detta blev problemen bara större för varje år. När jag av en slump kom in på Paleokost förändrades mitt liv och jag har under snart tre år nu inte haft några problem.

      Vi försöker inte i vårt bakande att efterlikna "vanliga" bakverk utan snarare erbjuda en större variation och för många en lättare övergång från "vanlig" kost till Paleo. Det är också lätt att bjuda på när man får besök eller ta med när man åker bort.

      Bakar du mycket själv? Har du några tips och idéer att dela med dig av? Äter du Paleoish?

      Jag hoppas att detta är ett någorlunda bra svar på din fråga, det är bara att skriva igen om du har fler funderingar!

      /Magnus

      Radera
    2. Äter mkt paleo även om jag fuskar med helt vanligt mat och onyttigheter ibland. Bakar gör jag inte ännu.

      Men jag börjar ifrågasätta paleo och undrar om man inte kan få samma hälsoresultat ENDAST genom undvika den moderna processade maten.

      Vore ju inte helt fel om man kunde få äta gott bröd, potatis osv.

      Radera
    3. Johan

      Jag är övertygad om att man får riktigt stora hälsoeffekter genom att ta bort alla tillsatser och kemikalier i maten. Vore roligt om någon verkligen gick in för detta, intressant!

      Bra om vi kan hålla kontakten, spännande om du provad på att äta endast oprocessad mat utan tillsatser och kemikalier - jag skulle gärna vilja få uppdateringar om detta :)

      /Magnus

      Radera
    4. Ja vi får se hur jag gör. Fokus kommer iaf alltid att vara att äta mkt ekologiska grönsaker som bas. De flesta känner inte till att makrobiotisk kost som nästan är motsatsen till stenålders också gett många goda hälsoresultat.

      Minsta gemensamma nämnare för lyckosamma dieter verkar vara att undvika processat.

      Hoppas forskningen kommer nån vart de närmsta 10 åren.

      Radera
  9. Tack för all inspiration ni ger! Ska nu baka dessa frallor för andra gången, mycket goda!/Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria

      Vad roligt att du tycker om frallorna! Vi är riktigt nöjda med dem! Stort tack för din kommentar, det betyder riktigt mycket!

      /Magnus & Jenny

      Radera
  10. Tycker dessa är väldigt goda i smaken men lite väl kompakta i konsistensen. Blir era sådana också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna!

      Ja, de kan upplevas något kompakta men väldigt goda :) som du säger. Man varken kan eller ska jämföra dem med bröd bakat på spannmål.

      Testa gärna vårt Palekorvbröd, som i och för sig inte är strikta men som får en hel annan luftighet :) http://undervarttak.blogspot.se/2013/04/korvbrod-paleo-recept-baka-enkelt.html

      Lycka till med ditt bakande!

      Jenny & Magnus

      Radera
  11. Tack för mycket gott recept på dessa små frallor :) Jag hade inne mina i 12 min och de blev perfekta!

    Ellinor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ellinor

      Vad roligt att du bakat dessa och att de blev bra! Härligt med ren och naturlig mat!

      /Magnus & Jenny

      Radera
  12. Hej,
    Tack för en fantastisk blogg! Mycket inspirerande :)
    Vad använde ni för brödkryddor?

    Vänliga hälsningar
    Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kristina

      Tack för dina fina ord!

      Vi använder typiska brödkryddor som fänkål, anis och kummin. Men testa dig gärna fram till smaker du tycker om :)

      Magnus & Jenny

      Radera
  13. Jag ska testa dessa idag. Jag äter LCHF normalt men provar nu på paleo. Jag undrar hur ni gör. Äter ni smör eller Bregott till paleobröd? Eller håller ni er borta från sånt? Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till dom livsmedlen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Angelica

      Vad roligt att du ska prova Paleo.

      Mejerivaror ingår inte i Paleo så nej det blir inget smör eller Bregott på frallorna. Däremot så tar vi gärna grönsaker eller kanske någon röra på! T.ex. aubergine röra är jättegott att bre på! Länk till receptet hittar du här: http://undervarttak.blogspot.se/2013/08/auberginerora-paleo-recept-enkelt.html

      Om du har fler frågor och funderingar så bara skriv! Du kan också maila oss på flohult19@hotmail.se

      Magnus & Jenny

      Radera
  14. Jag provade dessa idag. De blev riktigt bra, när jag väntade tills de svalnat lite så de lossnade från pappret (använde bullformar). :)
    Men jag lyxar till det med bregott på. Kör inte så strikt men försöker undvika spannmål främst men även mejeri till viss del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lina

      Ja de är väldigt goda.

      Tror att spannmål är det absolut viktigaste att undvika, och självklart får man lyxa till det med smör ibland :)

      Magnus & Jenny

      Radera
  15. Hej!

    Jag gjorde dessa till frukost i helgen. Väldigt smidigt att svänga ihop. Jag tog 1 tsk färdigblandade brödkryddor, men tänker prova med två nästa gång. Goda blev de i alla fall och jag bredde kokosolja på dem :-) jag tyckte att det var lite fikabulle känsla över det hela faktiskt.

    Jag har gått in för att prova även mejerifritt nu efter att ha läst en inspirerande och ögonöppnande bok - "gluten och mjölk - källan till våra moderna sjukdomar."
    Nu är första veckan avklarad utan ens en gnutta smör att steka maten i, olivolja eller kokosolja funkar också fint!
    Så det blir en hel del lagande av era recept framöver skulle jag tro! Vet inte om jag hade klarat av att ge mig på detta utan er - så ett jättestort tack för att ni finns och delar med er av inspiration och egna erfarenheter!
    Det enda som saknas är att det skulle vara kul att lära känna någon som har samma hälsotänk som en själv. Måste vara drömmen att dessutom dela sitt liv med någon som har samma hälsotänk och livssyn som en själv och att man går in för det tillsammans, som ni två.
    Lycka till med allt ni tar er för i framtiden! Hoppas att ni fortsätter att sprida buskapet om ren och naturlig mat till svenska folket :-)

    Mvh Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Katarina

      Så otroligt fint skrivet! Vi rodnar båda två och blir jätteglada av dina fina ord! Stort tack!

      Strikta Paleofrallorna är gott, vi har fikonsmör eller avokadosmör på dem - också jättegott.

      Och ja vi kommer att fortsätta - har stora planer för framtiden!

      Tack än en gång!

      Magnus & Jenny

      Radera
  16. hej! Jag har en liten fråga. Kan ni beskriva hur smaken är? Jätte bra hemsida och inspirerade recept! Om jag hade haft mer tid hade jag provat alla recpet!
    /Filippa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Filippa

      Frallorna innehåller ju mandelmjöl och solroskärnor och det är dessa som framträder mest - blir alltså en nötig smak. Om man använder sig av brödkryddor så är det självklart också smaken av dessa, som kummin och anis.

      Vad roligt att du tycker om vår sida, tack.

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Okej, tack för svar! får prova receptet någon dag! :)

      Radera
    3. Inga problem Filippa, ja du ska absolut prova dessa någon gång!

      Magnus & Jenny

      Radera
  17. kan man byta ut linfön mot något annat? Mvh Kicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kicki

      Man kan helt enkelt plocka bort dem om man inte vill att de ska vara med.

      Magnus & Jenny

      Radera
  18. hej på er, tack för en fin och jätteinspirerande blogg tänkte testa å köra paleo nu för jag har hört så mycket gott om det.
    hur funkar dessa att frysa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Tack snälla och vad roligt att du är nyfiken på Paleo! Det finns så många hälsofördelar med Paleo - har du frågor eller funderingar så är det bara att skriva till oss.

      Jo de går att frysa men är godast helt färska.

      Magnus & Jenny

      Radera
  19. Hej
    Vill tipsa om att dubbla detta recept, tillsätta 0,5 dl fiberhusk och 0,5 dl sesamfrön. Knåda sedan degen till en brödlimpa! In på en plåt med bakplåtspapper i ca 30 min. Underbart gott att äta skivat paleobröd till frukost:)
    Mvh
    Richard

    SvaraRadera
  20. Hejsan,
    Underbara recept här inne! Har bara ett problem, finns ingen ugn i min lilla kokskåpsbostad. Kan man steka bröd i stekpanna istället...?

    Tack!

    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lisbeth

      Vi har inte provat att steka dem men det borde fungera. Prova gärna och meddela hur det gick!

      Magnus & Jenny

      Radera
  21. Hej!
    Jag bakade frallorna igår och jag tyckte att de blev supergoda!
    Men jag har en fundering kring användandet av mandelmjöl. I ett inlägg under något annat recept på er fina blogg var det någon som skrev att mandelmjöl var olämplig att hetta upp då det förstörde fettsyror som då blev skadliga för cellerna. Hur är det egentligen med detta? Känner ni till några studier på ämnet?
    /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emma

      Vad roligt att du tycker om frallorna!

      Enkelomättade och fleromättade fettsyror är känsliga för värme och ljus (och även tryck), de är inte lika stabila som mättat fett. Om man värmer upp dem snabbt och till höga temperaturer så kan därmed deras struktur förändras och deras goda egenskaper till viss del gå förlorad.

      Att baka inom Paleo ska inte vara en basföda utan ett gott komplement till kosten, vi anser inte att det är hälsofarligt - men ja värmen kan förstöra vissa goda egenskaper hos fettsyrorna i mandelmjölet. Dock finns det mycket andra näringsämnen i Paleofrallan som tillgodoses i din kropp!

      Magnus & Jenny

      Radera