torsdag 4 april 2013

Paleokorvbröd


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Paleokorvbröd”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

50 kommentarer:

  1. Wow tack ,dessa ser jättegoda ut !
    Gunsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunsan!

      De är både goda och mycket användbara till mycket!
      Kommer fyllas med många olika fyllningar och tas med på picknickar nu i vår och sommar. :)

      Ha en fortsatt fin vecka!

      Jenny & Magnus

      Radera
  2. Hej! Jag undrar över psylliumpulver... är det samma sak som fiberhusk, eller behöver jag ge mig ut och leta efter något annat?
    /Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara!

      Du kan säkert byta ut psyllium mot fiberhusk.
      Så du behöver intet och leta just nu :)

      Ha det gott och lycka till med ditt bakande!

      /Jenny & Magnus

      Radera
    2. Tack för ett bra recept och ett snabbt svar. Jag använde 4 msk fiberhusk istället för 5 msk psylliumpulver och så gjorde jag 4 gigantiska hamburgerbröd iställer för korvbröd. Det blev verkligen kanon :).
      /Sara

      Radera
    3. Hej Sara

      Vad roligt att det gick bra! Tack för din feed back!

      Vi gjorde också hamburgerbröd sist och fyllde då brödet med stekt ägg och massa grönsaker - jättegott!

      Hälsningar

      Magnus / Jenny

      Radera
  3. Ser helt sjukt läckert ut...jä***r vad sugen på en rejäl wurre jag blev nu!!
    Tror ni dom funkar bra att frysa in med? (Isf ska här bannemig bakas och bunkras, haha!) :)

    Ha det gött!
    //Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peter!

      Har inte testat att frysa det men känslan är att det går :)

      Såååå börja bunkra!!! :) ;)

      Ha det gott!

      /Jenny & Magnus

      Radera
  4. Oj vad härliga! Längtat tills imorgon så jag kan provbaka! Tack för ständig inspiration!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna!

      Tack själv för att vi får inspirera dig till ett liv med god och naturlig Paleomat :)
      Det känns så roligt att få dela med sig!

      Ha en fin helg och lycka till med ditt bakande!

      /Jenny & Magnus

      Radera
  5. Hejsan! Jag kollade upp receptet och ni har skrivit fel. Det ska vara 5 tsk psylliumfröskal/pulver, inte 5 msk som det står på er sida.
    MVH
    Carita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carita!

      Gick givetvis in och kollade en extra gång på receptet MEN det står 5 msk. Dock har Maria skrivit tbs i stället för tbsp som är den rätta benämningen för msk på engelska. Tsk förkortas tsp.

      Hur som helst så var vi mycket nöjda med resultatet med 5 msk psyllium pulver när vi bakade vårt korvbröd.

      Ha en fortsatt fin dag!

      Jenny & Magnus

      Radera
    2. Hej igen!
      Ni har rätt! Jag läste för fort när jag kollade. Mina blev också ihåliga och trodde därför att receptet var fel.
      MVH
      Carita

      Radera
  6. Men nej! Jag misslyckades totalt. Mina blev stora och fina men ihåliga! Vad kan jag ha gjort för fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna!

      Vad tråkigt att det inte blev bra :(

      Vet inte vad som kan ha gått fel. Använde du psyllium pulver (husk) eller tog du hela psylliumfrön? Pulvret ska det vara. Använde du kanske Fiberhusk? Vilket vi tror ska fungera på samma sätt. I originalreceptet står det att det kan bli ihåliga beroende på vilket husk man använde men att de testat att minska mängden husk för mindre ihålighet. Vi använde Finax psyllium pulver.

      Ha en fin dag!

      Jenny & Magnus

      Radera
    2. Fiberhusk är finmalda/pulveriserade psylliumfröskal och därmed samma sak som psylliumpulver! Gissningsvis är Fiberhusk ett varunamn från Lindroos. Även finmalda/pulveriserad loppfröskal är samma sak.

      Radera
    3. Hej Louise

      Tack för informationen och din kommentar.

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Tack för det fina receptet! Har inte testat än då jag hittade receptet under tiden vi grillade ;)

    Jag blev verkligen glad över att det bara var äggvitor i brödet, vi har under ett år tillbaka lagt om vår kost då våran son har haft enorma problem med sin mage. För tre veckor sedan tog vi bort allt mjöl och alla sädesslag (med undantag för majs och ris) och hans problem har näst intill helt försvunnit! Han är tyvärr allergisk mot äggula men inte mot ren äggvita så gissa om jag blev jublande glad när jag hittade det här receptet! Det måste ju gå att göra små bullar av också? Han blir så utanför och annorlunda mot de andra barnen på förskolan eftersom han inte kan äta det vanliga glutenfria brödet som finns.
    Tack tack!
    (Ni får hemskt gärna tipsa om mer äggfria recept!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nadja

      Vad roligt att du blev glad över "korvbrödsreceptet"! Det är inga problem att laga andra typer av bröd med denna degen - Ciabatta, småbullar (lägg degen i t.ex. muffinsformar), hamburgerbröd, m.m.

      Jobbigt med allergier och besvärligt med en mage som krånglar, men ändå lite bra att han klarar av vitan! Vi ska hålla utkik efter brödrecept med enbart äggvitan - hört från flera som har liknande "äggbekymmer".

      Våra tortilla chips är enbart äggvita, mandelmjöl och kryddor, verkligen jättegoda! Kryddblandningen går att variera efter vad man känner för!

      http://undervarttak.blogspot.se/2013/01/tortilla-chips-paleo-recept-enkelt.html

      Varma hälsningar

      /Magnus & Jenny

      Radera
  8. Hej!

    Bakade dessa fantastiska korvbröd idag. Blev såå goda. Såg diskussionen om psylliumpulvret i kommentarerna. Jag använde Lindroos fiberhusk, inga problem där. Mycket användbara korvbröd till mycket. Nästa gång blir det i frallform. Älskar er blogg, ha en trevlig kväll! :-)

    //Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne

      Tack för dina fina ord! Bra att du provat "Lindroos" då vet vi att det är ok :)

      Visst är brödet användbart! Härligt med sådana recept :)

      Hälsningar

      /Magnus & Jenny

      Radera
  9. Hej igen! Gjorde om dessa fast det blev ändå inte helt som det skulle. Tog slut mandelmjöl! Bytte en deciliter mandelmjöl mot en dl kokosmjöl ist och använde fiberhusk. Gjorde hamburgerbröd och de blev riktigt goda, lite väl bruna bara men familjen slukade dem! Nästa försök blir att göra matbröd med brödkryddor!
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna

      Okej, så lite halvbra då ;), vad tråkigt att det inte lyckats helt. Blev det stor skillnad på smaken med kokosmjöl?

      Lycka till med matbrödsbakandet!

      /Magnus & Jenny

      Radera
  10. Jag använde fiberhusk och mina blev stora men ihåliga och när man delar dem så ser de ofärdiga ut som kletig deg men är bakat. Hm undra vad som gick snett?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna!

      Vad tråkigt att de inte blev bra :(

      Vet inte vad som kan ha hänt. Det är några stycken som upplevt att inte resultatet blev som de tänkt sig men det är många som är jätteglada och tycker att receptet är fantastiskt. Det ända jag kan tänka mig är att det är skillnad på olika fiberhusk eller psyllium husk, vilket Maria också nämner på sin blogg där jag hittade receptet.

      Här om dagen var det en läsare som hade gjort Korvbrödet med fiberhusk och då minskat mängden till 4 msk istället för 5 msk och var väldigt nöjd med resultatet. Så mitt råd är att du försöker minska mängden husk när du bakar.

      Lycka till med ditt bakande! /Jenny

      Radera
  11. Hej.Använde fiberhusk o ja, de blev stora o fina o väldigt ihåliga o kletiga. Vi åt dem ändå :) Undrar som ovansående vad som kan ha gått fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tråkigt att det inte blev som receptet utlovade! Mitt råd är det samma som jag gav till Anna i kommentaren här ovan att du minskar på mängden Fiberhusk när du bakar nästa gång.

      Lycka till!

      /Jenny

      Radera
  12. Första brödet som sambon klassar som "gott och inte bara ett substitut". Tack för ett bra recept. Gjorde hamburgerbröd andra gången och de blev ihåliga som fler har nämnt. Blev dock perfekt för att få godsakerna att stanna kvar i brödet, lite som pitabröd. Och de funkar perfekt att frysa för den som undrar. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej "Matgiken"

      Vad roligt att höra!

      Pitabröd :) vad bra ide!

      /Magnus & Jenny

      Radera
  13. Gjorde dessa i helgen och det blev underbart goda! Jag hade i paprika- och chilipulver i degen. Blev jättegott till korven :)

    /Linnéa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, vad roligt att du tycker om dem! Ja kan tänka att det var väldigt gott med paprika- och chilismak!

      Magnus & Jenny

      Radera
  14. Hej, är det gäller korv. Finns det Paleoanpassad korv i vanliga Ica tex ?
    Nått märke ? eller måste man gå till slaktaren ....?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta

      Vi hittar "vår" korv hos olika gårdsbutiker, men vet att många gårdsbutiker har sammarbete med t.ex. ICA-handlare och då kan deras korv finnas i butik. Man måste dock fråga och åter fråga så att korven verkligen innehåller enbart naturliga och rena ingredienser.

      Med andra ord så har jag inget märke/namn att ge. Men googla på gårdsbutiker i din närhet och kolla upp vad de gör!

      Lycka till

      Magnus

      Radera
  15. Hej Jenny&Magnus !
    Detta brödet blev HELT underbart gott ! Stora (fick dela varje i två och då var det perfekt till en korv! Alltså ett bröd räckte till två korvar) fluffiga och jättegoda även som frukostbröd! Ska bakas ofta här i Gnosjö kan jag lova !

    Ni är helt underbara som delar med er av alla goda råd/recept och er livsstil ,är så glad att jag har hittat hem till er och Under Ert tak ! Har varit "vilse i pannkakan" angående mat/mediciner i många år ,tog en "sväng" till LCHF ,gav upp det pga att min mage protesterade högljutt på för stora mängder smör/grädde ,har IBS+en MKT smärtsam ballongmage sedan mååånga år ,däremot blev jag av med mitt sockerberoende med det!
    Är nu djupt tacksam att jag fann er blogg (tror det var genom Michael Håkanssons blogg om det skadliga vetet? )och ser med tillförsikt fram mot ett bättre/friskare liv tack vare er två !
    Tusen Tack och Kram
    // Marinella

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marinella

      Så fantastiskt glada vi blir av ditt inlägg! Vi håller med, Korvbrödet är riktigt fint!

      Jag, Magnus, har också under många år lidit av IBS men är nu helt fri från alla besvär - helt underbart!

      Tack snälla för ditt inlägg och dina fina ord! Hoppas du får mycket positivt ut av Paleo kosten.

      Magnus & Jenny

      Radera
  16. Hej! Måste bara säga att jag älskar det här receptet! Så användbart. Brukar baka hamburgerbröd eller lyxiga frukostfrallor av det. Ville bara berätta att jag i dagarna även testat att baka pizza med den här degen och det blev jätte-bra! Godare än vanlig pizza blev betyget. Kavlade ut degen på ett bakplåtspapper, på med tomatsås och pizza-pålägg och sedan gräddade jag pizzan 20 min i 225 grader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Lova

      Ja visst är det ett fantastiskt fint recept som det går att göra mycket bra av. Roligt att du provar olika varianter, pizzan verkar spännande :)

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  17. Hej! Vilket mandelmjöl använder ni? Tack Hälsn Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie

      Det är lite olika men ofta Sellton, det finns att köpa på bl.a. City Gross.

      Magnus & Jenny

      Radera
  18. Mycket enkla och goda! Använde två hela ägg och gjorde fem frallor, mycket lyckat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fia

      Vad roligt att det blev bra - Tack!

      Magnus & Jenny

      Radera
  19. Hej! Undrar om man kan byta ut äggvitan mot något annat? Tål inte ägg alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Svårt när man är allergisk mot något, det är alltid trixigt att göra om recept. Vi har aldrig provat själva men läst att det ska gå och ersätta ägg med blötlagda Chiafrön (1 msk chiafrön och 3 msk vatten ersätter ett ägg, obs - fröna behöver blötläggas minst tio minuter innan användning). Hur man än gör vid ersättningen så kommer slutresultatet skilja sig mot originalet, något man behöver vara medveten om.

      Om du provar så meddela gärna hur det gått!

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  20. Att sakerna blir puffiga och ihåliga; kan det vara så att det är skillnad på bakpulver och bikarbonat/natron? När jag bakade med bakpulver fick jag stora fina fluffiga bullar med hål inuti, som ett pitabröd. Perfekt. :) När jag bakade med bikarbonat reste de sig en liten smula, men inte alls lika mycket. Det är ju dessutom mer paleo att använda bikarbonat än bakpulver, som innehåller potatismjöl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel

      Stort tack för ditt inlägg och tips! Och ja, bikarbonat är mer Paleo.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  21. Mina blev tyvärr ihåliga och degiga inuti, undrar vad det kan bero på? Använde Lindroos Fiberhusk 5 msk, men det verkar ju andra ha lyckats med... Dom ser i alla fall supergoda ut och jag får väl försöka igen med mindre del fiberhusk för att se om det blir bättre :)

    SvaraRadera
  22. Svar
    1. Hej Ninni

      Ja det anser vi att det är, bara malda/pulvriserade fröskal.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  23. Hejsan. Bakade dessa första gången i helgen och blev så himla nöjd. Sparade två i frysen och har tagit upp och använt som baguetter, funkar superbra att frysa! Nu hade jag en fundering kring att använda denna degen som pizzadeg då den ju var så himla enkel att arbeta med. Vad tror ni om det? Någon som testat?? /Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin

      Vad roligt att höra!

      Tror det fungerar utmärkt som pizzabotten, vi har inte provat själva men om du gör så meddela gärna hur det gick.

      Magnus & Jenny

      Radera