torsdag 18 april 2013

Kardemummamuffins med hallon och hackad mandel


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Kardemummamuffins med hallon och hackad mandel” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

17 kommentarer:

  1. Åh de ser ljuvliga ut!!
    Älskar kardemumma jag oxå :)
    Vet inte om jag ska våga mig på kokossocker.....lite banan i kanske funkar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kardemumma är underbart! :)
      Testa gärna med lite banan, det går säkert. Eventuellt blir de något mer kompakta.

      Lycka tillbed ditt bakande!

      Jenny

      Radera
  2. Mmm...så smaskens! Jag älskar också kardemumma! :)
    Ha en toppen fredag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt Lana!
      Både doft och smak :)

      Ha en fortsatt in vecka!

      Jenny

      Radera
  3. Vilka härliga bilder! Har också bakat med hallon och kardemumma, vilket är en riktigt bra kombination :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marja :)

      Ja, hallon och kardemumma gifter sig jättebra tillsammans :)
      I Paleoskafferit hittar du även en underbar mjuk kaka bakad på kokosmjöl med smak av hallon och kardemumma. Mums! :)

      Ha det gott!

      Jenny

      Radera
  4. Å vad underbart! Jag har oxå kardemumma-minnen :)Nedanstående text skrev jag i ett annat sammanhang för ett halvår sedan - tar mig frihet att dela med mig!

    Jag har ett barndomsminne kopplat till kardemumma.

    På somrarna var jag på Käringön hos min farmor och farfar. De ägde ett hus som stod högt och stolt på ett berg. Med 360 grader havsutsikt och fönster åt alla håll, vilket gjorde att det, tidigt på morgonen blev varmt och ljust i detta hus. Och att jag vaknade. Vaknade tidigt. Tidigt till ljudet av måsarnas skri och fiskebåtarnas dunk-dunk.
    Många timmar före de vuxna.

    Jag tassade ner till köket och öppnade den tunga dörren försiktigt. Den gnisslade en aning och jag ville inte väcka farmor som sov i rummet bredvid. Kökets varma luft med doften av stekt fisk från gårdagen mötte mina näsborrar.

    I köket surrade flugorna på de varma fönstren och jag kröp upp på den bänk som byggts längs med ena fönstret. På bänken låg en lång blå platt kudde som farmor sytt. I fönstret stod det två porslinsskålar med trälock. På porslinet var det målat stilistiska mönster. På locket hade farfar klistrat på en sockerbit för att visa att i den ena skålen förvarades just sockerbitar. Jag brukade ta en och låta den smälta i munnen, allt jämt medan jag kollade in på de stora blå-grön-glittriga flugorna försök att hitta en väg ut i friheten igen. Antingen öppnade jag fönstret eller så lät jag dem flyga vidare in i matsalsrummet.

    Hasade ner på golvet, kudden brukade följa med en bit och låg sedan på sniskan hängandes lite över kanten. Smög till skafferiet. Öppnade dörren och där fanns det en massa specerivaror och en stor rosa hink med vitt lock i vilken det förvarades müsli. Men det var inte det jag ville åt, utan i en av de två hängandes trälådorna med plåtlock som man lyfte för att komma åt, fanns det alltid bulle, bulle smaksatt med kardemumma. Antingen en längd eller slätbullar.

    Mmmmm. Jag tog en bit. Tassade sedan vidare över de nötta blanka tiljorna till kylskåpet som luktade både fisk och lite sur mjölk. Och hällde upp ett glas av en kalla mjölken. Jag tog glaset och Bullen och lämnade det mysiga köket och sökte upp en lähörna med sol och kröp upp och njöt av bullen och mjölken.
    Var suget fortfarande stort smög jag tillbaka in i köket och till skafferiet och tog mig en bit till.

    När jag var klar brukade jag göra upptäcktsfärder i matsal, tvrum och verandan. Kanske lägga en eller två patienter. Eller smyga ut barfota iförd nattlinne och sticka iväg över klipporna som sakta höll på att värmas upp.

    Timmarna gick och ensamheten blev tråkig. Istället för att smyga började jag lite försiktigt föra oväsen och till slut kom farfar ner för trappan eller farmor ut från sitt rum. De gångerna farfar kom ner före farmor gjorde han i ordning en bricka till farmor där en bit av kardemummabullen lades. Jag följde med in och kröp ner bredvid farmor och berättade om mitt liv för henne. Hon var alltid nyfiken och ville veta hur det var att vara barn där jag för stunden levde. Farmor luktade gott. Det gjorde hennes rum oxå. En blandning av kardemumma och puderdoft. Två dofter jag har med mig under mitt liv - kardemumma i köket och puderdoften i form av parfymer eller handkrämer.

    Tänk vad doftminnen kan sätta sin prägel!

    /Trevlig helg,
    Maria
    www.paleohososs.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vackert skrivet Maria!

      Ha en fortsatt fin vecka :)

      Jenny

      Radera
    2. Vilket underbart minne! Och Käringön är så speciell, jag var där i lördags och åt på Petersons krog. Fantastisk mat och atmosfär!

      Radera
  5. Kardemumma är otroligt gott, men tyvärr en krydda jag ofta glömmer bort. Tack för påminnelsen... det blir nog snart muffins med kardemummasmak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart Erika :)

      Lycka till med ditt bakande och Njut av härliga kardemummamuffins!

      Jenny & Magnus

      Radera
  6. Gud va gott!!! :D Va fina bilder ni lagt upp också. Så sjukt produktiva! ; )
    / Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Emma!

      Som du vet är det ju sååååå roligt att kunna inspirera :)

      Tack igen för idag!

      Kram
      Jenny & Magnus

      Radera
  7. Bakade dess igar,och dom blev fantastiskt goda! Tog en nu,och dom var lika goda och saftiga som igar,kanonrecept!!! :) Kram Linda i Holland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra Linda! Tack!

      /Magnus & Jenny

      Radera
  8. Når du skriver mandelmel i oppskriftene, mener du da malte mandler, eller fettredusert mandelmel? :) Takk for herlige oppskrifter!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Julie!

      Välkommen in "Under vårt tak" och vad roligt att du tycker om våra recept :) Nu till din fråga, vi använder avfettat mandelmjöl i våra recept.

      Ha en fin 1:a advent!

      Jenny & Magnus

      Radera