lördag 20 april 2013

Paleo och kalcium


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Paleo och kalcium” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

8 kommentarer:

 1. Att komma upp till det rekommenderade intaget 800 mg/dag är väldigt svårt med enbart bladgrönt. Man får äta massor, med betoning på massor. Samtidigt så är ju 800 mg/dag rekommendationer för allätare som äter spannmål. Som ni skriver så innehåller det fytinsyra som hämmar mineralupptaget. Så för oss som äter PALEO så kan nog dagsintaget vara lägre och kanske täckas av mycket bladgrönt. Jag gör eran gröna vitamindrink som kan fungera bra. För att göra det hela lite krångligare så har det även med syra-bas balansen att göra också. Äter man för mycket syragörande mat så tar kroppen kalcium från skelettet för att basa upp PH-värdet. Alltså gäller det återigen att äta MYCKET grönsaker som är basiska. Gör man det så klarar man sig nog vad det gäller kalcium-intaget. Kalcium tillskott rekommenderas inte eftersom dessa gör mer skada än nytta, de ökar hjärtinfarkt och stroke risken. Har varit in kontakt med Staffan Lindeberg och han säger detsamma angående kalciumtillskott. Tack förresten för en underbar blogg med härliga recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cavewomen

   Bra namn förresten! Ja det finns mycket "tekniskt" och man kan ägna lång tid till alla dessa faktorer. Vi tycker att det är viktigt att visa att "myten" om att kalcium enbart kommer från mejeriprodukter inte är sann, samt mångfalder av produkter som faktiskt innehåller kalcium - naturen är fantastisk och förser oss med många val!

   Bra inlägg och just det där med RDI att det faktisk är baserat på människor som äter "vanligt", när man äter Paleo är det mycket som förändras - till det bättre!

   /Magnus

   Radera
 2. Jättebra tips på vad man kan säga till mamma när hon undrar över min framtida benskörhet ;) Haha. Ska posta länken på hennes facebooksida omedelbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise

   Visst är det skönt när man kan svara på alla frågor, att sedan människan levt i hundra tusentals år och generation efter generation utan mejerivaror är inget man tänker på :) Paleo är egentligen självklart och oerhört beprövat, inte alls extremt och konstigt som många vill få det till.

   Tack för att du sprider länken!

   /Magnus

   Radera
 3. Hej! Tål ej sesamfrön, går de att ersätta med något i pajdegen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonna! :)

   Jag tror att du absolut bara kan utesluta sesamfröna och bara använda mandelmjölet. Eventuellt kan du öka på mängden mandelmjöl med samma mängd som sesamfröna, alltså 1/2 dl.

   Lycka till och njut av god Paleopaj! :)

   /Jenny

   Radera
 4. nån som vet om man ska tänka på nått speciellt vad det gäller paleokosten om man har haft en propp i benet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Oj, nej ingen aning- men kan inte tro att det är något du behöver göra annorlunda i Paleo kosten för denna skull. Har du ätit enligt Paleo länge? Vet man varför du fått en propp i benet?

   Hälsningar

   /Magnus

   Radera