söndag 9 februari 2014

Äta enligt Paleo


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Äta enligt Paleo”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny
 

29 kommentarer:

 1. Intressant. Jag har några funderingar bara.

  Honung borde väl vara helt paleo, inte gråzon. Att den bör användas sparsamt eller som vissa naturfolk gör - plundrar en kupa och festar loss en dag, är en annan sak. Men enligt mitt sätt att se det, så är honung paleo (och såklart i spetsen på ätpyramiden).

  Sedan funderar jag på spannmål och spannmålsliknande (quinoa och c:o): Finns det inga indikationer på att vi åt föregångare till dessa i sparsam mängd? Det borde vi ha gjort? OM - det är så, så borde detta vara paleo, om man väljer ålderdomliga sorter, och äter mycket sparsamt (unna sig vid någon fest eller så).

  Intressant om potatis, som jag inte visste, men borde vetat. Sötpotatis och butternutpumpa (och även jordärtskocka) känns ju bra mycket sötare, men innehåller kanske ändå mindre kolhydrater.

  Hur vanligt var det att man åt frö- och nötoljor under paleo? Kunde man pressa fram oljan, och var det värt arbetet när man kunde ta fett rätt från djuren?

  /Mynona

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mynona

   Du får unna dig både honung och spannmål, helt klart - vi lägger absolut inga värderingar i detta. Det finns heller inget som säger att du behöver äta strikt Paleo kost alltid. Inlägget är dock skrivet utifrån alla de frågor vi får om vad som ingår och inte i en Paleokost och eftersom inget är svart eller vitt så hamnar vissa varor i en "gråzon".

   Man får helt enkelt bestämma själv, t.ex. - här och här går min gräns. Jag kommer tillåta detta och detta då och då.

   Socker ingår inte i Paleo och det innebär att även honung, lönnsirap och kokossocker hamnar utanför - MEN dessa produkter är troligen de mest rena (socker)produkter så om man ska unna sig något sött är dessa ett bra alternativ och det klassas då som en krydda. Om man INTE är 100% strikt då de tyvärr hamnar utanför. Precis som det goda vinet gör...

   Angående kolhydrater så räknar man inte detta, t.ex. frukt ingår som ett tillbehör inom Paleo trots att det är mycket kolhydrater i frukt. Även rotfrukter innehåller relativt mycket kolhydrater. Så det har inte med mängden kolhydrater att göra.

   Jag vet inte om man hade möjlighet/kunskap till att pressa oljor av nötter och fröer under den Paleolitiska eran men idag har vi det. Precis som att vi har tillgång till spis, kyl, o.s.v - vi får använda oss av utvecklingens framsteg. Det har fram och baksidor, det underlättar oerhört i vardagen men det skapar miljöförstörelse... o.s.v.

   Hoppas att du är nöjd med detta svaret, annars är det bara att skriva igen.

   Magnus & Jenny

   Radera
 2. Bra text, det är inte alltid lätt att förklara paleo! men ju mer tiden går ju klarare blir det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna, nej det är inte alltid lätt. Men som du skriver så lär man sig efter hand.

   Magnus & Jenny

   Radera
 3. Vilket jobb ni lagt ner på detta inlägg, toppen för alla som är intresserade och sitter med massa frågetecken!! Intressant läsning, man blir aldrig "för påläst" Ha en mysig söndagkväll, i naturlig stil ;)
  Kram / Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Linda!

   Ja det tog en stund :) Det är skönt att kunna samla informationen på olika blogginlägg!

   Hoppas du också har det bra!

   Magnus & Jenny

   Radera
 4. Väldigt intressant!
  Känns som att jag vet vad man "ska" äta, men har tappat lite på vägen.
  Jordnötssmör till exempel...har blivit för mkt av den varan.
  Kanske man ska försöka sig på en whole 30. =o)
  Kram och tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tine

   Tack! Ibland kan man "fastna" lite vid en vara, men en Whole30 rättar nog till det :)

   Nej man blir aldrig fullärd - och bra är nog det!

   Måste också säga att du har ett helt fantastiskt IG!

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Åh tusen tack hörrni! =o)

   Får fundera vidare på en whole30, kanske det som ska till för att min kropp ska börja ta bort lite vikt oxå...

   En liten fråga... Har ni någonsin räknat kolhydrater när ni ätit paleo?
   Har ätit enligt paleo en längre period nu (och i perioder har jag lagt till mejeriprodukter) men trots den goda effekten den har i kropp och sinne, så händer inget med vikten.
   Hade en tanke att räkna kolhydrater i en vecka för att se vad som händer....
   Har ni några andra idéer på hur man kan få igång en viktnedgång?
   Eller är kroppen SÅ förstörd av allt konstigt man ätit och jojobantning tidigare i livet, att den nu håller stenhårt på kilona?
   Har ju över 40kg att gå ner så jag tycker det är lite små konstigt att inget händer än... =o)

   Kram

   Radera
  3. Hej igen

   Ja jag tror det är väldigt nyttigt att göra en Whole30 - om du funderar på det så läst först deras bok "It starts with food" - man får en klarare och bättre syn på vad riktig mat verkligen är.

   Nej vi har aldrig räknat kolhydrater eller kalorier. Äter du mejerivaror nu? Vet att många tar bort mejerierna just för att de inte går ner i vikt annars.

   Nu vet vi ju inte hur du äter Paleo och vad vi kan förstå av din kommentar så har du ätit och bantat "dumt" tidigare. Att man inte går ner i vikt kan bero på många saker, t.ex. så kan man lätt gå upp i vikt med Paleo... Äter man mycket frukt och nötter så kommer man nästan garanterat att gå upp i vikt om man inte tränar mycket. Vi brukar rekommendera 1 frukt om dagen och 1 näve nötter om dagen om man vill gå ned i vikt.

   Många är också rädda för fett, de äter helt enkelt för lite fett och då blir det också motsatt effekt... Sedan kan det också vara hormoner, just hormonerna kan ställa till en massa konstigt i kroppen om inte de är i balans.

   Vi skulle absolut vilja rekommendera att du börjar (om du inte redan gör det) ta kosttillskott i form av: Vitamin-D, Omega3, Mineraler och Kokosolja (vi använder Pure Pharma). I Norden får vi alltid i oss för lite Vitamin-3 och denna vitamin styr en massa olika egenskaper i kroppen, balansen mella Omega3 och Omega6 är nästa alltid felaktig och man behöver därför stärka Omega3 halten, det finns många mineraler som kan vara svåra att få i sig och då är det bra att förstärka dem med ett kosttillskott. Kokosolja har otroligt många bra egenskaper, vi fösöker alltid få i oss 3 - 4 matskedar per dag (mer kan inte kroppen tillgodose sig, men man kan självklart ta mer då det "bara" blir energi).

   Du får gärna skicka mail till oss på flohult19@hotmail.se om du vill att vi "bollar" lite tankar/ideér mellan oss.

   Magnus & Jenny

   Radera
 5. Det jag har svårast med att avstå från den listan är baljväxterna. Linser och böner är gott/billigt och dessutom brukar inte min mage reagera något särskilt. Jag är ganska fysiskt aktiv. Skulle det skada med lite böner i salladen eller linser i soppan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Enligt oss så är baljväxter inte bra och kan (bör) bytas ut mot något annat, men vi säger inte till någon att de måste avstå något som de tycker om. Om du vill ha böner och/eller linser ibland så tycker vi att du ska göra det.

   Men det kan vara bra att veta vad dessa gör med kroppen.

   Om man är fysiskt aktiv eller inte har inte så stor betydelse i förhållande till om man bör eller inte bör äta baljväxter. De är lika dåliga...

   Magnus & Jenny

   Radera
 6. Alltid lär man sig något :) Det där med rapsolja hade jag inte tänkt på, brukar använda den ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja det finns alltid nytt att lära - och det är bra :)

   Magnus & Jenny

   Radera
 7. Men hur förklarar ni att sojaproteinet har alla aminosyror som kroppen behöver? Jag äter mycket sojaprodukter och mår väldigt bra. Jag kombinerar det med protein från djurriket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helen

   Vi kan inte förklara varför vissa råvaror har eller inte har vissa egenskaper men du har helt rätt, soja innehåller de 8 essentiella aminosyrorna som inte kroppen själv kan tillverka, eftersom de är just essentiella (livsnödvändiga för kroppen) så måste vi alltså få i oss dem via kosten.

   Animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mejerivaror är en bra källa för detta då de alla innehåller just dessa 8 aminosyror. Soja innehåller, precis som du skriver, också dessa aminosyror men en av dem (metionin) är enbart låga värden av vilket gör att den bestämmer mängden av aminosyror som kroppen tar åt sig. Dessutom hindrar livsmedel med Lektiner upptaget av vissa proteiner.

   Vi skriver om Paleo och baljväxter ingår inte i en Paleokost, av den anledningen plockar vi bort dem helt. Jag kommer inte försöka att övertala dig om att sluta med soja, vi beskriver helt enkelt hur vi äter (Paleo) och av vilken anledning av vilken anledning det ser ut som det gör inom den kosten. Tycker det är väldigt bra att du äter animalier också.

   Hoppas att detta reder ut din fundering.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 8. Hej, supernyttigt inlägg. TACK!
  Jag har startat så smått med paleo och märkte med en gång att jag borde ha slutat med kornprodukter tidigare.. äter fortfarande lite mejeriprodukter så som creme fraiche och smör.
  Men det är en smak som jag jobbar hårt med att hitta en ersättare till och det är saltlakrits. Förstår ju att det innehåller massor av socker och andra mindre nyttiga ämnen. Men jag kan inte vara utan. Därför klarar jag inte en challenge :( Har ni något tips till en liknande smak som är mera paleo riktigt?

  Er blogg är föresten fantastisk!

  Mvh
  Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Kung Markatta har ett lakritspulver, se här: http://www.kungmarkatta.se/produkter/visa-produkt/lakritspulver-80g-606/
   Men jag vet inte hur paleo den är iofs :)

   Radera
  2. Hej Ida

   Vad bra att du har slutat med "kornprodukter", och ja det är en process att gå över till Paleo. Man behöver inte ta bort alla produkter man är van vid med en gång - helt ok att låta det ta den tid som du behöver.

   Lakrispulver på/från lakrisroten är helt ok precis som någon tipsar om här (tack för tipset), så prova gärna om detta kan vara något för dig.

   Magnus & Jenny

   Radera
  3. En sak att tänka på är att lakritspulver är ganska lätt att överdosera. Har en bekant som använde det när hon bakade och hamnade på sjukhus med hjärtproblem. Lakrits i större mängd kan leda till saltobalans i kroppen.

   Radera
  4. Hej Ulrika

   Ja man ska inte överdosera lakrispulver, ska behandlas som en krydda (smaksättare) inte någon form av basvara.

   Magnus & Jenny

   Radera
 9. Hej, ska resa bort i helgen och undrar hur ni gör när ni inte har tillgång till matlagning. Tänker grillad kyckling och grönsaker, men det blir ju väldigt tråkigt i längden. Tänkte också koka ett gäng ägg och ha med som nöd-mat. Har ett litet pentry på hostelet (8-bäddsrum dock så man vill inte störa för mycket...)

  Ett tips också till healthyandcleanlifestyle som frågade om viktnedgång. Minimera frukten och rotfrukterna (framförallt sötpotatis), och inga mejeriprodukter. Försök att hellre äta kött/fisk/fågel + grönsaker och avocado än typ pajer och sånt som innehåller mycket mandelmjöl och sesamfrön. Och rör på dig lite, så kommer det igång garanterat. Haft samma problem.

  Hälsningar Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Åsa

   Ja det är lite krångligt när man ska resa bort och inte har tillgång till ett kök.

   Vi brukar ha med kokosmjölk i små tetrapack och vår Paleomusli samt (som du skriver) färdigkokta ägg - det blir en perfekt frukost och/eller ett mellanmål. Färdig kyckling och färdigt kött samt ungsbakad sötpotatis fungerar jättebra och smakar också gott kall. Sedan är självklart sallad, avokado o.s.v. både lätt och bekvämt att ha med.

   Tack för dina tips!

   Hoppas att detta är till lite hjälp.

   Magnus & Jenny

   Radera
 10. Hej!
  Först vill jag bara säga att wow vilken sida ni har!! Jag är sugen på Paleo o efter att ha läst lite o även kikat igenom ert skafferi så blir jag bara mer o mer sugen jag jag lätt säga :) mums!
  Jag har dock lite frågor;
  Jag älskar kvarg ( jätte bra att blanda ner i smoothie för mer protein ) finns det nåt inom paleo som är likvärdigt?
  Tänker även på créme fraishe?
  Är bovete o havregryn "bannlyst" enligt paleo?
  Tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning, Kim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kim

   Tack snälla för dina fina ord om vår sida! Vad glada vi blir. Så roligt att du är nyfiken på Paleo.

   Mängden protein i Kvarg motsvarar ganska exakt mängden protein i Ägg. Om du vill ha något att dricka (misstänker att det är inför/efter träning...) så fungerar en Paleokaffedrin, länk här: http://undervarttak.blogspot.se/2013/01/kaffedrink-kaffe-paleo-recept-enkelt.html och den innehåller dessutom kokosolja som man får väldigt många hälsofördelar av!

   Vi använder ju inte mejeriprodukter och försöker inte hitta ersättningsprodukter "rakt av", men i gratänger o.s.v. så fungerar kokosmjölk väldigt bra.

   Havre är ett spannmål så det går bort inom Paleo men Bovete är "typ" spannmålsliknande och är lite svårare att svara ja eller nej på. Endel använder det då det är glutenfritt medan andra låter bli eftersom det är just spannmålsliknande... Vi använder det inte. Det är helt enkelt något du får bilda dig en egen uppfattning om, använder du mycket Bovete?

   Stort lycka till och skriv gärna igen om du har fler funderingar eller frågor.

   Magnus & Jenny

   Radera
 11. hej!
  jag gillar verkligen er blogg och jag har lärt mig mycket från er.
  efter att ätit paleo i snart 2 år lite fram och tillbaka börjar jag lära mig vad jag kan äta och inte.
  dock har jag en fundering kring rapsolja (jag vet att jag inte ska äta den, men jag vet inte varför) för det stämmer inte som ni skriver här ovanför att raps är ett spannmål. raps är besläktat med kål, och kål får man ju äta. :)
  är det för att rapsoljan framställs på kemisk väg? om jag skulle hitta rapsolja som är framställd på mekanisk väg skulle jag kunna äta den då?
  tacksam för svar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Åsa

   Vad vi kan se så tillhör raps spannmål och ligger inom gruppen fröväxter... Oavsett detta så utvinns oftast oljan på kemisk väg, om du hittar mekaniskt framställd så var noga med att kontrollera hur den renats - även detta brukar vara på kemiskt väg. Oerhört tråkigt.

   Sedan är det precis som du säger att man behöver lära sig vad man kan och inte kan äta. Det är mycket ett personligt avvägande på hur strikt man vill vara i sin kost och då är rapsoljan en av dessa artiklar som man får göra ett eget val med.

   Hoppas att detta är någorlunda bra svar på din fråga. Skriv gärna igen om du har mer frågor.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 12. Hej!

  Vad anser ni om att äta paleo men även äta får/getost några gånger i veckan? Kan det "förstöra"?

  Jag undrar även hur ni ser på cashewnötter som en del i en paleokost? Vad jag har förstått så är det extremt svårt att ta fram dessa nötter och då borde väl inte stenåldersmänniskan ha lyckats heller?
  http://kurera.se/rawfoodfamiljen/2013/05/03/sanningen-om-raw-produkter-del-2/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Många anser att får- och getmjölk är rellativt ok (inom Primal är det helt ok) då denna mjölk är mer lik människans. Om man äter Paleo och njuter av desa ostar lite då och då ser inte vi som något problem - om man tål det... Det är helt upp till dig hur strikt du vill vara i din kosthållning.

   Vi använder väldigt lite av just denna men anser att den är Paleo. Man får inte glömma att den Paleokost som vi äter idag är en "efterliknelse" av den Paleolitiska kosten. Man gör helt enkelt så gott man kan.

   Hoppas att detta är svar på din fråga.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera