torsdag 6 mars 2014

Hälsoboosta!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Hälsoboosta”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

23 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag håller helt med om det ni skriver ovan, och framförallt D-vitamin är ett måste tycker jag. Jag är bara nyfiken och vill gärna höra er åsikt gällande proteinpulver? Jag tror att man ändå borde äta det om man tränar och inte vill förlora muskelmassa, eller vad anser ni att man borde göra?

    Naturligtvis strävar jag efter att äta/dricka så "rent" proteinpulver som möjligt, och jag funderar på exvis Holistic proteinpulver.

    Tack på förhand,
    Odai

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Odai

      Ja D-vitamin är oerhört viktigt att få i sig!

      Vi använder inte proteinpulver, anser inte att vi tränar den höga mängden så att det skulle vara nödvändigt att tillföra extra protein. Om du vill ta något proteinpulver så tycker vi att Hampaprotein är den bästa varianten.

      Tränar du väldigt mycket? Har då några speciella mål med din träning?

      Även detta finns att köpa hos Paleobutiken, länk här:

      http://paleobutiken.se/index.php?route=product/product&product_id=226&tracking=52f7821eb6bca

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  2. Hej.

    Lider av mycket och envist eksem som vägrar läka. Har blivit rekommenderad att prova något vid namn "autoimmuna paleo protokollet". Surfade runt lite och fann att jag då skall utesluta följande:
    Ägg, nötter, frön (inklusive kakao o kaffe), saker som odlats under jord, "potential gluten cross-reactive foods", alkohol, alla sötningsmedel och allmänna konserveringsmedel.

    Vet ni någonting om paleo autoimmuna protokollet? Om ja, stämmer det jag skrev ovan eller vad är det exakt jag skall undvika? Ris går alltså bra? Kött? Är morot ett nono?

    Känner mig vilsen och hittar ingenting på svenska vilket hade underlättat ;)
    Ytterst tacksam för svar,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Vi är tyvärr inte så duktiga på autoimmuna sjukdomar, men har hittat en väldigt bra länk till dig: http://karlhulten.se/paleo-vid-autoimmun-sjukdom-at-dig-fri-fran-inflammation: http://karlhulten.se/paleo-vid-autoimmun-sjukdom-at-dig-fri-fran-inflammation/

      Gå gärna in och läs mer, finns väldigt bra information och hjälp!

      Stort lycka till

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Hej Sofia, jag har också haft mycket besvär av eksem och blev rekommenderad Udo's choice, en olja som återfuktar kroppen och huden inifrån, något som hjälpte mig! Hittade också en bra salva som heter Tiroler salva som är helt naturlig. Hälsningar, Anastasia

      Radera
  3. Hej!

    Tack för en intressant och bra blogg!
    Vet ni om det är några av de här kosttillskotten som man bör undvika vid amning?

    Vänliga hälsningar,
    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva

      Tack för dina fina ord om vår blogg!

      Det är rena kosttillskott (alltså ingen typ av mediciner) så det ska absolut inte vara några problem - snarare tvärt om. Men om du är orolig så ta kontakt med tillverkaren eller importören/agenten för de kosttillskotten som du använder/vill använda.

      Angående kokosoljan så är det något som alla verkligen borde ät - oavsett vilken kost de äter, man eller kvinna, ålder, gravid, ammande eller inte ammande!

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  4. Hejsan.

    Jag undrar om ni tar alla era kosttillskott vid samma tillfälle (förutom kokosoljan)? Jag har nämligen köpt hem samtliga av de ni använder men har hört någonstans att mineraler ska tas på kvällstid och ej ihop med övriga tillskott. Stämmer detta?

    MVH
    Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin

      Du har hört rätt, kosttillskotten ska tas vid lite olika tillfällen.

      Kokosoljan sprider vi ut under dagen (med eller utan mat till, det spelar ingen roll - men ungefär morgon, lunch och middag). D-vitamin och Omega3 tar vi till mat (i vårt fall middag) och mineralerna tar vi tillsammans med enbart vatten innan vi går till sängs.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Tack för ert svar. Ytterligare lite frågor dök upp :) Finns det någon anledning till att mineralerna tas med enbart vatten och de andra vid måltid? I dagsläget tar jag nämligen d-vitamin och omega 3 på morgonen vid frukost och mineralerna på kvällen till middagen (de dagar jag kommer ihåg det). Skulle det vara bättre att vänta med mineralerna tills läggdags?

      Hälsningar Anna-Karin

      Radera
    3. Hej Anna-Karin

      Anledningen till att man tar mineralerna med enbart vatten beror på att magsyran bryter ner t.ex. Magnesium och därför är det bra om de inte tas tillsammans med mat (magsyran behöver då bara bryta mer mineralerna och ingen mat). Vet att man också kan ta dem direkt efter hård fysisk aktivitet!

      Annars är det kvällstid som gäller, strax innan man ska lägga sig. Magnesium har en muskelavslappnande effekt (därför bra efter hård träning) och man kan helt enkelt sova bättre!

      Hoppas att detta är till hjälp.

      Magnus & Jenny

      Radera
    4. Tack för ett riktigt bra svar!

      MVH Anna-Karin

      Radera
  5. Hej på er!
    Jag har precs - igår, faktiskt - hittat till er underbara blogg. Så himla fin, informativ och bra skriven. En framtida favorit!
    Jag är 35 år, fick barn för 16 månader sen och väger ca 10 kg för mycket. Har alltid varit intresserad av alternativ kost/hälsa och alltid varit ganska vältränad och stark (trots övervikt). Jag har ätit LCHF (förutom ett break i somras då jag föll för sockret, igen) den största delen sen min dotter föddes och trivs ganska bra med det. Sover gott, är på bra humör. aldrig sjuk, mätt och nöjd osv. Men de sista kilona sitter som berget, troligtvis för att jag är en sucker för lite kvälls-snack som i LCHF-anda kan bli mörk choklad, lite jordnötssmör, lite mögelost, lite fröknäcke med en rejäl klick Bregott och grevé...Ingen strikt LCHF med andra ord. För mycket "mys"... :)
    Hursomhelst, jag undrar om ni har erfarenhet av viktminskning och paleo? Tänker mej att får kroppen den kost som den är gjord för -paleo- så balanseras allt; hormoner, vikt, naglar och hår blir friska etc. Men jag önskar det gjordes på, tja, två veckor... ;)
    Funderar på en sådan där 30-dagarsutmaning, för att se vad som händer.
    Jag har, som ett försök att få ner kolhydraterna, bytt ut grädde och mjöl i kaffet till mandelmjölk. Har även haft det till paleogröt etc. Är det "OK", enligt paleo? (Testade ert kafferecept också imorse, bra alternativ!)
    Vore såååå tacksam för er input!
    Allt gott!
    /Nybliven bloggläsare i Gbg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Stort tack för dina fina ord om vår blogg och välkommen in Under vårt tak!

      Jo det är många som går över till Paleo (eller använder sig av mejerifri LCHF) just för att få bort de där sista kilona. Och det verka ju som om du vet exakt vad de beror på ;)

      Gör du mandelmjölken själv? Om inte hittar du "ren" mandelmjölk - utan några konstiga tillsatser?

      Om vi skulle gå ned de där sista "svåra" kilona så är det en paleoutmaning med tränings som skulle genomföras. 30 dagar med enbart ren och naturlig mat, max en frukt om dagen och max en näve nötter om dagen (eller mindre). Inget bakande och inget skräpmatsliknande. Ingen sötning - som t.ex. honung, kokossocker eller liknande. Jordnötter ingår inte i Paleo då det är en baljväxt.

      Nu ser jag att du skriver två veckor... är det ett önskemål eller "på skoj"?

      Visst är det härligt med ren och naturlig mat, man håller sig frisk och är fylld med energi!

      Skriv gärna igen om du har följdfrågor eller fler funderingar.

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Hej -och tack för svaret.
      Jag skojade bara när jag skrev "två veckor". Jag tror på en hållbar livsstil, snabba lösningar brukar leda till att man går upp de där kilona igen. Tror jag ska testa en paleo-utmaning i maj, då har jag inget inbokat som stör, typ fester eller liknande. Hade ni i så fall varit intresserade av lite info om hur det går? Hade kanske varit kul att läsa för andra, och extra motiverande för mej.
      Ha det så gott!

      Radera
    3. Hej

      Håller med dig, snabba lösningar brukar "straffa sig"... Bättre tänka långsiktigt och hållbart.

      Du får gärna skicka ett mail till oss: flohult19@hotmail.se så kan vi prata vidare om detta.

      Magnus & Jenny

      Radera
  6. Hej! Jag är en trogen följare till er blogg och jag har nog nästan lagat alla era recept också;)! Men nu har jag en fråga! Skulle ni rekommendera att man åt dessa vitamintillskott även om man var gravid? Planerar nämligen att bli om en tid igen! Tack för en underbart bra blogg! /Disa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Disa

      Vad roligt att du lagat så många av våra recept! Stort tack!

      Ja vi rekommenderar detta - det är vitaminer, omega3 och mineraler allt det som är extra viktigt om man är gravid. Men för din trygghet, tag kontakt med tillverkaren eller importören/agenten för det kostillskottet som du vill äta och fråga dem.

      Kokosolja bör du (och alla) absolut äta.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Hej på er! Jag har ätit paleokost en gång tidigare och hade då stor nytta av era recept - tack för det! Nu funderar jag på att börja igen, senast gav jag upp eftersom jag tyckte det blev alldeles för omständigt att göra all mat från grunden när man jobbar och dessutom har tre små barn som ska tas om hand. Men nu funderar jag ändå på att testa igen. Jag har en refluxsjukdom (dvs konstant halsbränna) och har aldrig mått så bra som under den period jag åt paleo.
    MEN, nu till min fundering. Mitt största problem med paleo var kokosmjölken. Egentligen gillar jag kokos, men just kokosmjölken tycker jag är riktigt äcklig. Det bara vänder sig i magen på mig vid tanken på att behöva börja äta den igen :) Och det känns som att väldigt, väldigt många paleorecept bygger just på kokosmjölk. Själv älskar jag vanlig mjölk (laktosfri sådan, eftersom magen mår bättre av det) och kan absolut inte tänka mig att sätta kokosmjölk på t.ex. gröt. Såå, kan man öht äta paleo utan all denna kokosmjölk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Vad roligt att du kommer ge dig på Paleo igen! Jobbigt det där när man verkligen inte klarar av en vara, men det går absolut att utesluta kokosmjölk. Inga problem.

      Vi tycker inte att smaken av kokos känns när den är i t.ex. soppa eller gratäng (men kanske vi är lite fel personer att säga detta då vi tycker om kokossmak :)). I vissa rätter kan du använda mandelmjölk (gör egen eller köp en utan tillsatser), och i vissa rätter helt utesluta kokosmjölken.

      Lycka till och skriv gärna igen om du har fler funderingar.

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Jamen, vad bra! Jag störs inte heller så mycket av kokosmjölken i vissa maträtter där den nästan försvinner, så jag får helt enkelt prova mig fram. Tack för svar!

      Radera
  8. Hej Magnus & Jenny. Jag vill tipsa er om en mycket bra artikel om kosttillskott. Det finns nämligen olika sorter och jag själv använder raw tillskott som är gjorda på naturliga råvaror och ej upphettade i för höga grader. Ha en bra dag! :)

    http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/hur-vet-jag-om-ett-tillskott-ar-bra-eller-inte/#.U3SdwVh_u_o

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Tack för ditt tips. Ja det finns en massa olika typer och märken av kosttillskot. Man måste absolut läsa och jämföra vad man får när man köper en viss sort.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera