Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget
namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Paleo musli”så klicka här.
Den bästa myslin jag ätit över huvud taget. Den är verkligen god. Jag skippar russin (för sött) och paranötter (svårt att hitta). Smaksätter med vaniljpulver och kardemumma. J*vulskt gott. Jag är glad att jag hittat denna underbara sida. Som lchf:are modifierar jag bara lite, hehe. Tackar Jenny K
Gjorde muslin precis, den var verkligen god! Jag uteslöt också russin samt gojibär, och paranötter. Och använde psylliumfrön i stället för linfrön (hade det hemma). Riktigt gott!
Veldig takknemlig for denne flotte bloggen, som lager paleomat med utgangspunkt i det kostholdet vi er vant til fra før. Jeg har et barn som også går over tilpaleo nu, og det er lettere å introdusere det for henne når det er "gamle og gode" matretter som serveres. F.eks grøt <3 Vi skal nok fortsette å bli inspirert av denne siden! Mvh Inger
Vad glada vi blir av att läsa din kommentar! Vårt mål är att inspirera och nå ut med ren och naturlig mat - men på vårt sätt och med grunden i (som du säger) "gamle og gode" maträtter!
Upptäckte att jag hade allt hemma utom russin, men de är så söta så de hoppar jag ändå. Blev en fantastisk fin müsli. Tog äkta vaniljpulver denna gång men ska testa med kanel och kardemumma en annan gång. Har ett par Kent/Keith mango på mognad. kommer att bli fantastisk gott om ett par dagar. Ännu en gång. Tack Gith Ewertzh
Jag har delat upp mitt i två glasburkar, en burk som står nere i en sval vinkällare och en som står i kylskåpet. I vinkällaren där jag också förvarar övriga nötter och oljor är det svalt så där borde det inte vara någon fara och sen fyller jag på glasburken uppe i kylskåpet så det inte blir så jätte mycket burkar där. Då borde man inte behöva oroa sig för varken härskning eller mögel!
Klumpigt svar från oss ovan - har ett skafferi som är "svalt". Källaren är också bra eller svalen i kylen. Och ja håller med om en välfylld vinkällare :)
Hej! Vilken bra blogg! Denna kommer vara till stor hjälp nu när jag ska lägga om min kost till Paleo! :) Jag undrar var man kan få tag i Vaniljpulver för jag antar att det inte är samma som "äkta vaniljsocker"? :) Är det Hälsokost som gäller? Och kokosmjöl? Sen vill jag även passa på att fråga om ni utesluter alla mejeriprodukter? Smör, mjölk, grädde etc och om det isåfall finns några bra alternativ?
Allt gott och med mina vänligaste hälsningar Felicia
Vaniljpulver (inte vaniljsocker) och kokosmjöl finns att köpa i flera vanliga butiker, fråga gärna personalen om hjälp. Annars så kan man köpa den på nätet, t.ex. så finns en massa varor för Paleo i nätbutiken www.paleobutiken.se så titta gärna in där.
Varorna brukar ofta finnas i Hälsokostaffärer också men priset är då lite högre. Fast de har (oftast) hög kvalitet och ekologiska produkter vilket är bra.
Vi utesluter alla mejerivaror, istället så använder vi oss ofta av kokosmjölk i t.ex. grytor.
Tack för svar! :) Hittade i hälsokost-affär. Bor i Köpenhamn och då inser man att vi svenskar är väldigt bortskämda med välsorterade vanliga matbutiker! ;) Ska definitivt titta in i nätbutiken! Tack!
Hjälp! Vi känner den goda smaken och vi vill lyckas, men vi har testat två gånger nu och båda gånger har något bränt vid. Vi följer receptet, tiden och graderna. Var är fallgropen… Någon som råkat ut för detta? Mvh Markus
Nej vad tråkigt att det har blivit bränt båda gångerna!
Har aldrig råkat ut för det här eller hört om det tidigare, kan det vara er ugn, har ni plåten längst upp alt. längst ner "för" nära värmeslingorna, är graderna rätt? Ända vi kan säga är att ni får ha mer noga kontroll på muslin mot slutet, har tyvärr inget riktigt bra svar här.
Jag undrar också om detta med blötläggning, när jag läste om detta både här och där. Alltså blötlägger ni och andra alla nötter, vissa , eller inga alls? Hur ska man tänka kring mandelmjölet, den är väl inte blötlagt innan malning. Det råder en förvirring hos mig just nu , har ju många år använt nötter och fröer till limpor, knäcke, gjord muslin mm. och nu har jag en känsla att jag har gjort något grundligt fel hela tiden... :( Hur resonerar ni kring plötläggning?
Det beror på. Om du äter en näve nötter i månaden så kan vi tycka att blötläggning är helt onödigt, den mängden kommer inte att märkas. Men om du äter nötter varje dag och bakar med mandelmjöl så bör du blötlägga för då har du en stor påverkan av dessa.
Svaret är alltså att det är från person till person om man vill/behöver/bör blötlägga. Vi blötlägger så mycket som möjligt men ibland kör vi utan.
Mandelmjöl kan du enkelt göra själv, antingen med en mandelkvarn eller i mixern. Hoppas att detta är till hjälp.
Hej! Tack för detta superfina receptet på musli. Har lagt in torkade blåbär i stället för russin. Gjorde dubbelsats och idag gjorde jag även muslibröd av Eran musli enligt LCHF recept: http://www.lchfgourmet.se/baka-med-lchf/lchf-brod/muslibrod/ och detta bröd kan jag verkligen rekommendera eftersom jag tror att den passar som Paelo också.
Hej! jag är helt grön på detta, men till exempel på det där underbara valnötsbrödet vad har man för pålägg!? eller till den här muslin som låter så otroligt god, om man inte får ha sitt fil, vad har man då till?? Jag lever på smör, creme fraiche och grädde, så det kommer bli en tuff övergång ;P
Den bästa myslin jag ätit över huvud taget. Den är verkligen god. Jag skippar russin (för sött) och paranötter (svårt att hitta). Smaksätter med vaniljpulver och kardemumma. J*vulskt gott.
SvaraRaderaJag är glad att jag hittat denna underbara sida. Som lchf:are modifierar jag bara lite, hehe.
Tackar Jenny K
Tack snälla Jenny, vad roligt att höra! Klart man ska ändra och fixa så att det passar till en själv!
RaderaMagnus & Jenny
Gjorde muslin precis, den var verkligen god! Jag uteslöt också russin samt gojibär, och paranötter. Och använde psylliumfrön i stället för linfrön (hade det hemma). Riktigt gott!
SvaraRaderaHej Emelie
RaderaSå bra - det är fint att man bara kan ändra och mixa efter vad man har hemma!
Magnus & Jenny
Gillar inte kokosolja. Vad kanan ersätta med? / Ewa
SvaraRaderaHej Ewa
RaderaDet finns kokosolja som är helt smak- och luktfri! Du hittar den i större livsmedelsbutiker och i Life butiker.
Magnus & Jenny
1000 Tack för detta recept på Världens godaste müsli =) Äter den dagligen!!!!!
SvaraRaderaMvh Peter
Hej Peter!
RaderaVisst är den god! :)
Utan müsli känns det tomt i skafferiet!
Ha det gott!
Jenny & Magnus
Veldig takknemlig for denne flotte bloggen, som lager paleomat med utgangspunkt i det kostholdet vi er vant til fra før. Jeg har et barn som også går over tilpaleo nu, og det er lettere å introdusere det for henne når det er "gamle og gode" matretter som serveres. F.eks grøt <3 Vi skal nok fortsette å bli inspirert av denne siden! Mvh Inger
SvaraRaderaHej Inger
RaderaVad glada vi blir av att läsa din kommentar! Vårt mål är att inspirera och nå ut med ren och naturlig mat - men på vårt sätt och med grunden i (som du säger) "gamle og gode" maträtter!
Härligt, tack för din kommentar!
Magnus & Jenny
Aiaiai, så godt! Tusen takk for en super oppskrift :)
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaTack snälla, ja det är verkligen "godisgott"! Vi gjorde en ny omgång här Under vårt tak nu i helgen :)
Magnus & Jenny
Upptäckte att jag hade allt hemma utom russin, men de är så söta så de hoppar jag ändå. Blev en fantastisk fin müsli. Tog äkta vaniljpulver denna gång men ska testa med kanel och kardemumma en annan gång. Har ett par Kent/Keith mango på mognad. kommer att bli fantastisk gott om ett par dagar. Ännu en gång. Tack
SvaraRaderaGith Ewertzh
Hej Gith
RaderaHärligt att det blev bra, man kan absolut talet eller byta ut för att få sin favoritsmak!
Och tack än en gång för dina fina ord!
Magnus & Jenny
Var ska man helst förvara den färdiga müslin? Kyl eller skafferi?
SvaraRaderaHej, den ska förvaras i skafferi.
RaderaMagnus & Jenny
Inte i kyl? Nöt- och fröfetterna härsknar väl i rumstemperatur?
RaderaJag har delat upp mitt i två glasburkar, en burk som står nere i en sval vinkällare och en som står i kylskåpet. I vinkällaren där jag också förvarar övriga nötter och oljor är det svalt så där borde det inte vara någon fara och sen fyller jag på glasburken uppe i kylskåpet så det inte blir så jätte mycket burkar där. Då borde man inte behöva oroa sig för varken härskning eller mögel!
RaderaBra tips, tack. En egen och välfylld vinkällare hade ju inte gjort ont :-P
RaderaHej Jessan
RaderaKlumpigt svar från oss ovan - har ett skafferi som är "svalt". Källaren är också bra eller svalen i kylen. Och ja håller med om en välfylld vinkällare :)
Magnus
Tack för ditt fina tips Linus!
RaderaMagnus
Hej jag undrar hur ni hinner med matlagning och träning, då det kräver lite mer tid,har ni något tips?
SvaraRaderaMvh mattias
Hej Mattias
RaderaDetta är alltid ett dilemma, men som med allt annat så handlar det om prioriteringar.
Vi gör ofta "storkok" och har matlådor, sedan underlättar det att planera mycket. Vad du ska äta under (t.ex.) veckan och vad du ska handla o.s.v.
Det är svåra avvägande men med planering så blir det lättare.
Lycka till!
Magnus & Jenny
Hej!
SvaraRaderaVilken bra blogg! Denna kommer vara till stor hjälp nu när jag ska lägga om min kost till Paleo! :)
Jag undrar var man kan få tag i Vaniljpulver för jag antar att det inte är samma som "äkta vaniljsocker"? :) Är det Hälsokost som gäller? Och kokosmjöl?
Sen vill jag även passa på att fråga om ni utesluter alla mejeriprodukter? Smör, mjölk, grädde etc och om det isåfall finns några bra alternativ?
Allt gott och med mina vänligaste hälsningar
Felicia
Hej Felicia
RaderaTack och vad roligt att du ska börja med Paleo!
Vaniljpulver (inte vaniljsocker) och kokosmjöl finns att köpa i flera vanliga butiker, fråga gärna personalen om hjälp. Annars så kan man köpa den på nätet, t.ex. så finns en massa varor för Paleo i nätbutiken www.paleobutiken.se så titta gärna in där.
Varorna brukar ofta finnas i Hälsokostaffärer också men priset är då lite högre. Fast de har (oftast) hög kvalitet och ekologiska produkter vilket är bra.
Vi utesluter alla mejerivaror, istället så använder vi oss ofta av kokosmjölk i t.ex. grytor.
Hälsningar
Magnus & Jenny
Tack för svar! :) Hittade i hälsokost-affär. Bor i Köpenhamn och då inser man att vi svenskar är väldigt bortskämda med välsorterade vanliga matbutiker! ;)
RaderaSka definitivt titta in i nätbutiken!
Tack!
Är det här alltså blötlagda nötter? Är de blöta när ni lägger dem i ungen eller har de torkat i ugnen innan myslitillagningen?
SvaraRaderaHej Tove
RaderaNej inga av nötterna är blötlagda.
Magnus & Jenny
Okej, jag trodde det efter att jag läste kommentarerna om nötter under "Basvaror".
SvaraRaderaHej Tove
RaderaBra, lycka till!
Magnus & Jenny
Hur mycket är en klick? Av kokosoljan alltså. Ca i gram? Tacksam för svar!
SvaraRaderaHej Terese
RaderaDet är en helt vanlig matsked.
Magnus & Jenny
Tack! Då tog jag nog lite för mycket men det blev gott ändå. :)
SvaraRaderaIngen fara Terese, kokosolja är nyttigt så det är bara bra att få i sig lite extra :)
RaderaMagnus & Jenny
På riktigt den godaste musli jag någonsin ätit!!!
SvaraRaderaHej Trine
RaderaSå underbart! Ja den är verkligen god - Tack!
Magnus & Jenny
Hej
SvaraRaderaKan man byta ut nötterna mot ngt annat? Är nötallergiker. Är väldigt sugen på att testa detta recept.
Hej
RaderaÄsch, det är alltid jobbigt när man är allergisk. Om du gör på olika fröer/kärnor och kokosbitar så får du något "liknande", väldigt gott.
Hälsningar
Magnus & Jenny
Hjälp! Vi känner den goda smaken och vi vill lyckas, men vi har testat två gånger nu och båda gånger har något bränt vid. Vi följer receptet, tiden och graderna.
SvaraRaderaVar är fallgropen…
Någon som råkat ut för detta?
Mvh
Markus
Hej Markus
RaderaNej vad tråkigt att det har blivit bränt båda gångerna!
Har aldrig råkat ut för det här eller hört om det tidigare, kan det vara er ugn, har ni plåten längst upp alt. längst ner "för" nära värmeslingorna, är graderna rätt? Ända vi kan säga är att ni får ha mer noga kontroll på muslin mot slutet, har tyvärr inget riktigt bra svar här.
Lycka till vid nästa försök!
Magnus & Jenny
Jag undrar också om detta med blötläggning, när jag läste om detta både här och där. Alltså blötlägger ni och andra alla nötter, vissa , eller inga alls? Hur ska man tänka kring mandelmjölet, den är väl inte blötlagt innan malning. Det råder en förvirring hos mig just nu , har ju många år använt nötter och fröer till limpor, knäcke, gjord muslin mm. och nu har jag en känsla att jag har gjort något grundligt fel hela tiden... :(
SvaraRaderaHur resonerar ni kring plötläggning?
Hej Hanna
RaderaDet beror på. Om du äter en näve nötter i månaden så kan vi tycka att blötläggning är helt onödigt, den mängden kommer inte att märkas. Men om du äter nötter varje dag och bakar med mandelmjöl så bör du blötlägga för då har du en stor påverkan av dessa.
Svaret är alltså att det är från person till person om man vill/behöver/bör blötlägga. Vi blötlägger så mycket som möjligt men ibland kör vi utan.
Mandelmjöl kan du enkelt göra själv, antingen med en mandelkvarn eller i mixern. Hoppas att detta är till hjälp.
Magnus & Jenny
Hej!
SvaraRaderaTack för detta superfina receptet på musli. Har lagt in torkade blåbär i stället för russin.
Gjorde dubbelsats och idag gjorde jag även muslibröd av Eran musli enligt LCHF recept: http://www.lchfgourmet.se/baka-med-lchf/lchf-brod/muslibrod/ och detta bröd kan jag verkligen rekommendera eftersom jag tror att den passar som Paelo också.
Hej
RaderaVad roligt att du uppskattar receptet.
Tack för tipset.
Magnus & Jenny
Hej! jag är helt grön på detta, men till exempel på det där underbara valnötsbrödet vad har man för pålägg!? eller till den här muslin som låter så otroligt god, om man inte får ha sitt fil, vad har man då till?? Jag lever på smör, creme fraiche och grädde, så det kommer bli en tuff övergång ;P
SvaraRaderaHej ER
RaderaVad roligt att du är nyfiken på en Paleokost, finns många hälsofördelar.
Som pålägg kan man ha olika typer av grönsaker, mandelsmör, avokadoröra, parmaskinka, ägg, o.s.v. - finns massor, gäller att ha lite fantasi bara.
Vi har muslin på paleokosgröten, Banan- och avokadoyoghurten, i kokosmjölk, som "snacks" eller liknande, samma här med fantasin.
Stort lycka till!
Magnus & Jenny
Hej! Är så sugen på att testa detta, låter supergott! :) men undrar om man kan använda tex rapsolja eller om man måste ha kokosolja?
SvaraRaderaHej
RaderaDet är supergott! Vi använder inte Rapsolja då det inte ingår i Paleo, men om du inte har Paleo som utgångspunkt så fungerar det med rapsolja.
Av vilken anledning vill du inte använda kokosolja? Kokosolja har oerhört många fördelar rent hälsomässigt.
Magnus & Jenny
Hej!
SvaraRaderaFinns det någon särskild anledning till att ni använder krossade och inte hela linfrön i de recept de finns med i?
Tack för en bra sida!
Helena
Hej Helena
RaderaDet är för att kroppen tar åt sig näringen i linfröna bättre om de är krossade.
Magnus & Jenny