fredag 11 november 2011

Långsam takt

Idag skiner solen från en klarblå himmel, det är helt vindstilla och november är precis så vackert som man drömmer om. Valen är många en dag som denna, ska det paddlas kajak eller ut och springas längs med den fantastiska Lygnern? Varför välja när man kan göra både ock, först en tur i kajaken och sedan en sväng i mina five fingers. Flohults strand fullkomligt badar i sol och jag springer inte mer är ett par centimeter från vattnet! Hittade några stockar att lyfta i skogen och lite sten att balansera på vid vattenbrynet. Klättrade i några träd och hoppade upp och ner från en klippa - alltså inget annat än ren lycka!

En kort promenad med kajaken på axeln, på väg ner till vattnet!

Glider förbi en liten ö strax bortanför vårt hem
När man sitter i en kajak förändras perspektivet på omgivningen och det är inte enbart på grund av hur lågt man sitter, allt är helt annorlunda från vattnet, husen, klipporna och stranden - känns faktiskt ibland som om man tjuvtittar. Man glider liksom in från baksidan och får en helt ny bild av hur folk lever. Det är en härlig känsla, att med huvudet ungefär en metern från vattenytan, glida fram i en liten kajak. Man får helt enkelt en ödmjukare inställning av att ta sig fram i en kajak med armkraft (bokstavligen skrivet). Ödmjuk just för att man är liten och själv på vattnet, för att naturen är så oändligt vacker, för att man har friheten och möjligheten att kunna ta sig ut och för att tankarna får glida iväg lika mjukt och lugnt som kajaken.


Vi trivs oerhört bra när livet går ner i en långsammare takt, när både kroppen och tankarna kan vila trots att man är helt i nuet och fokuserad på det man gör. Vi strävar båda efter ett långsamt liv, ett liv mer i takt med naturen, årstiderna och vad vi skulle kalla "gammal kunskap". Inte långsamt som i trögt, segt eller tråkigt utan i harmoni med kroppen och färre måsten. Vi tänker mycket på boende, kost, träning (lek) och jobb. Där just jobb är den absolut svåraste delen, man måste jobba för att kunna bo som vi gör, äta som vi gör och köpa de leksakerna som vi vill. Men det är jobbet som skär sig mest med de tankarna och sättet vi vill leva livet, ibland skulle det vara skönt om man var karriärist och kunde fokusera lika bra på jobbet som på de övriga delarna av livet.


Vi har, efter långt sökande, hittat en plats där boendet kopplar samman vår längtan till vatten, utsikt, sol och naturen i stort. En plats att andas och njuta, där leken är precis utanför dörren och där vi, när tiden är rätt, kan starta en liten odling. Sedan drygt ett år tillbaka så äter vi enligt Paleo och vi har även utvecklat en livsstil där maten och hälsan är en väsentlig del av själva livet (därav längtan efter en egen odling). Den naturliga maten, som Paleo står för, och en naturlig träning som oftast innebär lek! En vanlig matdag "Under vårt tak" kan se ut som idag, till frukost var det en skivad banan tillsammans med keso, krossade linfrö, solrosfrön och ett glas vatten. Till mellanmål bakade Jenny mandelbröd som åts med ost och till det drack vi the. Lunchen bestod av stekt ägg, bacon, tomater och avocadoröra, till kvällen hade vi en fin köttbit och rödbetor med ädelost och rostade solrosfrön (recept kommer) tillsammans med ett gott glas rödvin. Att leva i en långsammare takt innebär att ta sig tid till att laga mat från grunden att aktivt välja naturliga råvaror framför hel- och halfabrikat. Man behöver inte köpa allt som finns i butikerna bara för att det finns där. Sök information och skapa dig en uppfattning om det som du vanligen köper hem.

/Magnus

1 kommentar:

  1. så vackert, bilden med paddeln, lugna vattnet och stenarna/klipan....wow...
    Så bra du skriver Magnus! Inspererande, jag har faktiskt lust att gå ut och leka : )
    Tack!
    Ha en fortsatt bra helg!

    SvaraRadera