torsdag 16 februari 2012

Är jag en patient?

Jag har i vissa böcker och TV program sett frasen "Innan ett träningsprogram eller en diet påbörjas ska alltid en läkare rådfrågas".

Men vad hände här egentligen? Stod det "Innan..." och "...läkare...", ska man rådfråga läkare innan man börjar träna? Man ska alltså rådfråga läkare innan man går in i en hälsosammare livsstil? Vad nu då, borde det inte vara helt tvärt om? "Du ska alltid rådfråga en läkare innan ett besök på Mc Donalds" eller "Du ska alltid rådfråga en läkare innan du lägger dig på TV soffan"! Det är väl ändå mer logiskt. Ibland känns världen helt bak och fram, upp och ner, tokig så det förslår!

Ett hälsosammare liv är väl något som man ska påbörjas omgående utan att gå till en läkare, utan att passera gå, utan att gå i fängelse!

Hur går det till när man väl står där framför läkaren med mössan i handen. - Goddag doktorn, jag skulle vilja påbörja lite träning för att bli friskare och starkare. Är det okej? Är man en patient om man vill starta ett hälsosammare liv? Jag ska ut med en vän senare, vi är två patienter som brukar träna ihop. Ja det låter ju helt naturligt...

Nu menar jag inte att man ska slänga sig in i en ny träningslivsstil, från 0 - 100%. Man behöver inte springa ett maraton för att sedan lyfta 180 kg i bänkpress redan första dagen. En härlig promenad och äta lite grönt till en bit kött (skippa pastan och/eller potatisen), släng läsken och tag ett stort glas vatten, detta är en utmärkt start. Efter ett tag kan man börja leka lite genom att gå brevid vägen eller stigen, känna på obanad mark. Ojämnt och kuperat underlag är fantastiskt för kroppen, många fler muskler som får vara med och leka! Man behöver inte börja stort, men man behöver börja. Njut av att få vara ute och promenera och njut av den goda, riktiga maten. Låt lusten för ett hälsosamt liv växa och göra dig nyfiken på mer. Efter hand kommer man att vilja mer, kanske springa lite, ta längre promenader, skippa spannmål helt och kanske till och med leka i skogen med hopp, lyft och trädklättring!


Vad jag mest är emot är själva företeelsen, att man gör frasen till en sanning. Detta trycker ner människan och gör henne rädd för att ta egna initiativ. Självklart kan man fatta egna beslut, vi är fritänkande människor och fullständigt kapabla till att ta tag i våra liv.

Ta steget till ett hälsosammare liv.

/Magnus

1 kommentar: