tisdag 28 februari 2012

Vad äter du då?

- Men äter du inte mjöl?
- Nej, eller rättare sagt, jag äter inte spannmål.
- Men äter du inte bröd då?
- Nej, bröd är gjort av spannmål.
- Men äter du pasta?
- Nej, pasta är gjort av spannmål.
- Men... vad äter du då?

En inte helt ovanlig dialog när man kommer in på kost och vad vi äter (eller inte äter, som konstigt nog oftast är mer intressant än vad vi äter - hm) här Under vårt tak. Bröd och pasta är tydligen basen och ett gyllene mått på vad man bör äta, och efter det kommer inget...

För inte så länge sedan var det jag som ställde den frågan; - Men, vad äter du då? Och antagligen skulle jag, med en ganska fånig min, fylla på med; - Pasta är ju nödvändigt om man ska kunna träna! Man orkar ju inget annars, det vet ju alla! Just "...det vet ju alla!" är bra att dra till med, där dödar man alla motargument med en gång, eller hur! Det vet ju alla.

Människan är fantastisk, vi är fantastiska. Vi har utvecklats under ett par hundra tusen år (med den genetiska uppsättningen som vi har idag) på mat utan spannmål, som bara är omkring 5000 - 10000 år gammalt (beroende på var i världen man tittar), alltså en kort del av själva evolutionen. Vi är uppbyggda av, och anpassade för, en kost på kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, frukt, nötter o.s.v., med andra ord är det precis denna kost som gör oss friska, starka och uthålliga. Enkelt uttryckt - ät som våra förfäder, jägarna och samlarna.

En förenklad Paleo matpyramid.

Källa: okänd
Vi äter alltså inte spannmål, mejeriprodukter och baljväxter här Under vårt tak. Primära orsaken är att kroppen har svårt för att ta hand om detta och de skapar oreda i mage och tarmkanal. Självklart så undviker vi också raffinerat socker och kemiska tillsatser så mycket det går, det finns inget bra med dessa "varor". Blir arg bara jag tänker på alla hemska kemiska tillsatser som tyvärr finns intryckt i vår mat!

Maten är oerhört viktig för hur vi mår och presterar. När jag skriver presterar så tänker jag inte enbart på presterande under träning och tävling utan även prestera i vardagen. Hur lätt och smidig man är i kroppen, hur mycket man orkar, hur kroppen reagerar för påfrestningar och, faktiskt, hur väl man trivs både med sig själv och sin omgivning!

Det är viktigt att trivas och det är viktigt att må bra, vi vill vara friska och vi vill vara starka! - Nej jag äter inte spannmål.

/Magnus

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack Monica, ja man blir ofta förvånad över hur "hård" uppfattningen om vad som är rätt mat och inte verkligen är. Vi hoppas med denna blogg kunna visa hur vi lever och att Paleo kosten verkligen gör skillnad i livet!

   Magnus

   Radera
 2. Hej Magnus!
  Av en slump hittade jag hit - är som ett levande frågetecken för stunden MEN... när du skriver "Blir arg bara jag tänker på alla hemska kemiska tillsatser som tyvärr finns intryckt i vår mat! Maten är oerhört viktig för hur vi mår och presterar." - så förstår jag det, till fullo! MEN...
  Jag skulle jättegärna vilja ha några exempel! Så man kanske får sig en "aha, jisses - det ska jag aldrig äta igen"... typ! :)
  Skulle också vilja må BÄST, både i kropp & själ!
  Slutade äta rött kött för 8 år sen för magen tog stopp då, blev bättre men inte helt 100. Måste kanske hitta nåt mer nu!
  Jag fortsätter läsa nu... :)
  Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annie!

   Välkommen in Under vårt tak! Vad roligt att du har hittat hit, hoppas du hittar mycket som du kan "ta med dig"!

   Jag tänker på vanliga livsmedel, som pålägg. Försök köpa en skinka utan tillsatser och socker, det går knappt. Korvar, köttbullar, vanligt bacon - borde bara vara rent kött men innehåller socker, konserveringsmedel dessutom ofta både färgämnen och stabiliseringsmedel... Många krossade tomater innehåller tillsatser, russin med solrosolja (denna oljan framställs med hjälp av kemiska processer). Har sett en grädde med konserveringsmedel!

   Ren och naturlig mat är svårt och hur långt man ska gå är också svårt - enbart ekologiska grönsaker, närodlade, fria från genmanipulering... Så mycket att tänka på.

   Vi gör så gott vi kan rent praktiskt och ekonomiskt, når inte alls lika långt som vi skulle vilja men otroligt mycket bättre än för snart tre årsdag då vi startade vår resa mot ett bättre liv.

   Hoppas att detta är ett svar du tycker är okey.

   Får man fråga vad det är för problem du haft, eller har?

   Skriv gärna igen om du har några funderingar, vi svarar mer än gärna.

   /Magnus & Jenny

   Radera