söndag 11 mars 2012

Ur fokus

När man ger sig in i något nytt är det lätt att man lägger fokus på fel saker, t.ex. när man försöker ändra sin livsstil. Man kan inte äta det ena eller andra då detta inte ligger i linje med tankarna för livsstilen. Man är helt enkelt ur fokus. Vi vill se det från andra hållet och istället omfamnad allt vi äter och njuter av. För just njuter av maten är något vi verkligen gör, allt sedan vi börjat med Paleo och livsstilen som detta innebär så har också intresset för mat ökat och vi äter oerhört gott här under vårt tak.

Det finns så mycket underbart och gott att äta, bland annat: grönsaker, kött (vilt, nöt och fläsk), fågel, fisk, skaldjur, ägg, frukt, bär, svamp, nötter, frön och olika oljor, fina och rena råvaror. Mat som är bra för kroppen och som får dig att må bra. Det är otroligt vad riktig mat gör för kroppen, man blir både frisk och stark. Det är inte konstigt, bra mat ger en bra kropp. Att lägga fokus på riktiga råvaror ser vi som en investering.

Vi får ständigt frågor om vad vi äter och det är riktigt roligt att så många är nyfikna och faktiskt genuint intresserade. Men ofta är frågorna vad vi inte äter och hur vi kan vara utan dessa varor, och visst är det mycket vi undviker, t.ex. spannmål, mejerivaror och baljväxter. Men fortfarande, nästan varje dag, blir vi förvånad över hur gott och varierat vi faktiskt äter och hur fantastiskt det är med riktiga råvaror - både att laga och äta! Därför håller vi fokus på allt det underbara vi äter.


En vanlig dag, som idag, så bestod frukosten av en salladstallrik med ägg och Vår heta salsa samt ett stort glas vatten. Vi fikade på förmiddagen med kakor på mandelmjöl och kaffe och te.Efter en jättefin och solig promenad längs med sjökanten mot Sätila, till stor del hoppandes på stenar alldeles vid vattenbrynet (fantastiskt för balansen och styrkan i fötter och bålen), så började vi med middagen. Köttbitar (fläsk), champinjoner, röd lök och bacon på spett som penslades med olivolja och Eldigt örtsalt för att sedan läggas på grillen.
Första grillningen för säsongen, smakade underbart och det är så skönt att kunna sitta ute och laga mat (vår picknick grill som vi skaffade i lägenheten känns lite liten nu - får bli en större till sommaren!). Detta har vi längtat efter ett tag, att få vara ute och laga mat ger en extra dimension till smaken. Förbereda och tända grillen, sitta och mysa vid elden medan man väntar på att kolen ska bli vackert gråa och perfekt varm och samtidigt kunna njuta av luften och solen så här tidigt på våren. Doften när man lägger maten på grillen och den fantastiska förvandlingen till gyllenbruna underbara grillspett, det är något i hela processen som gör det så underbart gott. En upplevelse med riktiga råvaror som grund!

Just nu sitter jag i uterummet med utsikt över sjön Lygnern och eftermiddagssolen värmer mitt ansikte. En sådan skön känsla, att efter maten få koppla av, reflektera över dagen och bara njuta av stunden. Det är lite av kärnan i vår filosofi, njut av de små ögonblicken och tag dig tid att vila. Vi älskar naturen och lugnet, de omgivningarna som vi har runt vårt hem är helt fantastiska och de är värda mycket! När jag sitter här funderar jag lite över kvällsmaten, det kommer troligen bli en fruktsallad med nötter och lite fröer.

Om man ska gå in lite mer noga på kvalitén på maten så försöker vi i möjligaste mån att handla ekologiska produkter. Vi letar efter närproducerat och har börjat handla en del på gårdsbutiker. Våra närmaste mål, vad gäller mat är att få tag i kött som är hanterat på ett sätt som vi skulle tycka är bra. Tänker bland annat på hur de har fått växa upp, vad de är uppfödda på och hur/var de slaktas. Har genom ett tips från en arbetskamrat hittat ett ställe i Alingsås som verkar fint vilket vi tänker besöka, ska bli riktigt spännande.

Fokusera på rätt saker och njut av allt som riktiga råvaror har att erbjuda!

/Magnus & Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar