fredag 15 juni 2012

Hur startar man med Paleo?

Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak!

För att komma till detta inlägget "Hur startar man med Paleo" så klicka här.

Varmt välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

22 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Mija

   Whole30 är ett "program" med riktigt strikt Paleokost under 30 dagar. Tanken är att man ska lära sig vad ren och naturlig mat är samt att kroppen inte ska få i sig något konstgjort och processat under denna tid. Man upplever då en otrolig skillnad i sitt välmående och får mängder med positiva effekter som mer energi, viktnedgång, jämn energinivå, bättre sömn och ett nytt sätt att se på mat!

   Om du är nyfiken på Whole30 så läs gärna boken "It starts with food" där de som skapat programmet skriver om det.

   /Magnus

   Radera
 2. Hej! Hur tänker ni gällande bakpulver? Jag undviker alltid recept med bakpulver eftersom där finns tillsatsämnen. Men ni har ju en del recept med sådant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tove

   Det är lite dubbelt med bakpulver, ibland när man bakar så behövs detta för att resultatet ska bli bra. Man kan i vissa fall ersätta bakpulver med bikarbonat (1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver) men det kräver att en syrlig ingrediens ingår som bikarbonatet kan "reagera" på (bikarbonatet startar jäsprocessen med hjälp av vätska och en syrlig ingrediens). Bikarbonat kan dock brunfärga och även ge en bismak till det färdiga resultatet.

   Bikarbonat är en naturlig produkt och fungerar bra i Paleo. Du kan gärna experimentera med att baka med hjälp av bikarbonat och få 100% Paleo.

   Vi har recept på "frallor" som är helt utan bakpulver och bikarbonat :) Jättegoda!

   Att vi använder bakpulver i vissa bakverk med gott samvete är för att vi bakar ganska sällan, det är alltså enbart vid ett fåtal tillfällen vi äter detta. Det blir inte "mer" Paleo för det men vi tycker att det är godtagbart.

   Hoppas att detta är ett ok svar på din fråga.

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Tack för svaret!

   Radera
  3. Hej! Vilken informativ och intressant blogg ni har byggt upp. Tack för det!

   Blir väldigt nyfiken på det här med Paleo. Men jag tål troligtvis inte potatisstärkelse. Bakpulver man köper i livsmedelsaffären innehåller potatisstärkelse.

   Om man använder bikarbonat istället skriver ni att det behövs en syrlig ingrediens. Har ni något exempel på vad det kan vara? Eller vet ni om det någonstans finns bakpulver att köpa som inte innehåller potatisstärkelse?
   Med vänlig hälsning
   Christina Persson

   Radera
  4. Hej Christina

   Vad roligt att du är nyfiken på Paleo! Tack för dina fina ord om vår blogg!

   Det finns bakpulver som är baserat på majsstärkelse istället för potatismjöl, bara att läsa innehållsförteckningen. Om du använder bikarbonat så kan man ha i lite nypressad saft från citron.

   Lycka till!

   Magnus & Jenny

   Radera
 3. Hej,
  Började med #paleotrainingchallenge i måndags. Idag känner jag mig väldigt trött,seg, yr, har ont i huvudet etc. Är det någonting som kan förekomma när man ändrar sin kost på det sättet? Eller måste det bero på någonting helt annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Evelin

   Vad roligt att du är med på Annika Sjöö's Paleo och träningsutmaning!

   Att må dåligt efter någon dag är mer regel än undantag, alltså inget konstigt alls. Sannolikt så har du helt enkelt abstinens efter socker och det är just socker som man vill få bort från kosten för att uppnå hälsofördelar! Så du gör troligen helt rätt :)

   Sannolikt kommer detta hålla i sig ett tag, men kör på för det går över när kroppen fått tid att vänja sig!

   Magnus & Jenny

   Radera
 4. Hej!!
  Jag är sugen att prova paelo. Varit o gjort mätningar där jag sett att jag samlar otroliga mängder vätska. Försöker äta sunt och rör på mig massor. Ändå händer lite med vikten o vätskan rör sig inte alls. Tänkte att kanske genom paelo så binder man mindre vätska. Vad tror ni? Har ni några knep för att inte samla så mycket vätska? Med vänlig hälsning Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena

   Roligt att du är nyfiken på Paleo!

   Man förlorar överskottskilon med hjälp av en Paleokost och därmed vätska, träning hjälper till det med.

   Hur äter och tränar du nu? Blev också lite nyfiken på det du skrev om "gjort mätningar där jag sett att jag samlar otroliga mängder vätska" - vad innebär detta?

   Skriv gärna tillbaka, kanske är lättare om du skriver till vår mail: flohult19@hotmail.se

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Tack för jätte snabbt svar =)
   Idag äter jag både kolhydrater, mejeriprodukter osv. Håller mig från halvfabrikat. Tränar genom att pw milen 1-2 ggr vecka, innebandy 1 gång i veckan o varvar med stryrketräning. Jag gjorde Bia mätningar via prenet metoden. Där såg man mängden fett, vätska och muskelmassa.
   Vill jätte gärna gå ner mina sju kilo innan sommaren. Men må bra undertiden. Kände att detta är nog min grej.
   Med vänlig hälsning Helena

   Radera
  3. Hej Helena

   Bra med träningen - härligt! Ok, då förstår jag angående mätningarna.

   7 kilo innan sommaren... det är mycket.

   Är du snäll och skickar ett mail till flohult19@hotmail.se och beskriv vad du ätit under de senaste dagarna så att vi får en uppfattning om vad och hur du äter nu, det är svårt att ge några konkreta råd annars.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 5. Hej!
  Jag är nyfiken på att prova paleo. Jag har uteslutit pasta, potatis och spannmål men undrar varför man ska utesluta baljväxter. Mina ungar är vegetarianer och veganer och då är ju baljväxter och sojaprodukter en stor del av kosten. Det blir en liten mix när de är hemma. De äter också mycket bröd vilket jag undviker. Nu kanske jag kan prova något av era brödrecept.
  Hälsningar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin

   Vad roligt att du är nyfiken på Paleo, det finns väldigt många hälsofördelar med denna kosten. Du har gjort en bra start med att utesluta spannmål, härligt att höra.

   När man äter enligt Paleo så försöker man eftelikna det som åts under den Paleolitiska eran (från omkring 2,5 miljoner år sedan fram till omkring 10 000 år sedan), detta var innan jordbruket och man odlade då inget och hade helt enkelt inga boskap. De var jägare och samlare. Det var först under jordbruket som man började odla baljväxter och genom selektiv odling så har man fått fram de baljväxter som vi äter idag. Korta svaret är alltså - de fanns inte under den Paleolitiska eran.

   Om dina barn helt utesluter all typ av animalisk kost så behöver de absolut äta baljväxter för att få i sig så många som möjligt av de essentiella aminosyrorna, hoppas även att de äter kosttillskott (vet dock ej vilka som är helt fria från animalier...).

   Absolut att du ska prova något av våra brödrecept!

   Lycka till

   Magnus & Jenny

   Radera
 6. Hej hur lång var medellivslängden för Paleo ätarna på stenåldern? Den måste ju varit enormt lång. Jag misstänker också att IQ också var mycket högre under denna tid, det måste den ju ha varit eftersom kosten var så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Stenåldern var bara "en kort" period i slutet av den Paleolitiska eran som varade i ungefär 2,5 miljoner år. Medellivslängden var troligen lägre än för oss - men det beror främst på dödlighet i samband med förlossningar (för både barnet och modern) samt, i dagsläget lätta saker som, infektioner och trauman. De somblev äldre uppnådde en ålder av 80-100 år och till skillnad från oss idag så var de friska!

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Hahaha... Känner mig som ett troll. Men är tvingad att garva åt ovan inlägg. Hur kul som helst.

   Radera
 7. Förvånad blev jag över att studera eran sida mer sen jag hämtade ett recept här. Jag trodde ni skrev om LCHF. Men Paelo är ungefär samma tänk som jag går efter. Det naturliga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne

   Ja det stämmer, vi skriver om Paleo och det är att utgå från naturen - ren och naturlig kost.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 8. hej, en liten fråga från en som fuskar lite grann med era recept... hur är det med gelantinpulver?! är det paelo eller inte, det kommer väl från ben från djur, "animaliska råvaror(gris)" står det på paketet. Jag gjorde ett litet experiment och tillsatte det i min rabarberkräm... Det borde ju gå, man har ju det i pannacotta?!?! therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese

   Vad roligt att du är nyfiken på Paleo och testar lite olika recept. Gelatin är i princip ok då det kommer från animaliska produkter, gör du själv är det absolut godkänt men vi är osäkra på hur det som finns att köpa är tillverkat - troligen används kemikalier...

   Arrowrot är därmed ok.

   Magnus & Jenny

   Radera