måndag 16 juli 2012

Mina egengjorda Crossfit pass hemma

Jag är fortfarande en nybörjare vad det gäller Crossfit, men resultaten börjar redan komma. Efter att ha genomfört några Crossfit liknande pass här hemma i trädgården under tre veckor så har kroppen, om än blygsamt, börjat ändra sig. Uthålligheten, styrkan och smidigheten har förbättrats! Märker tydligt hur jag orkar genomföra vissa övningar med högre intensitet och flera repetitioner och dessutom känns vissa tyngder lättare nu än i början! Riktigt roligt att få ett så tydligt, och snabbt, kvitto på träningen. Detta inspirerar till fortsatta hemmagjorda Crossfit pass här Under vårt tak.

Crossfit innebär träning med högt och intensivt tempo, kortare pass - utöver uppvärmning och kanske en joggingtur efteråt. Det är en funktionell träningsform för hela kroppen, den ger styrka inte enbart i musklerna utan också i leder och senor samt att smidigheten förbättras. Tanken är att man ska pressa sig bortom sin egen bekvämlighetszon! Rutin är en fiende - därför är träningen väldigt varierande mellan de olika passen. Detta passar mig riktigt bra, ett fint komplement till mina vackra springturer. Nu kan jag leka mig extremt trött hemma i min egen trädgård här i Flohult och detta med kroppen som största "träningsredskap".

Mitt pass idag har sett ut så här:
 • Situps 10 st, vanliga liggandes på rygg med böjda ben och armarna korsade över bröstet.
 • Armhävningar 10 st, vanliga på tå, rak kropp och ända ner till golvet vid varje hävning.
 • Ryggresningar 10 st, liggande på mage, böjda armar med händerna vid öronen, lyft överkroppen så högt som möjligt från golvet och dra samtidigt ihop/upp skuldrorna.
 • Benböj 10 st (squat), rak rygg, böj ben ner till "sittande" upp igen på raka ben.
 • Tunga lyft 10 st, lyft sand säck på omkring 15 kg från golv upp till raka armar.
 • 60 sekunders vila, sedan upprepning av hela passet 5 gånger.
Innan passet så joggade jag lugnt en bit (500 meter) och stretchade kroppen. När alla 5 passen var klara blev det en joggingtur på omkring 7 km, alltid skönt att komma iväg ut i naturen och tassa runt med fivefingers på fötterna. Jag är nästan alltid helt ensam på "mina" stigar längs Lygnern i Sätila och det förvånar mig varje gång, så vackert, lättillgängligt och skönt som det är att ge sig ut i naturen och så är det bara jag som leker här. Konstigt... speciellt med tanke på hur perfekt springutformade stigarna är!

Mina springstigar i Sätila!

Sten och rötter precis som det ska vara!
Slingrar sig underbart fram längs med sjön.


Stigarna är vattennära!

Lygnern var vild idag, blåser mycket.

En perfekt gren för att hänga ut/stretcha kroppen efter en springtur!

Det infinner sig alltid en så skön känsla i hela kroppen efter att man tagit ut sig ordenligt. Man blir lugn och tillfreds med livet på ett njutbart sätt. Så min uppmaning idag är att utmana din bekvämlighetszon, gör något som är så jobbigt att du knappt tror det är möjligt. Du kommer bli förvånad över vad din kropp är kapabel till och hur skönt det känns (efteråt)! Kämpa tufft och hårt på själva passen, ta i rejält och pressa dig. Alla kan vara med på sina villkor, det gör inget om man tar dubbelt så lång tid på sig för att göra 10 situps som sin träningskompis - bara man gör det! Utmana din bekvämlighetszon, lek och njut!

Nu har vi startat "Under vårt tak" på Facebook! Tryck gärna på Gilla-knappen i denna bloggen eller gå in på vår nya  fina Facebook sida och både tryck och tyck till! Fantastiskt roligt att nu också finnas på Facebook!

/Magnus

2 kommentarer:

 1. Tack för inspirationen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Maja

   Tack, vad roligt att vi kan inspirera. Stormtrivs med att kunna komma ut i naturen och leka.

   Njut och ha en fortsatt fin helg!

   Magnus & Jenny

   Radera