fredag 27 juli 2012

Tankräm fritt från kemikalier

Vi kämpar hårt med att handla mat utan tillsatser, att laga den från grunden och leva nära naturen. Mycket tid går åt till att läsa innehållsförteckningar och jämföra produkter. Därför blir man extra ledsen när man tittar på innehållsförteckningen till tandkräm, något som man gladeligen använder i munnen två gånger per dag! Det är mängder med kemikalier, fluor och andra konstigheter i tandkrämen och vi som hela tiden arbetar för att undvika just detta! Finns det då tandkräm fritt från kemikalier? Ja! Hittade ett tips i den fina och mycket läsvärda bloggen Pulstagning där skriver han om tandkräm från Weleda som bara innehåller naturliga ämnen, läsa gärna "Pulstagning´s" inlägg. Den varianten som vi köpt är smaksatt med fänkål men det finns även med neutral smak samt med mynta. Tandkrämen innehåller bland annat ringblomma och myrra som båda är munvårdande ämnen.


Ända sedan man var liten har tandläkare, fluortant och föräldrar sagt hur viktigt det är att borsta tänderna med fluortandkräm och skölja med fluor - numera går också reklamen om munskölj varm på TV. Kan man då verkligen gå över till en tandkräm som inte innehåller någon fluor över huvud taget? Fluors goda verkan på tänderna är inte så väl underbyggd som det framställs och den har dessutom, i vissa studier, koppling till sjukdomar som t.ex. cancer. Då vi undviker tillsatser i mat är steget inte långt för att utesluta tillsatser som finns i tandkrämen.

Vi har inhandlat Weleda tandkräm hos en hälsokostaffär och nu använt den i en vecka. Själva krämen känns mer som en pasta och den luddrar inte alls på samma sätt som "vanlig" tandkräm. Känns som om den tar slut (... ) efter ett tags borstande och att man bara vispar runt med en tom tandborste men så är det inte. Munnen känns både ren och fräsch, tänderna blir blanka och fina. En bra börja helt enkelt, finns säkert anledning att komma tillbaka om detta i senare inlägg. Har tidigare skrivit om just tänderna och då med anledning av att vi äter enligt Paleo.

Tandkräm utan tillsatser är alltså den naturliga vägen i ett liv med Paleo!

/Magnus

3 kommentarer:

 1. Det känns underbart att man får ett så snabbt resultat då man skippar fluor. Jag skrev ju även lite om historien bakom fluor och fick en kommentar från en kvinna som hade använt fluorfri tandkräm i tio år. Nyligen hade hon varit hos tandläkaren och då hade hon inte varit där på fyra år. Inget plack, tandsten eller karies så långt ögat kunde nå!

  Jag vet att jag blev av med plack ganska omgående. Det är en fröjd att låta tungan vandra över tänderna numera ;)

  SvaraRadera
 2. Jag gillar Weledas salt-tandkräm :) man känner sig otroligt fräsch och ren av att använda den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Åsa

   Ja visst är Weledas tandkrämer bra! Har samma känsla - ren och fräsch!

   /Magnus

   Radera